Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tips bij cashewnotenallergie

Mijn oudste zoon (10 jaar, heeft astma) is, naar mijn sterke vermoeden, nogal allergisch voor cashewnoten. Onderzoek bij het ziekenhuis is inmiddels aangevraagd, ik wacht op de uitnodiging. Is er hier iemand die in de tussentijd alvast wat tips voor me heeft? Ik lees nu alle ingrediëntenlijstjes nauwkeurig, krijg de indruk dat het niet snel zomaar ergens in zit, zoals pinda's. Maar toch. Zijn cashews ook onder een andere naam bekend bijv.(vgl. arachideolie ipv pindaolie), zijn er producten waar je ze niet verwacht maar waar ik toch op moet letten, dat soort dingen?
Ben eigenlijk best ongerust. Schrok van zijn heftige reactie.


Fiorucci

Fiorucci

07-09-2013 om 18:32

tips

Ik lees her en der al dat een allergie voor cashewnoten heftiger kan zijn dan een allergie voor pinda's. Ik zou zowiezo mango en andere noten vermijden, ivm het optreden van een zgn. kruisreactie. Je vindt al veel info in dit artikel, maar er is via google heel veel info te vinden, en natuurlijk ook bij de st. voedselallergie.
https://www.dietcetera.nl/allergieen/cashewnoten-allergie

Antieka

Antieka

07-09-2013 om 18:42

Voorlopig

Ik denk dat je er slim aandoet tot je het onderzoek hebt gehad, alles waar noten inzitten en producten die gemaakt zijn op plaatsen waar noten (wat voor dan ook) het beste kunt mijden. Mijn kind nam een friemel van een cashewnoot toen ze anderhalf was (van de grond af zo klein) en zwol binnen 30 seconden op. Gelijk dok gebeld en die kwam met hele hoge dosis antihistamine en raadde ons aan om en te testen en voorlopig alles te mijden waar eventueel noten inzaten of waar noten gemaakt werden. Ja, ze was allergisch voor koemelk, en nee, we gaven haar natuurlijk geen noten. Wisten wij veel dat ze een minuscuul friemeltje van de grond had gevist. Dus geen olie waar noten in zitten, geen voedingsmiddelen waar noten inzitten of die in een fabriek gemaakt zijn waar ook noten in de buurt kunnen komen (staat op de verpakkingen). Doe dat tot je een test hebt gedaan en je weet hoe het ervoor staat. Wij zijn nog een keer de fout in gegaan toen ze een klein hapje nam van een taart waar later bleek amandelen in zaten. Oepsssss, gelukkig herkenden we het gelijk. Dus alles in de ban totdat je en getest hebt en ook dok hebt gesproken!!!

Sterkte

Antieka

Anneque

Anneque

08-09-2013 om 13:24 Topicstarter

hoe voorzichtig? en pinda's

Hoi, dank voor jullie reactie. Ja, ik ben nu zeker heel voorzichtig met andere noten, tenminste de "tree nuts". Hij lust ze toch niet Pinda's zijn van een andere categorie, hij eet al jaren probleemloos pindakaas etc. Of zouden jullie die ook maar tijdelijk in de ban doen?
En zouden jullie idd tot onderzoek uitsluitsel geeft, ook niks meer geven waarop staat dat er in dezelfde fabriek dingen met noten zijn gemaakt? Maw: ultieme voorzichtigheid tot ik zekerheid heb? Of zouden jullie daar wat relaxter in zijn? Huisarts zei nl nogal laconiek "voorlopig maar ff geen cashewnoten eten".

Antieka

Antieka

08-09-2013 om 13:39

Op alles ja

Alles in de ban!!! Tot onderzoek en een dok die er verstand van heeft!!!! Echt doen, een notenallergie heeft de neiging om op te bouwen, dus eerste keer een beetje, tweede keer erger, derde keer opeens overal allergisch voor etc. Ik zou echt wachten op een goede test en een allergoloog.

Antieka

Anneque

Anneque

08-09-2013 om 16:51 Topicstarter

jee

Ja sorry, ik vraag misschien 10x naar de bekende weg, maar dus ook chocopasta bijv? Die hij al 7 jaar eet zonder enig probleem? Ik zal me gaan inlezen, weet weinig van allergieën, da's duidelijk.
Vind het wel vreemd dat de huisarts zo laconiek reageert, terwijl ik van jullie (geïnformeerd door kinderartsen/allergologen, neem ik aan?) hoor dat je erg voorzichtig moet zijn. Gelukkig weet ik waar ik mijn info moet halen

Fiorucci

Fiorucci

08-09-2013 om 17:21

voorzichtig

Ik zou oppassen en minder laconiek reageren dan je huisarts. Zoals ik al schreef:geen mango bijvoorbeeld.
Een voedselallergie staat zelden op zichzelf namelijk. Bij de St. voedselallergie kun je adressen opvragen van goede dietisten in de buurt.
Want niet elke dietist is thuis in deze materie.
Er zijn ook hele laconieke kinderartsen hoor, dus als je die treft zou ik toch verder gaan informeren.

Antieka

Antieka

08-09-2013 om 17:44

Waar?

Waar en bij wie ga je je test laten afnemen? Ik neem toch aan dat je bij een goed kinderziekenhuis bent? (WKZ UTRECHT staat bekend om zijn allergie klanten ook als het heel vreemd en moeilijk wordt. Van dichtbij meegemaakt bij kind.

Antieka

Anneque

Anneque

08-09-2013 om 18:29 Topicstarter

UMCG

Sinds ruim een jaar loopt er een onderzoek naar cashewnotenallergie (samenwerking UMCG, Erasmus & Wageningen). In Groningen (waar ik moet zijn) zit een van de cashewspecialisten. Ha heeft me nr allergologie verwezen, maar ik moet eigenlijk bij het Beatrix zijn (ja nou klinkt mijn huisarts echt vervelend maar het is een beste man hoor. Alleen geloofde hij me niet . Maar dat komt vanzelf wel goed als ze me daar in willen plannen neem ik aan. In elk geval kom ik wel bij die specialist terecht, die werkt geloof ik op beide afdelingen. De wachttijd zou ongeveer 56 werkdagen zijn; vandaar dat ik in de tussentijd zelf info verzamel.
Mango eet hij idd niet (lust hij ook al niet), over de chocopasta ga ik me nog maar es beraden. Ff verder googelen. Dank voor jullie input.

Hier nog 1

Mijn zoon van nu bijna 9 heeft ook een cashewnoten allergie. Op zijn 2e verjaardag heeft hij er eentje stiekem in zijn mond gestopt. Niet doorgeslikt maar uitgespuugd omdat hij hem niet lekker vond. Binnen de kortste keren zwol zijn hele gezicht op, dikke ogen, dikke oren, dikke lippen.... Inderdaad antihistamine gekregen en het advies om hem geen noten te geven. Op zijn 6e hebben we hem laten testen omdat hij inmiddels ook hooikoorts en andere inhallatieallergieën had ontwikkeld. De cashewnoten scoorden bij de huidtest weer enorm hoog. Pinda's en hazelnoten scoorden ook hoog, maar minder hoog dan cashew. Hij heeft toen onder begeleiding van de kinderarts en allergoloog een voedselprovocatietest ondergaan. Eerst voor pinda's en later voor hazelnoten. Nu blijkt dat hij die laatste 2 wel gewoon kan eten. De cashewnoten hebben we nog niet in een provocatietest geprobeerd, de kinderarts durft het nog niet aan omdat hij wel eens een enorm heftige reactie kan krijgen.
Maar hij mag dus wel andere noten. Ik zou voor je zoon een afspraak bij de kinderallergoloog maken voor een test. En ondertussen gewoon die pindakaas en pasta blijven geven, hierin zitten echt geen cashewnoten. En blijkbaar kan hij wel tegen pinda's en hazelnoot, anders had hij allang een reactie gegeven.
Succes!
Sanneke*

Anneque

Anneque

08-09-2013 om 20:46 Topicstarter

Sanneke*

http://www.erasmusmc.nl/perskamer/archief/2011/3483535/

Misschien is dit interessant voor jou. Er wordt dus onderzoek gedaan naar een nieuwe, niet belastende en ongevaarlijke methode om cashewnotenallergie vast te stellen. Misschien hebben ze nog patiënten nodig.
Heeft jouw zoon een epipen? Of is dat niet nodig?

Fiorucci

Fiorucci

08-09-2013 om 21:52

Sanneke

Ik ben het toch niet helemaal met je eens. Andere nootsoorten en mango kunnen een kruisreactie geven, en als een product geproduceerd wordt in een fabriek waar ook producten met cashewnoten worden geproduceerd is het risico toch aanwezig, de zgn. kruisbesmetting.
Verder is er ook een kans dat een kind een andere verwante allergie opbouwt, zoals er bij een kind met koemelkallergie ook een allergie kan opbouwen voor soja. Voedselallergieen staan zelden op zichzelf namelijk.

Rosa-

Rosa-

09-09-2013 om 10:24

Volledig eens met Fio!

De kruisreactie is zo onderschat maar zeer zeker wel levensgroot aanwezig, been there done that. Wacht de test af en heb een heel goed gesprek met de allergoloog!!!!!

Rosa-

Allergie

Mijn jongste van net 2 heeft een hevige pinda-allergie. Dit is getest in het ziekenhuis hier in Engeland via zo'n skin prick test. Sindsdien koop ik dus niets meer met noten erin, of dingen waarop staat dat het gemaakt is in een fabriek met noten. Boodschappen doen is heel erg oppassen want bv bepaalde yoghurt en veel cereals zijn niet veilig. Gister net nog bijna kindervitamines gekocht en op de verpakking staat dat er archaide olie in zit. Je moet dus blijven kijken.

Als ik jou was zou ik tot de test even heel streng zijn en alle noten vermijden. Je weet maar nooit. Ik heb twee epipennen altijd bij me en dat stelt me ietwat gerust.

Marjoleine64

Marjoleine64

13-09-2013 om 21:06

cashew en pinda zijn geen noten

maar peulvruchten. Onze jongste is allergisch voor pinda, maar kan zonder problemen wel cashews en alle andere noten eten. Wel heeft hij altijd een epipen bij zich, ook al is zijn allergische reactie niet heel heftig. Meestal zijn de symptomen als hij eens iets binnenkrijgt beperkt tot tintelingen in zijn mond en keel, en is een antihistamine pilletje voldoende (die heeft hij dus ook altijd bij zich).
Het vervelende (voor ons) is dat er vrijwel nergens cashewnoten te koop zijn waar geen arachide-olie in zit, en zelfs bij rozijnen zit dit soms. Waarom nou geen gewone zonnebloemolie?
Marjoleine

die titel klopt niet,vziw

De pinda is inderdaad een peulvrucht, maar de cashewnoot niet, voor zover ik weet. Cashews groeien aan bomen.

Groeten,

Temet

Anneque

Anneque

14-09-2013 om 08:45 Topicstarter

cashew is een zaad

Maar wordt in allergenenland vaak onder de tree nuts (hazel- etc.) geschaard. Voor het gemak. Dit itt tot de peanuts (die idd peulvruchten zijn).
Pinda-allergie lijkt me idd in de praktijk nog veel lastiger (hoewel ik zelf nu ook al scheel zie van het etiketten lezen . Arachide-olie zit in zóveel producten.
Heb nog even voor je gekeken op "onze" cashewnoten: die bevatten geen arachide-olie (helemaal geen olie zelfs), maar er "kunnen wel sporen van andere noten" inzitten. Die neem je dus ook niet, neem ik aan?

Marjoleine64

Marjoleine64

14-09-2013 om 11:19

Anneque

Ja die neem ik dus wel. Dat 'er kunnen sporen inzitten van andere noten' is een indekking die ze erop zetten voor het geval dat er een flintertje pinda verdwaalt. Normaal gesproken heeft hij daar nooit last mee. Het scheelt natuurlijk dat zijn reactie niet heel erg heftig is, dan wordt het een ander verhaal denk ik. Wat betreft de 'plantaardige olie' die overal in zit denk ik altijd maar dat als het pinda-olie zou zijn dat het er expliciet op moet staan want allergeen, dus als het er niet op staat dan zit het er ook niet in en is het waarschijnlijk palmolie oid. Gaat ook altijd goed.
Marjoleine

Anneque

Anneque

14-09-2013 om 14:24 Topicstarter

Marjoleine64

Het was bij de Lidl; daar kocht ik mijn cashewnoten, waar dus geen olie inzit! Die kun jij dan dus wel nemen

Anneque

Anneque

31-10-2013 om 14:12 Topicstarter

update cashew allergie

Ben inmiddels bij de kinderallergoloog geweest. Hij heeft lang en indringend met ons gesproken; zoon was best onder de indruk. En ik ook. Hij mag idd helemaal niets waar "sporen van noten" in kunnen zitten. Verder 2 epipennen meegekregen. Hele batterij onderzoeken volgt nog maar het verhaal was ernstig genoeg om onmiddellijk maatregelen te treffen. Ben blij dat we in goede handen zijn, maar nog wat beduusd verder. De eerste 5 producten die ik in de winkel bekeek, kan hij niet meer nemen. Dat wordt een flinke aanpassing. Brood bijv, er staat werkelijk overal op dat er sporen van noten in kunnen zitten. Dus ik ga me oriënteren op een bbm.
Wat me niet duidelijk werd: er is me verteld dat patiënten een hoge IgE-waarde kunnen hebben, en toch relatief milde verschijnselen vertonen, en vice versa zou ook voorkomen (sterke verschijnselen, lage waarde). Wat is dan het nut van dat onderzoek? Behalve dataverzameling voor wetenschappelijk onderzoek, zie ik het praktische nut voor mijn zoon niet? Geeft niet verder, we hebben al aangegeven te willen participeren in de studie, maar ook gewone patiënten krijgen dat bloedonderzoek.
Iemand verder nog tips voor veilig brood + koekjes?

Lastig he

Het is inderdaad even schrikken als je erachter komt dat je kind een gevaarlijk allergie heeft. Ik was ook heel beduusd en eigenlijk nu nog denk ik er niet aan dat hij aan die allergie zou kunnen overlijden. Brrrr.

Toen wij in NL waren zag ik inderdaad dat er op veel brood een 'noten waarschuwing' stond. Zo ook krentenbollen, bolletjes. Ik heb een merk bolletjes gevonden waar er geen waarschuwing op stond (blue band geloof ik) maar die waren natuurlijk wel een stuk duurder. Op al het sinterklaasgoed (pepernoten, speculaas, taaitaai) staat ook een waarschuwing. Gelukkig is hier in Engeland het meeste voorverpakte brood veilig.

Qua koekjes moet je even kijken. Wat hier veilig is: digestives, jaffa cakes, lotus, oreo. Maar daar moet je ook blijven kijken want dat verandert nog wel eens. Pas op met alle sauzen, yoghurt, cereals...

Het went wel hoor. In het begin deed ik twee keer zo lang over mijn boodschappen en nu valt het wel weer mee.

De waardes bij mijn zoon waren hoog en dat zegt niets over hoe zwaar de reactie zal zijn, alleen dat hij heel waarschijnlijk een reactie kan krijgen. Maar omdat ik gezien heb hoe hij reageerde op een ienieminie stukje brood met flintertje pindakaas dat net zijn lippen raakte maakt die test eigenlijk niet uit.

Fiorucci

Fiorucci

31-10-2013 om 21:00

lijst

Bij de vereniging van voedselallergiepatienten kun je merkartiekelnlijsten kopen, daar staat op welke producten je veilig kunt kopen en ze publiceren ook updates van deze lijsten, misschien kun je daar eens naar informeren? En echt, etiketten lezen went. Ik hoef het niet meer te doen maar het blijft mijn tweede natuur..

Fiorucci

Fiorucci

31-10-2013 om 21:00

ehm..

merkartikelenlijsten moet het dus zijn..)

Anneque

Anneque

02-11-2013 om 14:53 Topicstarter

Dank jullie en nog een vraag

Petal, ik meen dat jij nog meer kinderen hebt? Hoe doe jij dat dan, haal je niets meer in huis wat je allergische kind niet mag hebben, of ben je gewoon heel voorzichtig? Ik bedacht me net bijv. dat mijn oudste best kruimels-van-verdachte-spullen via zijn broertje en zusje binnen kan krijgen. Zij eten nu nl. gewoon brood uit de supermarkt (tot ik een bbm heb), en daar zitten sporen van noten in. Ze zijn nogal fysiek met elkaar, stoeien, kruipen bij elkaar in bed dat soort dingen.
Ben nog erg zoekende: schakel je alles gelijk (en moet ik de rest van mijn leven peperdure pindakaas kopen voor alledrie)? Of is dat overdreven? Ik kom pas over een maand weer in het zh, dus voorlopig vraag ik het hier maar even. Ws zijn dit persoonlijke afwegingen, maar ben dan toch benieuwd hoe een ander dat oplost.

Rafelkap

Rafelkap

02-11-2013 om 17:28

schrappen

Ik zou de pindakaas gewoon schrappen van het menu, voor hem. Een mens kan best zonder. Wij eten trouwens zonnepittenpasta van de biologische supermarkt, maar ik weet niet of dit 'veilig' is voor jouw zoon. Mijn oudste kreeg namelijk uitslag als peuter van pindakaas, dat is nu voorbij maar we zijn gewend aan die zonnepittenpasta.

Het zal wel een hele verandering zijn, voor jullie, maar ook voor hem en het zal tijd kosten eraan te wennen.
Ook erg uitkijken met uit eten gaan. Ik ken iemand (30) die is overleden na een etentje, een tent waar hij altijd kwam en altijd hetzelfde nam.

Na het eten tanden poetsen en handen wassen, daarna kunnen ze toch wel veilig stoeien?

Anneque

Anneque

03-11-2013 om 13:12 Topicstarter

rafelkap

Ik werd niet vrolijk in de biologische winkel. Ook daar staat op ontzettend veel producten die notenwaarschuwing. Pindakaas schrap ik niet graag, hij eet verder vrijwel alleen maar zoetigheid en dat vind ik ook weer niet zo fijn. Kieskeurige vegetariër die gruwt van kaas....tja. Dan is de keus beperkt. Ik heb de potten in de keuken inmiddels van een groene "veilig"-sticker voorzien en de rest van een rood kruis, om vergissingen te voorkomen. Verder idd toezien op handen wassen na het eten (moeten ze natuurlijk toch . Heb inmiddels een bbm besteld, zal mij benieuwen.
Wat erg van die kennis! Had hij geen epipen bij zich? Of hielp dat niet meer? Zoiets is nu dus ook mijn nachtmerrie..

Rafelkap

Rafelkap

03-11-2013 om 14:07

kennis

Kan je bij de huisarts of dietist niet een lijst krijgen met producten? Er zijn er meer die dit hebben en je hoeft het wiel niet uit te vinden.
Die kennis was een kennis van een goede vriendin, ik kende hem niet persoonlijk, hij nam mijn woning over. Hij had geen epipen bij zich en hij was wel vlakbij zijn huis, maar de hulp kwam te laat.

Jouw zoon moet vooral leren te accepteren dat hij geen risico kan nemen, ook niet om erbij te horen. Elke aanval maakt de volgende weer erger. Er gaan echt mensen dood aan.
Zoek alternatieven, dan maar zoet, of bv honing. Of (zelfgemaakte) sandwichspread? Tomaat met een beetje suiker? Komkommer met marmite? En voor het ontbijt evt. soorten pap.
Het is even uitzoeken nu, maar het gaat jullie heus lukken!

Anneque

Ik heb inderdaad ook een bijna 7-jarige zoon en voor hem koop ik geen pindakaas meer. Ik vind dat echt te link. Maar jouw zoon heeft geen pinda-allergie, dus wellicht zou ik het dan anders zien. Hier koop ik nog maar zelden dingen waar sporen van noten inzitten. Soms wel, heel bewust, en dan weet ik dat we voorzichtig moeten zijn. Maar niets waar een speciale pinda waarschuwing op staat.

Gister waren we op een feestje en daar hadden ze brownies met noten die de andere kinderen wel aten. Dan moet ik echt dichtbij blijven om ervoor te zorgen dat mijn peuter niet de kruimels oppakt en eet. Jouw kind is natuurlijk al ouder en zal zoiets niet doen.

Het is zo dat boodschappen doen duurder is geworden. Het merk soepstengels dat veilig is is twee keer zo duur als andere merken. De chocola voor taarten bakken is een stuk duurder. Koekjes kan je niet altijd in de aanbieding kopen omdat het niet de goede zijn. Maar het went, en de broers/zussen wennen er ook aan (alhoewel mijn oudste heel graag een broodje pindakaas zou eten).

Oh trouwens

Ik weet niet wat jouw dokter heeft gezegd maar wij hebben 2 epipennen om altijd bij ons te hebben. Allebei. Dus niet 1 voor thuis en 1 voor uit. We hebben er 2 omdat 1 niet genoeg kan zijn. Lijkt me stug trouwens want mijn peuter heeft bij lange na nog niet het gewicht dat bedoeld is voor zo'n pen en zijn lijfje zou sowieso al een enorme dosis krijgen.

Anneque

Anneque

03-11-2013 om 17:57 Topicstarter

Rafelkap en Petal

Dank voor de steunende woorden. Ik heb begin december idd een afspraak met de (gespecialiseerde) diëtist, dan zal ik wel heel wat wijzer worden.
Petal: net zoals jij geen pindakaas koopt, zal ik geen cashews meer in huis hebben inderdaad. Een mens kan zonder. Wat nog zoeken is, is hoe ik dat doe met spullen die in principe geen cashew bevatten, maar wel eventuele sporen (en dat staat op zovéél spullen: veel brood, koekjes en gewone pindakaas). Uiteraard krijgt zoon zelf die niet, maar broer en zus? Maar goed, wie weet is het ook gewoon veel makkelijker om niets meer in huis te hebben.
Wb epipen: hij heeft er zelf een die hij altijd bij zich draagt. Op mijn verzoek heb ik er ook één. Moet ik die ook meenemen als ik met hem wegga denk je? Zo'n pen werkt maar 20 minuten idd.
Ik realiseer me wel dat het met een peuter nog véél lastiger moet zijn: altijd opletten dat-ie niet zomaar iets in zijn mond stopt.

Fiorucci

Fiorucci

03-11-2013 om 19:51

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.