Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Puck

Puck

17-09-2013 om 10:52

Tennisarm

Sinds een week of twee heb ik last van een tennisarm (of iets wat daaar op lijkt). Ik heb sindsdien de activiteiten die last geven vermeden maar in plaats van beter wordt het alleen maar erger. Voor donderdag heb ik een afspraak bij de huisarts staan.
Wat zijn jullie ervaringen bij behandeling van tennisarm? Wat werkt goed en wat niet. Wat bij mij in ieder geval niet werkt in diclofenac, ibuprofen en soortgenoten. MAar er zijn vast wel andere remedies om hier zo snel mogelijk van af te komen.

helaas

Ik had op een gegeven moment armklachten en toen ik die tegen een familielid beschreef riep die 'tennisarm!' Wat googlen leerde mij dat dat klopte. En datzelfde googlen leerde mij ook dat er geen bewezen remedies tegen zijn. Er zijn wel behandelingen, maar of die daadwerkelijk helpen is hoogst discutabel.

Ik heb een tijdlang de bewegingen die pijn deden zoveel mogelijk vermeden, en na een tijd was het over. Ik heb uiteindelijk niet eens de huisarts bezocht. Ik weet niet eens meer wat ik destijds allemaal gelezen heb, maar mijn conclusie was dat de huisarts hoogstwaarschijnlijk toch niks kon en ook niet zou doen, dus heb ik dat maar gelaten voor wat het was. En het ging dus inderdaad vanzelf over.

Groeten,

Temet

huisartsenstandaard

Er is een huisartsenstandaard over, zie hier https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/epicondylitis

Dat is wat mij de indruk gaf dat de huisarts er ook niets tegen zou kunnen doen. Die standaarden zijn niet voor niets zo geformuleerd.

Groeten,

Temet

Suze

Suze

17-09-2013 om 13:34

Tijd doet wonderen...

Ik heb ook een tennisarm gehad, van het tennissen. Vervolgens een aantal keren (6 of 8 keer) naar de fysio geheeft want ik wilde er snel vanaf. Helaas, het hielp niet.
Uiteindelijk winter rust genomen met tennis, en vanaf het voorjaar wel getennist met zo'n speciale band net onder de elleboog, waardoor het tennissen goed ging. Het was inmiddels iets minder, maar nog niet weg. Door die band werd het niet erger.
Uiteindelijk duurde het iets van (meer dan?) een jaar voor het helemaal weg was.

Jaar later: kreeg ik last van mijn linkerarm (ik tennis rechts) dus minder door het tennissen (wel dubbelhandige backhand). Ook toen weer fysio gedaan, maar merkte na een paar keer dat het erger werd! Soms echt erg pijnlijk. Dus gestopt met fysio, pijnlijke dingen zoveel mogelijk vermeden. En nu langzamerhand (heb het sinds februari) wordt het echt veel minder. Tennis nu met diezelfde band aan de linkerkant.

Mijn conclusie (die ook bevestigd is door veel mensen die er last van hebben gehad): behandelen helpt meestal niet echt. Rust/ontlasten is fijn en het heeft gewoon tijd nodig (hoe ouder je bent hoe langer vermoed ik), maar uiteindelijk gaat het wel een keer weg.

Maar denk dus niet dat je er wel even snel vanaf komt .

Dus: geduld en ontzien. Sterkte ermee.

Puck

Puck

18-09-2013 om 09:43

Dank

HEb ik eindelijk eens een afspraak bij mijn huisarts (meestal loop ik te lang door voor ik überhaupt ga), blijkt uit jullie verhalen dat hij er weinig aan kan doen. Ik zeg mijn huisarts af, Bewegingen die pijn doen mijd ik graag, momenteel kan ik nog geen kopje van de tafel pakken, oorzaak weet ik ook en is al aangepast. Dus dan maar verder geduld hebben. Niet mijn sterkste kant overigens haha. Wel goed om te lezen in de link van Temet dat bewegen met pijn de aandoening niet verergert. Vind ik overigens wel raar klinken. Pijn is toch juist een signaal van je lijf om je te waarschuwen dat je te ver gaat of dat er iets niet goed is. Maar oke, als ik pijnlijke dingen zoveel mogelijk vermijd en toch af en toe te ver gaat is dat verder niet schadelijk.

Koffie

Koffie

18-09-2013 om 09:58

NIET AFZEGGEN

Je weet helemaal niet of het wel een tennisarm is. Wel naar de huisarts dus. Misschien is er iets heel anders aan de hand, waar jij geen rekening mee hebt gehouden!

Puck

Puck

18-09-2013 om 10:04

Koffie

In het verleden heb ik ook een tennisarm gehad en ik weet precies hoe dat voelt. En ook gezien de klachten weet ik dat gewoon vrijwel zeker. Zeker nu ik de link van Temet heb gelezen, daarin staat hoe je de diagnose moet stellen en dat klopt gewoon 100%.
Dus huisarts lijkt me nu totaal overbodig geworden.

Koffie

Koffie

18-09-2013 om 10:09

Als ik jouw huisarts was...

Dan zou ik je toch willen zien. Om uit te sluiten dat er niets anders speelt, om te weten dát je weer een tennisarm hebt, om je advies te geven over medicatie, om met je te overleggen hoe je het gaat doen met de functiebeperkingen in je werk en dagelijks leven, etc.

Het is toch niet zo erg om even naar de huisarts te gaan? Dát doet toch geen pijn? Of heb je angst voor artsen?

Stel nu, dat het niet over gaat? Dat je ondanks al je geweldige geduld, over een heel lange tijd nog met die arm zit. Dan ben je blij dat de huisarts zelf ook in jouw dossier heeft staan wanneer de klachten begonnen.

Ik raad je echt aan om toch te gaan.

rosa

rosa

18-09-2013 om 10:46

Wel iets aan gedaan

Ik had voor de zomervakantie ook erge last van mijn elleboog. Eerst naar de huisarts: die zei er zijn verschillende behandelingen, maar niets dat echt goed helpt, het kost gewoon tijd. Ik kon niet roeren in een pan, niet eten opscheppen, en vooral: niet computeren en dat doe ik voor mijn werk. Dus toch fysio gedaan, die zei als zes behandelingen niet helpen stoppen we, dan gaat het niet. Zes behandelingen deden niets. Ik heb er een tijdje Voltaren op gesmeerd. Dat hielp wel een beetje, maar ja het is symptoombestrijding.
Via via hoorde ik dat er mensen zijn die je hier in drie behandelingen vanaf helpen (Nijmegen en Den Bosch, google op tenniselleboog). Met de nodige dosis scepsis gegaan, en na de eerste (zeer pijnlijke) behandeling ging het al veel beter. De tweede behandeling deed helaas bijna niets en de derde en voo rmij toch ook nog een vierde hielpen wel weer. Ik ben er niet helemaal vanaf, maar kan alles weer (ook squashen en computeren, nu met verticale muis). De behandelingen bestaan uit dieptemassage, dus heel hard duwen op de spieren van de onderarm en bovenarm, in combinatie met zachte massage van de aanhechtplaats van de pezen - precies waar het zo'n pijn doet.
Succes met jouw arm, ik hoop dat je vooruitgang boekt.

Puck

Puck

18-09-2013 om 10:56

Koffie, je overdrijft.

Gelukkig ben jij mijn huisarts niet . Ik deel je mening absoluut niet. Ik vind dat je schromelijk overdrijft. En nee, het is niet erg om even naar de huisarts te gaan en ik ben beslist niet bang om te gaan, het is een schat van een man en kom er vaak genoeg. En ja, naar de huisarts gaan doet in dit geval wel pijn want hij zal mijn arm willen onderzoeken, hihi.

Dat advies over medicatie, overleg hoe om te gaan met functiebeperkingen etc. dat kan ik echt wel zonder huisarts af, ik heb mijn gezonde verstand ook nog. Ik ben geen arts, maar wel redelijk onderlegd in medische zaken. De link die Temet gaf is heel duidelijk en alles klopt in het plaatje dus de huisarts zal daar echt niets aan toe te voegen hebben. En als het over lange tijd niet over is? Waarom zou ik dan blij zijn dat mijn huisarts in zijn dossier heefts staan wanneer de klachten begonnen zijn? Met mijn geheugen is niets mis hoor, dat weet ik hem dan echt zelf ook nog wel te vertellen. En dan kan ik hem ook precies vertellen wat ik al gedaan heb om de klachten te verhelpen.
En als ik voor mijn reguliere controles (eens per half jaar ofzo) bij hem ben zal ik t heus wel even melden, maar ik ga er dus nu niet apart een afspraak voor maken. Eerst zelf maar afwachten. En als het echt vreselijk ondraglijk erger wordt kan ik alsnog naar hem toe gaan. Vooralsnog is het hindelijk en lastig maar er valt mee te leven.

Koffie

Koffie

18-09-2013 om 11:14

Nou ja

Als jij het beter weet, dan is dat oke hoor.
Ik raad je alleen wat anders aan.
En ik ben ook blij dat ik jouw huisarts niet ben. Het lijkt mij helemaal geen leuk beroep. Ik moet er sowieso niet aan denken om arts te zijn.

Jan

Jan

02-04-2014 om 11:57

Probeer dan Human Tecar!

Hoy Puk!

Ik had ook last van mijn elleboog ivm tennisarm.
Als je een echt tennisarm hebt kijk ff hier www.fysiomovens.nl dan ben je binnen 12 behandelingen klaar...tenminste dit was mijn ervaring.

Success!

Puck

Pijn is een signaal dat je je arm niet extra moet belasten, of te wel, overbelasten. Maar je kan de arm wel gewoon gebruiken, een beetje "rekening houden met" is voldoende. Mijn tennisarm heb ik al vanaf vorige zomer, ik kan hem langzamerhand weer normaal strekken. Dat is nog wel gevoelig, maar de pijn is weg. Iedere ochtend als ik uit bed kwam was de pijn de eerste uren op zijn ergst, na normaal bewegen werd het langzamerhand dan minder. Ik heb lichamelijk werk en heb daarbij 2 armen nodig. Tussendoor heb ik mijn arm wel ontzien en af en toe een paracetamol.
Mijn tennisarm kreeg ik niet door tennissen, geen idee eigenlijk waardoor, misschien door het werk maar de tennisarm is links terwijl ik meer met rechts doe.

Puck

Puck

03-04-2014 om 08:55

hoe t is

He, t draadje komt ineens naar boven. Ondertussen zijn we een half jaar verder. In november heb ik er toch een spuit in gekregen van de dokter en dat was een verademing. Voor 6 weken wel te verstaan, daarna was het net zo erg terug. Zoals Wil40 zegt heb ik verder alle dingen die echt pijn doen vermeden, inderdaad het "rekening gouden met". Tot een week terug werd het eigenlijk ondanks dat eerder erger dan beter en ik was net weer begonnen met informatie verzamelen over behandelingen. Vooral zoals WIl40 zegt: 's nachts als ik wakker werd en bij het opstaan doet het zo'n zeer dat ik mijn andere arm moet gebruiken om mijn aangedane arm te kunnen buigen. Er zijn diverse gespecialiseerde fysiomethodes die claimen erg succesvol te zijn. Als beginnetje heb ik een goedkope elleboogband besteld op internet als ondersteuning. Ik weet dat het niet geneest, maar dat het wel net even voor minder pijn kan zorgen. En dat helpt: sinds ik hem besteld heb is de pijn minder, ook al moet het ding nog afgeleverd worden . Kortom: de laatste 2 dagen bespeur ik enige vooruitgang. Nu maar hopen dat het het begin van genezing is...

rosa

rosa

03-04-2014 om 20:46

fysio

Ja, ik zou zeker fysio proberen bij een van die tenniselleboogspecialisten. Ik kan na vier behandelingen weer normaal werken en squashen, hoewel het niet helemaal over is (nu een jaar later).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.