Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Liesbeth

Liesbeth

13-06-2015 om 12:46

teek!

Vanmorgen trof ik een teek aan op mn huid. Hij zat best al diep in de huid. HIj had natuurlijk de hele nacht de tijd gehad om zich in te graven ... M'n man kon 'm er niet zo gemakkelijk uit krijgen en heeft dus staan hannesen. Later zag ik dat er dus ook nog iets achtergebleven was. Dat is er nu gelukkig ook uit. Maar wat nu?
Op internet lees ik dat het belangrijk is om te weten of hij nu wel of niet 24 uur er al gezeten heeft. Hoe weet je dat eigenlijk? Ik heb nl geen idee, maar vermoed dat hij er al langer heeft gezeten, omdat ik gister niets bijzonders heb gedaan waar ik die teek kan hebben opgelopen en eergister wèl. Is hij na 24 uur dan al niet helemaal opgezwollen van het bloedzuigen?
Wat zouden jullie doen? Het is nu zaterdag. Zouden jullie hiervoor de huisartsenpost bellen of zouden jullie maandag afwachten om een afspraak bij de ha te maken? Of een rode kring afwachten? (rond de wond is het nu al helemaal rood rondom)

Marjoleine64

Marjoleine64

13-06-2015 om 12:58

Hoe groot was ie?

Na 24 uur hebben ze zich meestal aardig volgezogen, maar dat betekent ook vaak dat je hem beter kunt vastpakken en eruit krijgen. Dus de vraag is: hoe groot was hij? Kleiner dan pakweg een (1) mm? dan zou er niet veel aan de hand moeten zijn, maar de kans is altijd aanwezig. Groter (tot wel 3-4 mm) betekent ook een groter risico. Dat het nu rond de wond rood is komt denk ik vooral door het gehannes om hem eruit te krijgen, dus ik zou even afwachten. Je kan de huisartsen post bellen, maar ik denk dat ze je niet laten komen. Twee dagen wachten en gewoon je eigen huisarts bellen maakt voor een evt besmetting en ook voor de behandeling niets uit.

Liesbeth

Liesbeth

13-06-2015 om 13:09

steenpuist met korstje

zo leek de plek vanochtend. Nee, hij was wel een beetje groter dan een mm, ik denk 2mm of zoiets? Jammer genoeg floepte hij uit het pincet toen hij er uitgetrokken werd. We hebben hem ook niet meer terug kunnen vinden helaas.
Een belletje naar de huisartsenpost is gelijk tsjing-kassa, vandaar mijn aarzeling. Maar als het zou uitmaken voor de behandeling (gelijk starten of pas maandag) dan zou ik dat natuurlijk doen.
Bedankt voor je snelle reactie in ieder geval!

Gaan

http://www.henw.org/download/Antibiotica%20na%20tekenbeet.pdf
Je kunt overwegen om preventief om antibiotica te vragen.
Lyme ziekte is heel naar, dus het overwegen waard. Mogelijk dat de vervangende weekendarts daar gevoelig voor is.

Ik heb een familielid met Lyme en dat is zo'n beetje het enige dat soms helpt. Dus als je het daarmee (deels) kunt voorkomen zou goed zijn.

Liesbeth

Liesbeth

13-06-2015 om 13:27

interessant

artikel. Dat van die preventieve behandeling binnen 72 uur wist ik niet. Bedankt AnneJ!

vandaag dus, niet wachten

"Nieuw preventief beleid voor de huisarts
De conceptrichtlijn noemt nadrukkelijk de optie om preventief
antibiotica voor te schrijven na een tekenbeet. Aanbevolen
wordt om de voor- en nadelen hiervan met de patiënt te bespreken.
Bij niet-zwangeren van 8 jaar of ouder kan de huisarts
een eenmalige preventieve gift van 200 mg doxycycline
overwegen, indien de teek langer dan 24 uur op de huid heeft
gezeten én deze profylaxe binnen 72 uur na het verwijderen
van de teek kan worden gestart

Elisa Gemani

Elisa Gemani

13-06-2015 om 14:19

Teek

Inderdaad zsm (binnen 72 uur) aan de antibotica-kuur. Hou de plek goed in de gaten en let op griepachtige symptomen de komende tijd. En lees vooral de informatie op deze sites:

http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?t=761
http://www.lymenet.nl/
http://www.lymevereniging.nl/
http://www.borreliose.nl/

Helaas weet men in NL nog te weinig over Lyme en diagnosticeren/behandelen artsen te laat en/of niet effectief. Mijn tante heeft chronische neuroborreliose gekregen na een tekenbeet; ze kreeg veel te laat antibiotica in een te geringe dosis en een te korte kuur en ze is zo vreselijk afgetakeld dat ze nu in een rolstoel zit met allerlei neurologische-, spier- en zenuwklachten. Ze kan bijna niets meer en ze gaat overlijden aan de gevolgen van een niet goed en tijdig behandelde tekenbeet...

Pieter

Pieter

13-06-2015 om 16:35

Nee, een belletje en zelfs langskomen bij de hap is gratis want het gaat om een huisarts. Naar de eerste hulp is tsjing kassa.

Liesbeth

Liesbeth

14-06-2015 om 00:15

preventief

Even een update: ik heb 's middags toch maar de hap gebeld en ik kon bij de apotheek langsgaan voor een preventieve antibioticakuur. Dus bedankt voor alle reacties!

Peter: ik heb jaren geleden voor mijn zoon eens de hap gebeld. Op de afrekening van mijn ziektekostenverzekering stond daar toen een fiks bedrag voor gerekend als ik mij goed herinner. Vandaar mijn opmerking.

Als ik het allemaal zo lees op internet over Lyme, breekt het angstzweet me uit. Elisa en Annej, wat triest voor jullie familieleden met deze ziekte.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

14-06-2015 om 16:02

Liesbeth

Goed zo. Maar blijf het in de gaten houden. Lyme is een zwaar onderschatte ziekte met nare gevolgen. Mijn zus heeft ook Lyme maar weigert antibiotica en gelooft helaas dat ze er met alternatieve behandeling (bioresonantie en plantaardige medicijnen) wel van af komt. Dus niet. Maar goed, het is haar leven, haar lijf en haar keuze... Helaas voor haar kinderen...

Liesbeth

Liesbeth

22-06-2015 om 12:31

Balen

Na een tekenbeet moet je letten op griepklachten. Ik dacht dan dat je halfdood met zware griepverschijnselen in je bed zou liggen. Niet dus. Vandaar even een update van mijn tekenbeet, voor degenen die daar ook eens mee te maken krijgen.

Ondanks de preventieve antibiotica had ik de laatste dagen af en toe wat hoofdpijn en soms een koude rilling. Maar verder eigenlijk niets. Werd n beetje gek van mezelf, want bij elk pijntje en klachtje vroeg ik me gelijk af of dit nou bij Lyme hoorde of niet. Vanochtend dan toch vage rode vlekken rond de beet. Raar, maar ik was ook een beetje opgelucht. In ieder geval duidelijkheid. Al die kleine klachtjes hoorden dus er dus wèl bij en daar ben ik dan toch ook wel verbaasd over. Als ik niet alert was geweest, waren die klachten me niet echt opgevallen.
Ben trouwens direct naar de ha gegaan en ben dus aan de kuur. Hopelijk slaat het goed aan, want een chronische ziekte van Lyme lijkt me een ramp.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

22-06-2015 om 15:25

Lyme

Hou er rekening mee dat je er niet vanaf bent met een zo'n kuurtje. Het beleid hier in NL is heel minimalistisch en te afwachtend. Als je op de patientensites kijkt van de ziekte van Lyme (http://www.lymenet.nl/info/lyme-behandeling lees je dat je veel langere (6-12 maanden) en zwaardere antibioticakuren nodig hebt alhoewel veel artsen te terughoudend zijn om deze voor te schrijven. Vraag ook om de goede diagnostische tests dus zowel de ELISA als de Western Blot. De Western Blot moet eigenlijk altijd gedaan worden, ook als de ELISA negatief is. Neem ook hooggedoseerde probiotica ter ondersteuning van de antibioticakuur om je immuunsysteem op peil te houden.
De ziekte van Lyme vereist onmiddelijke aanval met grof geschut want de gevolgen kunnen vreselijk zijn en worden helaas dus zwaar onderschat.
Voor iedereen die een goede Lyme specialist zoekt/nodig heeft: het UMC Radboud in Nijmegen is erg goed. Mijn tante kwam daar terecht na jarenlang vruchteloos andere artsen en "specialisten" bezocht te hebben. https://www.radboudumc.nl/Zorg/Ziektebeelden/Pages/Lyme.aspx

Liesbeth

Liesbeth

22-06-2015 om 23:25

Inderdaad

Ik kreeg er geen speld tussen. Er was geen denken aan om meer te geven dan de Nederlandse richtlijn aangaf. Ik heb dan wel een maand-kuur van haar gekregen en niet maar 14 dagen (na lang soebatten van mijn kant) maar wel in de gebruikelijke lage dosering. Ik heb vandaag achter internet gezeten en allerlei websites bekeken. Maar ik heb eigenlijk nog niemand gehoord die wèl de hoeveelheid krijgt die ILADS voorschrijft, van de gewone ha dan. (hier iemand??)
En hoe kom je in Nijmegen terecht? Dan moet de ha je verwijzen? Pfft, ik durf dat eigenlijk niet eens meer te vragen, gezien onze discussie van vanochtend. Dan ook nog gaan vragen of ze me verwijst?? (mss heb je ook wel gelijk en moet ik assertief zijn.)
Bloedtesten heeft trouwens geen zin, zeker niet op dit moment, veel te vroeg. Daar had ze dan weer wel gelijk in. Er is ook geen discussie he, of het Lyme is of niet, daar was ook zij wel van overtuigd.

Ilads

Ga terug naar je huisarts en neem een print mee van het ILADS protocol en probeer hem daarmee te overtuigen. Dat of direct een verwijzing naar Nijmegen.

http://www.tekenbeetziekten.nl/de-behandeling/
Ik zie op deze site wel een langduriger (6 weken) behandeling maar geen dosering. Heb jij zelf een ILADS protocol met dosering?

Ga samen met je partner, een broer een oom, een man. Laat je ongerustheid zien en geef aan dat je de zaak in de knop wil smoren en er geen langdurige zaak van wenst te maken.

Bel anders met Nijmegen en vraag welke huisarts in jou buurt wel verwijst naar Nijmegen en ga daarmee overleggen.

Ondanks preventieve antibiotica toch verschijnselen vind ik niet zo'n goed teken.
Daar zou ik meer deskundigheid bij wensen. Mogelijk is er al sprake van co infecties en is een gerichter antibioticabeleid aangewezen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

23-06-2015 om 11:14

Arts

Idd zo handelen als AnneJ zegt. Er zitten wel meer hele goede Lyme-specialisten in het land en zeker over de grens (Belgie, Duitsland). Je kan deze zoeken op de fora van de patientensites en natuurlijk daar ook vragen om meer info. Wel meteen doen want hoe eerder je goed behandeld wordt, hoe beter. Als die bacterie zich eenmaal in je lijf genesteld heeft is die heel moeilijk weg te krijgen. Ik mag spreken als ervaringsdeskundige met een tante met vergevorderde Lyme, een moeder die Lyme had (gelukkig dankzij de ervaring van mijn tante tijdig en goed behandeld) en nu een zus met Lyme...
Ik kan me er zo kwaad om maken dat men Lyme en de behandeling zo onderschat. Nl loopt hopeloos achter.

beetje

beetje

23-06-2015 om 11:24

moet ik iets doen?

Al een paar jaar geleden heb ik ook een tekenbeet gehad. Er kwam een rode plek op mijn rug (geen teek gezien) en omdat ik hier op het forum had gelezen over de mogelijkheid van Lyme, heb ik me laten testen. Ik bleek besmet te zijn en heb een korte maar krachtige antibioticakuur gehad. Verder had en heb ik geen klachten.
Nu door alle verhalen word ik toch een beetje ongerust. Zou de bacterie wel helemaal verdwenen zijn? Is het zinvol om alsnog een test te laten doen om te kijken of de besmetting inderdaad verdwenen is? Kan de bacterie alsnog de kop opsteken? Kortom: moet ik iets doen?

mwah

Overdrijven kan ook. En daar hebben ze -net als sommigen hier- bij die lymevereniging ook wel een handje van. Ik heb wel eens zo'n mevrouw aan de lijn gehad en die sloeg toch echt wel een beetje door.

Ik heb ook vele gevallen van dichtbij meegemaakt (3 kinderen, mijn moeder, mijn broer, en nog een stuk of wat mensen in mijn directe omgeving) we zijn een keer bij een in lyme gespecialiseerde infectioloog geweest met 1 van de kinderen, dus ik kan mijzelf ook wel ervaringsdeskundige noemen. En mijn ervaring is dat tot nog toe alle mensen die ik ken gewoon genezen waren na zo'n 3 weekse antibioticakuur. Dus dat kan gewoon.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

23-06-2015 om 11:48

Lyme

Beetje, als je antibiotica hebt gehad en je hebt daarna geen klachten gehad zit het wel goed. Niet iedereen die door een teek gebeten wordt, krijgt Lyme. Slechts een klein aantal teken zijn besmet met de Borreliose-bacterie. Een tijdige antibioticakuur is in de meeste gevallen ook afdoende maar er is een kans dat dit niet afdoende is en dan moet men verder behandelen met langdurig hooggedoseerde antibiotica.
Het is een hardnekkige bacterie en als die eenmaal in je zenuwstelsel zit, kan er niets meer worden gedaan. Daarom "better safe than sorry". Dat kan je wel overdrijven noemen maar als je eenmaal iemand kent die onjuist en niet tijdig gediagnosticeerd en behandeld is en je ziet de afschuwelijke verwoestende gevolgen van die bacterie wil je koste wat kost voorkomen dat dit jou en anderen overkomt. En dat is makkelijk genoeg door het tijdig behandelen met hoog genoeg gedoseerde antibiotica en vooral langdurig genoeg. Antibiotica is een noodzakelijk kwaad maar de nadelige gevolgen van antibiotica kan je weer ondervangen door het nemen van maagzuurbeschermers en probiotica. Mijn moeder had die beruchte rode ring en Lyme-klachten. De eerste stootkuur antibiotica hielp niet en toen is zij via de Lyme-specialist die mijn tante behandelde, behandeld met een hooggedoseerde kuur van een jaar; met succes. Zij is er dus gelukkig van genezen.

Liesbeth

Liesbeth

23-06-2015 om 12:28

ILADS

Fijn dat jullie een beetje met me meedenken! Geeft me een goed gevoel.
Ben me suf aan het lezen over Lyme. Er is volgens mij van ILADS een nieuw 'protocol' of eerder: adviezen. Beetje lastig te lezen soms wat ze nou precies bedoelen. Wat ik in ieder geval begrijp is dat in de (oude) protocollen van 2004 gesproken wordt van hele hoge doseringen doxy (400mg) voor 3 maanden oid. Maar nu zeggen ze (in het nieuwe advies) 100-200 mg doxy voor 4-6 weken als eerste kuur (als er alleen nog maar een ring is). Daar zit ik met mijn kuur dus niet eens zo ver vanaf. Of lees ik het verkeerd?
Nijmegen beantwoordt geen vragen van mensen die geen patiënt bij hun zijn. Alles moet via de ha.

Ad Hombre

Ad Hombre

23-06-2015 om 13:55

Liesbeth, lyme hysterie

Let op dat er een hoop onzin over Lyme wordt verkondigd:

http://www.kwakzalverij.nl/1206/De_chronische_Lyme_ziekte_een_nieuwe_ziekte_

Ik ben persoonlijk geneigd de vereniging tegen de kwakzalverij zeer serieus te nemen.

Hype

http://weblogs.nrc.nl/wetenschap-columns/2010/03/20/de-meestervermommer/#more-70

Onze minister Plasterk heeft in zijn jonge jaren baanbrekend onderzoek gedaan naar de Borrelia bacterie.
Leuke column.
Maar lees vooral ook deze:

"Een echte medische makke van de ziekte van Lyme is dat de diagnose niet makkelijk is. Als de patiënt de teek heeft gezien, als er een mooie rode kring om de beetwond ontstaat, als de bacterioloog Borreliabacteriën of Borrelia-DNA in het bloed vindt, en de patiënt snel opknapt met een antibioticakuur, is het simpel."

De controverse ontstaat als allerlei chronische aandoeningen geweten worden aan Lyme dat moeilijk te diagnosticeren is.
Het laatste woord is er nog iet over gezegd. Maar als de verschijnselen zo duidelijk zijn dan moet je dat zeer serieus nemen.
En ja, de meningen, ook onder medici, over behandeling, zijn niet eenduidig. In Nederland zijn we als altijd wat meer terughoudend, zeker met antibiotica.

Dus dat er stofwolken om de ziekte zitten is duidelijk. Maar ook duidelijk is dat de bacterie sterk toeneemt en er steeds meer patienten zijn, ook al heeft niet elke teek de bacterie/of cobacteries bij zich en is maar een klein aantal getroffenen ernstig ziek geworden.

Marijke

Marijke

23-06-2015 om 16:11

Elisa

Welke ziektes, aandoeningen of etiketjes komen er niet voor in jouw familie?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.