Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

MerelR

MerelR

19-04-2016 om 18:38

Te hoog cholesterol

Omdat ik in een risicogroep val om hart- of vaatziekten te krijgen wordt één keer per jaar mijn bloed gecontroleerd. Waar een aantal jaren geleden mijn cholesterol (de combinatie) erg laag was, is het door de jaren heen gestegen en zit ik nu zelfs over de lijn van licht verhoogd. Ik heb geen idee hoe dat komt. Ik ben de laatste jaren bijna 10 kg afgevallen en heb nu een gezond gewicht. Ook ben ik veel gezonder gaan eten, plantaardige vloeibare boter, meer vis, etc. al wat men zo'n beetje voorschrijft om een beter cholesterol te krijgen. Ik ben dan ook erg verbaasd dat het maar blijft stijgen en heb geen idee wat nu nog te doen. Herkent iemand dit?

Nimbo

Nimbo

19-04-2016 om 19:35

ja,

ik ben 54, leef ook gewoon gezond; heb een gezond gewicht en beweeg en eet goed. Geen gekke dingen zoals roken of zo.

Ik heb gewoon een familiaire aanleg voor een hoog cholesterol en zit de rest van mijn leven vast aan medicijnen. Sinds een jaar nu. Ook voor hoge bloeddruk trouwens.

Wat je nog kunt doen is op zoek gaan naar natuurlijke voedingsmiddelen die je cholesterolgehalte doen verminderen. Uit mijn hoofd zijn dat walnoten en havermout. maar er zijn er meer.

MerelR

MerelR

20-04-2016 om 11:46

Maar

Dank voor je reactie Nimbo. Maar ik heb geen familiaire aanleg voor een hoog cholesterol. Wat het voor mij zo zorgelijk maakt is dat het ieder jaar hoger wordt, wat ik ook doe. Ik kan dat op het internet nergens terugvinden.

Brianna F

Brianna F

21-04-2016 om 09:53

pech?

Hier precies hetzelfde, de cholesterol altijd laag en nu licht verhoogt. Ik ben trouwens wel te zwaar, maar eet vrij gezond. Ik probeer het eerst in de voeding voordat ik aan de pillen ga, die mijn dokter me meteen voor wilde schrijven.
Dus havermout, walnoten, avocado, groene thee, vis, bosvruchten, knoflook.

mirreke

mirreke

22-04-2016 om 10:58

Niets, want het is niet slecht!

Dat te hoog cholesterol slecht voor je zou zijn is alweer achterhaald. Alleen in sommige (familiaire) gevallen is medicatie eventueel nodig. Echter het kwam de farmaceutische industrie wel goed uit, al die statines.

Kijk eens hier: http://www.ravnskov.nu/cholesterol/

of hier: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/20/cholesterol-myths.aspx

Onlangs, in de zin van een paar weken geleden, was dit ook in NL groot nieuws. Ik hoorde het zelf op de radio. Maar het is al langer bekend dat cholesterol helemaal niet schadelijk voor je is.

Ook is bijvoorbeeld het nuttigen van volle melk, echte boter, volle yoghurt enz. beter dan de halfvolle of magere varianten.

bieb63

bieb63

22-04-2016 om 17:07

Nou mirreke

Dat cholesterol verhaal is inderdaad nog enigszins onduidelijk. Maar daarmee is het niet ineens totaal andersom, dat lijkt me even iets te vroeg klokgelui. Zeker als je zegt dat evt. familaire gevallen evt wél medicijnen nodig hebben. De grote vraag: hoezo? Wat is het verschil? En wat weten wij, als leken nou eigenlijk hoe het precies zit.

En je laatste opmerking totaal niet onderbouwd: "Ook is bijvoorbeeld het nuttigen van volle melk, echte boter, volle yoghurt enz. beter dan de halfvolle of magere varianten."
Ook hier weer: hoezo? Los van de vraag (wat nu onduidelijk is) of het cholesterol in de vettere varianten nu wel of niet slecht is (en daar zijn de wetenschappers het ZEKER nog niet over eens, dus hoe zouden wij dat moeten weten...), wat is er mis met magere yoghurt? Het heeft i.i.g. minder calorien, de vetten uit volle yoghurt kunnen we op een heleboel andere manieren nuttigen (olien bijv) en de andere stoffen die zinvol zijn uit zuivel, zoals calcium, eiwitten enz, zitten ook in magere yoghurt.
Je moet het dan wel onderbouwen.

mirreke

mirreke

23-04-2016 om 16:41

Kijk even hier

over statines en cholesterol:


https://www.youtube.com/playlist?list=PLxeNMshhLFQI0y-Rfc-Nu2KK7vNdMbJNS

Programma van Radar, uit 2013 maar liefst. Maar enkele weken geleden was dit weer voluit op tv en op de radio, en las ik het ook in het nieuws. Echter, nogmaals dit is eigenlijk oud nieuws, dat door de industrie echter min of meer onder de pet wordt gehouden.

Vrij recent. Met ook bronvermelding...

http://goedgezond.info/2016/04/statines-verhogen-kans-op-hersenbloeding-en-diabetes-fors/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27003275

Over statines gaat dat.
Verder over bijvoorbeeld volle/magere yoghurt:

http://www.afvallen-hardlopen.nl/volle-magere-yoghurt-bij-het-afvallen/

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-012-0418-1

40er

40er

23-04-2016 om 20:23

mirreke

Ik heb er idd ook wat meer van gehoord. Je kon beter roomboter nemen dan margarine. Maar aangezien de voedingsindustie meer verdient aan margarine werd dat weer meer gepromoot.

I suffer from high cholesterol.

Last week, a friend of mine brought me a Mazafati date from Iran

Noshid Mazafati dates are mentioned on its packaging without cholesterol.

I wanted to see if eating it would not be a problem for me?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.