Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Snurkertje

Snurkertje

10-04-2017 om 09:53

Snurken

Ik snurk. Al jaren
Ik ben niet (te) zwaar en drink heel weinig alcohol, eet gezond, sport. Op dat vlak dus niets te verbeteren.
Ik heb de indruk dat ik structureel in meer of mindere mate verkouden ben, maar sprayen helpt niet. Ik heb er diverse via de huisarts geprobeerd.

Mijn man heeft er erg veel last van. Hij slaapt heel licht.
Om die reden slapen we nu regelmatig (een deel van de nacht) gescheiden.

Ik sliep altijd wel goed en vast, de laatste tijd soms wat minder (veel aan mijn hoofd). Ben ook eigenlijk wel structureel moe, maar ik denk meer van alle dingen die ik doe (werk + prive) en dingen die ik aan mijn hoofd heb dan dat het alleen van het slapen (en snurken) komt.

De vraag is nu, wat zal ik nou doen?

Ik kan met een verwijzing het medische circuit in.
Wel heb ik begrepen dat als vastgesteld wordt dat je apneu hebt met 5- 10 x per uur ademstops, dat je dan een "medisch geval" bent, dat je dan een aantekening in je rijbewijs krijgt en dat maatregelen (een masker of evt. een snurkbeugel) vergoed worden. Met een online testje bleek dat het niet waarschijnlijk is dat ik dat heb (maar uitgesloten is het niet).

Zal ik nou het medisch circuit in gaan? Met geringe kans op vergoeding van een evt. snurkbeugel?

Of niet zo'n lang traject doen en gewoon zo snel mogelijk kijken waar ik een snurkbeugel kan krijgen?

En waar dan?
Ik zag er een van een gespecialiseerde snurkkliniek en die kost EUR 900! Zelf te betalen.

Dus wie heeft ervaring met deze problematiek en tips over wat handig en slim is om met zo min mogelijk kosten wel van dat gesnurk af te komen.

geen ervaring, maar

Geen ervaring, gelukkig. Hoewel, ik bedenk me nu: mijn partner snurkt af en toe (en had ook van die rare onderbrekingen in zijn ademhaling, hoewel te weinig om hem als apneupatiënt te zien) en het is bij hem fors verminderd sinds hij een ander kussen heeft. Dat was volkomen toeval, maar het verschil was duidelijk merkbaar. Je zou kunnen proberen of er een verschil is als je een wat dikker kussen neemt, zodat je hoofd iets hoger ligt.

Maar goed, dat was je vraag niet.
Dat je niet voldoet aan het beeld van de stereotype apneu-patiënt hoeft niet te betekenen dat je dat niet bent. Ik ken (via-via) ook iemand die niet drinkt en beslist geen overgewicht heeft, maar wel degelijk slaapapneu heeft. Dat kan gewoon. En wie apneu heeft en daarvoor op een goed manier wordt behandeld kan iha een forse verbetering in zijn kwaliteit van leven verwachten, heb ik begrepen. Dus het lijkt mij de moeite van het uitzoeken waard. Je kan een medisch traject op elk gewenst moment stopzetten als je er geen heil meer van verwacht of een voorgestelde behandeling je te duur wordt.

O ja, dit: "Ben ook eigenlijk wel structureel moe, maar ik denk meer van alle dingen die ik doe (werk + prive) en dingen die ik aan mijn hoofd heb dan dat het alleen van het slapen (en snurken) komt". Dat zou heel goed kunnen. Maar het omgekeerde is ook denkbaar: je slaapkwaliteit is niet goed waardoor je onvoldoende uitrust en daardoor meer gebukt gaat onder je privé- en werkbeslommeringen.

Groeten,

Temet

Snurkertje

Snurkertje

17-04-2017 om 08:34

Bedankt en meer ervaringen?

Temet, dank je wel voor je reactie. En je hebt natuurlijk gelijk met dat kip-ei idee. Het medische traject is ook vooral om het uit te sluiten dat het apneu is.

En inderdaad ik kan altijd met het medische traject stoppen.

Ik slaap weleens op een dikker kussen (of 2 kussens) en dat helpt niet echt volgens mij, maar ik zal het nog een uitproberen.

Mochten anderen nog tips hebben over wat te doen, waar ze (of hun partner) succesvol geholpen is, dan hoor ik het graag.

Carla

Carla

17-04-2017 om 10:29

Zeker laten onderzoeken

Mijn man heeft ook apneu. En ja, voordat het ontdekt werd had hij veel vermoeidheidsverschijnselen en veel stress door allerlei zaken.
Hij bleek zwaar apneu te hebben en draagt sindsdien 's nachts een masker met apparaat ernaast. Het werkt geweldig! Binnen een week zag je de stress uit zijn ogen en gezicht trekken. En alle lastige zaken werden makkelijker omdat hij minder moe was.

Hij heeft geen aantekening in zijn rijbewijs. Hem is verteld dat hij bij een eventueel ongeluk aan moet tonen dat de apneu onder controle is. En dat kan hij want het apparaat houdt keurig bij hoe het gaat.
Ik geloof dat zo'n aantekening in het r

Hij gebruikt het masker al ruim drie jaar.

Bij CBR vind je deze informatie: https://www.cbr.nl/slaapapneu.pp?
Het advies is het te melden maar er staat niet dat het verplicht is.

Mijn advies is om je zeker te laten testen.

lennest

lennest

17-04-2017 om 21:29

geen apneu, wel snurkbeugel

Ik heb geen apneu, maar draag wel iedere nacht een snurkbeugel, helaas voor deze reden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Kosten zo'n 400-500 euro, aangemeten door een speciale tandarts op verwijzing van de kno-arts. Mijn snurkprobleem wordt veroorzaakt doordat mijn tong in mijn keel zakt. Dat is door de kno-arts vastgesteld middels een slaaponderzoek onder narcose. Dat onderzoek duurde ongeveer twee-drie minuten, wel een halve dag in het ziekenhuis.
Door de snurkbeugel komt mijn onderkaak enigszins naar voren, dat trekt mij spieren in de mond/hals wat strakker waardoor de tong niet meer in de keel zakt. Probleem opgelost. Mijn man slaapt ook weer

Pirata

Pirata

17-04-2017 om 21:43

man

Mijn man heeft zeer ernstige apneu. Dit is vastgesteld door een longarts. Hij heeft nu een masker voor 's nachts dat met luchtdruk zijn holtes openhoudt. Eindelijk slaap ik weer!!! Meneer had zelf nergens last van overigens. Geen aantekening in het rijbewijs en geen cent kosten.
Dus ik adviseer gewoon het medische circuit en kijken wat er uit komt. Je nachtrust is overigens wel meer waard dan 900,- of weet ik hoeveel.

Trui

Trui

18-04-2017 om 00:10

Kostbaar

Slaap is kostbaar. Er is zo'n geluksprofessor wiens onderzoek heeft aangetoond dat te weinig of slecht slapen een zeer grote afname in ons vermogen om ons gelukkig te voelen verminderd.

Mijn man snurkte ook, ik lag er wakker van of schoot er wakker van. Was echt niet grappig. Gelukkig nam hij het serieus en nog gelukkiger kregen we de tip van het hoofdkussen. Na wat geëxperimenteer slaapt hij nu op twee kussens waarvan eentje zeer stevig. Een zacht kussen en het snurken is meteen weer erger. Het is bij ons écht een wereld van verschil

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.