Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Snee in lip, tanden afgebroken en veel littekenweefsel in mond.

Als eerste zal ik mezelf even kort voorstellen. Mijn naam is Sharon, moeder van twee kinderen van 9 en 5. Ik werk als leerkracht basisonderwijs op een openbare basisschool en doe dit met veel plezier. Ik heb de laatste tijd zoveel gegoogled maar nog nergens echt het antwoord gekregen.

Onze jongste is vandaag precies drie weken geleden op het schoolplein gevallen. Hij was aan het rennen en is met zijn mond op een stenen "bankje" gevallen.

Samen met een college ben ik direct naar de huisarts gereden. De assistent dacht dat het gehecht moest worden, de huisarts dacht dat hechtpleisters voldoende zouden zijn. Thuis werd hij misselijk en kwam er veel bloed uit zijn mond. Na goed kijken en voelen bleek het ook mis te zijn met zijn tanden. Ik ben direct met ons zoontje naar de tandarts gereden. Heel fijn... deze was afwezig en ik werd doorgestuurd naar de dienstdoende tandarts 20 minuten verderop. De tandarts kon niet zoveel doen. Er zitten vier tanden aan de zijkant los. Doordat ons zoontje vrij vlot is met wisselen blijken ze zelf al wat losser te zitten en zijn ze terug "in" de kaak geschoten. Er is 1 tand waar splinters van af zijn. Zijn voortand zit nu ook los en wordt helaas grijs. Die vrijdag 16.30/17.00 waren de hechtpleisters dusdanig doorweekt met bloed en nat dat ze los begonnen te laten. Een verpleegkundige binnen onze kennissenkring is bij ons thuis komen kijken en heeft de hechtpleisters verwijderd. Zij heeft hem een beetje schoongemaakt en plakte nieuwe strips... die in de snee weg zakten. Zij gaf aan dat de snee te groot was en op een dusdanige lastige plek dat de hechtstrips zeer waarschijnlijk onvoldoende zouden werken.
Wij hebben de huisartsenpost gebeld en moesten meteen langs komen. Daar werd ons zoontje niet al te zachtzinnig bekeken en hebben ze de snee "open" gemaakt, betadine erin gedaan, gedroogd en vervolgens gelijmd. Mijn man was mee en heeft ons zoontje vast gehouden want de lijm moest aangeknepen worden.
Zaterdag ging het best goed. Hij probeerde langzaam wat te eten. Maar had een MEGA dikke lip. Zo dik dat als je er een naald in zou zetten hij waarschijnlijk weg zou vliegen.
Zondags ging het slechter met ons zoontje. Hij was erg misselijk en was aan het spugen, hadhoofdpijn, buikpijn en keelpijn. Hij at en dronk niet meer en voelde zich erg beroerd. Zo beroerd dat hij wanhopig vroeg of ik de dokter kon bellen.
Daar konden we direct terecht.
Het vermoeden is nu dat zijn tanden volledig door zijn lip heen zijn gegaan. Dat zou ook verklaren waarom de tand is versplinterd. Echter kunnen ze daar nu niets meer aan doen. Er zat een behoorlijke ontsteking aan de binnenzijde van zijn onderlip. Het stonk enorm. Hij kreeg een antibiotica kuur die ervoor moest zorgen dat de boel ging kalmeren en helen.

Inmiddels zijn we nu dus drie weken verder. De hechtpleisters zijn er afgevallen. De korstjes zijn eraf en hij is er keurig van af gebleven, maar... zijn lip blijft dik. Er zit een bobbel in zijn lip aan de linkerkant. Ik ben met hem langs de huisarts geweest, maar de assisitente vond dat er niets aan de hand was "dat hoort gewoon bij hem". Ik kan je verzekeren dat ons zoontje echt geen scheve mond had. Hij ziet het zelf ook en zei "huh mam.... hoe kan dit? Ik zie maar een kant van mijn tanden? De andere kant zie ik niet meer?" We smeren de buitenkant in met bio-oil... maar dat kan niet van binnen. Heeft er iemand nog een idee wat wij kunnen doen?

Sorry voor mijn lange verhaal....

Sharon

Wat een narigheid zeg! Het zoontje van een kennis had ook eens zijn lip gescheurd die raar geheeld is. Bij hem was het zijn bovenlip, er hing een soort bobbel aan die er eerst niet zat. Ze moesten eerst een hele tijd geduld hebben om te kijken of het vanzelf wegtrok maar toen dat niet gebeurde hebben ze hem geopereerd om de boel weer netjes te maken. Nu zie je er niks meer van. Ik zou dus nog even een paar maanden afwachten, soms zit er wat afgestorven weefsel of oud bloed, dat kan het lichaam zelf opruimen. Als het over een paar maanden niet weg trekt zou ik weer naar de huisarts gaan.

skik

Pieter

Pieter

12-06-2015 om 22:34

waarom

zegt een assistente dat het bij hem hoort zonder dat je een arts te zien krijgt? Mag jij als ouder dat niet bepalen? Terug dus.

Naar de tandarts

ik denk dat je eigen tandarts maar een foto moet gaan maken van de kaak. Dat is door die plaatsvervanger niet gebeurd. Als daar een abces is gegroeid, zal die door de kaakchirurg ( evt in combi met plastisch chirurg) aangepakt moeten worden omdat je kind nog zo jong is. Sterkte voor je zoon.

Naar de tandarts

Ja, direct naar de tandarts en een foto. Het is heel gewoon dat er een (stuk) tand omhoog de kaak in geduwd wordt bij zo'n ongeluk. Dat moet uitgesloten worden.

Voor het vervolg: bij mijn dochter is het uiteindelijk een bijna onzichtbaar litteken geworden. Dat heeft wel lang geduurd. Geduld hebben dus.

MamaSharon

MamaSharon

13-06-2015 om 10:33 Topicstarter

tandarts bellen

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik ga maandag direct de tandarts bellen. Hij gaf vanmorgen zelf aan dat er iets hards in zijn lip zit. Misschien dat er dan iets van een splinter in zit? Ik ga maandag bellen. Dank jullie wel, ook voor het lezen van mijn lange verhaal.

Marjoleine64

Marjoleine64

13-06-2015 om 11:58

Nu bellen

Ik zou hier niet mee wachten tot maandag. Als er echt splinters in zijn lip zitten dan zou ik hiermee naar de huisartsenpost bellen. Als die je gerust kunnen stellen dan kan je altijd nog tot maandag wachten, maar goed kans dat het er liefst zo snel mogelijk uit gehaald moet worden.

Dan toch naar eerste hulp

Ik zou geen tijd verdoen aan de huisartsenpost als er toch een foto gemaakt moet worden.
Eens had mijn kind langdurige pijn de hartstreek, dus in weekend naar eerste hulp waar ze een filmpje maakten.
Bleek groeipijn. Als we eerst tot maandag hadden gewacht tot de huisarts een plekje had en dan alsnog naar het ziekenhuis moesten, waren we drie dagen verder...
Dus twijfel niet als je duidelijkheid wilt. Ook als als ze niets kunnen doen dan het tijd geven, het is voor jou een bevestiging dat je niets over het hoofd hebt gezien.

Pieter

Pieter

13-06-2015 om 16:37

flanagan

Je verdoet geen tijd bij een hap, je belt gewoon om advies en dan verwijzen ze je door naar de SEH of niet.

Katniss

Katniss

13-06-2015 om 16:57

Ervaring

Wat gek, ik had vanmorgen een reactie gemaakt en die zie ik nu niet. Dan nog maar een keer
Mijn jongste was vroeger ook een brokkenpiloot. Ze heeft ontelbare keren een tand door haar lip gehad en ook haar melktanden hebben niet ongeschonden de eindstreep gehaald. Het is ook wel gebeurd dat ze na zo'n incident best lang een dikke lip hield, vooral als er meer tanden door haar lip waren gegaan. Dat was dan (denk ik) littekenweefsel, want het voelde ook harder aan dan de rest van haar lip. Ook uitwendige littekens die ze heeft opgelopen (door haar wenkbrauw en op haar kin) zijn nu, een jaar of 6 later, bijna onzichtbare dunne streepjes geworden, terwijl het er destijds heel heftig uit zag.
Overigens, als je je zorgen maakt moet je natuurlijk gewoon naar de HAP of een tandarts.

Pieter,

Lees nog eens de ervaring van TS bij de hap.
Ik ben geen ouder die voor elk dingetje naar de dokter of de SEH rent. Dat merkte de dokter ook op.
Ik vind in geval van TS, dat en de hap en de plaatsvervangend tandarts minimaal een foto had kunnen maken.
Nu weet TS eigenlijk niets.

MamaSharon

MamaSharon

14-06-2015 om 15:19 Topicstarter

Wachten tot morgen

Omdat het al een tijd geleden is en het niet spoed is moeten we wachten tot morgen. Hij heeft er geen last van en zegt dat het geen pijn doet. Dat heb ik niet tegen de HAP gezegd want dan weet ik meteen dat we geen kans maken om langs te komen. Zij geven echter aan dat het al drie weken geleden is en het lichaam dan anders had geregeerd. Hij heeft geen koorts dus voor hen geen reden om er nu iets aan te doen. Morgenochtend om 8.30 dan maar meteen bellen.

Dat wil ik wel even ondersteunen

Ik ben in de vergelijkbare situatie direct naar de eerste hulp gegaan. Een wond en iets met tanden. Dat zijn twee verschillende specialismen. Die zijn niet aanwezig op de HAP. Wel bij de EHBO.
Die foto was bij de ehbo meteen gemaakt.
Mijn dochter werd op het eerste gezicht al doorverwezen naar kaakchirurgie.
Foto. Inderdaad tand omhoog geduwd.

mama2

mama2

15-06-2015 om 09:51

vaak

en dat is niet wat je wil horen als ouder, wordt er afgewacht met hechten of foto´s maken omdat het traumatiserend voor een kind is. In de meeste ziekenhuizen overigens is er in het weekend geen kaakchirurg standaard aanwezig, maar deze staat op afroep bij ernstige trauma. Dat verklaard dus wel waarom er vrijwel geen foto´s in een ziekenhuis worden afgenomen. Omdat het zacht weefsel is, ziet het er vaak ernstiger uit dan dat de schade daadwerkelijk is en dan heb ik het even over de lip en tandvlees. De meeste elementen zetten zich bij kinderen na een aantal weken weer vast in het kaakbot, dus als er verder geen grote schade is zoals stukken eraf (splinters eraf kan helaas niet gemaakt worden, dat is te fijn) dan klinkt het mij niet vreemd. De lip is waarschijnlijk gezwollen littekenweefsel wat wel enige tijd kan duren eer dat dat slinkt en wegtrekt. Maar....je hebt het erover dat hij wellicht een splinter voelt. Ook dit hoeft geen ernstige zaak te zijn, gezien het lichaam dit zelf meestal afbreekt en opruimt, maar het is wel even iets om naar te laten kijken. Ik snap wel dat dit inderdaad niet iets is voor de HAP of SEH zolang er geen koorts bij komt kijken. Het grijs worden van de tand is bekend, dit is of blijvende schade of het trekt na een aantal weken weer weg. Schade is dan een groot woord wat het kan voor het lichaam of de tand geen kwaad zeg maar zolang er geen ontsteking onder zit. Het is raadzaam om voor tenminste een half jaar om de 3 maanden een foto te laten maken om dat in de gaten te houden i.v.m het blijvende gebit eronder.

En dan klink ik heel zakelijk....maar weet uit ervaring donders goed dat als het jouw kind is je alles vergeet en gewoon wil dat je kind geholpen wordt....mijn grootste nachtmerrie vanuit mijn werk zijn de tanden van mijn kinderen. Oudste gelukkig geen brokkenpiloot, jongste wel en die kletterde dus al springend vol op zijn tanden op de parketvloer. Grote scheur in het tandvlees, lip, 1 afgebroken melktand....Dan ben je echt als je expertise vergeten hoor!

MamaSharon

MamaSharon

17-06-2015 om 15:56 Topicstarter

Tandarts geweest.

Nou eindelijk bij de tandarts geweest. Tanden ging hij niets aan doen. Veel aan die kant afbijten en kauwen dan slijt het vanzelf weg. Het proberen weg te polijsten maakt het allemaal nog veel enger. Zijn lip... daar was hij niet gerust op. Hij gaf aan dat hij veel verklonterd hard litteken weefsel voelde en het niet goed geheeld is. We hebben een verwijsbrief gekregen voor een kaakchirurg met een cosmetisch iets. Ik kreeg allerlei vakjargon naar mijn oren... Deze man komt uit Amerika waar hij gespecialiseerd is in "gevallen zoals" onze zoon. Tandarts gaf aan dat zijn spraak door de dikke hangende lip belemmerd wordt. Wat ik erg vindt is dat hij aangeeft niet meer te willen lachen omdat iedereen dan zijn scheve mond ziet. Dat doet mij echt pijn. Mijn kleine vriendje was altijd aan het lachen. Ik heb net direct gebeld en kan volgende week maandag (29-6) terecht. Eerste datum was ergens eind juli... ik wil echt niet zolang wachten. Ben erg benieuwd wat deze arts gaat zeggen/adviseren.

Aanpak

Fijn dat je tandarts dit serieus aanpakt.
Zelf een goede ervaring meegemaakt bij een tandarts in USA. Vroegerhad ik, met dank aan de haastige schoolarts, een vrees voor controles. Maar die tandarts in USA pakte het zo goed aan. Eerst licht prikje, en minuten later zwaardere verdoving. Van de hele behandeling niets gevoeld en tiptop tevreden. Een patiënt die niets voelt, blijft rustig in de stoel zitten zodat men de wond beter kan behandelen. Je man moest je zoon vasthouden terwijl ze het aan het vastlijmen waren. Ik denk niet dat hij er stil bij lag.
Het is een rot plek doordat een mens zijn mond voortdurend gebruikt en een wond/lijmlaag aan rek onderhevig is.
En je bij de eerste keer niet of je kind te maken krijgt met littekenweefselvorming. Goede verzorging en nacontrole is belangrijk.

Hier een kind dat een moedervlek weg liet halen dmv een injectie zodat een korst ontstond. Vlek weg maar littekenweefsel maakte de plek niet kleiner. Frappant dat bij een operatie in de kaak geen littekenweefsel ontstond. Soms heb je pech maar we houden er wel rekening mee.

Kaakchirurg

Zijn jullie gisteren nog geweest?

Was ik ook benieuwd naar

Hoe is het nu?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.