Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

HSP

HSP

22-02-2017 om 11:43

Slaapproblemen door ploegendienst

Mijn man, 50 jaar, werkt in 5 ploegendienst (2 vroeg, 2 laat, 2 nacht - 3 dagen vrij).
Hij slaapt erg slecht. Zo slecht dat ik me serieus zorgen begin te maken.

Als hij uit de nachtdienst komt (gaat dan rond 8.00 uur naar bed) is hij meestal 2 uur later al weer wakker. Zelfs als er niemand thuis is en we hebben ook rolluiken. Hij gaat dan 's avonds na het eten slapen (rond 18.00) met een slaappil, tot 22.00 uur.

Ook op andere momenten slaapt hij slecht. Als hij uit de late dienst komt gaat hij rond 0.00 uur naar bed, maar vaak hoor ik hem rond 4.00 uur "spoken" om vervolgens om 7.00 uur al weer met ons (mij en de kinderen) op te staan. Ook in zijn weekenden vaak 's nachts aan het spoken en 's morgens erg vroeg wakker. Hij geeft ook aan moe te zijn en soms last te hebben van hartkloppingen hier door.

Ik heb al zitten denken met hem naar een slaapspecialist te gaan, maar vraag me af of die iets voor hem kunnen doen zolang zijn ritme continue wordt verstoord door de ploegen.

Herkenbaar bij iemand?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-02-2017 om 11:46

melatonine?

Neemt hij wel al melatonine in? Dat is bijna een 'must' als je overdag moet slapen.

Jozefien

Jozefien

22-02-2017 om 11:49

vragen

Ik weet niet of het kan hoor maar ik heb een vriendin die bij de politie werkt en ook zo'n last heeft van die nachtdiensten. Zij verzuchtte altijd dat ze het hartstikke leuk vindt om de nachtdienst te doen, maar vooral de wisseling dus zo moeilijk vindt. Ze gaf aan dat het een stuk fijner was om dan maar veel meer nachten na elkaar te doen, en er dan voor 2 maanden vanaf te zijn. Dan zit je in een ritme en gaat het een stuk beter, dat op en af nekt haar.
Zou dat niet mogen? Dat je man het op een of andere manier laat wijzigen en 6 vroeg, 6 laat, 6 nacht? Dus langere periodes aan elkaar? Of nog meer aan elkaar?
Verder gaf een andere vriend aan dat hij na zijn nachtdienst nog helemaal niet slapen kan. Hij is eerst nog een uur of twee klaar wakker en gaat daarna pas slapen.

HSP

HSP

22-02-2017 om 11:56

Ijsvogeltje

Hij heeft dat wel eens geprobeerd maar hielp ook niet.

Het gekke is dat hij doodmoe is als hij thuiskomt, en hij valt ook echt wel als een blok in slaap. Alleen...maar voor 2 uurtje.

HSP

HSP

22-02-2017 om 12:01

Jozefien

Dat is echt niet mogelijk.

Daarbij heeft hij zo'n hekel aan die nachtdienst, dat hij juist blij is dat het er maar 2 zijn.

Ook tijdens vakanties slaapt ie slecht. Ik denk dat het ritme inmiddels zo is verstoord dat dit tijdens 3 weken vakantie niet recht trekt. Of kan het ook met leeftijd te maken hebben?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-02-2017 om 12:11

leeftijd

"Of kan het ook met leeftijd te maken hebben?"

Mijn moeder heeft (tot haar pensioen) ook nachtdiensten gedraaid, in de zorg. Alleen maar nachtdiensten zelfs. Week op, week af. Zij merkte dat het slapen haar moeilijker afging toen ze ouder werd. Melatonine was trouwens voor haar een must (trouwens ook op dringend advies van de arts).

Jouw man valt snel in slaap, dat is al heel fijn. Er is ook melatonine met vertraagde afgifte, juist bedoeld om door te slapen. Misschien kan hij dat proberen? En anders toch eens overleggen met een arts?

Hier

Mijn man heeft ruim een jaar ook wisseldiensten gedraaid en met namen de nachtdiensten en het slapen erna waren drama. Ook hij was na een paar uur weer wakker en moest dan 's avonds na het eten weer naar bed. Gezellige dagen waren dat.
Vanwege de wisseldiensten en het werk wat beide niet bij hem paste heeft ie ander werk gezocht en gevonden.
Melatonine heeft hij trouwens 1 keer geprobeerd maar daar kreeg hij hartkloppingen van. Is dus niet voor iedereen geschikt.

Slaapmuts

Slaapmuts

22-02-2017 om 13:56

Ritme

Slaapspecialist is leuk maar die vertelt je: elke dag op de zelfde tijd naar bed en op dezelfde dag opstaan, of: ander werk zoeken.

Het probleem is dat die wisseldiensten niet zorgen, zoals al gezegd, dat je in een ritme komt.

Ik draaide 2 nachtdiensten per week. Sliep snel in maar kon niet meer doorslapen; mijn hele bioritme naar de knoppen zodat ik als een zombie op de bank lag te staren, maar onmogelijk om te slapen. Daarbij sliep ik door de stress van de nachtdiensten de nachten ervoor ook niet.
De nachten erna sliep ik weer veel te laag in.
Ik heb ander werk gezocht, want niet iedereen is er geschikt voor.

40er

40er

22-02-2017 om 14:03

Werkgever

Bij mijn man is juist de werkgever ermee bezig om het personeel fit te houden. Aangezien er ook veel nachtdiensten zijn en collega's met hartklachten.
Ik zou, als het mijn man was, hem bij de huisarts willen hebben. Want zo weinig slaap dat trek je niet.

HSP

HSP

22-02-2017 om 14:20

Huisarts

40er, we gaan ook zeker naar de huisarts. Ik ben alleen heel benieuwd wat die kunnen doen. Zolang hij in ploegen werkt zal zijn bioritme een drama blijven.

Zomaar een andere baan zoeken valt ook niet mee voor iemand van 50. Hij heeft eerder in 3 ploegen gewerkt en daarna in 2. De laatste jaren in dagdienst. Toen kwam het ontslag en viel een nieuwe baan zoeken niet mee. Dit kwam op zijn pad, en door de ploegentoeslag kwam het in de buurt van zijn salaris wat hij eerst in dagdienst had. Ook wij hebben onze vaste lasten, dus met heel veel minder moeten doen is nog niet zomaar gepiept zeg maar. Gezondheid gaat natuurlijk voor alles, maar de vaste lasten gaan ook gewoon door. De banen liggen op zijn leeftijd (en geen geweldige diploma's) ook niet voor het oprapen.

Leeftijd

Hoe ouder je wordt hor minder slaap.

2-2-2 diensten zijn wel het grzondst blijkt uit onderzoek.

Heb geen tips, hier ook een man in 2-2-2 en nu hij ouder wordt slaapt hij ook slechter door

Marjoleine64

Marjoleine64

22-02-2017 om 18:04

Geen nachtdiensten hier

maar wel een man die zeer slecht en onregelmatig slaapt. Ik heb me erbij neergelegd, hij moet het zelf maar regelen. Hij slaapt vaak overdag, en werkt (heeft kantoor aan huis) tot laat in de avond/nacht. Dan slaapt hij een paar uur, werkt weer een paar uur en gaat aan het eind van de nacht weer naar bed. Hij zegt wel regelmatig dat hij 'moet' proberen om zijn ritme weer normaal te krijgen, er is niets zoals bij jullie wat mijn man hierin zou tegenhouden. Maar hij neemt geen actie, doet er niks aan. Zijn probleem heb ik inmiddels besloten. Van mij neemt hij toch niets aan. Het is wel met de leeftijd (nu 57) steeds erger geworden. En als hij (op zakenreis) overdag echt verplichtingen heeft, dan lukt het wel om 's nachts meer te slapen. Meer dan thuis, maar zeker geen hele nachten. Ook mijn bejaarde moeder staat vaak halverwege de nacht op om tussendoor de krant te lezen. Dan is ze wakker...

HSP

HSP

23-02-2017 om 10:42

Zijn probleem

vind ik het niet. Het is ook mijn probleem. Hij wil er echt wel iets aan doen, maar dat lukt dus niet zo maar. Als het ten koste gaan van zijn gezondheid vind ik het ook mijn probleem.

Een bejaarde die in de nacht de krant gaat lezen kan dat overdag inhalen, maar in het geval van mijn man gaat die vlieger dus niet op. De verplichtingen gaan nu eenmaal gewoon door.

Zoals gezegd, hij heeft er echt last van, dus dat is waar ik me zorgen om maak.

Hanna

Hanna

13-03-2017 om 15:27

Wat zegt de wet/CAO?

Ik las onlangs ergens dat als je medische problemen krijgt door nachtdiensten, je werkgever verplicht is je zoveel mogelijk in dagdiensten te zetten. Ik zou eens uitzoeken of er iets in de wet of de CAO staat.

zebra

zebra

13-03-2017 om 20:26

geen ervaring met ploegendiensten

maar het is beter voor de nachtrust als je elke dag op hetzelfde tijdstip kunt opstaan en dat is bij ploegendienst natuurlijk niet zo. Ook het ouder worden speelt mee.
Zelf (begin 50) merk ik al dat ik onrustig slaap als ik weekenddienst heb en dat terwijl ik dan een uur later hoef te beginnen. Ik gedij het best op elke dag op het vroegere uur opstaan.

tante Sidonia

tante Sidonia

14-03-2017 om 09:52

ik heb enkele tips

Ten eerste zou hij eens moeten proberen om als hij nachtdienst heeft, niet direct uit het werk naar bed te gaan, maar pas tegen de middag. Dan draai je het ritme om en leef je alsof je ochtende de avond is, en dat schijnt beter te zijn voor je ritme. Je gaat dan eigenlijk na het slapen weer naar je werk.
daarnaast mag je vanaf dat je 55 bent van je baas eisen dat je geen nachtdiensten meer draait. Dat duurt nog erg lang. Daarom zou ik als ik hem was met de huisarts overleggen of de ha een rapportje kan geven met als advies geen nachtdiensten meer te draaien. Want het is een gegeven dat je minder goed tegen nachtdiensten kan op hogere leeftijd. Ik heb het aan den lijve ervaren, ik werk in de zorg en ben 55. een jaar of 5 geleden merkte ik dat ik er niet meer tegen kon. Werd er ook psychisch helemaal labiel van.

Maar daarnaast moet je je echt niet te veel zorgen maken over slecht slapen. Het is normaal dat je op deze leeftijd kortere tijd achter elkaar slaapt. Als hij een uur of 4 geslapen heeft en daarna eigenlijk alleen wat dommelt, is dat helemaal niet zo gek. Dat je daar dan hartkloppingen van krijgt is maar de vraag. hartkloppingen zijn een teken van stress en dat kan slecht slapen ook zijn. Dus misschien moet je verder kijken of er iets is en niet zo focussen op het slapen. Het belang van slaap wordt ook echt overschat.

Slaapmuts

Slaapmuts

14-03-2017 om 10:17

eigen huisarts schrijft niets

die is namelijk partijdig in dit soort zaken. Hij/zij mag dus geen verklaringen schrijven.

Hanne

Hanne

14-03-2017 om 12:09

Zelfde rooster

De allereerste vraag is, heeft hij er last van?

Mijn partner heeft hetzelfde rooster en hij slaapt ook niet altijd even goed. Wat voor hem veel verschil heeft gemaakt is na de nachtdienst naar bed, maar voor hij weer gaat werken nog anderhalf uur slapen. Daarmee zijn de nachtdiensten lang niet meer zo zwaar.

Vesta

Vesta

14-03-2017 om 13:25

vakbond

vraag eens bij je vakbond. Ik weet dat FNV onderzoek heeft gedaan en geeft er ook een boekje overuit.

https://www.fnv.nl/zoeken?q_global=slaapproblemen+ploegendienst&collection=publiek_collection&submit=

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.