Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tango

Tango

28-01-2020 om 22:14

Rugbrace

Dochter is 18 en heeft al tijden regelmatig last van haar schouders, nek en bovenrug. Het lijkt ondanks fysiotherapie alleen maar erger te worden. Waarschijnlijk, of eigenlijk weet ik het wel zeker, heeft het te maken met haar houding. Ze staat iets met de schouders naar voren en licht gebogen. Het valt niet erg op, ook als ze zit is het zichtbaar. Dit komt dan denk ik weer doordat ze best een behoorlijke cupmaat borsten heeft. Borstverkleining hebben we het al wel eens over gehad, maar ja dat doe je ook niet zomaar even, lijkt me best heftig ook omdat ze nog zo jong is en mogelijk nog borstvoeding wil geven in de toekomst.

Zelf kwam ze nu met het voorstel om een rugbrace te dragen, ze had dit gevonden op internet. Ik heb haar gezegd het met de fysio te overleggen, want ik heb zelf geen idee of het wat is.
Ik dacht echter dat ik hier ook wel even kon vragen. Zijn er mensen die ervaring met een rugbrace/rugcorrector hebben. Helpt het om je houding te verbeteren of is het alleen een verbetering als je het draagt? En hoe vaak en hoe lang zou je het moeten dragen?

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2020 om 00:05

Niet op eigen houtje

Ik zou hier met een arts of fysiotherapeut over praten. Mijn boerenverstand zegt mij dat dit niet verstandig is. Het lichaam van je dochter moet het werk zelf doen en daarom moeten haar spieren de juiste training krijgen en moet ze leren hoe ze anders met haar houding moet omgaan. Met een corset wordt het werk door het corset gedaan en kunnen haar spieren niet op peil blijven.

Heeft ze overgewicht? Zo ja, dan vrees ik dat ze daar ook werk van moet maken. Dat zal het gewicht van haar borsten ook een beetje lager maken.

Een borstverkleining op deze leeftijd wordt wel gedaan, maar ik zou daar alleen voor kiezen als het echt onhoudbaar is. Het is een kiezen uit twee kwaden. Of de opluchting van een kleinere boezem en het risico dat borstvoeding niet mogelijk is, of uitstellen, ermee blijven rondlopen en later alsnog voor een operatie kiezen. Mijn ervaring is, dat borsten nog flink in omvang toe kunnen nemen, dus ook na een verkleining. Ik zat met 20 jaar op 80B, later 85-90H. Dus hoe langer het uitgesteld wordt, als je nog zo jong bent, hoe beter zou ik haast zeggen, maar dat zal ze zelf moeten beslissen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

29-01-2020 om 07:31

Mensendieck

Is dit niet iets voor een mensendiecktherapeut? Die houdt zich met verbetering van houding bezig, en kan spierverstevigende oefeningen aanraden.

Ik heb m een paar jaar moeten dragen

Dit was een brace die om mn heupen vast zat en met een rechte stok naar boven met 2 banden onder mn schouders door de boel recht moest houden. Verschrikkelijk vervelend,heel beperkend in het functioneren, dus ik zou t niet aanraden. Het Heeft ook niet echt geholpen,de kromming is gebleven.
Wat zij bedoelt ken ik wel, die heb ik ook 1 in de kast,omdat ik nu verder inzak. Dit is echter een soort band. Bij mij is hij te hoog tussen mn schouders waardoor je ook weer raar gaat staan.
Ze kan de fysio vragen om haar te tapen in de gewenste stand. Dan voelt ze aan de tape wanneer ze inzakt. Zo kan hij beginnen met alleen de ruggengraad en kijken of dat t gewenste resultaat oplevert. Daarna kan er evt de schouderstand in mee genomen worden.

Angela67

Angela67

29-01-2020 om 08:42

inderdaad, mensendieck/cesartherapie

is gericht op het kennen van je lichaam en het aanleren van nieuwe houding door kleine dingen te veranderen - met oefeningen bijvoorbeeld, maar ook door dagelijkse handelingen onder de loep te nemen. Ze leert er veel van, want het is juist gericht op het 'versterken' (no pun intended) van de patient zodat je zelf leert aanvoelen/verbeteren.
Ik zou echt daar eerst mee beginnen en dan rondvragen naar een goede in je omgeving. Niet dat het bekend zou staan om 'veel kaf onder het koren', maar omdat het ook fijn is als het klikt.
Wat ook bij een dergelijk traject kan passen is dat de cesartherapeut bekijkt hoe de 'opbouw' van je lijf is; als bijv. de stand van je voet al jaren niet goed is maar je bent gaan compenseren in een ander deel van je lijf, dan kun je dus klachten krijgen waarvan de oorzaak soms moeiijk te vinden is. Misschien dat er aan een oorzaak uiteindelijk niet veel gedaan kan worden, maar dan heb je als patient wel een beter inzicht en kun je bijvoorbeeld met gerichte oefeningen de pijn onder controle houden.
Groet,
Angela

Jo Hanna

Jo Hanna

29-01-2020 om 09:03

Geen brace

Die dingen dragen verschrikkelijk. Ze schuren en knellen en komen onder je kleding uit. Ik zou inderdaad naar een Mensendieck therapeut gaan. Daarnaast zou ik aan yin yoga gaan doen om de soepelheid in de spieren/bindweefsel te vergroten. En ik zweer bij een backjoy. Dat is een soort ‘schelp’ die je bekken kantelt en zo je zithouding verbetert. Daar heb ik echt veel baat bij gehad, ook voor mijn stahouding.

Groet,
Jo Hanna

Tango

Tango

29-01-2020 om 16:52

Reactie

Bedankt voor jullie reacties. Vandaag zou dochter het bij de fysiotherapeut bespreken. Ik weet nog niet wat er uit is gekomen want dochter is nu niet thuis. Ze loopt al bij een fysiopraktijk gespecialiseerd in rugklachten. Ik weet niet of ze ook Mensendieck in huis hebben en ook niet hoe dit verzekeringstechnisch zit, met vergoedingen. Dochter is natuurlijk 18. Ze is wel aanvullend verzekerd i.v.m. fysiotherapie maar ik weet niet of Mensendieck daar ook onder valt. Dat moeten we even uitzoeken. Verder zitten er hier wel Mensendieck praktijken in de buurt. Zal het met haar bespreken.
Vandaag zou ze wel een andere fysiotherapeut hebben, die ingeseind was door de masseuse die aan dezelfde praktijk verbonden is (en die ik dan weer persoonlijk ken). Zij had op mijn verzoek aan de bel getrokken omdat het echt niet goed gaat. Hopelijk had deze nieuwe therapeut ook weer nieuwe ideeën. Ik ga dit even afwachten.
Naar die backjoy zal ik ook even kijken. Al weet ik niet waar ze die kan gebruiken. Ze zit veelal op haar bed. Ook niet ideaal natuurlijk... Op school zou dit wel goed zijn, maar dan moet ze hem meenemen. Dat zal ze w.s. niet gaan doen.

Angela67

Angela67

29-01-2020 om 17:35

Fysio en Cesar

Ik zou dat eerste consult bij Cesar of Mensendieck desnoods zelf betalen.
Het is zo ingrijpend als ze dit niet zelf kan aanpakken en de regie erover krijgen de rest van haar leven
Een fysio en een masseur zijn wellicht nuttig bij blessures maar niet bij zoiets als dit.
Ans fysio vergoed wordt, wordt Cesar of Mensendieck ook vergoed. Tenminste: dat isijn inschatting
Gr Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

29-01-2020 om 18:30

Cesar

Een Cesar therapeut heeft mij zo'n 15 jaar terug van mijn schouderpijn afgeholpen door me een paar simpele oefeningetjes te leren.

Tango

Tango

29-01-2020 om 22:00

Fysio

Tja, je denkt dus dat een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in rugklachten dit zou kunnen verhelpen. Niet raar gedacht toch? Eerder liep ze bij een andere fysio. Deze praktijk, waar ze nu loopt, is nieuw en daarnaast bijna tegenover ons huis. Maar ja, wat jullie zeggen: het helpt niet. Ik wist echt niet dat fysio alleen voor blessures is. En Cesar/Mensendieck weleens van gehoord maar nooit precies geweten wat het inhoudt. Fijn dat dit forum er is.
Heb dochter net even gesproken en ga informatie inwinnen bij de praktijk in de buurt. Deze zit in het gebouw van onze huisarts en dus ook dichtbij.
Fysio had overigens de brace niet aangeraden maar ook niet afgeraden. Daar hebben we niet veel aan dus. Wel had ze gezegd dat ze dochter best recht vond zitten. Heb dus het idee hier niet veel aan te hebben...Goed plan om verder te kijken.

Angela67

Angela67

29-01-2020 om 22:42

rutiel

rutiel

30-01-2020 om 16:31

Borstverkleining

Ik zou toch de borstverkleining niet te snel van tafel vegen. Natuurlijk moet je een dergelijke operatie niet onderschatten, maar als de klachten echt te wijten zijn aan haar (te) zware borsten, dan is het misschien toch iets om eens te onderzoeken.

Hier zijn de ervaringen (dochter was 21) erg positief. Ze is sindsdien van haar rug- en nekklachten verlost. En borstvoeding geven zit er t.z.t. zeker nog wel in, volgens de arts. De meeste melkklieren worden gespaard bij de operatie.

Kortom: veeg het plan niet te snel van tafel en laat je in elk geval goed informeren over deze optie zou ik aanraden.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-01-2020 om 17:02

Houding en borsten

Ik heb een kromme rug en ik hád een flinke voorgevel. Omdat mijn BMI (30+) te hoog was voor een operatie is het aanvankelijk van uitstel afstel geworden. Tot ik jaren later dusdanig veel afgevallen was, dat ik opeens een eureka moment kreeg. Héé... nu kan het wél! Zo gezegd zo gedaan. Ik merk beslist dat ik met minder gewicht aan mijn schouders en rug rondtors, maar ik constateer ook dat rugklachten die verband houden met een vervorming van het geraamte, daar niet van verdwijnen. Dus zolang dochter nog nier volledig is vastgeroest in een uitgegroeid lichaam, moet ze deze jaren benutten. Dat zeg ik echt als "lotgenoot". Hadden ze mij vroeger maar beter begeleid ipv alleen maar te constateren dat ik een lichte scoliose heb en wat krom ben. Wie weet had ik dan nu geen rugartrose gehad en was ik minder krom. Geen idee, ik zal her nooit weten. Dus éérst houding en borstverkleining als vervolgoptie bespreken. Als ze kinderen wil, kunnen borsten ook weer groter worden. Maar ik heb ook van jonge vrouwen positieve verhalen gelezen. Niet uitsluiten dus inderdaad.

Tango

Tango

31-01-2020 om 14:42

Afspraak maken

Dochter gaat een afspraak maken bij de praktijk voor Cesar/mensendieck. Er waren zelfs 2 praktijken, in 1 gebouw! We hebben degene uitgekozen die het meest ervaren over kwam. Die reageerden ook nog eens het snelst. Verder is het toch afwachten.
Borstverkleining vegen we ook niet van tafel. Maar ik vind dat wel heftig. Het is toch een ingreep in een verder gezond lichaam. Maar als het na deze behandeling toch nodig is, dan is het zo. We gaan bij de therapeute ook zeker navragen of ze hierin kunnen meedenken.

Bets

Bets

31-01-2020 om 15:24

Sport ze?

Een borstverkleining zou ik pas als serieuze optie gaan onderzoeken als verder echt alles gebrobeerd is.
Ik vind het nogal bizar om dat gelijk als overweging mee te geven.
Een gezond, sterk lichaam kan ook een flinke boezem wel dragen. Flink gaan versterken dus; core, rug, buik.

Janeway

Janeway

02-02-2020 om 23:51

Onzin

Een gezond sterk lichaam kan een zware boezem wel dragen.
Nou dan heb je zeker niet echt een zware boezem. Wat Kaaskopje al zegt jaren intensief zeulen met zware borsten is niet bevorderlijk voor je lichaam.
En een bvk doen ze niet zomaar hoor, dan moet je echt wel klachten hebben.
En een zware voorgevel voor een jong meisje is niet leuk. Sporten met een paar borsten die heen en weer slingeren, niet fijn, pijnlijk zelfs.. Mensen/mannen die alleen maar comuniceren met je op borsthoogte en het in elkaar zakken van je lijf om maar niet met je borsten vooruit te lopen maar om ze te verstoppen. Dat is allemaal goed voor je. En wat dacht je van eigenwaarde ed.
Sluit een bvk niet uit idd. En ik snap dat je wacht, uiteindelijk heb ik het pas na 3 kinderen gedaan. Maar wat was het een opluchting en ik had het echt wel eerder willen doen, maar ik durfde nooit want dan moest ik de boel laten zien bij een chirurg. Maar toen was ik er zo klaar mee, dat gezeul en kromme houding en geen normaal passende kleding kopen dat die schroom over was.
Ik gun je dochter niet die ervaringen van het hebben van grote borsten, ik heb daar zeker als jonge meid wel last van gehad.

Bets

Bets

03-02-2020 om 22:26

Sorry Janeway

Blijkbaar heb ik je gekwetst en het is zeker niet mijn bedoeling iemand te kwetsen.
Ik zeg toch ook niet dat het *geen* optie is imo, ik zou alleen eerst andere opties goed onderzoeken en uitproberen.
Je hebt het over emotionele aspecten maar daar hoor ik ts niet over. Niet iedereen heeft emotionele problemen met haar grote borsten.
Ik ben altijd blij geweest met mijn grote borsten.
Maar misschien is mijn *groot* wel een hele andere cup dan de jouwe.
Maar net zo goed weten we niet hoe groot de borsten van dochter van ts zijn. Wie weet zijn ze enorm, wie weet valt het mee, dan zou ik zeker eerst flink gaan versterken.

Tango

Tango

04-02-2020 om 20:06

Cup

Dochter heeft cup 75F. Ik vind dat best groot voor een meisje van 18. Ik heb zelf een cup 75E maar dat pas na twee zwangerschappen, daarvoor nog D cup. Dus die van dochter zouden zomaar nog verder kunnen groeien natuurlijk.
En naast lichamelijke klachten, waaronder inderdaad ook problemen met sporten, dansen etc. heeft ze er niet echt emotionele klachten van. Ze verbergt ze niet in ieder geval. Maar soms vindt ze wel dat bepaalde kleding haar niet staat vanwege de grootte van haar borsten.
Borstverkleining heeft zeker niet de voorkeur, dat schreef ik al. Want snijden in een gezond lichaam doe je niet zomaar vind ik. Maar als andere dingen echt niet gaan helpen, kan het misschien niet anders.

Bets

Bets

04-02-2020 om 20:57

Tsja

Sorry maar in geval van je dochter zou ik een verkleining echt idioot vinden.
Er zijn nauwelijks problemen, dan ga je toch idd niet snijden?
Nee, je kunt niet alles aan. Maar er is echt wel genoeg kleding te vinden.
Bh's zijn er tegenwoordig ook echt volop voor die maten. Ook hele goede sport bh's. Ik heb dezelfde cup maar echt geen problemen met sporten.

Het enige echte probleem is haar rugklachten. Voor mij niet evident dat die met haar borsten te maken hebben. Maar misschien denkt een arts daar anders over.
(maar nogmaals, gericht werken aan sterkere core kan heel veel doen)

Kaaskopje

Kaaskopje

04-02-2020 om 23:06

Borsten en rug

Bets, ik heb weleens met mijn armen mijn borsten omhoog gehouden en voelde de opluchting in mijn rug. Dus het gewicht van zware borsten trekt wel degelijk aan de rug. Bij bepaalde werkzaamheden is dat goed merkbaar. Denk aan koken en alles waarbij je ongeveer zo staat te werken.

Kaaskopje

Kaaskopje

04-02-2020 om 23:21

Genoeg kleding

Vind ik best makkelijk gezegd. Voor grotere maten kun je niet overal terecht en waar wel al snel in een duurdere prijsklasse en/of niet voor jonge mensen ontworpen.

Bets

Bets

04-02-2020 om 23:33

Logisch Kaaskopje

Natuurlijk trekken borsten aan de rug.
Dat wil nog niet zeggen dat als je rugpijn krijgt dat *dus* aan je borsten ligt.
En zelfs al was het aannemelijk, dan kun je hoogstens stellen dat verhouding draagkracht (sterkte rug én diepe buikspieren) draaglast (die borsten dus) scheef ligt.
En dan kun je dus gaan snijden in die borsten, of je core verbeteren.
Ik snap eigenlijk niet dat niet iedereen het antwoord logisch vindt bij een gezonde 18 jarige.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-02-2020 om 22:25

Bets

Ik verdedig borstverkleining op jonge leeftijd niet. Ik ben daar ook terughoudend mee. Maar soms is de verhouding dusdanig scheef dat ik er begrip voor heb.

Mijntje

Mijntje

07-02-2020 om 07:44

zwaar

Worden borsten ook niet minder zwaar als je afvalt? Ik weet niet wat het bmi van dit meisje is, of afvallen kan?
Borstverkleining bij 75 F, neu, dan had ik dat ook gemoeten. Eerst maar eens de andere opties uitproberen. Jarenlang een verkeerde houding duurt even voordat dit is gecorrigeerd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.