Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Katniss

Katniss

21-03-2014 om 12:16

Risico's plaatsen stent in slagader

Ik heb al gegoogeld maar kan niet echt het antwoord op mijn vraag vinden. Mijn moeder krijgt volgende week twee stents in haar buikslagaders geplaatst. 15 jaar geleden is er ook al in haar aders gerommeld (toen in haar hoofd), en daarop heeft ze een aantal herseninfarcten gehad. Nu dus weer zo'n ingreep en ik vraag me af of door het 'poeren' in aders niet al die stolsels los kunnen komen en dan weer hun weg richting hersenen (of hart) zoeken?
Het heeft natuurlijk geen zin om de chirurg/radioloog op dat risico te wijzen, want je mag toch hopen dat die man ook wel weet waar hij mee bezig is. Of zouden jullie dat wel nog een keer extra zeggen?

ik zou

t altijd nog even vragen van te voren, al is het maar voor je eigen gemoedsrust. Wie weet kunnen ze de verbanden wel uitsluiten of zijn ze juist blij met deze extra gegevens. Ik ga er niet meer vanuit dat ze automatisch alles weten van wat er eerder is gedaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-03-2014 om 12:31

Als dit jouw angst is

zou ik het gewoon vertellen. Ook al weet die arts dat het een risico zal zijn. Ze zal als het goed is óf nog bloedverdunners hebben, óf weer krijgen. Bespreek dat gewoon, jij bent een leek die uitleg nodig heeft.

Wat wou je met die informatie doen?

Eh.. tja.. eh.. per definitie levert het rommelen aan vaten risico op zwervende bloedklonters. Een trauma (val of ongeluk) kan dat ook doen.
Maar ik geloof inderdaad niet dat het nodig is om de arts daar nog even op te wijzen. Die arts die weet dat wel. Weet je moeder het? Als het goed is heeft ze daarover informatie gekregen. Of heeft ze het er niet over omdat ze het eigenlijk ook niet wil weten?
Maakt het wat uit trouwens? Is niet opereren een optie?

Katniss

Katniss

21-03-2014 om 12:56

Vast wel

Ik ben niet bij het gesprek met haar eigen arts geweest, maar ga volgende week wel mee naar het ziekenhuis 200 km verderop waar de ingreep plaatsvindt. Niet opereren is geen optie. Tenminste, dan gaat het op termijn zeker een keer mis. En die operatie kan ook mis gaan (denk ik), je hebt in ieder geval altijd de standaard risico's. Ze heeft ook klachten waar ze van af wil, dus wilde wel geopereerd worden. De artsen vonden het echter nodig om dat al binnen een week te doen, dus ze zien haar wel als 'urgent'.

Een lastig gesprek

Aha opereren geeft kennelijk de beste kans op verbetering. Maar daar zit toch ook een kans op verslechtering aan vast. Dat is wel een kans die zonder operatie ook bestaat. Die klonters zijn er nu eenmaal.
Hoe dan ook: de kans op losslingerende bloedklonters maakt het wel zinnig om lastige gesprekken te voeren. Over begraven of cremeren. Over reanimeren of juist niet. Over organen en donatie.
Of hebben jullie het daar al over gehad?

Katniss

Katniss

21-03-2014 om 13:15

Dat is duidelijk

15 jaar geleden hebben we dat al helemaal besproken, omdat toen de kans minstens de helft was dat ze zou overlijden en na haar operatie ongeveer 99%. Een uitvaartverzekering heeft ze ook, en een donorcodicil (al betwijfel ik of er met al haar gebreken nog een orgaan over is dat niet beschadigd is).
Het is echter nog steeds de bedoeling dat ze 85 wordt en 63 is veel te jong om te overlijden, dus het moet volgende week gewoon goed gaan.

Ik ben voor

Ja, 85, minstens. Ik ben voor en ik zal duimen.

Wel bespreken.

Het lijkt me heel normaal om je zorgen aan te geven, al is het maar voor hopelijk wat gemoedsrust. De vorige operatie was 15 jaar geleden, er is veel veranderd in de medische wereld en verbeterd. Misschien zijn de risico`s nu veel kleiner? Ook zou ik gerust vertellen wat 15 jaar geleden de gevolgen waren voor je moeder en dat je hierover ongerust bent voor de komende operatie. Het gaat om je moeder, ik vind het logisch dat je je zorgen maakt en een arts begrijpt dat ook. Je zit met vragen waarop je graag antwoorden wilt, misschien kan hij die geven. Heel veel sterkte de komende tijd.

Katniss

Katniss

23-03-2014 om 13:04

Het is toch allemaal wel onduidelijk

We hebben inmiddels de uitnodiging en informatie ontvangen en het blijft toch allemaal wel een beetje onduidelijk. Volgens de informatie gaan ze eerst drie dagen allemaal onderzoeken doen, en indien noodzakelijk worden dan gelijk die stents geplaatst. Volgens mij moeten ze voor het onderzoek ook in de bloedvaten 'poeren', dus dan kunnen ze net zo goed die stents plaatsen. Nou ja, we wachten het maar af...

lentebloem

lentebloem

23-03-2014 om 17:40

Katniss

Katniss, vertrouw je de arts wel voldoende? Misschien bedoel je het niet zo hoor, maar het komt op mij over alsof je echt het idee hebt dat de artsen maar wat doen, terwijl jij als enige snapt hoe het zit met de risico's. Je baseert je blijkbaar op geschreven informatie en op wat je zelf op internet hebt gevonden. Ik heb maar een tip: bel morgen het ziekenhuis en vertel je het je allemaal onvoldoende duidelijk is en behoefte hebt aan meer toelichting.

Puck

Puck

24-03-2014 om 10:04

Nou Lentebloem

De postings van Katniss komen op mij juist helemaal niet over als een soort wantrouwen naar de artsen en dat zij de enige is die zich van het risico bewust is. Juist niet eigenlijk want ze zegt expliciet dat ze aanneemt dat de artsen weten wat ze doen.
Ik lees gewoon een heel bezorgde en ongeruste dochter. Katniss, ik zou idd zoals anderen al voorstellen gewoon je zorgen duidelijk maken aan de arts in een gesprek en vragen om meer toelichting.
Sterkte.

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

24-03-2014 om 14:35

dit risico

wordt vlg. mij ondervangen door het geven van bloedverdunners zodat de klontjes zoveel mogelijk opgelost zijn.En het bloed wat stroomt gemakkelijk doorstroomt. Maar je kunt in principe gewoon vertrouwen op de artsen...... toch...?
sterkte! Het is altijd spannend

jessica 5

jessica 5

26-03-2014 om 00:56

Geen zorgen maken

Reactie van Polletje klopt. Er wordt altijd antistolling gegeven na zo' n ingreep. Nu is het een tikkende tijdbom elk moment kan die buikslagader knappen en dat is levensbedreigend. Sterkte met je moeder.

Kaaskopje

Kaaskopje

26-03-2014 om 11:00

katniss

Onderzoek kan ook uitwendig plaatsvinden. Met echo bijvoorbeeld of via een scan. Met een kleurtje in de aderen.

Puck

Puck

26-03-2014 om 11:09

Kaaskopje

Als uitwendig onderzoek via echo of contrastvloeistof mogelijk is zullen ze echt niet dotteren of catheteriseren dus ik ga ervan uit dat dat bij Katniss moeder niet mogelijk is.

Katniss

Katniss

26-03-2014 om 14:16

Weer anders

Gut, het is ook een gebed zonder end, zo'n ziekenhuisopname, en het gaat toch net anders dan ze van haar eigen specialist had begrepen. Laatste stand van zaken is dat ze in het MST weer een heel scala aan onderzoeken gaan doen om te bekijken of dotteren noodzakelijk is. Via slangetjes in de maag en darmen gaan ze meten of daar nog voldoende zuurstof doorheen komt. Volgens de gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen dichte aders ook gewoon dicht blijven als ze geen gevaar opleveren en er voldoende vertakkingen omheen zijn 'gebouwd'. De chirurg zelf hebben we nog niet gezien, die komt pas aan bod als alle resultaten uit de testen worden gecombineerd.
Het is toch verschrikkelijk. Die hele afdeling ligt vol met mensen die lijdzaam afwachten tot hun testuitslagen eens een keertje beoordeeld zijn.

katniss

dat heet de ziekenhuiswereld. Welkom!!!

Hoop voor jouw moeder dat ze niet te veel vervelende onderzoeken nodig heeft om tot een juiste diagnose te komen. Hou er rekening mee dat het altijd anders loopt als dat ze van tevoren bedenken. Laat je goed voorlichten en vraag de verpleging of artsen die aan het bed komen maar het hemd van het lijf. Evt kun je ook een gesprek met een zaalarts aanvragen als een en ander niet duidelijk is.
Tip schrijf alle vragen die je hebt op. Dan heb je een leidraad.

Sterkte!!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.