Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bianca

Bianca

19-11-2013 om 10:08

Prikkelbare darmsyndroom

Omdat ik al langer last heb van steeds terugkerende diarree en verstopping en veel buikpijn en winderigheid ben ik begin dit jaar onderzocht door een internist.
Daar kwam niks uit, behalve een onschuldige parasiet, waar ik hoogstwaarschijnlijk geen last van zou kunnen hebben.
Advies was eetpatroon aanpassen (zonder erbij verder hoe)
Maar toch heb ik een maand gevraagd om een kuur tegen die parasiet. Die heb ik inmiddels achter de rug, en ik heb wel het idee dat de klachten anders zijn, maar toch nog steeds veel diarree. Ik heb vanmorgen al drie keer diarree-brei achtige ontlasting gehad en buikpijn erbij.
Hiervoor was ik vorige week nog bij de huisarts maar ze wist het niet meer....

Nu had de huisarts al gezegd dat ik dan waarschijnlijk het prikkelbare darmsyndroom heb. Daar stond dus ook in mijn overdracht van de internist. Jammer genoeg heeft hij niks tegen mij gezegd daarover.

Nu probeer ik uit te vinden wat ik daarmee kan. Maar ik lees ook hier en daar dat het een symptoomdiagnose is die je krijgt als artsen het ook niet meer weten. Dat gevoel heb ik zelf eigenlijk ook. Ik kan er niks mee. Ik eet zo gezond mogelijk. Maar momenteel durf ik bijna niet meer te eten.

Nu is er bij mij vorig jaar ook een vrij ernstig tekort aan B12 gevonden waarvoor ik inmiddels goed wordt behandeld.
Die internist geloofde niet in zo'n tekort (hype zei hij) en hoewel ik op andere dingen ongelofelijk opknap blijf ik last houden van diarree (en soms verstoppingen).
En daardoor voel ik me denk ik ook lamlendig. En dat word ik zo zat.

In principe zijn gluten en lactose intolerantie uitgesloten. Bij gluten weet ik dat het alleen in mijn bloed is nagekeken, en dat om 100% zeker te zijn je eigenlijk verder moet kijken.
Maar heeft dat zin?

Heeft een van jullie nog tips hierover?
Ik zit zelf te denken om een eetdagboekje oid bij te houden. Ik let nu wel op wat ik eet, maar heb niet echt het idee dat iets de klachten echt triggert.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

19-11-2013 om 12:22

Websites

Het lastige is dat het voor iedereen anders is waarop je reageert. De standaardtriggers zijn koemelk, ui, tomaat, paprika, knoflook. Mijn kind heeft het ook, maar dan zonder de diarree. Het is geen koemelk, daar ben ik achter na een paar dagen het uit de voeding te hebben gelaten.
Op diverse websites staan goede tips, de arts weet vaak niet meer dan hij of zij je nu heeft verteld.

verder dan voeding

Prikkelbare darmsyndroom gaat verder dan voeding. Je lichaam reageert ook op stress, onregelmatigheid enz. Om de boel onder controle te krijgen is het van belang om aan alle aspecten aandacht te besteden. Ideaal is een heel regelmatig leven (elke dag zelfde tijd naar bed en zelfde tijd op), voldoende lichaamsbeweging, veel naar buiten, gezonde en vezelrijke voeding, geen alcohol, tabak, pittige kruiden, knoflook, te vet of te zuur eten (plus alle persoonlijke triggers) en vooral en heel belangrijk: geen STRESS in je leven!
Maar ja, niet alles heb je altijd helemaal in de hand natuurlijk.
Ik heb al meer dan 20 jaar de diagnose prikkelbare darm, maar heb er niet veel 'last' meer van. Soms wel klachten. maar dan weet ik 9 van de 10x hoe het komt (en is het dus ook gevolg van een keuze om iets toch maar wel te doen hoewel ik weet wat dat ik dan klachten krijg). Je leert je lijf steeds beter kennen. Ik zie het nu ook niet meer als last (ook al is het soms heel vervelend en erg pijnlijk) maar als signaal: oh ja, het moet anders. Het is meer iets positiefs nu, dus. Ik accepteer het ook gewoon als iets dat bij mij hoort.
Maar, het is een lange weg geweest voor ik zover was.
Een eetdagboek is een goed idee om je persoonlijke triggers te vinden. Sterkte!

Bianca

Bianca

19-11-2013 om 13:23

stress

Ik ben door het B12 tekort en artsen die dat niet serieus namen al door een heel diep dal gegaan. Met inderdaad veel stress.

Maar het idiote is dat ik er het laatste half jaar meer last van lijk te hebben dan ooit. Net nu het beter gaat en ik een fijne arts heb die in ieder geval het B12 tekort serieus neemt en ik dus ook een goede behandeling krijg hiervoor.
Het zou op zich ook aan dat medicijn kunnen liggen. Dat krijg ik 1x per week per injectie toegediend, maar het is niet erger na de injectie, dus de huisarts vond dat niet logisch. Ik ben ook op een ander merk injecties overgestapt; geen verschil wat dit betreft.

Stress heb ik dus juist de laatste 6 maanden veel minder.
En ik probeer ondanks de lamlendigheid ook te bewegen, maar verder dan een uurtje wandelen 2x per week kom ik nog niet. Ik doe thuis wel grondoefeningen iedere dag.
En eten probeerde ik dus al jaren gezond, omdat ik steeds niet zo topfit was.
Maarja uien, tomaten en knoflook zijn ook gezond....
Het probleem zit hem dan hoop ik vooral in voeding, maar het lijkt wel of ik overal op reageer.
Ik heb ook een poosje probiotica geprobeerd maar ik merkte niks.

Vandaar dat ik hier een beetje hoop op de gouden tip.

Ik weet dat er ook veel sites zijn over pds. Maar ik vind niks anders dan wat ik hier ook al weergeef.
En momenteel voel ik me zo belabberd dat het mijn functioneren in de weg staat. Als zzp-er heb ik het geluk dat ik mijn eigen tijd kan indelen, en omdat ik thuis werk is de wc om de hoek, maar dit kan zo niet langer.

Puck

Puck

19-11-2013 om 13:31

Andere probiotica

Je schrijft dat je een tijdje probiotica hebt geprobeerd, maar ik heb de ervaring dat de ene probiotica de andere niet is. Ik heb echt uit moeten vinden welke variant bij mij het beste werkt. En wat noem je een tijdje? Wanneer dat een paar weken is dan is dat erg kort, na een maand of 3-4 zou je denk ik wel verschil moeten kunnen merken.
Verder kunnen ontspanningsoefeningen of yoga ook goed helpen. Of een andere bezigheid waaraan jij heerlijke ontspanning ontleent.
En kun je misschien wat in overleg met een dietist?

Bianca

Bianca

19-11-2013 om 13:42

probiotica

Ik heb activia geprobeerd. Ruim 3 maanden. Deze werd door de internist aangeraden waar ik voor een second opion kwam ivm met B12 tekort. Darmproblemen heb ik wel genoemd, maar is verder niet veel mee gedaan op dat moment.
Omdat het zo duur is en de internist ook weinig geloofde in probiotica en het niks hielp, ben ik gestopt.

Momenteel zit ik ook niet zo breed in mijn geld. Dus ben ook nogal huiverig dit nog eens te doen.
Een dietist wordt ook niet zomaar vergoed toch?

Met wandelen kan ik me goed ontspannen. Ik moet wel een diarree-vrije dag hebben.
Yoga is wel een goed idee.

extra vezels?

Je hebt van die zakjes met extra vezels die je oplost in vloeistof en dan inneemt. Wat extra darmvulling, zeg maar. Heb je dat wel eens geprobeerd?

Dit heb je vast al gelezen, maar zo niet: een heel informatieve link:
http://www.mdlcentrum.nl/page.php?ID=62

Bianca

Bianca

19-11-2013 om 15:35

OK dan gan we dat maar proberen

Ik word er wel een beetje wanhopig van. Heb het eigenlijk nogal druk vandaag, maar er komt niks uit mijn handen. En dan zal ik dus daardoor meer diarree hebben. En nu voel ik me als een dweil.

Vooral dat de dokter het ook niet meer weet. Wat nu? denk ik dan.
En dan probeer je van alles maar niks helpt.

In ieder geval dank voor jullie tips.

bertje1

bertje1

21-11-2013 om 15:31

dietist

naar de dietist.

Bianca

Bianca

22-11-2013 om 17:35

Wordt dietist vergoed dan?

Ik kan nog eens in mijn polis duiken. En dan heb ik waarschijnlijk minimaal een doorverwijzing nodig.
Hmmm ik ben benieuwd of ik dat voor elkaar krijg.

bertje1

bertje1

22-11-2013 om 19:27

ja (maar)

3 uur per jaar in de basis, maar dat gaat wel van je eigen risico af dus dat ligt aan je 'zorgverbruik' dit jaar.
(soms heb je in de aanvulling nog wat extra's).
niet altijd een verwijzing nodig.

Ell

Ell

24-11-2013 om 21:47

Probiotica en B12

Activia is geen goede probiotica. Alle probiotica van Orthica zijn prima en de 4x6 van NOW is ook wel n goeie. Er zijn nog wel wat meer merken maar die moet ik even opzoeken.
Als je nu 1 injectie met B12 per week krijgt zou het daar niet aan moeten liggen. Is er recentelijk nog bloed geprikt? Als de laatste keer langer geleden is dan is het een goed idee om je D, ijzer, folium, schildklier en suiker eens te checken.

Bianca

Bianca

25-11-2013 om 09:09

D, ijzer en foliumzuur

Zijn in mei nog geprikt. D was stijgende en was 60 (was te laag in maart). Slik ik nog.
Suiker is volgens mij niet geprikt. Misschien volgende keer eens meenemen?

IJzer en foliumzuur waren altijd al ok.

Ik ga dan eens goede probiotica proberen. Jammer dat een huisarts en een internist daar niks van weten.

Ell

Ell

25-11-2013 om 09:45

60 is niet hoog. D moet minimaal 80 zijn, zie ook http://www.vitamined-forum.nl/
Niet ontdekte diabetes kan lang voor klachten zorgen die niet echt opvallen. Zeker bij type 2 zie je vaak niet de klassieke symptomen zoals overmatige dorst. Bij sommige apotheken kun je ook laten testen. Het is gewoon een vingerprik dus dat is snel te doen.
Artsen krijgen heel weinig te horen in hun opleiding over voedsel en voedingsstoffen. Ik had het er eens met mijn huisarts over en die zei dat ze één middag les hadden gehad hierover. Naar mijn mening is goede voeding/de levenswijze het begin van alles en zou medicatie of supplementen daar alleen aanvullend op moeten zijn.
Je schreef dat je wekelijks een B12 injectie krijgt. Neem je hier een B complex bij?

Puck

Puck

25-11-2013 om 10:08

goede en geen goede probiotica, nuancering van Ell.

Ik vind het erg kort door de bocht om te zeggen dat Activia geen goede probiotica zijn en alles van Orthica wel. JE kan wel zeggen dat je bij de een meer baat hebt dan bij de andere. Ik heb ook orthica en nog een ander "goed" merk geprobeerd en bij beide had ik geen resultaat, Yakult werkte ook niet, maar bij die van vivit (was toen ik kleine flesjes verkrijgbaar, nu niet meer) had ik wél goede resultaten.
Ik denk dat er niet zozeer goede of minder goede zijn, maar dat het meer een kwestie van uitvinden is wat voor jou wel helpt. Prima dus om eens een andere probiotica te proberen.
En Ell, Bianca zegt helemaal nergens dat 60 hoog zou zijn, alleen dat het stijgende is. Verder kun je niet stellen dat 60 te laag is als je niet weet in welke waarde de meting is uitgedrukt. Dat kan namelijk op 2 manieren: in ng/ml of in nmol/l. Als je 60 ng/ml hebt dan is dat voldoende, tussen de 32-80 is zeker sufficiënt, maar als je het hebt over nmol/l dat is een waarde 80-250 voldoende.

Bianca

Bianca

25-11-2013 om 10:41

Puck en Ell

Ik had al van iemand begrepen dat bij probiotoca je eigenlijk moet uitproberen wat voor jou werkt.
Ik heb sinds vorige week Yakult. Dat is denk ik nog te kort om er iets over te zeggen.
Dat 60 voor D niet hoog is, dat weet ik (ik slik ook nog bij!).
Maar dat was mei. Ik neem aan dat het nu hoger is.

Ik heb momenteel niet het idee dat het erg veel nut heeft om D nog eens te meten.

Ell jij zit ook op het stichting B12 forum of niet, als moderator?

Ik slik inderdaad een B-complex bij. Ik denk dat dat probleem nu goed behandeld wordt.

Maar diabetes 2 welke symptomen horen daarbij? Dat is toch ouderdom diabetes die je voornamelijk kan krijgen als je te zwaar bent?
Aangezien ik prima op gewicht ben (een specialist had me zelfs omschreven als mager) zou ik daar niet zo snel aan denken. Maar ja wie weet.

dc

dc

25-11-2013 om 19:51

ik ben er zo goed als vanaf

Na jarenlang bijna elke dag buikpijn te hebben gehad met alle uitputting en wanhoop erbij, ben ik er nu al jarenlang zo goed vanaf. Ik heb het nog weleens als ik erg moe of gestressd ben, maar dat is het. Dus, er is HOOP!

Ik heb allerlei dieten geprobeerd, zonder veel resultaat. Wel weet ik uit ervaring dat is geen sinaasappelsap 's ochtends kan drinken of bruin brood (nooit geen bruin brood, ik eet enkel "ongezond witbrood", anders krijg ik echt buikpijn).

Verder heb ik net als Jippox een andere insteek genomen. Ik luisterde niet naar mezelf en ben jarenlang over mijn grenzen gegaan. Dit was de enige manier die mijn lichaam had om te zeggen "stop!". Ik heb een goed gesprek met mezelf gehad, en bij buikpijn bij mezelf te rade gegaan waarom, en daar wat aan gedaan.

En in tegenstelling tot alle "gezonde adviezen" ben ik juist lol gaan maken. Ik heb een tijdje (voor ik kinderen had hoor) veel gedronken, gedanst, leuke dingen gedaan. Geen afspraken meer, en heel veel verplichtingen (ook de zogenaamde leuke) de deur uitgedaan. Ik maakte me zelfs druk om een bioscoop afspraakje met een vriendin. Dus ik doe eigenlijk alleen nog maar dingen spontaan, en dat past gewoon veel beter bij me.

Wat betreft diabetes 2, het kan voorkomen bij magere jongere mensen, dus sluit het niet gelijk uit. Het kan ook opeens diabetes 1 zijn. Symptomen zijn veel dorst, veel plassen, moe, je naar voelen, misselijk voelen, veel of juist geen honger hebben en niet perse allemaal. Het is vrij makkelijk uit te sluiten, dus gewoon even naar vragen als je denkt dat het zoiets zou kunnen zijn.

Bianca

Bianca

26-11-2013 om 08:49

Naar mezelf luisteren

Dat is wel een punt. Ik was vorig jaar echt op een dieptepunt. Had een aanwijsbare afwijking (B12 tekort) maar niemand die dat serieus nam. En ikzelf de eerste maanden dus ook niet. Dus ondanks dat ik niet meer kon toch gewoon alles doen.

Dit ook op advies van de huisarts, want ik had immers niks. Dat ik steeds vaker diarree had, dat durfde ik al niet eens meer te noemen bij haar. Ze had echt zo'n houding van; hup niet zeuren, gewoon gezond eten, met eventueel wat vitaminepillen, sporten en dan komt het vanzelf goed. Dit heeft ze echt tot drie keer toe gezegd, en dus durfde ik niet meer naar haar toe.

Totdat ik op internet ontdekte dat ik dat weldegelijk serieus moest nemen, en aandrong op een goede behandeling. Maar daar wilde ze niet aan. Want dat tekort aan B12 dat was een hype. Dat heeft zoveel stress opgeleverd, dat ik zieker werd. En toch zorgde ik dat alles door bleef gaan in en om huis en mijn werk.
Had ook nog een kind op school met erg veel problemen op dat moment. Die stond iedere middag huilend voor de deur. Ik dacht echt dat ik gek werd.
Na veel conflicten bij die huisartsenpraktijk en een internist die het ook niet serieus nam, ben ik naar een andere huisarts gestapt en naar een andere internist.

Dat was april. En eigenlijk ben ik sinds de zomer pas weer in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Maar ik blijf het lastig vinden om mijn rust te pakken.
Heb een verse brugklasser, en een kind dat uit een enorm dal komt, ze komt helaas nog best wel eens huilend thuis. Daar kan ik me slecht voor afsluiten. Zeker de jongste heeft gewoon veel steun en hulp van me nodig.
En ik probeer toch ook mijn werk weer op te pakken. Weinig geld hebben levert ook stress op, merk ik helaas. We komen nog wel rond, maar als je moet schuiven met je spaargeld om de kosten van je brugklasser te betalen, dan krijg ik het wel op mijn heupen.

Dus als het stress is wat mijn buikklachten veroorzaakt moet ik denk ik toch iets fundamenteels in mijn leven aanpassen.

Bianca

Dat klinkt allemaal inderdaad behoorlijk stressvol. Nu kun je de omstandigheden vaak niet (zomaar) aanpakken of veranderen, maar je kunt wel je eigen houding veranderen. De één heeft baat bij yoga, een ander bij sporten, weer een andere bij een avond in de week doorzakken met vriendinnen. Het is aan jou om op zoek te gaan naar dat wat maakt dat jij beter om kunt gaan met de stressvolle situaties die je tegenkomt.Het zou heel goed kunnen dat je klachten dan een stuk minder worden.
Dus: wat geeft jou ontspanning? Wat geeft jou positieve energie?

Puck

Puck

26-11-2013 om 09:59

Dat herken ik ook wel

Een aantal jaren geleden heb ik een (endogene) depressie gehad en sindsdien kijk ik ook wel anders tegen dingen aan. Ondanks dat de klachten niet werden veroorzaakt door situaties van buitenaf ben ik toch dingen gaan veranderen. Ik neem meer tijd voor mezelf en ben laconieker tegen dingen aan gaan kijken. ik maak me niet meer zo druk om dingen, t komt zoals te komt.
Net als DC heeft dat er voor gezorgd dat ik zo goed als klachtenvrij ben geworden.

dc

dc

26-11-2013 om 21:42

afspraken met jezelf maken

Je hebt heel wat meegemaakt het afgelopen jaar, geef jezelf ook even de tijd om weer op te krabbelen.

Wat je kunt proberen is voor jezelf een rijtje maken met dingen die je echt moet doen, en een rijtje met dingen die handig zijn, maar minder dringend, en die doe je alleen als je je goed voelt, anders niet.

Werken moet, voor je kinderen zorgen moet, maar elke dag uitgebreid koken niet, huishouden kan ook altijd wel een beetje minder, afspreken met vrienden hoeft ook niet als je geen puf hebt, en kinderen over de vloer om te komen spelen hoeft nu ook even niet. Dit zijn natuurlijk mijn voorbeelden, wat voor jou wel en niet echt moet kan ik niet bepalen, maar het helpt gewoon om eens op een rijtje te zetten wat jouw verwachtingen van jezelf zijn en of die wel redelijk zijn. Beoordeel ze alsof je dat voor een vriendin van je doet.

En slapen helpt. Probeer eens een tijdje een kwartiertje na je kinderen naar bed te gaan met een boek. Dat doe ik elke paar maanden weleens een paar dagen, en daar knap ik altijd heel erg van op. Dan lees ik een half uurtje en ga ik lekker lang slapen.

Anyway, heel veel sterkte en beterschap gewenst!

Bianca

Bianca

27-11-2013 om 08:47

Naar bed

Probeer eens een tijdje een kwartiertje na je kinderen naar bed te gaan met een boek.

Hah ik lig er vaak al eerder in dan mijn kinderen.
Maar verder een wijs lijstje, wat ik toch echt meer in de gaten ga houden.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

29-11-2013 om 13:26

Wat heb jij veranderd in je voeding? Hier een kind met erge buikpijn.

dc

dc

29-11-2013 om 19:56

Rosa

Het stoppen met bruin brood eten heeft het meeste geholpen. Het is even dingen uitproberen. Ook de zogenaamde gezonde dingen waar we niet zo snel aan denken. Zeker met buikpijn krijg je snel het advies dat je maar meer vezels moet eten. Maar dat zijn ook dingen die juist buikpijn kunnen veroorzaken. (Mijn oudste heeft dit bijvoorbeeld met het meeste fruit...).

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

29-11-2013 om 20:09

Hier áltijd volkoren brood... Hmmm, zal morgen bij de bakker een vers wit voor haar halen om uit te proberen. Weet je nog welk fruit bij jou klachten gaf? Dochter is een echte fruitvlieg en eet kilo's weg. We hebben een week streng koemelkvrij gedaan maar dat was het niet.
Blijft lastig, vind ik. De dokter kan haar verder niet helpen maar ze heeft nog steeds een paar keer per week en soms meermalen per dag buikpijn. We hebben ook al een voedingsdagboek bij gehouden , maar er is echt geen peil op te trekken.

dc

dc

29-11-2013 om 22:25

Rosa

Ik krijg altijd buikpijn van sinaasappelsap 's ochtends, maar 's middags geen probleem.

Mijn zoon kan alleen banaan eten, van al het andere fruit krijgt hij buikpijn en uitslag.

Een week is trouwens niet genoeg. Het duurt wel langer voor de irritatie weg is als je ergens niet goed tegen kan. Ik zou dus eerder voor een maand koemelkvrij gaan bijvoorbeeld.

en (tip)

Bij buikklachten al dan niet in combinatie met misselijkheid en vermoeidheid is het ook altijd raadzaam om de ontlasting te laten onderzoeken op parasieten. Een beruchte is de "dientamoebe". Komt veel voor bij met name kinderen rond de 10 jaar en ouders met kinderen in die leeftijd. Bij kinderen geeft hij vaak diarree terwijl volwassenen er juist ook obstipatie van kunnen krijgen.
Je kunt 'm ook bij je hebben zonder er klachten van te hebben, maar je kunt er ook behoorlijk wat narigheid van hebben. Een probleem is wel dat 'ie moeilijk te behandelen is...

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

06-12-2013 om 19:39

Dc!!!

Kind krijgt nu witbrood en heeft nog slechts sporadisch buikpijn! Heel, heel erg bedankt voor de tip. Nu nog uitzoeken wat de andere triggers zijnl maar de ergste pijn is weg.

dc

dc

07-12-2013 om 08:23

wat fijn zeg!

Met een beetje geluk kan alles een beetje tot rust komen nu en is de pijn straks helemaal weg.

Puck

Puck

09-12-2013 om 11:09

Wauw Rosa

Wat kan het leven toch simpel zijn als je de juiste tip krijgt. Super!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.