Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

KarinaS

KarinaS

17-02-2014 om 22:45

Pijn in linker knie sinds hardlopen

Sinds 1 jaar of 2 doe ik aan hardlopen. Rustig aan, eerst deed ik 2 keer per week maar tegenwoordig 1x per week ongeveer 5 km. De lol begint er echter af te gaan want ik krijg steeds weer pijn in mijn knie. Vooral als ik opsta vanuit een zithouding of autorij en fietsen. Dit komt en gaat. Soms 2 weken voel ik niks en dan komt de pijn toch weer terug. Ik ben een maand gestopt met hardlopen toen was de pijn (toevallig?) weg. Nu jog ik weer en begint de pijn weer. Ik zit te denken om toch maar een andere sport te kiezen. Iemand een tip. wel niet stoppen en wat voor sport is dan minder belastend voor je knieën?

Heb je misschien ook nieuwe schoenen?

Kan aan je schoenen liggen.

je schoenen zijn te vaak gebruikt, waardoor de demping niet goed meer is.
Ben je misschien ook op een andere ondergrond gaan lopen? Van bijvoorbeeld bosgrond naar asfalt? Dat kan ook van invloed zijn.

De eerst sport die in mij opkomt is zwemmen.

Puck

Puck

18-02-2014 om 10:06

Laat naar je schoenen kijken

Als je schoenen 2 jaar oud zijn dan is de kans aanwezig dat ze aan vervanging toe zijn. Niet eens zozeer door het aantal kilometers dat je ermee gelopen hebt als wel door de leeftijd: de dempingslaag veroudert gewoon na een jaar of 2.
Mijn advies is om naar een bij voorkeur gespecialiseerde hardloopzaak te gaan om daar je schoenen te laten bekijken en waar ze op basis van jouw loopprofiel en je klachten de juiste schoenen kunnen aanmeten. De juiste schoenen zijn essentieel om blessurevrij te kunnen lopen weet ik uit eigen ervaring!
En zoals Fenix78 al aangeeft: bosgrond en wandelpaden zijn fijner voor je knieën dan asfalt en betonnen fietspaden dus als je die mogelijkheid hebt dan zou ik voor een zachte ondergrond kiezen.

chuk

chuk

18-02-2014 om 16:20

wandelen

Op het gevaar af dat ik nu tegen een collega praat Zou wel grappig zijn

Zij heeft dus hetzelfde, loopt nu een tijdje bij fysiotherapie en daar is al van alles geprobeerd. Intapen op allerlei manieren, elektrische schokjes en weet ik veel wat nog meer. Haar is aangeraden om met hardlopen te stoppen en te gaan (brisk?)wandelen in plaats daarvan.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-02-2014 om 20:48

Slijtage?

Ik weet je leeftijd niet, maar je knieën kunnen ook gewoon aan slijtage onderhevig zijn. Ik ging vroeger elk weekend dansen, later een stuk minder frequent, maar altijd met plezier en zonder pijntjes. Tot een paar jaar geleden. Na een avond dansen heb ik twee hele weken flink pijn in mijn knieën gehad. Ik maakte me daar toen best zorgen over. Dus misschien is hardlopen gewoon niet jouw sport. Maar je kunt natuurlijk eerst nog een andere ondergrond of ander stel schoenen proberen, voor je je door mij de ouderdom in laat praten)

Marjoleine64

Marjoleine64

24-02-2014 om 22:15

Ook andere spieren in vorm houden

ik loop al bijna 30 jaar, niet meer zo hard en niet meer zo vaak nu als in het begin... Een jaar of 5 geleden ben ik gestopt met mijn wekelijkse uurtje gym wat ik ernaast deed, en een jaar later kreeg ik allerlei pijntjes in knien en heupen. Op advies van collega's die hetzelfde hadden meegemaakt ben ik toen toch maar weer gaan gymmen, en sindsdien heb ik ook met hardlopen nergens meer last van. Alleen hardlopen naast een verder zittend bestaan is te eenzijdig, daar kunnen de gewrichten niet meer tegen. Dus mijn wekelijkse uurtje 'steps + BBB' houdt ik er voorlopig in (al sla ik ook wel eens over). Dat kan natuurlijk ook een uurtje sportschool zijn, of iets anders. Zolang je de andere spieren rondom knien en heupen ook maar oefent.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.