Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

pijn in arm: eerst naar de ha, of meteen naar de fysio?

Sinds enige tijd heb ik pijn in mijn linkerbovenarm en -schouder (ik ben rechts). De pijn is er bij bepaalde bewegingen, en het is niet heel erg, maar wel irritant- bewegingen die ik voorheen gedachteloos uitvoerde doen nu ineens zomaar pijn. Gewacht tot het vanzelf over zou gaan, wat niet gebeurt. Ik zou naar de huisarts kunnen, maar ik vermoed dat die constateert dat er niks bijzonders is, en oppert naar een fysiotherapeut te gaan.

Wat zouden jullie doen in zo'n geval? Meteen naar de fysiotherapeut, ervan uitgaande dat die het dan wel zegt als die het oordeel van een arts nuttig vindt, of toch eerst naar de huisarts? Daar komt bij dat ik al een tijdje het idee heb om eens naar een fysiotherapeut te gaan met een vraag welke oefeningen ik (in een sportschool) zou kunnen gaan doen om het onvermijdelijke verval (ik ben 49) zo lang mogelijk uit te stellen. Dan kan ik dat verhaal van die arm dus meteen meepakken.

Groeten,

Temet

Ergo

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/slijmbeursontsteking-schouder-symptomen-en-oefeningen/?
Toevallig ben ik zelf onlangs naar de huisarts gegaan die me de oefeningen in de link voorschreef.
Maar in principe kun je natuurlijk ook naar de fysio.
Verder denk ik dat je de schouder voorlopig ook beter wat kunt ontzien en in je omgeving wat ergonomischer gaan werken.
Geen zware dingen boven je hoofd in de keukenkastjes, of er een goede trap bijnemen. Geen zware dingen tillen of rukken aan die arm.
Naast blijven bewegen is er ook rust voor de genezing nodig denk ik.
Zelf gebruik ik er ook ontstekingsremmers bij omdat de pijn niet te harden is en blijkbaar heeft dat mogelijk ook een effect op de irritatie in de schouder.

Niki73

Niki73

07-08-2017 om 13:32

Eerst dokter

Eerst kijken wat er precies aan de hand is, dan pas behandelen met oefeningen of juist rust.

V@@s

V@@s

07-08-2017 om 13:36

eerst fysio

Ik ga in een dergelijk geval eerst naar de fysio. Die is gespecialiseerd in dergelijke klachten. Mocht huisarts nodig zijn dan verwijst de fysio me wel terug.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2017 om 13:38

Eerst langs de huisarts

Ik zou toch eerst langs de huisarts gaan, al is het maar dat er dan een verwijsbriefje gemaakt zal worden voor de fysiotherapeut. Dat is niet verplicht, maar dat scheelt wel in de eerste kosten bij de fysio. Die hoeft immers geen tijd meer te steken in de diagnose.

Bij pijn in de schouder denk ik al snel aan slijmbeursontsteking. Dat is een overbelastingskwaaltje. Pijnstillers slikken en schouder ontzien dus.

Je zou toch eens na kunnen gaan welke repeterende bewegingen je maakt met je linker arm/schouder. Nu je er pijn van krijgt ervaar je zelf al wat dat kan zijn en of je daar iets aan kunt doen. Het risico bestaat dat je met je rechterkant gaat compenseren, daar moet je voor uitkijken.

Als je geen oorzaak weet... lig je misschien niet goed in bed?

Hanne.

Hanne.

07-08-2017 om 13:43

om het even

Ik denk dat het om het even is.

In beide gevallen doen ze eerst een intake waarbij ze kijken of het een artsen of een fysio probleem is.

Voordeel (ons bin zunig) is dat de intake van de huisarts in de basis verzekering zit. Die van de fysio niet.

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2017 om 13:58

Hanne

Precies, wat ik ook min of meer zei .

Temet

Temet

07-08-2017 om 15:30 Topicstarter

verzekering

Mijn aanvullende verzekering dekt een aantal afspraken ft per jaar, dus wat dat betreft maakt het voor mij niet uit (dat zou natuurlijk anders zijn als er meer fysio nodig blijkt dan het aantal afspraken dat per jaar wordt vergoed).

Overigens: de pijn zit vooral in mijn bovenarm en niet zozeer in mijn schouder - die voel ik soms ook, maar mondjesmaat. En gelukkig is het ook niet zo dat de pijn niet te harden is. Alleen bij sommige bewegingen doet het even au, maar het valt nogal mee. Ach ja, 49 jaar, het zal mijn PHPD wel weer zijn... (pijntje hier, pijntje daar)

Groeten,

Temet

Triva

Triva

07-08-2017 om 18:36

tja

Ik zie geen voordeel in eerst naar de fysio gaan dus ik zou gewoon eerst naar de huisarts gaan.

Prada

Prada

07-08-2017 om 19:15

Fysio

Als die vermoedt dat het bij de ha thuishoort stuurt je me (io met ha desnoods) gewoon terug.

Lente

Lente

07-08-2017 om 21:51

Voordeel van eerst naar de fysio

Die heeft veel meer verstand van dit soort problemen dan de huisarts.
Daarom zou ik daar beginnen.

Een goede fysiotherapeut houdt zelf een intake om het hele probleem in beeld te brengen.
Die gaat echt niet gelijk behandelen op basis van de conclusie van de huisarts, tenzij het iets heel simpels is.

Marjoleine64

Marjoleine64

07-08-2017 om 21:57

Fysio

Ik zou ook bij de fysio beginnen, idd omdat die gespecialiseerd is in dit soort blessures/kwaaltjes. Als hij tot de conclusie komt dat het een ontsteking oid is dan stuurt hij je wel terug naar de HA.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

07-08-2017 om 22:12

Hoe lang heb je afgewacht ?

De klachten die je beschrijft had ik onlangs ook. Zomaar ineens.

En nu, twee weken later, ( en een paar dagen weinig met schermen bezig omdat ik dagjes weg was) is het weer over gegaan. Was ook rechts.

Bed

Al een tijdje last van pijnscheut in rechter arm/schouder als ik een tas van de achterbank moest pakken. Laatste tijd wakker worden met tintelende vingers. Ik slaap op de linkerzij om het gesnurk van rechts te vermijden.
Nu man weer voor werk op pad is, en ik alle gelegenheid heb om te liggen zoals ik wil, is de tintelende hand in één dag verdwenen!
Ik denk dat ik van slaapplek ga veranderen, op het rechterdeel ipv links. Kan ik blijkbaar beter ontspannen.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-08-2017 om 09:35

Temet (en Triva)

Als je onbegrensd vergoeding of in ieder geval voor een royaal bedrag (ik bijvoorbeeld 1000 euro) krijgt voor fysio, dan zou je inderdaad direct daarheen kunnen gaan. Mensen die er maar 12 per jaar krijgen, hebben er belang bij om het aantal zittingen ook echt te kunnen benutten waarvoor ze zijn. Daarom noem ik het wel.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-08-2017 om 09:40

Temet

Ooohhh, je bent je pijntjes aan het afzwakken! ) Hup, maak een afspraak.

Wat betreft mijn (en Triva), had ik beter even door kunnen lezen en niet (en Triva) maar (en algemeen) kunnen schrijven.

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut heeft meer tijd om naar je lichaamshouding te kijken dan een ha. Uit tijdgebrek, zal een ha met dergelijke klachten je snel doorverwijzen naar een fysiotherapeut terwijl je die verwijzing niet eens nodig hebt om een fysiotherapeut te benaderen.

In praktijk ga je na bezoek aan de ha, bij het aankaarten van je klacht, de deur weer uit met een verwijsbrief en/of recept. Bij de fysio krijg je een aantal gerichte oefeneningen mee waarmee je alvast aan de slag kan, omdat de fysio meer tijd had om je klacht te onderzoeken.

Temet

Temet

08-08-2017 om 10:42 Topicstarter

dank u, ik ben eruit

Volgens mij is het hier een beetje fifty-fifty verdeeld. Mijn idee om maar meteen naar de ft te gaan is dus zo raar nog niet. En dat is dan ook wat ik ga doen, als de pijn tenminste na mijn vakantie nog niet weg is.

Die pijn is er overigens al ruim een maand, ik had al gekeken of het vanzelf weg ging, maar helaas, dat schoot niet op. Maar goed, die paar weken vakantie kunnen er ook nog wel bij, en dan daarna naar de fysio als er niks veranderd is.

Groeten,

Temet

Milcham

Milcham

08-08-2017 om 10:54

Anders

Ik heb pijn aan mijn elleboog, al een aantal weken. Op een gegeven moment werd ik er 's nachts wakker van. Ik heb moeite met buigen en strekken en ik kan nu niet eens meer een kopje vasthouden. Ik ben naar de huisarts gegaan.
Blijkt dat ik een tenniselleboog heb. Nu kan ik wel fysiotherapie krijgen maar na een jaar is er geen verschil in genezing of je fysio, een brace of niets hebt gedaan. Ik pleit voor de huisarts, voorkomt onnodige fysio.
De fysio is voor oefeningen, voor houding moet je bij Mensendieck zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.