Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

PET scan bij kind van 2

mijn kind van 2 krijgt een PET scan, heeft iemand ervaring mee?
is hiet niet gevaarlijke voor zo een jonge kind?
Ik maak me zorgen

op zich

Is de hoeveelheid straling vergelijkbaar met die bij een röntgenonderzoek, dus daar zou ik me niet al te druk over maken. Maar ze doen zo'n onderzoek natuurlijk niet voor niets, en de reden daarvoor lijkt me veel zorgwekkender...
Sterkte, ik hoop dat de uitslag gunstig is!

V@@s

V@@s

28-06-2016 om 12:58

sterkte

Bij een PET-scan krijg je maar een beperkte hoeveelheid radioactief materiaal ingespoten. Kinderen krijgen een aangepaste dosis.

Waarom krijgt ze de scan?

Nana60

Nana60

28-06-2016 om 13:26 Topicstarter

Reden

Hij krijgt de scan omdat een tumor was geconstateerd in zijn bal. De bal is vorige week verwijderd.
De scan en MRI scan waren goed maar ze twijfelen nog aan een klier die ietsje groter is dus ze weten niet precies of de tumor alleen in de bal zat of ergens anders.
Ze hopen meer duidelijkheid te krijgen met de PET scan

vooral vragen

Vraag vooral uitleg aan de arts(en) die je kind behandelen. En geef daar ook je bezorgdheid over dit onderzoek weer. Zij kunnen je vast veel beter gerust stellen en informeren.

MariaV

MariaV

28-06-2016 om 14:07

Risico te verwaarlozen

Mijn dochter heeft vanwege een hersentumor een PET-scan gekregen toen ze 14 maanden was. Het is een goede manier om te kijken hoe actief een tumor is of om uitzaaiingen te zoeken. Het was een fluitje van een cent. Het risico van het contrastmiddel is minimaal, te verwaarlozen met de risico's van de tumor. Dat kun je heel snel vergeten. Laat het goed uitleggen door je arts, het is zijn/haar taak je zorgen weg te nemen.
Zouden ze dit jarenlang elke twee weken doen, dan werd het een ander verhaal. Maar dat is hier niet aan de orde.

Tegenwoordig krijgt mijn dochter elk jaar een MRI-scan. Ook daarbij wordt contrastvloeistof gebruikt. Een MRI is voor een kind veel belastender, want die duur veel langer. Toen ze kleiner was, kreeg ze daarom een roesje. Ook weer een kleine risico, maar het risico van niet weten wat er zich daarbinnen afspeelt, is veel, veel groter.

Nana60

Nana60

28-06-2016 om 17:16 Topicstarter

Uitslag

Bedankt voor jullie reactie.

MariaV, hoe gaat het met je dochter nu? Was die PET scan lang geleden?
Ik hoop echt dat we zsm de uitslag krijgen van de scan.
Ik kan niet stoppen met huilen

Mijntje

Mijntje

28-06-2016 om 17:21

Sterkte

Ach Nana60, heel veel sterkte. Hoop dat er gauw duidelijkheid komt.

40er

40er

28-06-2016 om 20:22

sterkte

Heel veel sterkte!

MariaV

MariaV

29-06-2016 om 14:30

Gaat goed

Het is nu ruim 9 jaar geleden en het gaat heel goed. De tumor zit er nog, maar gedraagt zich tot nu toe goedaardig. Ze wordt elk jaar gecontroleerd, want er is een kans dat de tumor toch kwaadaardig wordt.

Ik herinner me de schok destijds maar al te goed (dus ik snap je emoties), maar nu denk ik er nauwelijks meer over na. Ik heb de knop omgezet. Mijn dochter heeft er niks aan als ik haar als een kasplantje behandel of haar anders behandel. Zelfs als ze hieraan zou overlijden (wat ik echt niet verwacht), dan wil ik dat haar gezonde jaren normale jaren zijn.
Ze is nu een mooie dame van 10 met karakter. De oudgedienden weten misschien nog dat ze vlak daarvoor doof was geworden door hersenvliesontsteking. Ze kreeg een cochleair implantaat en een hoorapparaatje waarmee ze nog steeds slechthorend is, maar ze zich redt. Ook daar denk ik nauwelijks nog bij na. Ondanks haar handicap gaat ze naar een gewone school. Ze is een van de besten van haar klas en ligt goed in de groep. Ze is een echte doorzetter, ze komt er wel. Ze wordt later dierenarts voor groot vee. Het zou me niks verbazen als dat nog lukt ook. Ze heeft al uitgezocht dat er speciale stethoscopen bestaan die zij wel kan gebruiken.

De onzekerheid is het ergst, dus ik hoop echt dat jullie snel weten waar jullie aan toe zijn.
Blijf de mooie dingen van het leven zien. Maak samen plezier. Ga even samen wandelen als de zon schijnt. Kijk samen met aandacht naar een mooie bloem. Klinkt zweverig, het is nu extra belangrijk.

Altijd weer verwonderd

Ik ben altijd weer verwonderd dat doktoren en specialisten vandaag de dag allemaal kunnen.
Nana, veel sterkte voor de komende tijd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.