Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Wilgenkatje

Wilgenkatje

13-05-2020 om 08:19

'patienten mijden de zorg'

Teletekst meldt het opnieuw : patiënten mijden de zorg. Volgens de berichtgeving uit angst voor corona, maar volgens mij is het meer door de opgeworpen obstakels. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier is de gewone huisartsenpraktijk nog steeds afhoudend. Deur op slot, eerst opbellen (en dan veelal afgewimpeld worden, terwijl iemand graag even zou langs komen) en zeker niet zoals mensen anders gewend waren even langslopen en iets vragen aan de assistente bij de balie.
Zo zal het mijden nog wel even blijven bestaan.


Triva

Triva

13-05-2020 om 08:25

Tja

Ja je mag niet binnenlopen maar verder werkt het net zoals vroeger. Oja de wachtkamer heeft minder stoelen.

Gisteren nog naar het zkh geweest, best wel opletten, vooral omdat ik dit filiaal niet kende. Wel jammer dat ik na een wachtrijtje vooraan stond en toen bleek dat ik pas naar binnen mocht 10 min voor de afspraak. Kon ik weer naar buiten en ik had geen jas mee (stond wel droog maar koud). Ik vond het niet fijn dat dat nergens stond aangegeven, niet op de site of op de deur.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

13-05-2020 om 08:48

Zeker

Ik wilde graag een afspraak maar er wordt tegenwoordig zoveel mogelijk afgedaan met een telefonisch consult. Dat is dan nadat eerst de assistente je heeft geprobeerd af te schepen.

Hangkous

Hangkous

13-05-2020 om 08:55

Coronapost

De huisartsen hier hebben met 2 regionale HAPpen een speciale Coronapost ingericht in Leiderdorp. Als patiënt met corona gerelateerde klachten mag je niet naar je eigen huisarts.
Met mijn vage klachten van keelpijn en hoesten bij inspanning wordt ik tot nu toe ook niet doorgestuurd naar die Coronapost. Met een kleuter kind je na een val van de schommel gewoon naar de dokter, uiteraard na een check of kleuter en jij geen corona achtige klachten hebben.

Ook mijn moeder op leeftijd kon gewoon komen met een ontstoken ouderdomswratje in haar nek.

In de praktijk houdt men zich aan de afgekondigde hygiëne maatregelen.

Mijn man is zelfs naar het ziekenhuis geweest voor een gepland onderzoek, ging prima.

Angst is een slechte raadgever. Als je wat mankeert gewoon bellen naar de praktijk dan hoe je van de assistente wel hoe het aangepakt gaat worden. Zelf bedenken dat je niet wil/kan/ mag komen uit angst voor een besmetting met corona is het domste wat je kunt doen.

Nu de maatregelen 8 weken van kracht zijn ga ik er van uit dat de huisartsen voldoende tijd hebben gehad om en goed plan op te stellen hoe de veiligheid van iedereen gewaarborgd kan worden.

Chrono

Chrono

13-05-2020 om 09:18

Zelf

Zelf heb ik al 2 keer contact met de ene specialist gehad en 1 keer met de andere, dit wel telefonisch.
Al 2 keer bloed laten afnemen, een keer ziekenhuisbezoek gehad. Oh ja en de huisarts belde mij ook nog uit zichzelf.
Dus voor mezelf sprekend: ik mijd niks, het gaat wel een beetje anders. Als het goed is ga ik zelfs onder het mes zeer binnenkort.
Misschien zeggen sommige mensen bij contact met de huisarts wel:" Ik hoop dat dit belangrijk genoeg is, laat anders maar", of iets van deze aard?

Drempel

Als ik de huisarts bel (moest ik laatst voor een herhalingsrecept voor kind), dan krijg ik eerst een bandje van 1:20 minuut te horen waarin gezegd wordt dat je alleen voor niet uit te stellen zorg een afspraak mag maken.

skik

Dendy Pearson

Dendy Pearson

13-05-2020 om 10:17

Och

Misschien heeft het ook wel voordelen. Ik ken echt wel mensen die voor ieder pukkeltje naar de huisarts rennen en nu gewoon zelf naar de drogist gaan. Die kunnen meestal ook prima helpen.

Mijn man heeft diabetes. ‘Een beetje’, hij heeft nooit nare dingen. Normaal gaat hij 2x per jaar naar de diabetes-verpleegkundige en 1x per jaar moet hij naar de internist. Vooral bij de internist heeft mijn man altijd het gevoel dat hij tijd zit te verdoen.
Nu in deze tijd heeft hij wel bloed en urine moeten inleveren, waar mijn man zelf online al aan kon zien dat het prima gaat. Dat vond de internist ook, want de afspraak in het zh ging niet door en een kort telefoontje bleek voldoende. Mag van mijn man gewoon zo blijven.

Het enige wat onhandig is is dat de apotheek dichtgetimmerd zit. Alles moet online en dan moet je afhalen uit een automaat. Heel modern, maar even iets erover vragen kan niet.

Hangkous

Hangkous

13-05-2020 om 10:49

Das niet zo slim

====alleen voor niet uit te stellen zorg een afspraak mag maken.====

Wie kan bepalen of de zorg uit te stellen is of niet., dat kan toch alleen de dokter of de goed getrainde assistente?
Toen ik maandag belde met mijn corona gerelateerde klachten werd er door de assistente gelijk gezegd dat ik niet mocht komen maar binnen 2uur gebeld zou worden door een dokter om mijn klachten door te nemen om te bepalen of ik naar de corona post moest.

Mijn moeder vond dat ze met die ontsteking in haar nek ook nog wel erven kon wachten. Vanaf 1,5 meter vind ik het er niet goed uitzien een het gezegd daar ze in ieder geval moest bellen. Na gesprek met de assistente is besloten dat ze toch mocht komen.

Als leek kan je niet bepalen of iets dringend is. Mijn schoonmoeder is helemaal zo'n type dat de dokter niet wil lastig vallen, de dokter heeft ook kerst, weekend of nachtrust nodig.
Wij hebben daar al twee keer in moeten grijpen toen we op visite kwamen in de afgelopen 5 jaar.
Schoonvader aan de bloedverdunners waar hechtingen losgeweekt waren alles zat onder de bloedspetters. En en keer voor verkeerd ingenomen medicijnen. De hap en 112 gebeld.
Die houding van even aankijken of het vanzelf over gaat kan niet meer als je 80 plus bent een niet ziet hoeveel bloed er werkelijk langs je kop omlaag drupt .

@Emma

@Emma

13-05-2020 om 10:58

Geen uitstel hier

Persoonlijk vind ik het echt onbegrijpelijk dat je met klachten van welke aard dan ook niet naar de huisarts kan of wil.
Er wordt veel telefonisch afgehandeld door mijn huisarts. Als je moet komen dan alleen gedoseerd. Ja ze hebben daar ook een wachtkamer van 1m2 dus dat is logisch.

waardeloos

Mijn oudste zoon is heel erg ziek geweest. Na 4 dagen steeds hogere koorts en keelpijn huisarts gebeld. Die wilde hem NIET zien maar schreef op basis van de beschrijving antibiotica voor (achteraf gezien volkomen de verkeerde). Kind is daarna alleen nog maar veel en veel zieker geworden zodat we uiteindelijk tot 2x toe bij de huisartsenpost hebben gezeten.
Echt de juiste hulp heeft hij pas gekregen toen we het via defensie (waar hij in opleiding is) hebben gespeeld.

Ander voorbeeld: mijn man heeft een genetische mutatie waardoor hij een zeer verhoogde kans op kanker heeft. Daarom moet hij o.a. 4x per jaar bepaalde waarden in zijn bloed laten checken. Dat wilde de huisarts uitstellen (want geen spoed)....

Onwaarschijnlijk, hoe de hele zorg is ingestort.

Ad Hombre

Ad Hombre

13-05-2020 om 11:30

Jippox

"Onwaarschijnlijk, hoe de hele zorg is ingestort."

Dat is ook de reden waarom we niet zonder een zekere mate van lockdown kunnen. Er is zo weinig reservecapaciteit in de zorg dat een Corona uitbraak de hele zorg overbelast zelfs nu de piek al lang en breed achter de rug is.

Dat valt natuurlijk op te lossen door mensen gewoon naar huis te sturen om (al dan niet) dood te gaan, maar dat is wel een heel hardvochtige politiek.

In ons zorgsysteem heeft iemand die half stikt nou eenmaal voorrang boven een bloedende wrat...

Della

Della

13-05-2020 om 11:42

Mijder

Ik ben een zorgmijder, tenzij het moet.
Ik ben al tig keer bij huisarts geweest, allemaal consulten waarvan ik echt dacht hee, dat had ook telefonisch gekund. Zelfs ook bezoekjes aan hap.

En dan gaf ik telefonisch echt goed aan hoe en wat, maar werd altijd gekozen voor een consult.

Ik hoopte dat daar nu eens verandering in zou komen!
Maar nee, ik moest meteen komen en kwam bij huisarts, en na 2 vragen werd ik doorgestuurd naar specialist....
Ppfft, dat snap ik nu echt niet. Die 2 vragen kunnen ook telefonisch gesteld. (en die vragen had ik ook al beantwoord bij mijn eerste telefoontje, na overleg met huisarts moest ik toch op consult komen)

Als het nu nog zou zijn dat huisarts om andere redenen patiënt wil zien, even contact onderhouden, maar de contacten zijn hier te vluhtig en zakelijk om patiënt te leren kennen.

Della

Della

13-05-2020 om 11:43

Voor de duidelijkheid

Ik woon dus in een best wel door corona getroffen gebied.

Hangkous

Hangkous

13-05-2020 om 11:44

Blij met hoe het bij ons geregeld is

Je kunt bij ons "gewoon" naar de dokter met die bloedende wrat, omdat de corona verdenkingen niet naar de gewone praktijk komen. Je wordt wel goed bevraagd door de assistentes die de afspraken maken maar je kunt dus gewoon komen als het nodig is.

Mijn man had een onderzoek in het ziekenhuis lang voor coronacorona tijd was al gevraagd of zijn gegevens gebruikt mochten worden voor wetenschappelijk onderzoek. Daarbij hoorde dan een vraaggesprek van een uur met een (arts?) assistente. Dat vraaggesprek is een telefonisch gesprek geworden en het meteen en wegen wast die assistente zou doen is gedaan tijdens het onderzoek door de arts.

Persoonlijk vind ik nog niet dat de zorg is ingestort. Maar wat Jippox beschrijft kan in mijn ogen echt niet.
Zo zie je dat het nogal kan verschillen hoe de maatregelen worden opgepakt.

Della

Della

13-05-2020 om 11:46

En waarom ik zelf wel ging

Omdat ik op consult moest komen ging ik ervan uit dat huisarts ook iets van onderzoek oid wilde doen. Maar schoof dat gelijk door naar specialist. Helemaal prima maar verwijs me dan telefonisch door.

Della

Della

13-05-2020 om 11:49

En Jippox

Dat soort klachten heb ik, ook voor corona weleens gehad.
En ik voelde ook ook weleens zo beroerd dat ik naar huisarts ben gegaan. Maar dat voelde ook als verspilde moeite want die schreef toen ook alleen ab voor. Had ook telefonisch gekund.. Dat ab niet aanslaat kan helaas gebeuren.

Wachtende patiënt

Wachtende patiënt

13-05-2020 om 12:01

In mijn ziekenhuis nog steeds alleen spoedeisende zorg

Na een tranen trekkend lang diagnose traject van 8 maanden, was het eindelijk gelukt om een labeltje op mijn klachten te plakken. Een enthousiaste specialist wilde echter nog wel wat aanvullend onderzoek doen, dat was begin maart. Die onderzoeken stonden oorspronkelijk voor april gepland. Uiteraard zijn die onderzoeken uitgesteld en ook niet een klein beetje: tot september. Ik hoop dat we tegen die tijd niet toe zijn aan onze volgende piek. En ja, ik leef rustig door (dat rustig gaat vanzelf), maar het is niet bekend of de behandeling nu suboptimaal is, want daarvoor zijn nog wat aanvullende onderzoeken nodig.
Op de website van het ziekenhuis staat overigens dat nog steeds alleen maar gevallen die niet kunnen wachten opgeroepen worden. Daar gaan ze dus nog niet terug naar de reguliere zorg.

Esther

Esther

13-05-2020 om 12:06

Hier

Kon ik binnen twee uur terecht bij de huisarts (dat wekt wel de indruk dat er inderdaad veel minder mensen dan normaal bellen). Werd ik doorverwezen en had mijn onderzoek in het ziekenhuis ook binnen twee weken.

Mijn indruk is dus positief.

Paasei

Paasei

13-05-2020 om 12:15

Tandarts

Bellen met de huisarts gaat bij ons ook alleen maar met een bandje en een wachttijd van zeker een half uur. Dan krijg je de assistente aan de telefoon, die probeert alles af te doen met een paracetamolletje. Pas als het echt levensbedreigend is mag je komen. Hier wordt gewerkt met gezondheidscentra, waarvan er een paar zijn aangewezen als Corona-centrum. Iedereen met Corona gerelateerde klachten wordt daar naar toe verwezen. De overige centra mogen de reguliere patiënten opvangen. Dus veel minder capaciteit voor reguliere spreekuren.

Ik had toevallig vanmorgen een halfjaarlijkse controle afspraak met mijn tandarts staan. Die ging door, met een deurwacht bij de ingang, verplicht handen wassen en temperatuur controle. Tandarts zag eruit als een marsmannetje met naast het mondkapje en de bril-met-microscoopglazen ook nog een spatmasker. Lijkt me erg warm en ongemakkelijk trouwens.. Ze keek even globaal in mijn mond, zei dat alles er goed uit zag en 'tot over een half jaar'. Niks haakjes en mijn gebit langs lopen. Ben nog nooit zo snel klaar geweest. Het was duidelijk een 'vluggertje'.

@Emma

@Emma

13-05-2020 om 12:30

Oogmeting

Gister bericht van opticien dat we er rekening mee moeten houden dat er tot eind 2020 (!) geen oogmetingen kunnen worden gedaan voor controle lenzen. Is erg lang wachten als je lenzen niet goed zijn.
Dat lijkt me erg belastend voor de poli oogheelkunde in ziekenhuis.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

13-05-2020 om 12:48

Hier geen probleem gelukkig

Want ook een coronahuisartsenpost waar de huisarts of de hap je naar toe sturen. Dus ze krijgen geen Coronaverdachte gevallen binnen.
Huisarts is prima bereikbaar. Je krijgt meteen een echt mens aan de lijn (tenzij je even in de wacht moest). Man had een huidprobleem maar hoestte tegelijkertijd. Mocht gewoon komen want dat hoesten doet hij altijd. Zomer en winter. Hij had zelf gedacht dat hij een foto moest opsturen en dat die dan beoordeeld zou worden. Maar dat gebeurde dus niet.
Nu moet ik wel zeggen dat wij in een geweldige huisartsenpraktijk zitten. Daar zijn we altijd heel tevreden over. En nu ook.

Triva

Triva

13-05-2020 om 12:48

ik herken het echt neit

De afgelopen drie weken ben ik vaker bij de huisarts geweest dan de afgelopen drie jaar. En ook in het zkh kon ik gewoon terecht.

Zal echt aan je huisarts liggen.

Ad en Della

Van te druk of overbelast is zeker geen sprake, want ze doen gewoon niks. Apotheek zit in het zelfde gebouw als de huisarts en dan zie je dat de wachtkamer dus volkomen leeg is. Opvallend is ook dat je normaal altijd minstens een kwartier in de wacht staat als je belt en er nu steeds meteen opgenomen wordt. Ook bij de huisartsenpost, waar we beide keren meteen heen konden komen en op tijd aan de beurt waren (dat is normaal gesproken zelden tot nooit zo).
Het probleem is dus niet te druk, maar dat men op voorhand maar vast het meeste afhoudt...

En Della, het ging niet om niet aanslaan van een antibioticakuur, maar om echt een heel verkeerd middel dat gezien wat mijn zoon had veel nare extra klachten had kunnen geven. Als de huisarts hem gezien had, was dat hoogstwaarschijnlijk niet gebeurd.

Geen probleem hier

Ik ben zelf van nature al een zorgmijder, dus voor mezelf ga ik per definitie alleen als ik op sterven na dood ben of iets gebroken heb. Als het een teen is zelfs dan niet (ik doe dit met enige regelmaat), aan de teen ernaast vastplakken kan ik zelf ook.

Mijn puberzoon heeft echter al een paar maanden af en aan rare darmklachten, niet vreselijk acuut maar toch genoeg om gisteren maar eens te bellen. We konden meteen terecht, buik even goed gevoeld en beluisterd en een paar laboratoriumonderzoeken aangevraagd. Geen enkel probleem, en we zitten hier toch middenin Corona-land. Er zijn wat meer voorzorgsmaatregelen: minder stoelen, bloedprikken kan niet meer zonder afspraak en er wordt naar corona-klachten gevraagd als je belt, maar dat vind ik niet meer dan normaal.

Lou

Lou

13-05-2020 om 16:52

Druk en capabel

Hier in het midden van het land merk ik bij de huisarts een andere variant: wel megadruk, drukker dan ik ooit heb meegemaakt eigenlijk, telkens als ik bel zijn er minstens 20 wachtenden voor mij. Maar ook prettige assistenten die je professioneel en vriendelijk te woord staan. Wat telefonisch kan, doen ze telefonisch of ze laten de huisarts terugbellen, en anders mag je gewoon langskomen.

Ze schepen je zéker niet af. Daar zou ik overigens ook woest van worden. Alsof je voor je lol de huisarts belt zeg.

Zonne

Zonne

13-05-2020 om 16:59

Gewisseld

Ik kreeg een paar keer een bandje dat de huisarts ziek was. Ik heb een andere gezocht en daar ingeschreven. Het bandje was niet heel klantvriendelijk, zeg maar.

molletje

molletje

13-05-2020 om 18:48

hier

Mijn hoogbejaarde moeder was heel benauwd. Twee keer de huisarts gebeld, twee keer afgepoeierd door de assistente: het zou wel hooikoorts zijn. Uiteindelijk hebben we op een avond de huisartsenpost gebeld. Lang verhaal kort: mijn moeder is met een ambulance afgevoerd naar het ziekehuis waar ze een week heeft gelegen met hartfalen. In het ziekenhuis is ze uitstekend behandeld. Wel sneu dat wij haar niet mochten bezoeken maar dat hebben we opgelost met Facetime. We hebben zelfs meegekeken met de bezoeken van de specialisten aan mijn moeder, zodat we wisten wat er gaande was.
Jammer genoeg kun je hier in de buurt niet zomaar overstappen naar een andere huisarts, alle praktijken zitten vol. Maar de volgende keer dat er wat is bel ik en laat ik niet mijn moeder zelf bellen. Ik laat me net wat minder makkelijk afschepen.

Molletje

Je kan ookngesprek aanvragen met huisarts en dit bespreken, kan huisarts met doktersassistent bespreken en hopelijk beter dien volgende keer.

Ik was vanmorgen bij tandarts, mijn kinderen moesten alleen naar binnen, verder afstand houden, en mondkapje voor tandarts, verder prima zorg gehad!

Tine Winkel

Tine Winkel

13-05-2020 om 21:01

hier juist positief

zit momenteel wat in de lappenmand, dus heb helaas ervaring. ik kon de zorg niet mijden vond ik. Eerste keer was half maart met klachten, waarvan je denkt - in gewone tijden zou ik naar de huisarts gaan want dit kan een teken zijn van kanker. Dus ik heb gebeld, uitgebreid telefonisch consult en vervolgtraject besproken. Bleek gelukkig een storm in een glas water.

Tweede keer voor iets waar ik op dat moment nog weinig klachten van had, maar wel ervaring mee dat het vlot veel ernstiger kan worden. Ik mocht dezelfde dag komen voor een consult (nadat corona was 'uitgesloten', niet wachten in de wachtkamer maar gelijk naar binnen - zo worden de patienten ook ingepland). Twee keer bloed wezen prikken in het ziekenhuis, liep allemaal heel soepel. Nogmaals telefonisch consult bij de huisarts, daarna naar een specialist. Kortom, gewone medische zorg met gewone wachttijden (behalve de eerste keer bloedprikken - er was niemand, was ook wel eens fijn). En ook bij de apotheek loopt het hier normaal. De wachtruimte is vergroot, zodat je voldoende afstand kan houden van anderen.

Andere kijk

https://www.trouw.nl/zorg/laat-corona-zien-waar-onze-overbodige-medische-zorg-zich-verstopt~bd24d247/
Bert Keizer geeft even een andere blik op de risico's van het ontbreken van de gangbare zorg. Verlegt je blikveld even.

Tsjor

Molletje

Enige jaren geleden, ruim voor corona-tijd, had ik ook zo'n huisarts.
Zoon (jong-volwassen) had keelpijn. Maandagmorgen: mam, ik kan niet meer slikken. Bel de huisarts maar. Paracetamol van de assistente. Pijn erger, nog een keer bellen. Hij kwam niet voorbij de assistente.
Wij zouden woensdag voor de eerste keer samen (3 kinderen en ik) gaan vliegen voor een vakantie in Portugal.
Wat we toen al deden hebben we ook nu gedaan: wachten tot na 17.00 uur en dan de vervangende dienst bellen. Daar konden we wel terecht, de assistente keek snel even, angina, overlegde met de arts en zoon kreeg een antibioticum mee.
We zijn toch op vakantie gegaan, iets groter appartement gevraagd met extra slaapkamer.
In die tijd had zoon een vriendin die in spanje was (tweede huis). Hij kreeg geen kontakt met haar, totdat de vader hem belde: vriendin had in kritieke toestand op de intensive care gelegen vanwege meningitis. De Spaanse arts (!) vermoedde dat de klachten van zoon en de mengitis dezelfde bron hadden en adviseerde zoon en ons om een bepaald medicijn te gebruiken.
Ik had toen een lijntje met mijn zorgverzekeraar, dus wel gecheckt of dat kon. In Portugal was het medicijn bij de apotheek gemakkelijk verkrijgbaar.
Ja, ik heb naderhand een gesprek gevoerd met de huisarts hierover. Volgens haar had mijn zoon de klachten niet ernstig genoeg voorgesteld. Dat zei mij genoeg.
Het was niet haar eerste misser. Dochter heeft wekenlang rondgelopen met een abces in de arm, verschillende keren de arts bezocht, voordat we eindelijk voet bij stuk hielden en doorverwezen werden naar de EHBO van het ziekenhuis, waar ze nog dezelfde dag een kleine operatie kreeg.
Het was niet haar eerste misser, maar wel haar laatste, bij ons dan. Ik ben onmiddellijk gewisseld naar een arts met een inloopspreekuur (kan nu niet, helaas). Dus waar je zomaar terecht kunt. zonder dat de assistente alles tegenhoudt. Bij het volgende pijnlijke plekje bij mijn dochter konden we meteen terecht, kregen meteen een doorverwijzing naar het ziekenhuis, na de nodige onderzoeken was het allemaal niet duidelijk, maar bij de operatie bleek dat het ook nu weer om een abces ging.
Ik heb over de eerste huisarts een negatieve recensie geschreven op de zorgkaart. Dat weet ze.
Op basis van alle huisartsen die ik heb gehad heb ik nu eigenlijk maar twee criteria voor een goede huisarts waarmee ik het wil proberen:
- inloopspreekuur (als het straks weer mag, hopelijk)
- ervaring met gezondheidszorg in een land waar niet alles overgespecialiseerd en gebureaucratiseerd is. Die artsen, zo is mijn ervaring, willen graag zelf zien, durven beslissingen te nemen en verzanden niet in modegrillen.
Het scheelt vooral heel veel tijd, voordat je goede zorg krijgt.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.