Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Neusspray verslaafd

Okay, ik kom er maar gewoon als een echte verslaafde voor uit: ik ben neusspray afhankelijk. Tijdens mijn zwangerschap heb ik last van hooikoorts gekregen en begonnen aan neusspray. Dat is inmiddels 8 jaar geleden en gebruik ik gemiddeld 2 flesjes per week. Heb zelf al wat dingen geprobeerd (maar 1 neusgat, zout water, kinderspray) maar hou dat echt geen dag vol. Mn neus gaat dicht, ik krijg het benauwd en eindig een paar uur later met een knallende koppijn.

Ik maak omtrekkende bewegingen van drogist naar apotheek zodat ik nergens als neussprayjunk te boek kom te staan, op vakantie moet er een kliniekverpakking mee want het is over de grens nergens zomaar te verkrijgen en vandaag heb ik een collega er op uit gestuurd om een flesje voor me te kopen omdat ik 'm thuis was vergeten.

Nu is het genoeg! Zijn er medeverslaafde aanwezig die wel succesvol zijn afgekickt? Ik hoor zeer graag succesverhalen en tips!


MK

MK

24-06-2014 om 22:14

Ja

Ja ik heb het ook gehad. Zelfs vanaf basisschoolleeftijd. Ik kon niets in mijn neus verdragen en alles werd weggespoeld met neusdruppels. Druppels omdat ik dan nog het gevoel had dat ik nauwkeuriger kon doseren en aan minder genoeg had. Ik heb er nu sinds een paar jaar vanaf en slaap zonder neusdruppels, maar kan nog steeds weinig in mijn neus verdragen. Het schijnt overigens een veelvoorkomende verslaving te zijn.

Hadewich

Hadewich

24-06-2014 om 22:21

hooikoorts

Heb je nog steeds hooikoorts, omdat je neus dicht gaat zitten als je geen neusspray gebruikt? Of is dat meer een soort afkickverschijnsel?

Als je nog steeds hooikoorts hebt,dan scheelt het misschien als je via de huisarts een spray haalt tegen hooikoorts. Ik heb er verschillende gehad, met allemaal moest ik twee keer per dag sprayen. Misschien voor jou nu weinig, maar als je merkt dat je neus dan toch niet dicht gaat zitten en je geen hoofdpijn krijgt, dan scheelt dat misschien? Dan kick je niet echt af, maar je hebt een spray die waarschijnlijk beter werkt en dan heb je misschien ook neiging om minder te sprayen. Zo'n spray mag je ook echt niet vaker gebruiken.

Als het afkickverschijnselen zijn dan heb ik ook geen idee...

Libertine

Libertine

24-06-2014 om 22:33 Topicstarter

hooikoorts

Ik heb nog steeds hooikoorts, maar dan in het seizoen zeg maar. Daar slik ik pilletjes voor (of eigenlijk tegen). Mn slijmvliezen zwellen gewoon op na een paar uur zonder spray waardoor mn neus helemaal dicht gaat zitten. Ik ben bang dat het ordinair afkickverschijnselen zijn...

Hadewich

Hadewich

24-06-2014 om 22:39

Maar...

Het kan dan nog steeds hooikoorts zijn. Ik gebruik op voorschrift van de huisarts oogdruppels, tabletten en neusspray tegen hooikoorts en huisstofmijtallergie en dan is het net te doen. Misschien naar de huisarts? Die kan de eventueel nodige medicatie voorschrijven en je vast ook helpen met je verslaving?

Tijgeroog

Tijgeroog

24-06-2014 om 23:22

Gewenning

Volgens mij is het gewenning, je neus is gewend aan de neusspray zodat hij dicht gaat zitten zonder spray. Sinds ik er eat over gelezen heb ben ik altijd erg voorzichtig met het gebruiken van neusspray als ik verkouden ben.
Maargoed, daar stonden ook tips bij om er vanaf te komen. Wat mij een zinnige leek was een flesje nemen waar je de dop van open kan schroeven. Elke dag vul je het flesje bij met kraanwater. De concentratie werkzame stof in de neusspray wordt dan elke dag een klein beetje lager, zodat je het geleidelijk aan afbouwt, en alleen nog maar water in het flesje hebt zitten. (Maar, met twee flesjes per week verdun je behoorlijk snel. Misschien wat vaker op een dag bijvullen.) Zorg er dan ook voor dat je niet vaker gaat gebruiken. En ja, je zult door de zure appel heen moeten...

Fiorucci

Fiorucci

25-06-2014 om 07:55

Toch gewoon doen

Ja, ik heb er ervaring mee. Ik kocht eerst een verpakking met neusspray voor kinderen, daar zit al de helft minder werkzame stof in.
En daarna toch door die zure appel heen,het duurt echt geen dagen!!!

Lucerna

Lucerna

25-06-2014 om 08:17

xylometazoline?

Hebben we het over xylometazoline? Dat is bekend verslavend. Je mag het in beginsel niet langer dan 7 dagen (!) gebruiken. Koude kalkoen afkicken, of op de manier die Fiorucci schetst. En inderdaad maar gewoon door de zure appel heenbijten en accepteren dat je je een week afgrijselijk verkouden voelt. Succes!

May

May

25-06-2014 om 08:27

Ook gehad

Ik heb bij de huisarts toen het verhaal uitgelegd en een neusspray gekregen die ik wel langer mocht gebruiken, heb toen twee dagen met een potdichte neus gelopen en daarna was het over, nu mag ik een flesje als ik verkouden ben en daarna nog een flesje kinderdosis...

Tine Winkel

Tine Winkel

25-06-2014 om 08:28

herkenbaar

Ik vind het ook fantastisch spul, neusspray, maar ik kan me toch elke keer na een dag of 5 gebruiken weer aanwennen om te stoppen. De verschijnselen die je beschrijft herken ik, alleen dan wat lichtere mate. Sterkte, ik vrees idd een heel grote zure appel voor je!

Pluk53

Pluk53

25-06-2014 om 08:34

verdunnen

In het boompollenseizoen heb ik last van hooikoorts. Omdat ik het liefst "niks" slik zit mijn neus 's nachts dicht. Dan gebruik ik neussspray die ik zelf verdunt heb met isotone /
/fysiologische zoutoplossing ( 0.9gram keukenzout/100ml). Dat is goedkoper, en minder schadelijk (denk ik).

Om af te kicken lijkt me de verdunningstruc ook prima

Dalarna

Dalarna

25-06-2014 om 09:31

Twee flesjes per week?

Hoe vaak spuit je dan per dag?

Twee flesjes per week

Ik doe meestal als ik verkouden ben 8 dagen met een flesje dan spuit ik de eerst dagen 4 a 5 keer en later 3 keer per dag. Zo'n 24mkeer sprayen dus. Dat zijn 48 spuitjes uit twee flesjes in een week dat komt neer op een krappe 7 keer per dag.
Mijn man vond mij al verslaafd, als ik verkouden ben dan ga ik aan de xylomethazolinehydrochloride. Maar 8 dagen max dan stop ik cold turkey. Soms hijsmik nog wat zelfgemaakt zout water bij een heftige verkoudheid.
Bij 7 keer per dag sprayen spreek je denk ik echt van een verslaving.

Wat

Wat

25-06-2014 om 12:17

hier ook

al 26 jaar.
Hyperactief neusslijmvlies, hypergevoelig(een zuchtje wind kan al voor een enorme niesbui zorgen) en allergieen waaronder hooikoorts, huisttofmijt en allerlei dieren. Aangezien ik nooit al mijn allergenen kan wegnemen, blijf ik reageren, afkicken of niet, neusspray of niet (geprobeerd uiteraard en langer dan een paar dagen, ik heb het dan echt over weken tot maanden).
Ik slik een tablet, heb neusspray, oogdruppels en 2 puffers omdat ik ook reageer met astmatische bronchitis. Mag deze producten niet laten staan van de arts omdat ik te heftig reageer. Desensibiliseren is niet eens mogelijk vanwege de hoeveelheid waarop ik reageer.
Enfin, ik heb nog steeds erg veel klachten en alle neussprays van de KNO-arts werkten niet, afkicken ook niet op welke manier dan ook.
Ik slaap al slecht en ga niet nog slechter slapen.
Als de dokter morgen een spray heeft die werkt, stop ik direct met xylomethazoline. Maar die heeft ie nog niet, helaas.

ellen

ellen

25-06-2014 om 12:32

spoelen met zout water

Op advies van KNO arts spoelt man de neus regelmatig met zout water. 1 theelepel zout in een glas lauw water oplossen. Dit met een injectiespuit in de neus spuiten. Dit neemt heeft veel allergenen weg die voor de hooikoorst klachten zorgen. Hij heeft nu geen neusspray meer nodig

karin

karin

25-06-2014 om 14:46

hier ook

Twee flesjes per week valt nog mee,ik gebruikt er 3 per week minstens.
Ook ik probeer er af te komen,maar dan krijg ik inderdaad bijna geen lucht meer na een paar uur.Zeker in de nacht is dat vreselijk.
Dus helaas kan ik je niet helpen,wist ik zelf maar hoe!Dingen als zoutoplossingen of kinderspray werken bij ons verslaafden echt niet meer.

Dalarna

Dalarna

25-06-2014 om 15:44

swaen en karin

Ik denk dat echt zomaar stoppen gewoon niet kan maar minderen moet toch wel lukken, heel langzaam dus? Als je nu 10x per dag spuit verdeel je het zo dat je morgen 9x spuit. Houd je daar dan ook echt aan en reken uit wanneer je weer 'mag'. Zodra je aan die 9x gewend bent maak je de stap naar 8x. Heel langzaam dus.

Wat

Wat

25-06-2014 om 16:00

maar

hoe zie je dat voor je dan als iemand allergisch is en de spray's van de kno-arts niet werken? Dan blijf je dus potdicht zitten/niesaanvallen/teveel snot produceren enz.
Kijk stoppen is in feite het probleem niet, als er iets anders is dat werkt. Je hebt immers wel een aandoening die behandeling nodig heeft. Ik kreeg geen lucht van die neusspray's, de jeuk in mijn neus werd er niet minder door, de loopneus bleef, ik bleef met mijn mond open lopen hijgend als een paard, waardoor mensen zich afvroegen of ik nog wel iets aan conditie bezat. Het is echt heel vervelend om geen lucht te krijgen door je neus. Je wordt s nachts panisch wakker omdat je lijf toch probeert door je neus lucht naar binnen te krijgen en dat lukt niet, waarna je wakker schrikt, snakkend naar lucht en denkt dat je stikt.
Ik snap dat als je na een verkoudheid bent blijven hangen aan de neusspray, dat afbouwen dan zinvol en zeker aan te raden is. Maar bij een fikse allergie moet er dan wel vervanging zijn die iets doet en dat is helaas niet bij iedereen het geval.

Katniss

Katniss

25-06-2014 om 16:15

Allergie

Ik heb een speciale neusspray i.v.m. hooikoorts, Livocab. De meeste dagen kan ik het af met alleen tabletten, maar als er echt veel pollen in de lucht hangen gebruik ik een of enkele dagen die neusspray erbij. Volgens mij heb ik nooit een dag dat allebei mijn neusgaten helemaal open zijn, maar daar heb ik weinig last van.
Ik zou dus zeker proberen af te bouwen door een tijdje alleen maar 1 neusgat te sprayen. Wat is nu 2 weken (max!) slecht slapen als je daarna van je verslaving af bent?
Ik slaap trouwens al twee weken maar 5 uur per nacht. Gelukkig is dat een fase (tenminste, blijkt uit het verleden), en sta ik nog steeds rechtop.

Wat

Wat

25-06-2014 om 18:01

die

heb ik ook in huis, en nog vele andere merken geprobeerd; het helpt me niks helaas. Dus als ik in mijn persoonlijke geval van de neusspray af ben, heb ik een vervelender leven dan met.
Hier riep de kno-arts wanhopig met de armpjes in de lucht: ik kan als laatste je neustussenschot rechtzetten!
Ik vroeg: staat het scheef dan?
Hij had geen idee en oh de operatie gaf absoluut geen garantie.
Ik kan het niet af met tabletten, ik heb teveel en te heftige allergieen en dan de astm. bronchitis erbij, wat me jaarlijks toch een antibioticakuur of 3 met de 2 puffers bezorgd. Ik mag niets laten staan omdat ze niet willen dat het een longontsteking wordt.
Het is dus niet alleen hooikoorts, mn hele systeem is van de leg en dr valt weinig tegen te doen dan wat we nu doen.

Nouja ik hoop in elk geval dat Swaen er wel in slaagt en dat haar hooikoorts onder bedwang te houden is met de flixonase, beconase, livocab enz enz

Tijgeroog

Tijgeroog

25-06-2014 om 20:24

Maar wat

Swarn schrijft dat ze last heeft van hooikoorts. Ik ga er dus even vanuit dat ze daar het grootste deel van het jaar geen last van heeft. In die periode heeft ze dus niets nodig, afgezien van het feit daar haar slijmvliezen nu zo gewend zijn aan de spray en haar neus dus altijd vast zit. Het is niet, zoals bij jou, een allergie waar ze het hele jaar last van heeft.

Wat

Wat

25-06-2014 om 22:09

tijgeroog

Ik hoop voor haar dat ze er maar een klein deel van het jaar last van heeft. Het begint voor veel mensen met zachte winters al in januari tot en met oktober als het tegenzit. Veel mensen zijn voor meer dan 1 polletjessoort allergisch. Hopelijk is het bij haar een stuk minder Het is in elk geval waard om uit te proberen.

Libertine

Libertine

25-06-2014 om 22:50 Topicstarter

allergisch

Ha, wat een herkenning. Vooral dat hijgende paard komt zeer dicht bij mijn belevingswereld. Dan is een paar nachtjes slecht slapen wel een beetje een understatement... Ik haal uberhaubt al nooit meer dan 6 uur.

Ik heb alle varianten al geprobeerd maar dat verdunnen nog niet. Dat vind ik wel een goeie om te doen. Eens kijken of ik mezelf zo voor de gek weet te houden. Dank Tijgeroog!

Hoe het met die allergie zit? Werkelijk geen idee. Ik ben 8 jaar geleden allergisch geworden en sindsdien non stop hooked aan de spray.

@karin. Die 2 flesjes was ietwat sociaal wenselijk. Het zijn er ook zeker 3 hier. Naast mn bed, in mn tas, in de badkamer. Ze staan overal. Volgende week ga ik 3 weken op vakantie met mn tweelingzus. Ook een verslaafde. Er gaan 20 flesjes mee... Het laatste jaar. Zo gaat het gewoon echt niet langer.

Katniss

Katniss

25-06-2014 om 22:57

Kan het geen kwaad?

Laatst was er op tv een dame die al 20 jaar verslaafd was aan laxeertabletten. Daardoor waren haar darmen permanent inactief geworden en er moest dus een deel verwijderd worden. Kun je door jarenlang een half flesje neusspray per dag door je neus jagen je slijmvlies niet permanent vernietigen? En wat doet het met je bloeddruk? Zwangeren met een hoge bloeddruk mogen absoluut geen gewone neusspray gebruiken. Er werd mij gelukkig zonder terughoudendheid een cortisonenneusspray voorgeschreven omdat je met een verstopte neus niet kunt bevallen.

Wat

Wat

25-06-2014 om 23:44

nee

het herstelt weer als je stopt.
Hier een artikel van Kassa/vara.
Waar de namen horen te staan staat steeds personname, daar moet je even overheen lezen
http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/verslaafd-aan-neusspray/speel/1/

Zoals mijn huisarts eens zei: kijk, goed is het niet, maar de vinkentering krijg je er ook weer niet van

Sterkte Swaen, hopelijk kom je er helemaal vanaf. Je kunt ook een allergiespray van de huisarts krijgen; je hoeft niet per se naar de KNO-arts. Deze kun je in het begin naast de neusspray gebruiken en zo afbouwen. Die neusspray's zijn niet schadelijk. Ik hoop dat ze bij jou wel werken; er zijn verschillende soorten te proberen.

Wat

Wat

25-06-2014 om 23:47

oh en ik vond

nog wel een artikel over het merk Otrivin. Dat is weer iets anders van samenstelling dan huismerk xylometazoline zag ik.http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/113780-otrivin-neusspray-levensgevaarlijk-medicijn.html#wat-zit-er-in

Libertine

Libertine

25-06-2014 om 23:49 Topicstarter

Wat

Ik wil ook die huisarts! In Amsterdam toevallig?

Heb overigens wel verhalen van neusspray verslaafden gehoord die hun smaak verloren, minder konden ruiken en zelfs hun hele tussenschot hadden opgelost. Das mn grote angst...

karin

karin

26-06-2014 om 10:50

swaen

Swaen,zo herkenbaar om die flesjes overal te hebben! Ik heb er zelfs 1 in het dashboard kastje liggen,anders word ik onderweg niet goed..
Ook zo vreselijk om bv in een restaurant te zijn en een vreselijk verstopte neus te hebben en niets bij je te hebben,ahhhh.
De tip om het te verdunnen,zou ik ook wel willen proberen,maar hoe doe je dat dan,die flesjes zijn niet navulbaar? Iemand ideeen?

Wat

Wat

26-06-2014 om 11:21

swaen/karin

karin: je koopt dan druppels in plaats van spray, die zijn wel bij te vullen.

swaen:
"Volgens Evert Rijntjes, KNO-arts en gespecialiseerd in de effecten van neussprays, zijn neusdruppels niet verantwoordelijk voor het ‘wegrotten’ van het tussenschotje. Cocaïne en extreem neuspeuteren zijn daar volgens hem de boosdoeners van. " Zie artikel in de link van mijn bericht #25

ijsvogeltje

ijsvogeltje

26-06-2014 om 11:39

Swaen

Bij mijn moeder is de boel inderdaad onherstelbaar beschadigd. Niet eens verslaafd geweest, maar vroeger gewoon te lang op doktersadvies aan de druppels en de sprays gezeten. Ze ruikt inderdaad niets meer en haar smaak ik (daardoor) ook zeer beperkt.
Het is dus niet zo onschuldig als sommigen doen voorkomen.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-06-2014 om 11:39

Karin

Er zijn sprayflesjes met een schroefdeksel, maar ik weet niet welk merk. Even zoeken?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.