Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

migraine bij kind (11 jaar)

Het vermoeden bestaat dat zoon (11 jaar, heeft tevens afweerstoornis) lijdt aan migraine.

Voor een volgende aanval heeft hij nu op proef een medicijn (Imigran) gekregen om te zien of dat helpt. Verder is hij doorverwezen naar een psycholoog om te kijken of er aanleidingen voor aanvallen te vinden zijn en of hij zelf invloed uit kan oefenen op frequentie en hevigheid van aanvallen. En verder om hem te leren omgaan met beperkte energie (zowel door de hoofdpijn als door zijn verminderde weerstand).

Volgens de kinderarts is migraine bij kinderen lastig te behandelen, omdat de meeste medicatie niet werkt of niet wenselijk is i.v.m. bijwerkingen.

Zoon heeft wekelijks een paar dagen lichte hoofdpijn en in de laatste 3 maanden al 3x een aanval van een paar dagen waarbij hij echt heel ziek is (heel hevige hoofdpijn, misselijk, moe, tot niets in staat). Pijnstilling doet dan helemaal niets.

Wie heeft ervaring met migraine bij kinderen en kan ons op weg helpen in de do's en dont's? Tips? Wat dan ook?

Ja helaas hier 2 kinderen met migraine

Mijn ex-man is migraine patient en beide kinderen zijn helaas ook belast met migraine. Bj onze dochter (nu 24 jaar oud) begon het rond haar negende jaar. Echt heel heftig, met overgeven, lichtgevoeligheid etc. Bij haar werkte alleen Ibuprofen, andere medicijnen (ook Immigran) gaven geen verlichting. Bij haar werden de klachten minder toen ze klaar was met puberen, rond haar 16 ongeveer. Nu heeft ze nog af en toe een aanval maar minder heftig.
Zoon van 14 zit midden in de puberteit en heeft op het ogenblik veel last van migraine, met dezelfde symptomen als zus. Ook bi hem helpt Ibuprofen redelijk.
In beide gevallen helpt een zeer regelmatig leven met zo min mogelijk stress en veel slapen, buiten zijn, niet te veel buizen etc. Bij de eerste symptomen van hoofdpijn gelijk frisse neus halen is soms voldoende, soms niet. Duidelijk is wel dat stress een enorme verergerende factor is.
Succes, het is een rot iets om je kind zo veel pijn te zien lijden.
Sini

Moeder

Moeder

07-01-2016 om 13:59

Ook

Getwijfeld om dit te posten. Je moet niet alles op een oorzaak gaan schuiven maar stel je nou eens voor dat het een onderdeel van de oplossing zou kunnen zijn?
Dus dan toch maar: Ik heb een hele tijd meegelopen op het forum van de Stichting B12 tekort http://stichtingb12tekort.nl/ Ik kan me daarvan een aantal verhalen herinneren van mensen die soms ernstige migraine hadden die veel minder werd of verdween toen hun B12 tekort behandeld werd.
Dus misschien is het een idee, als dat nog niet gebeurt is, om bloed te laten prikken op B12 en vitamine D. Daar hebben mensen ook vaker een tekort aan namelijk.En laat je niet afschepen dat kinderen geen B12 tekort kunnen hebben want dat is dus niet zo. Sterker nog, kinderen zouden meer B12 in hun bloed moeten hebben dan volwassenen. Zoals ik altijd zeg, vraag een printje van de uitslagen en check die zelf. Bijvoorbeeld op bovenstaande site.
Heel veel sterkte met jullie kinderen.

Annonym

Annonym

07-01-2016 om 14:52

Niet te lang wachten

Met het inschakelen van een specialist (neuroloog, liefst eentje verbonden aan een hoofdpijnpoli), als er geen verbetering optreedt.

Mijn inmiddels volwassen kind "leeft" al sinds zijn 11e met wat chronische migraine lijkt te zijn, na een reeks andere hoofdpijndiagnoses. Het is oorspronkelijk begonnen met een rottijd op school, dus daar wijt je het dan aan. Na een schoolwissel (en andere aanpassingen op school) ging het wel significant beter, maar over tijd is de hoofdpijn altijd (en vaak erger) teruggekomen.

We blijven van alles proberen, maar tot dusver heeft alles helaas weinig (langdurig) effect. Enige echte triggers die we door de jaren hebben gevonden zijn bepaalde voedingsmiddelen. Dat volledig elimineren levert echter niet ook veel op.

Behandeling van hoofdpijn is een gevalletje trial-and-error. Je bent toch al gauw drie maanden bezig met iedere (al dan niet medicamenteuze) behandelmethode die geprobeerd wordt. Soms langer, als het in eerste instantie werkt maar over tijd minder effectief wordt. Daarom raad ik jullie ook aan niet te lang te wachten. Wij hebben achteraf veel te veel tijd verspild aan huisartsen, oogartsen, en niet-gespecialiseerde neurologen. Zo veel hoofdpijn heeft een gigantische impact op het leven van een kind, zeker als er ook nog andere dingen spelen (zoals een afweerstoornis).

Jippox

Jippox

07-01-2016 om 16:43 Topicstarter

bezinken

Ik merk dat het nog een beetje moet bezinken allemaal. Het is me nogal rauw op het dak gevallen. Ja, de laatste maanden ging het niet best met zoon, maar ik dacht dat het meer een dip in zijn weerstand was en dat we daar iets mee moesten (en zouden kunnen). Een heel nieuwe chronische aandoening erbij is wel het laatste dat ik dat kind gun…
Maar goed, er lopen nog een heleboel bloedonderzoeken (ook vit D, die B12 weet ik niet, vraag ik nog even na. Er is spijtserum geprikt dus dat kan er zo bij). Dus misschien (hopelijk) vinden ze nog een duidelijke trigger waar we wat mee kunnen.
Moet me er ook eens over in gaan lezen. Wat is een goed boek/goede site?

Annonym

Annonym

07-01-2016 om 17:10

Snap ik

Ik snap dat het nogal rauw op je dak valt. Nu is mijn verhaal wel een van de meer pessimistische. De kans is zeer groot dat de hoofdpijn van je zoon minder therapieresistent is.

Als je zoon alleen "normale" migraine heeft, is de kans redelijk groot dat het prima behandeld kan worden met Imigran bij aanvallen, of medicatie als hij het voelt aankomen (dat hebben sommige mensen), of preventieve medicatie. Het kan lastiger zijn als het geen (of niet alleen) typische migraine is. De hoofdpijn die je zoon heeft buiten de aanvallen om kan daarop duiden. Vandaar dat ik denk dat het geen kwaad kan als er een specialist gaat meekijken.

Verder zijn er natuurlijk een hele hoop makkelijke (= behandelbare) oorzaken, die je idd door bloedonderzoek kunt opsporen. Een andere oorzaak kunnen oogproblemen zijn. Laat daar ook goed naar kijken, bij voorkeur in het ziekenhuis: oogmeting met druppels, oogsamenwerking enzo, als dat nog niet gebeurd is. Een hoge bloeddruk kan ook migraine veroorzaken.

In elk geval veel sterkte! Deze folder is een goede kennismaking met migraine: http://productinfo.msd.nl/informatiebrochure_migraine.pdf. Verder ook deze: http://www.hoofdpijnpatienten.nl/soorten-hoofdpijn/kindermigraine/.

PS: Zit de hoofdpijn bij je zoon altijd aan een kant, en dan altijd aan dezelfde kant? Heeft hij (ook bij minder heftige hoofdpijn) last van licht, geluid, misselijkheid? Zo ja, kijk dan ook eens hier: http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/hoofdpijn/hemicraniacontinua.php

Relatie migraine en epilepsie

http://www.kennislink.nl/publicaties/gen-met-twee-gezichten

Ik vind het wel apart om een kind met hoofdpijn door te sturen naar een psycholoog als je nog niet weet wat de herkomst en het beeld precies is. Ik zou, na de huisarts sommigen kunnen ook echt heel veel op dit terrein, toch op zoek gaan naar een goede kinderarts of gespecialiseerde kinderneuroloog.
Ik kan me wel voorstellen dat je alvast begint aan een wat meer spanningsvrij leven. Regelmaat, frisse lucht, ontspanning en sport.
En bijhoudt wanneer de aanvallen optreden en wat er dan voor verschijnselen aan vooraf gaan en optreden.

Annonym

Annonym

07-01-2016 om 17:28

Oh ja, sporten/inspanning

is hier ook een trigger. Wat precies de trigger is (uitdroging, lichaamstemperatuur, ademhaling, ...) is niet duidelijk.

Jippox

Jippox

07-01-2016 om 17:30 Topicstarter

Annej / annonym

Het is een kinderarts die zoon nu doorstuurt naar psycholoog. Deze kinderarts ziet zoon al vele jaren een paar keer per jaar. Ik heb ook wel vertrouwen in hem.
Omdat zoon een afweerstoornis heeft leeft hij al heel 'netjes'. Het is zo'n kind dat zelf roept: "oh, het is al kwart voor negen, ik moet naar bed!". Echt vrij atypisch voor een kind in de 2e klas VO, lijkt mij

Hij is jarenlang heel erg veel ziek geweest en dat gaat nu net een paar jaar wat beter. Mede daarom vind ik het moeilijk te verteren dit…

Ik ben sowieso van plan om een soort dagboek bij te gaan houden.

Annonym, dank voor de links. De hoofdpijn zit 'in het midden, voor in zijn hoofd', dus niet eenzijdig. Ik ga eens inlezen. Ik spreek de kinderarts hoe dan ook over 2 weken weer (over alle uitslagen) en dan wil ik mijn vragenlijstje klaar hebben…

Annonym

Annonym

07-01-2016 om 17:39

Toevoeging

Vooral benadrukken bij de kinderarts dat de hoofdpijn in het midden zit. Dat is niet typisch voor migraine.

Succes!

Nimbo

Nimbo

07-01-2016 om 22:33

zelf

ben ik gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen waarvan ik migraine krijg als ik het eet. Dat is
aspartaam en andere zoetstoffen
E621 of Vstin: het is een smaakversterker die in de chinese keuken veel gebruikt wordt.
koeiekaas
drop (veel)

Nimbo

Nimbo

07-01-2016 om 22:34

en sterkte

arm kind. Het is echt vreselijk!!

Petra

Petra

08-01-2016 om 12:39

Neurostimulatie

Ik heb zelf een dochter van 13 met chronische migraine en een ontwricht leven. Ze hebben van alles geprobeerd binnen wat er mogelijk is op die leeftijd maar niks leek te werken tot voor kort. Ik ben bevriend met een hoofdpijnverpleegkundige die me een tijd geleden tipte over een methode voor de behandeling van migraine met neurostimulatie die al toegepast kan worden vanaf 8 jaar. Het hoofdpijncentrum waar zij werkt zet het ook al in. Het middel heeft Cefaly en we hebben het gehuurd om uit te proberen. Ik durf nog niks te zeggen maar mijn dochter heeft voor de vakantie een hele week zonder migraine gehad. Dat hadden we al een hele tijd niet meer meegemaakt...

Misschien heeft iemand er iets aan, veel sterkte allemaal!

Petra

Wow, ik ben hier zeer in geïnteresseerd! Voor mezelf dan, mijn kinderen hebben godzijdank geen migraine.

Ik heb nog geen medicatie gevonden die werkt. Weet je toevallig of er verzekeringsmaatschappijen zijn die het vergoeden?

Petra

Petra

08-01-2016 om 14:29

Cefaly

Ik heb inderdaad de Cefaly voor mijn dochter vergoed gekregen (van Zilveren Kruis). Hiervoor was nodig dat we het apparaat uitprobeerden op eigen kosten (door het te huren) en verder hadden we een verklaring van de arts nodig dat het blijkt te werken.

Ik heb het nog even opgezocht: het uitproberen kost 49 euro voor 40 dagen en dat kun je regelen via www.cefaly.nl

Veel succes!

myrthe

myrthe

08-01-2016 om 16:51

ook

Hier een kind dat vanaf haar 11e/12e last heeft van migraine. Ik weet nog wel de eerste keer. Ze zat in groep 7 en we waren in de dierentuin. Het arme kind moest compleet overgeven in de dierentuin.
Eigenlijk begon het bij haar vanaf dat de hormonen begonnen te rommelen. Hormonale migraine zit in de familie maar bij dochter is het toch anders. Ze heeft best wel wat school en leuke dingen gemist door die rot migraine.
Ze is onder behandeling van een neuroloog. Er kwam verder niet iets fysieks of zo uit. Ze heeft medicatie die wel eens helpt, niet altijd en op school mag ze zich afzonderen buiten de les om de medicatie te laten inwerken. Vaak komt ze dan alsnog naar huis. Wat het bij haar triggert? Soms inderdaad inspanning, hormonen (ze kan ook maar 1 pil verdragen), niet fit zijn, slaapgebrek. Eet ze pure chocola (hoe bitterder, hoe eerder) of after eight, dan ligt ze binnen een uur plat van de migraine (di 2 heb ik ook). ook van die blauwschimmelkaas werkt niet goed bij haar. Spinazie lijkt ook wel wat met haar te doen.
Ze is inmiddels 18, weet wat ze wel en niet moet doen en dan gaat het wel maar toch kan ze zo ineens migraine hebben. Soms is ze er een paar dagen echt naar van, ook als de hoofdpijn al weg is.

Fiorucci

Fiorucci

08-01-2016 om 18:40

Anne J ot

Dank voor de link, ik kom uit een echte migraine familie. Mijn twee jongsten, nu 18 en 15 hebben migraine. Mijn oudste zoon, nu 23, heeft epilepsie sinds zijn 17e en ik vroeg me al af of er een relatie was tussen migraine en epilepsie

C

C

25-04-2016 om 07:35

Hoofdpijn bij Coeliakie

Beste Jippox, Petra en anderen,

Wat een nare verhalen.
De hevige hoofdpijnklachten doen me ook denken aan de klachten die kinderen kunnen hebben bij coeliakie, oftewel ' glutenallergie'. Bij mijn dochter waren de klachten precies hetzelfde: vanaf groep 7 extreme hoofdpijn en misselijkheid en moeheid.

Misschien is je kind al eens getest op glutenallergied. Waarschijnlijk is er echter alleen een bloedtest gedaan. Weet wel dat de aanwezigheid van anti-stoffen tegen coeliakie veel, maar niet alles zeggen. Ga vooral naar een kinderarts, bij voorkeur dr. Mulder in de VU, of dr. Mearin in het LUMC. Ten eerste zal de arts moeten kijken of er genetische aanleg is voor Coeliakie. Als die is vastgesteld, is er in jullie geval reden om ook een darmbiopt uit te voeren. Dat vereist enige overredingskracht, maar je kind heeft er recht op.

Misschien kan je ook eens nagaan of er andere klachten zijn in de familie, bij jou, je partner, je moeder of je grootmoeder (of via de vaderlijke lijn) die duiden op Coeliakie: het is immers een erfelijke aandoening. Dat hoeft niet altijd buikpijn of diarree te zijn. Ook hoofdpijn, humeurigheid, misselijkheid, gewrichtspijn, benauwdheid, slapeloosheid, depressie, ongewenste kinderloosheid of verminderde weerstand kunnen symptomen zijn. Zelfs diabetes of de ziekte van Crohn zijn verwant. Bij vrouwen kunnen de symptomen pas na de eerste zwangerschap manifest worden. Bij kinderen in de eerste aanzet van de puberteit.
Als je bij jezelf coeliakie hebt laten vaststellen, is het ook makkelijker om aan te dringen op een diagnose voor je kind.
Ik hoor graag hoe het met jullie gaat!

Ad Hombre

Ad Hombre

27-04-2016 om 15:47

"Als die is vastgesteld, is er in jullie geval reden om ook een darmbiopt uit te voeren. Dat vereist enige overredingskracht, maar je kind heeft er recht op."

Je kind heeft er recht op om op grond van een vaag verhaal van een of andere forumtroela een zware ingreep te ondergaan omdat haar moeder zich heeft laten aanpraten dat het 'misschien wel coeliakie' is.

Hoeveel schade wordt er wel niet aangericht door mafketels als deze 'C'?

Voorkomen

Hier ook eentje die soms te maken heeft met migraine. Hier kan het ontstaan door warmte of vermoeidheid of door de groeispurt of drukte op school.
Als het zich voordoet, werkt warmte het beste. Dus boven een warme kachel hangen. Daarna een paar uur slapen met een emmer naast het bed want geheid dat er overgegeven moet worden.
Frappant dat na het overgeven, een kind zich stukken beter voelt. Net alsof het hoofd/lichaam vergiftigd was en de schadelijke stoffen eruit moest. Natuurlijk wordt migraine niet veroorzaakt door schadelijke stoffen maar het is wel wonderbaarlijk hoe kind hier opknapt na kotsen. Dat zie ik trouwens bij meerdere migraine-gevoelige familieleden.

Maar om het voor te zijn, plannen we weinig in drukke perioden. We passen ook onze vakanties erop aan. Vroeger maakten we rondreizen. Toen we merkten hoe die vele indrukken aanleidng waren tot migraine, hebben we onze wensen aangepast.

Hier merken we wel dat het aantal aanvallen zijn afgenomen. Misschien dat kind er ook beter mee omgaat door bijtijds te gaan rusten uit gevoel van herkenning.

Jippox

Jippox

27-04-2016 om 16:37 Topicstarter

Vreest niet Ad, zo snel praat men mij niet iets aan

Coeliakie komt trouwens wel in de familie voor, maar dan aan een aangetrouwde kant. Dat lijkt me geen indicatie voor verder onderzoek (zoon is er trouwens jaren geleden wel op getest)

Jippox

Jippox

27-04-2016 om 16:44 Topicstarter

en wat betreft de migraine

Het jongere broertje lijkt ook een vorm van migraine te hebben. Maar dan zonder hoofdpijn. Eens in de paar weken krijgt hij hoge koorts en moet hij overgeven. Hij kan dan helemaal niks, behalve stil liggen in een rustige ruimte. Na 1 of 2 dagen is het weer over.

Bij hem lijkt het heel duidelijk een opbouw van prikkels te zijn, die dan opeens te veel zijn.

Met de andere zoon gaat het de laatste tijd eigenlijk heel goed. Hij is alweer een poos aanvalsvrij (klopklop). Dus we wachten maar weer af hoe het verder gaat...

Ad Hombre

Ad Hombre

27-04-2016 om 17:26

Flanagan

"Natuurlijk wordt migraine niet veroorzaakt door schadelijke stoffen maar het is wel wonderbaarlijk hoe kind hier opknapt na kotsen. Dat zie ik trouwens bij meerdere migraine-gevoelige familieleden."

Huh, dat is toch standaard? Migraine of niet. Misselijkheid is een heel vervelende aandrang. Als je er eenmaal aan toegegeven hebt is het leven ineens een stuk prettiger. Dat geldt voor veel aandrangen.

Haha

@ad hombre, ik voegde de zin 'Natuurlijk...kotsen.' toe aan het geheel om te voorkomen dat iemand over de woorden 'schadelijke stoffen' zou vallen. Nu is het woord 'wonderbaarlijk' blijkbaar ook zo'n inkoppertje om grappig te doen.

Maar goed, als ik flink ziek ben en te maken heb met koorts, mag ik toegeven aan de behoefte om over te geven wat ik wil, maar beroerd blijf ik. Dat geldt zelfs al voor wagenziek.
Bljkbaar heb jij andere ervaringen.

De beleving over het opknappen gedurende een migraine aanval na kotsen, lijkt mij op basis van eigen observatie, migraine gerelateerd. Ik kan het fout hebben, maar misschien herkennen andere ouders dit ook.
Zo stak mijn broer altijd zijn vinger in de keel, om minder lang last te hebben van de migraine.

Een truukje die m.i. niet helpt bij bv griep of andere aanleidingen om zwaar misselijk boven een toilet te hangen, maar ieder reageert verschillend zo te lezen.

Fiorucci

Fiorucci

28-04-2016 om 12:30

Migraine is wat anders dan hoofdpijn. Sterker nog, er bestaat migraine zonder hoofdpijn, zoals hierboven ook al beschreven wordt.

Annonym

Annonym

30-04-2016 om 13:10

Overgeven

Hier een kind dat in de loop der jaren veel verschillende soorten hoofdpijn heeft gehad.

Een soort was 's ochtends vroeg of 's nachts wakker worden met migraine, en na overgeven was het vrij snel weg. "Helaas" was dat maar een klein deel van de totale migraine. Dit is overigens verdwenen nadat kind gestopt is met het nemen van zuivelproducten. Nu weer sporadisch zuivel en dat gaat prima!

Verder inderdaad migraine met en zonder aura, met en zonder hoofdpijn. We hebben alles wel voorbij zien komen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.