Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Menopauze en dan: wat kan ik zelf doen/proberen?

Dag allemaal
Ik begin volgens mij in de menopauze te komen: 51 jaar oud, en vervelende symptomen. Weinig, zo nooit opvliegers, dat gelukkig (nog) niet, maar het lijkt alsof mijn PMS, vermoeidheid rondom de datum dat ik ongesteld moet worden, irritatie, buikpijn, lage rugpijn etc... steeds erger worden.
Vooral de verandering in vitaliteit en in slaappatroon is opmerkelijk: ik slaap heel erg slecht de dagen voordat ik ongesteld moet worden, ik ben overdag niet vooruit te branden, ik heb lichte hoofdpijn. Enfin het is helemaal niet leuk.
Twee dingen maken het moeilijk te herkennen: ik ben een paar jaar behandeld (soort van Novasure behandeling, baarmoederslijmvlies is weggebrand) waardoor ik amper nog bloedverlies heb. Bovendien is mijn menstruatie ontzettend onregelmatig geworden. Waar ik 10 jaar geleden elke 27 dagen menstrueerde, er is nu geen touw aan vast te knopen. De ene keer 2 lichte bloedingen binnen 1 maand, de andere keer 2 maanden niets.
Wat het nog gekker maakt is dat ik nog steeds ovuleer, volgens mij. Tenminste: iets dat ik als ovulatiepijn herken en achteraf +- 15 dagen voor de menstruatie gebeurd is.

Goed. Lang verhaal. Ik ben op zoek naar middeltjes om het lichter te maken. Ik slik al behoorlijk veel medicijnen (te hoge bloeddruk + onderhoudsdosering AD) dus ik zoek het meer in de hoek van natuurlijke middeltjes of eventueel een dieet. En ook op zoek naar herkenning. Het maakt me gek. Ik wil al 10 jaar of meer echt geen andere kinderen, ben daar ook veel te oud voor, dus wat heeft dit onzin nog voor nut?!?!? grrrrr
Sini

40er

40er

04-04-2017 om 12:10

Tips

Van de gynaecoloog kreeg ik te horen dat ik maar een mirena moest nemen, mijn huisarts snapte goed dat ik dat liever niet wilde. Heb een tijdje de pil geprobeerd maar dat was drama. Ik neem nu teunisbloemolie capsules en het is allemaal minder heftig zeg maar. Dit wil ik eerst eens een tijdje bekijken. Als andere tip kreeg ik om naar een overgangsconsulent te gaan.

Het hoort erbij.

Alles wat jij schrijft heb ik ook ervaren. Lastig, vervelend maar ik ben er nog al nuchter ondergebleven. Het slechte slapen was super vervelend, badend in het zweet wakker worden. Ik ging er een uurtje uit, dronk wat en ging soms op een ander moment een uurtje slaap of meer inhalen.
Opvliegers, hoe drukker je je maakt erover, des te erger lijkt het. Pfff, even naar buitem verlicht de boel weer. Onregelmatige menstruatie, maandverbandje altijd paraat. Paracetamol als de hoofdpijn niet weg ging en sterke koffie met glas water.

Dus ja, het is net als zwangerschap voor mij geweest, ook ongemakjes, maar het hoort erbij.
Ik lees in jou verhaal ook niets bijzonders om een huisarts te raadplegen, maar dat zou voor mij wel de aangewezen persoon zijn als ik hulp voor de overgang zou willen. Vooral omdat je al medicijnen slikt.

Sterkte!

rode krullenbol

rode krullenbol

04-04-2017 om 12:25

Marie

Marie

04-04-2017 om 13:20

overgangsconsulente

Heb er zelf geen ervaring mee, maar kwam dit eens tegen in de krant. Klinkt wel goed:

https://overgangsconsulente.com

Wellicht dat een overgangsconsulente je ook verder kan helpen.

Bia

Bia

04-04-2017 om 13:47

niet zomaar iets gaan gebruiken

Een artikel van de NVOG geeft aan dat teunisbloemolie bewezen niet werkt,evenmin als B6.

Maar je moet uitkijken met kruiden, niet alles is zo onschuldig als het lijkt. TS slikt een onderhoudsdosering AD en dan kun je niet alles zomaar slikken. Eerst navragen dus en dan niet aan een "kruidenvrouwtje".

Ga in gesprek met een overgangsconsulente en begin niet met het slikken van iets voordat je uitgezocht hebt bij je huisarts of dat mogelijk is in combinatie met je AD.

Sinilind

Sinilind

04-04-2017 om 14:46 Topicstarter

Precies Bia

Ik moet voorzichtig zijn met wat ik nog extra zou gaan slikken. Teunisbloemolie mag dus niet in combinatie met AD's. En ik slikte voorheen bij verkoudheid een midddeltje dat zonder recept te koop is in Frankrijk (bevat onder andere pseudo efedrine) en het bleek absoluut niet samen te kunnen met bloeddrukverlagende medicijnen.
Sini

Sinilind

Sinilind

04-04-2017 om 14:47 Topicstarter

Geinspireerd door topic boven de mijne

Ook een van de "geneugden" van ouder worden: dikke zwarte haren op mijn kin aaarrggghhh
Sini

Zere gewrichten.

Ook daar kan je flink last van hebben, even hurken en als een 80 jarige overeind komen. Gaat weer over wordt mij beloofd.

Zwarte haren op mijn kin heb ik dan weer niet. Laten checken door schoonheidsspecialiste, want met mijn 50 plus kippige ogen was ik bang dat er stiekem al een onopgemerkte baard zou staan.

zebra

zebra

04-04-2017 om 17:32

herkenbaar

de (zwarte) haren op mijn kin, slecht slapen, vermoeidheid, onregelmatige menstruatie, paar keer per jaar ineens veel last van mijn rug (ben er al achter dat ik dan juist veel in beweging moet blijven in combinatie met paracetamol). Het lijkt ook alsof ik vatbaarder ben voor ontstekingen maar misschien is dat toeval? Verder stemmingswisselingen, emotioneler enz enz. Opvliegers heb ik tot nu toe nog nooit gehad overigens. Het is vervelend maar wel een troost dat veel vrouwen zich in mijn kwalen herkennen.

Half a twin

Half a twin

04-04-2017 om 19:24

Keep calm. Het gaat over.............ooit.

Leuk is het niet. Sommige dingen herken ik helemaal. Wakker worden badend in het zweet is hier heel normaal. Cyclus varieert van 17 tot 70 dagen. Stemmingswisselingen heb ik niet maar opvliegers des te meer.
Ik laat het maar over me heen komen. Hoe drukker ik me maak (ik zal toch geen opvlieger krijgen tijdens dat gesprek) hoe meer ik er krijg. Soms is het genant als ik met de leerkracht van jongste zit (nog geen 30) en hij wil water voor me halen, omdat hij denkt dat ik echt niet lekker ben.
Ik calculeer het in. Mijn zaterdagochtendritueel, de verse dikke zaterdagkrant in een stil huis waar iedereen nog slaapt nippend aan een kop gloeiend hete thee, levert standaard 3 tot 5 opvliegers op, dat is dan zo. Na het ontbijt even douchen en ik ben weer fris.
Opvliegers laat ik komen, jas even open of vest uit maar niet teveel over nadenken dan wordt het alleen maar erger.

Tine Winkel

Tine Winkel

04-04-2017 om 19:27

tot 2 weken terug

was ik als zebra en plots, op een avond, dacht ik, he, ik heb een opvlieger. Pff, sinds die tijd elk uur zo ongeveer, ik ben er ondertussen wel klaar mee. Zit je op je werk in een belangrijke bespreking en breekt het klamme zweet je aan alle kanten uit En gaat dat idd over, zere gewrichten - ik hoop het wel. Ik voel me soms echt een oude taart, zo MOE, emotioneel, futloos. Kortom, ik lees geinteresseerd mee, in de hoop op tips.

Bia

Bia

04-04-2017 om 19:28

3 haren die er niet thuishoren, wenkbrauwen die bij voorkeur naar voren groeien, om de 3 ipv om de 4.5 weken een menstruatie. Minder pijn maar al na 2 weken het gevoel dat het doorbreekt. Opvliegers, nachtelijk zweten, pijn in heel m'n skelet, emotioneel een dweil, kort lontje, mijn haarstructuur verandert ( meer krul, nu ook in m'n pony die nu omhoog, zijwaarts, naar beneden en weer omhoog groeit) , veel bultjes op m'n huid die wratjes worden, erg droge huid, een agressieve houding woedt binnen in mij, ook hier antidepressiva dus geen hormonen slikken ( mijn AD zorgt dat werking pul onbetrouwbaar wordt, maar heb toch geen partner nu, de arme ziel zou het niet uithouden). Mijn nagels die van vorm veranderen(??) En nog geen vermindering van aantal menstruaties in zicht.
Wel af en toe minder of meer bloedverlies. Eigenlijk een vorm van ontoerekeningsvatbaar raken, zo voelt het een beetje.
Alsof je minder controle over je lijf krijgt, een letterlijk andere fase ingaan. Overgang, je zou er overheen moeten kunnen springen.

Bia

Bia

04-04-2017 om 19:31

Dat slapen

Heb ik ook. Zo moe zijn en zo slecht in/doorslapen en gebroken opstaan. Ook alweer een jaar bijna dat ik me onder m'n gemiddelde lijn voel zitten. Geestelijk.
Als ik door m'n huidig medisch​ gedoetje ben ook maar eens een afspraak maken dan. Grr

Geen zere gewrichten

Maar stijve spieren en pijnlijke pezen. Vroeger kon ik flink sporten en dan kon ik wel eens spierpijn hebben, maar dat voelde "beloftevol" aan: ik word sterker! Als ik nu sport, voelen mijn spieren en pezen alsof er iets stuk gaat. Dus moet ik heel rustig sporten. Maar wat de ene keer prima te doen is, is de volgende keer teveel. Geen peil op te trekken.

Alison

Alison

04-04-2017 om 21:19

Jeetje

dat valt allemaal niet mee. Maar zo te lezen heb ik nog even. Tenminste Sini schrijft dat ze 51 is. Dit jaar hoop ik 48 te worden.
Maar wat ik me afvraag is of niemand hier de anticonceptiepil gebruikt tegen deze klachten. Helpt dat dan, stel je de klachten uit? En als je de pil gebruikt, hou je dan een stopweek of slik je de hele maand door?

Half a twin

Half a twin

04-04-2017 om 21:33

Ben net 50 geworden

En al zeker 2 jaar bezig met zweten in de nacht en nu een dik jaar opvliegers. Dus met 48 nog even hebben? Ik hoop het voor je maar niks is zeker.
Zit, as we speak, weer 2 opvliegers weg te wapperen. Normaal doe ik dat wapperen niet maar er is iemand met zijn vingers aan de thermostaat geweest, doorgedraaid naar 22 graden. Pfffff.

Opvlieger

Opvlieger

04-04-2017 om 21:51

Ja

Ik slik sinds een maand of 10 de pil terwijl ik zo van plan was dat niet te gaan doen. Ik wilde geen hormonen van buiten meer, maar ben na een aantal jaar aanmodderen toch overstag gegaan. Maar na al die jaren was ik zo klaar met de opvliegers.

Ik moet stiekem glimlachen als ik mensen hoor zeggen dat je die opvliegers maar een beetje over je heen moet laten komen. Dan heb je wel opvliegers, maar niet de heel erge.

Ik keek ik er ook zo tegenaan, dat ik het maar gewoon over me heen moet laten komen, toen het begon. En ik maakte er een grapje van als ik aan de ontbijttafel zat te transpireren en man en kinderen er zo wat over moesten lachen omdat ze mij nog nooit met zweetdruppels op het gezicht zagen. En ik kon het meestal ook best hanteren overdag, maakte er het volgende grapje over op mijn werk.
Maar de nachten!!!!! De opvliegers werden erger, duurden langer (opvlieger van 2 uur lang was geen uitzondering) en ik moest meerdere keren per nacht een droge pyjama aan. En een droge handdoek om op te liggen in bed. Want een aantal keer per nacht het bed verschonen is ook zo wat. Ondertussen liep ik enorm slaapgebrek op, werd ik labieler dan ik zou zijn geweest zonder al dat slaapgebrek.

Nu, met de pil, voel ik me stukken beter. Niet dat alle verschijnselen weg zijn, maar het is milder dan het was. De enorme opvliegers zijn over. Ik slaap beter en voel me grosso modo echt opgeknapt.
Ik ben begonnen met microgynon 20, maar die voldeed niet helemaal: bleef bloedingen houden ondanks doorslikken. Ondertussen slik ik dezelfde pil in een iets zwaardere variant en dat gaat dus goed. Ik slik vaak door en voel me daar beter bij.

Opvlieger

Opvlieger

04-04-2017 om 21:53

Mijn leeftijd is trouwens

is 48. Ik was al meer dan vijf jaar met de overgang bezig voordat ik met de pil begon.

Gestopt met de pil

Sinds ik gestopt ben met de pil zijn er wel enkele overgangsklachten verdwenen (met name op seksgebied), maar niets bijgekomen. Dus de pil helpt niet altijd.

40er

40er

05-04-2017 om 06:52

Alison

Rond de 50 kan. Zelf ben ik 41 en begin dus al...

Fresia

Fresia

05-04-2017 om 07:22

Die gewrichtspijn

Ik ben nu 45, heb sinds een jaar of twee behoorlijke gewrichtspijn. Heb het zelfs al laten checken (bloed). Ben zo stijf als een plank als ik een tijdje gezeten heb. Na een autorit van een paar uurtjes kom ik haast de auto niet meer uit, alles is verstijfd en doet pijn.

Nou lees ik dat gewrichtspijn veroorzaakt kan worden (indirect) door de daling van oestrogeen. HoOe kan het dan dat die pijnen tijdelijk zijn? Ik kwam dat hierboven tegen, dat alles weer wat beter wordt na de overgang. Maar je oestrogeenlevels komen toch niet meer op hetzelfde niveau?

Verder (nog) geen opvliegers hier, wel zeer opvallende verandering van mijn haar. Dat is echt prachtig geworden, kan niet anders zeggen Snap er niks van, het haar zelf heeft een eigen overgang doorgemaakt. Werd opeens bros en erg pluizig. En na anderhalf jaar kwam een een schitterende bos krullen te voorschijn! Dat vind ik nou wel weer leuk
Maar vreemd blijft het wel hoor, al die fysieke veranderingen. Ik heb me mijn hele leven relatief jong gevoeld. Dat is nu weg.

Paasei

Paasei

05-04-2017 om 08:19

Hartkloppingen

Fijn, een klaagdraadje.. mag ik mee doen..?
Ik was 43 toen mijn menstruatiepatroon begon te verspringen. Steeds korter op elkaar ongesteld. Op een gegeven moment ook met 'bloedbad'; door alle bescherming heen, zo in de stoelzitting.. zo genant! Mijn koperspiraal (die ik al jaren had) was toevallig aan vervanging toe en mijn huisarts raadde me aan te laten vervangen door een mirena. Die mocht ik 7 ipv 5 jaar laten zitten; tot mijn 52e. Dan zou ik wel klaar zijn.

Ondertussen ben ik bijna 50. Na het plaatsen van de mirena heb ik nog een jaar gedruppeld, daarna werd het af en toe een paar inlegkruisjes per dag. En ook dat verdween. Laatst zag ik toevallig weer wat bloed, weer paar dagen gedruppeld, en dat was echt heel lang geleden.. weet helaas alleen niet of door mezelf komt of door de mirena. Beetje van alletwee waarschijnlijk.

De veranderingen in mijn lijf merk ik ook. Dat positieve, van die haren die gaan krullen, gelukkig ook . Maar verder is het geen feest. Ik heb zover ik weet geen opvliegers maar wel veel hartkloppings-aanvallen. Mijn hart gaat als een gek te keer, wil mijn borstkas uit springen, voor 2 a 3 minuten. Best eng, ben er al op gecontroleerd bij de huisarts. Niks gevonden natuurlijk... Nachtzweten ken ik ook.. en onrust-aanvallen. Zenuwen in je lijf zonder reden. Niet kunnen (in)slapen. Ik herken mijn normale zo rustige zelf soms bijna niet meer terug..

Opvlieger

Opvlieger

05-04-2017 om 08:47

Oooow ja, die hartkloppingen

en die onrust in het lichaam. Ik zou ze alweer bijna vergeten Ook die heeft de pil bij mij redelijk gedempt. Niet helemaal weg maar beter te hanteren.

De pijn in de botten/spieren/pezen/gewrichten heb ik ook. Daar doet de pil bij mij niets tegen. Helaas. Maar dat verdraag ik dan maar weer, of ik neem er pijnstilling tegen als het me te gortig wordt en gaat belemmeren.

Opvlieger

Opvlieger

05-04-2017 om 08:51

Belangrijke reden

om met de pil te beginnen was trouwens ook dat wij vroeger als gezin nogal geleden hebben onder de overgang van mijn moeder. Die had zulke wisselende stemmingen (ik vermoed deels door slaapgebrek door de op lieverd 's nachts). Ik heb me toen al voorgenomen dat ik anderen daar niet zo'n last van wilde laten hebben.

56

56

05-04-2017 om 08:59

overgangsconsulente

Ik ben naar een overgangsconsulente gegaan omdat mijn huisarts niet meer kon zeggen dan dat het erbij hoort en dat het wel weer een keer overgaat. Voor mij vind ik dat echt bullshit. Er horen veel dingen gewoon bij het leven, dat snap ik ook wel maar blijven functioneren als mens is toch ook heel prettig. Ik slik nu 2 DIM tabletten per dag. De klachten die ik nu nog heb, daar kan ik goed mee leven. Laat je goed adviseren over wat je slikt, zeker als je ook andere medicijnen gebruikt.

Emmawee

Emmawee

05-04-2017 om 09:14

Hop for her

Geen idee, maar daar heb ik positieve geluiden van gehoord. Misschien vooral goede marketing, maar dat weet ik dus niet.
Wat ik wel weet, is dat je met overgangsklachten (geen menopauze, die komt pas daarna), goed uit moet kijken dat niet alles daar naartoe wordt geschreven. Denk niet te snel "het is de overgang", want zo worden serieuze problemen over het hoofd gezien. Hartklachten bijvoorbeeld.

Groeten. Maw.

nog niet

nog niet

05-04-2017 om 10:44

nog niet

Ik ben nou 54 en heb ein-de-lijk een menstruatie overgeslagen. En ik begon al op mijn twaalfde! Liters en liters bloed heb ik vergoten. Het was altijd verschrikkelijk en ik zal dolblij zijn als ik er van af ben!

Sinilind

Sinilind

05-04-2017 om 22:07 Topicstarter

Ha ha ha

Sorry, ik lach jullie niet uit maar ben "blij" van de herkenning. Heerlijk inderdaad even samen mopperen. Ik ga kijken of er een overgangsconsulente is in de buurt, mijn huisarts heeft me een paar maanden geleden binnenstebuiten gekeerd maar kon niets vinden.
Tja die schat is net 30.. ook iets dat met de leeftijd komt, je huisarts die bijna je kind zou kunnen zijn.
Sini

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.