Gezondheid
Alison
11-09-2018 om 12:43
Meningokokken vaccinatie
Zal ik mijn kinderen van 24, 20 en 18 aanraden om een meningokokken vaccinatie te gaan halen?
De 14-jarigen krijgen vanaf volgende week een oproep en de oudere tieners volgend jaar. Maar ik kan natuurlijk altijd zelf het vaccin kopen en laten toedienen door de huisarts. Daar ga ik ook nog even bij langs om te horen wat haar mening is.
Achtergrond van mijn vraag: mijn oudste zoon is op 20 jarige leeftijd overleden. Niet aan een infectie overigens. Ik doe heel erg mijn best om niet mijn (irrationele)
angsten en zorgen op mijn andere kinderen over te brengen want zij hebben al teveel meegemaakt.
Ik weet ook dat ik ze niet kan beschermen. Overal is gevaar en ik kan alleen maar op mijn opvoeding en hun oordeelsvermogen vertrouwen.
Maar als zij een reëel risico lopen wat met een vaccinatie sterk te verminderen is, dan wil ik dat wel heel graag. In kinderen hebben alle reguliere vaccinaties gehad juist omdat ik een te voorkomen ziekte wil vermijden. Net zoals ik zelf alle vaccinaties heb gehaald toen ik naar een ver buitenland met vakantie ging.
Zeker nu ik vandaag in de Volkskrant lees dat een op de drie besmettingen van kinderen tussen de 14 en 24 dodelijk afloopt. Maar ook dat vanwege de beperkte beschikbaarheid de huisarts zal afwegen of het kind tot de risicogroep behoort. Mijn kinderen zitten niet meer op school. Ze werken in respectievelijk een fabriek, een kantoor en in het groenonderhoud. Ze gaan wel met leeftijdsgenoten uit naar gelegenheden waar ze met veel in een beperkte ruimte zitten. Concerten en feesten bijvoorbeeld. Ze gaan dit jaar niet meer naar het buitenland met vakantie is de verwachting.
Ben ik overbezorgd of juist realistisch als ik het vaccineren aankaart?
MariaV
11-09-2018 om 14:00
Vaccineren is heel verstandig
Hierin ben je zeker niet irrationeel over overbeschermend. 14 van de 24 overlijden, en van de overige 10 is de helft voor het leven gehandicapt of leeft als een plant. Natuurlijk is vaccineren een goed idee!
Been there, done that, got the pitch black t-shirt. Dochter werd als dreumes ziek van een meningokokkenstam waartegen ze niet was ingeënt (dus wel tegen andere stammen), dikke pech. Ze heeft het overleefd, ternauwernood, maar is nu wel doof. Vanwege haar mogelijk grotere vatbaarheid is ze in groep 8 opnieuw ingeënt tegen meningokokken.
Aagje Helderder
11-09-2018 om 14:55
Hier
lijkt maar 1 kind in de doelgroep te vallen die opgeroepen wordt.
Ik overweeg om oudste (16+ dus medisch volwassen) te vragen of ze het wil (en het te stimuleren) en het voor jongste gewoon zelf te beslissen. Dan betalen we dat zelf.
Middelste lijkt in een groep te zitten die wordt opgeroepen en die zal ik stimuleren te gaan. Mocht die niet een een opgeroepen groep zitten, dan geldt voor haar ook dat ik het aanbied, stimuleer en betaal.
Doodeng die meningokokken.
Aagje
Tango
11-09-2018 om 14:57
Ik lees mee
Ik vroeg me net hetzelfde af. Ook mijn zoon krijgt binnenkort een oproep. Hij wordt volgende week 14. Ik heb nog een dochter van 17 en die krijgt de oproep natuurlijk pas volgend jaar. Heel krom vind ik eigenlijk, maar ja je kan natuurlijk niet elk kind tussen 13 en 18 in 1 jaar tijd inenten.
Dochter is echter veel vatbaarder, vind ik, dan zoon. Dus ik vroeg me ook al af of ik haar niet tegelijk zou laten inenten. Geen idee wat dit kost hoor, hebben jullie enig idee?
vlinder72
11-09-2018 om 15:02
Hier ook
Oudste is 16 dus wordt later opgeroepen. Tweede is 14 maar van april dus zit er net nog niet bij (ook volgend jaar?). Derde wordt eind volgend jaar 14 dus wordt (nog) niet opgeroepen.
Ik vind het jammer dat het niet duidelijker is wanneer iedereen de vaccinatie krijgt.
Misschien toch maar eens informeren om het zelf te betalen.
Pirata
11-09-2018 om 15:27
Ik vroeg het me ook af
Krijgen de 16 jarigen volgend jaar dus een oproep? Vroeg of laat in het jaar? Waar vind ik die info?
Kaplablokje
11-09-2018 om 15:39
deelditnietmetjevrienden. nl
Geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004: binnenkort een oproep.
Geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of of in 2005: volgend jaar een oproep.
Kaaskopje
11-09-2018 om 21:07
Volwassen dochter
Ik vroeg me vandaag af of mijn dochter er ook verstandig aan zou doen om zich te laten inenten. Ze heeft geen milt, minder weerstand dus.
mijk
11-09-2018 om 22:47
Een van januari 2005 en 1 van 2002
En ik overweeg ook zlef te regelen. In familie en naaste omgeving niet te veeel ervaring met hersenvliesontsteking..
Leen13
11-09-2018 om 23:07
Verschijnselen
Zou in elk geval goed op de symptomen letten.
Griepachtige verschijnselen die snel ernstiger worden. Mogelijk bijkomende maag- en darmproblemen.
En verschijnselen van hersenvliesontsteking (o.a. nekkramp) en bloedvergiftiging.
Dit is geen ziekte om af te wachten.
Vogel
12-09-2018 om 07:40
Symptomen
AnneJ, zeker goed om op de symptomen te letten. Alleen is het herkennen van de ziekte geen garantie dat je beter wordt. Lees de verhalen; je kunt in een paar dagen overlijden. Dat is de reden dat ik voor vaccineren ben. Een vriendin is kinderverpleegkundige in een academisch ziekenhuis en vertelt hoe ze machteloos zien hoe kinderen onder hun handen doodgaan. Niet omdat ze niet weten wat te doen, maar omdat niets wat ze doen helpt.
V@@s
12-09-2018 om 07:48
Hier is het ook discussie
Ik twijfel ook wat ik de kinderen moet adviseren. Hier komen ze ook niet op korte termijn in aanmerking. Maar geen verminderde weerstand of zo, of reden dat ze in een risicogroep vallen.
Dochter van Kaaskopje zou ik wel aanraden om dat te overleggen met haar arts.
Phryne Fisher
12-09-2018 om 08:03
Mijn oudste (19) wilde zelf graag. Ik vond dat een beetje overdreven, maar het is dus best verstandig?
M Lavell
12-09-2018 om 08:09
Volgens mij kun je niet kiezen
Volgens mij begint al dit gehersenkraak met deze gedachte “Maar ik kan natuurlijk altijd zelf het vaccin kopen”
Maar zo simpel is het niet.
Vaccinaties uit het rijks vaccinatieprogramma zijn in beginsel niet los te koop (soms wel eens per 100). Het RIVM is producent en of distributeur en zij bepalen wie in aanmerking komen voor de prik. Op basis van die inschattingen wordt er geproduceerd. Zomaar afwijken op wens van burgers kan helemaal niet, want daarvoor is er niet genoeg vaccin.
Dus nee, je hebt geen keuze.
Behalve dan: Je kunt met je huisarts of met de Jeugdarts overleggen. Die kan wel zorgen dat jouw kind in het vaccinatieprogramma komt.
Niki73
12-09-2018 om 08:58
Kaaskopje en anderen
Vraag je (huis)arts of je dochter voorrang kan krijgen. In dringende gevallen kan iemand toch altijd vroeg of extra gevaccineerd worden? Hier wel in elk geval, via de specialist die opdracht gaf.
Kaaskopje
12-09-2018 om 09:30
Niki
Ik heb net gezegd dat ze moet overleggen. Meer kan ik niet doen. Het is misschien ook zo, maar dat weet ik niet als leek, dat ze niet ingeënt hoeft te worden ter voorkoming van dat ze zelf ziek wordt. Iedereen schijnt het virus in zijn neus te hebben, zij dus ook. Maar niet iedereen wordt er ziek van. Het schijnt meer om het verspreiden te gaan. Die virussen in de neus moeten dus dood.
vlinder72
12-09-2018 om 09:48
M lavell
Dat kan wel. Alleen moet je het dan wel zelf betalen. Het kost tussen de 60 en 100 euro en je kan het via de huisarts of via het GGD regelen.
Je hebt inderdaad geen invloed op het RIVM programma.
Ik vermoed alleen wel dat huisartsen terughoudend zullen zijn nu het RIVM programma ook van start gaat.
M Lavell
12-09-2018 om 10:23
Welke prijslijst?
Vlinder het gaat niet primair over de kosten maar over de voorraad. Het is niet de bedoeling dat angstige volwassenen het vaccin van de primaire doelgroep sneller opmaken dan de bedoeling is.
Dus kopen, in de zin van naar de apotheek lopen en bestellen, is er niet bij.
Ja volwassen kunnen bij de GGD terecht voor vaccinatie ivm vertrek naar het buitenland. Ik vond een prijslijst https://www.ggdreisvaccinaties.nl/tarieven
Meningokokken staat er op, maar niet apart meningokokken W hoewel dat wel inbegrepen kan zijn. Kost “maar” 65 euro en een beetje.
Moet je wel naar de GGD dus en niet verbaasd zijn als je te horen krijgt dat je pas volgende maand of zelfs later aan de beurt bent.
fleur
12-09-2018 om 10:29
geweest
Gisteren bij de GGD geweest en beide kinderen laten inenten. Dochter valt nl. net buiten de eerste sessie (geboren jan. '04) en zoon zou pas volgend jaar aan de beurt zijn.
Kosten zijn € 60,- per vaccin + kosten voor het consult € 12,50 pp. Heb begrepen dat per huisarts en GGD verschillend wordt gereageerd op het verzoek om (vervroegd) te vaccineren. In eerste instantie reageerde de GGD terughoudend maar nadat ik aangaf toch echt een vaccinatie te willen was het vervolgens geen probleem.
vlinder72
12-09-2018 om 10:32
M. Lavell
Ik weet het. Ik denk ook dat nu het RIVM programma van start gaat het zelf regelen van een vaccinatie ontmoedigd zal worden.
Maar tot nu toe konden mensen het wel zelf regelen. Of via de huisarts of via het GGD. Ook bij het rivm is het straks de menigokokken acwy vaccinatie. Dezelfde die bij het ggd gegeven wordt aan de Mekka gangers (stond in de Volkskrant gisteren)
M Lavell
12-09-2018 om 10:39
Hoe kom je daar bij?
“Maar tot nu konden mensen het wel zelf regelen”
Ik weet niet waar je dat idee vandaan hebt.
Heel lang geleden heb ik geprobeerd om voor mijn kinderen een vaccin zelf te regelen. Zij waren als geografische grensgevallen (wonend in NH maar bij de GGD in Utrecht) tussen wal en schip geraakt. Ik was het een beetje zat om steeds zelf te moeten bedelen om vaccins. Dus opgetogen naar de huisarts. Die schreef zelfs een recept uit. Waarna de apotheek doodleuk opperde dat ik er dan wel 100 af moest nemen, want per stuk werden ze niet verkocht DOOR HET RIVM. RIVM is distributeur en producent. Ook van de vaccins die incidenteel wel door de ha gegeven kunnen worden (die voor buitenland reizen)
Maar nu zitten we midden in het NIEUWE meningokokken W vaccinatieprogramma. Er is onvoldoende vaccin om IEDEREEN direct op aanvraag te vaccineren.
Kaaskopje
12-09-2018 om 10:46
Maar kan ik niet doen...
waarom zie ik toch altijd pas láter dat ik iets verkeerd heb geschreven?! Maar moet meer zijn uiteraard.
vlinder72
12-09-2018 om 10:59
M lavell
Geen idee waarom jij het niet kon regelen. Zus in apeldoorn had geen problemen. Zij heeft het zo via de huisarts geregeld haar zoons. Dit was al voor de zomervakantie.
Ook via ggd's kan het. Wel duur. Vrienden van ons moesten 100 euro per vaccinatie betalen. Dat was de ggd in Dordrecht.
Er is blijkbaar geen vast beleid. De ene huisarts doet het blijkbaar zo. De ander weigert. Idem voor het GGD. Het is een bestaande reizigersvaccinatie die eigenlijk voor de mekkagangers is. Wij wachten op het rivm programma. Mijn pubers komen alle drie in aanmerking. Middelste is 14 maar van april. Ze worden nu blijkbaar alle drie volgend jaar opgeroepen.
Ikkedus
12-09-2018 om 11:39
Nee Miriam
Een aantal dingen in je post #14 kloppen echt niet. De huisarts of jeugdarts kan niet ‘zorgen dat je kind in het vaccinatieprogramma komt’ - dat is politiek bepaald. De huisarts kan wel op verzoek (en na eigen medische afweging) een vaccinatie die toevallig ook in het programma zit geven - als je het zelf betaalt en als er voorraad genoeg is. Is die voorraad er niet dan kan de huisarts het niet bestellen bij de apotheek. En nee dat hoeft niet per 100.
M Lavell
12-09-2018 om 13:21
*zucht*
vlinder "Ook via ggd's kan het. Wel duur. Vrienden van ons moesten 100 euro per vaccinatie betalen."
Dat zeg ik. ALLEEN via de ggd's kan het en dan bepaalt de ggd of en wanneer je het krijgt.
TS begint met de draad met de bewering "Maar ik kan natuurlijk altijd zelf het vaccin kopen en laten toedienen door de huisarts. "
Dat kan dus niet. Je kunt het niet gaan kopen om het vervolgens door een arts toegediend te krijgen.
Dat is relevante informatie voor TS. Haar twijfel is namelijk vooral ingegeven door haar gedachte dat ze zelf iets zou kunnen doen en dat niet doen dan dus ook nalaten is. Maar nee, ze kan niet zoveel. Hoewel ze natuurlijk wel via de GGD kan vragen of en wanneer haar kinderen gevaccineerd kunnen worden.
Ikkedus "Een aantal dingen in je post #14 kloppen echt niet. De huisarts of jeugdarts kan niet ‘zorgen dat je kind in het vaccinatieprogramma komt’ - "
Die bewering doe ik helemaal niet, dus kalm aan maar weer.
"Is die voorraad er niet dan kan de huisarts het niet bestellen bij de apotheek."
Precies. Dat moet via de GGD en het RIVM.
Wat de huisarts niet kan, kan Alison ook niet, dus zijn we weer terug bij waar ik mee begon: Nee, je kunt het vaccin niet kopen en door de ha toe laten dienen.
Je kunt wel naar de GGD. Als je tot de doelgroep hoort of als er voldoende voorraad is, dan kun je gevaccineerd worden.
Ginny Twijfelvuur
12-09-2018 om 13:27
Nou Miiriam
Ik ken zo 3 gevallen die dit wel via de huisarts geregeld hebben.
TS kan altijd vragen hè. Misschien kan haar huisarts wel een wonder verrichten.
Kaplablokje
12-09-2018 om 14:05
Ik heb
ook wel eens via de huisarts en de apotheek het vaccin tegen het rotavirus gekregen en zelf toegediend aan mijn baby - oraal.
Het zijn gescheiden voorraden voor enerzijds het rijksvaccinatieprogramma en anderzijds voor GGD en apotheken. De voorraden die GGD en apotheken op de vrije markt via de groothandel kopen kunnen opraken, in het rijksvaccinatieprogramma is er genoeg voor iedereen die een oproep krijgt.
Kennelijk heb je jouw opmerking in de laatste zin van #14, waar staat dat de huisarts of jeugdarts ervoor kan 'zorgen dat je kind in het vaccinatieprogramma komt' anders bedoeld.
Een vaccinatiecentrum is trouwens ook nog een optie.
Ikkedus
12-09-2018 om 14:36
Via de huisarts
ALLEEN via de ggd’s kan het, ook dat klopt niet.
Het kan best via de huisarts en die hoeft daarvoor geen wonderen te verrichten maar een recept te schrijven. Vaccin = medicijn.
Maar net als voor alle medicijnen geldt, is het niet op voorraad dan kan de apotheek niet leveren.
mirreke
12-09-2018 om 15:00
Het vaccin is in DE los te koop
Zou dat dan in NL niet het geval zijn?
Ik heb vroeger ook vaccins via de huisarts geregeld.Dat is wel 15 jaar geleden, maar toen kon het igg wel.
Ikkedus
12-09-2018 om 15:00
Nog eentje
Ben ik wel benieuwd naar. Overwegen de mensen die hun kind nu willen vaccineren tegen meningokokken W ook een vaccinatie tegen meningokokken B? De ziektekans ligt nu in dezelfde orde van grootte als die van W. Is ook zeker een hele ernstige ziekte. Zit in sommige andere landen (o.a. Engeland) al in het vaccinatieprogramma, in Nederland nog niet.
Of wordt er gewacht tot deze prik ook hier wordt ingevoerd, en gaat iedereen van wie het kind er dan niet direct invalt dan ineens hard lopen? Doe dat dan nu alvast maar, zou kunnen dat je nu minder last van voorraadperikelen hebt dan straks als de grote hausse aan de beurt is.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.