Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Lania

Lania

09-07-2016 om 09:56

Meer instructies opschrijven door (semi) medici?

Ik heb momenteel wat kwaaltjes, waardoor ik bij fysio en arts loop.

Bij de een krijg ik oefeningen mee, bij de ander instructies dat ik moet smeren, druppelen o.i.d.

Ik merk dat als ik dit soort instructies hoor, ik vaak denk: het is niet veel, dat is te onthouden, maar dat ik het al snel daarna niet meer precies weet.

Nu schrijf ik dus ter plekke, of zodra ik bij fysio/arts weg ben, meteen op wat ik moet doen.

Ik vroeg me af: waarom doen artsen dat niet ter plekke voor patiënten: niet zo'n mega bijsluiter die bij medicijn zit of die je van de apotheek krijgt, maar gewoon een velletje waar helder en beknopt op staat wat je moet doen en wanneer?

En dat zou bij de fysio ook erg handig zijn.

Ik hoorde laatst ook dat veel mensen hun medicijnen niet goed gebruiken. Ik kan me dat, zeker als je ouder bent en/of meerdere medicijnen gebruikt, best voorstellen.

Vogel

Vogel

09-07-2016 om 10:39

Mee eens

Zelfde ervaring bij de fysio. Zou er niet ergens ern databank zijn waar je al die oefeningen kunt opzoeken? Ik ga het eens vragen.

Martje

Martje

09-07-2016 om 10:47

Is er van de fysio

Ik krijg van de fysio een mail met daarin de link naar de besproken oefeningen. Die worden op de site nog eens duidelijk uitgelegd.

Sukke

Sukke

09-07-2016 om 11:37

je krijgt

je medicatie of smeersels, druppels enz toch mee bij de apotheek?
Daar staat dan toch gewoon op het etiket hoe je het moet doen?

Of bedoel je dingen met huis/tuin/keukensmeersels zoals vethouden?
Is dat ook te lastig?

Lou

Lou

09-07-2016 om 18:21

Ja, zou moeten

Inderdaad gaat er veel mis met medicijngebruik. Bij mij trouwens niet, ik kreeg van de fysio ook zo'n linkje naar een overzicht van de oefeningen, en de instructies van de medicijnen stonden op het etiket. Maar als dat niet zo is, zou ik er gewoon om vragen. Ik vind het een logische vraag om te stellen aan elke behandelaar.

Sukke

Sukke

09-07-2016 om 19:10

apotheek

"Ik vroeg me af: waarom doen artsen dat niet ter plekke voor patiënten: niet zo'n mega bijsluiter die bij medicijn zit of die je van de apotheek krijgt, maar gewoon een velletje waar helder en beknopt op staat wat je moet doen en wanneer?"

De ervaring leert dat mensen van alles kwijtraken en vergeten. Het is dus prima dat je het opschrijft. Het kost de arts meer tijd als hij/zij dat moet gaan doen en vaak verliezen mensen briefjes. Daarom zit het stevig vastgeplakt op het etiket en moet je het eigenlijk bij de apotheek melden als dat niet gedaan is door hen. Niet per se bij de huisarts/specialist. Moeten mensen alleen het doosje iets langer bewaren. En zelfs dat...

Volledigheidshalve

De instructies worden standaard verstrekt. Een advies op maat kan tekortkomen aan tekst en uitzonderingssituaties en dan heeft de dokter het gedaan.
Veel zaken zijn ook een kwestie van ondervinding die formeel eigenlijk niet kan.
Daarom houdt men zich toch graag aan de bestaande instructie.
Je krijgt bijvoorbeeld de pil voorgeschreven. Kan tegenwoordig zelfs voorgeschreven worden door dagelijks gebruik zonder stopweek, dat is al op maat. Maar als je diarree hebt is de pil niet meer veilig. En sommige pillen zijn ook geschikt als morning after pil. Moet de dokter je alle uitzonderingen en bijwerkingen die mogelijk zijn gaan uitleggen is die veel te lang bezig.

Sukke

Sukke

09-07-2016 om 20:40

ik snap niet precies

wat je bedoelt met advies op maat kan tekortkomen aan tekst?
De arts geeft het recept door aan de apotheek, daar hoeft de patient toch niets voor te onthouden? Bij recepten aanmaken is speciale ruimte voor een toevoeging.

Maia

Maia

09-07-2016 om 20:54

Tip

Wat handig is, is t opnemen met je telefoon. Bij artsengesprekken bijv. En idd de youtube fysio filmpjes. Kreeg laatst ook een link mee van mijn fysio --

Kan

Echter ik geef je op een briefje dat wat jij graag als 'opmerking' had gezien in veel gevallen een andere is dan je huisarts als belangrijkste mededeling in het patientengesprek heeft ervaren.
Jij bent mogelijk vergeten of de aangeraden fysiotherapie nu 2 keer of vaker bedraagt en je huisarts is van mening dat het belangrijkste is dat je een kilootje of vijf afvalt.
Belangrijk is de verwijsbrief naar de fysio en dan gaat het verder tussen jou en de fysio.

Sukke

Sukke

09-07-2016 om 21:59

voor

voor de fysio heb je geen verwijsbrief nodig.De fysio bepaalt los van de arts de intensiteit van de behandeling. Maar een enkele keer gaat er een begeleidend schrijven (dat is iets anders) mee. Verder is een verwijzing niet altijd een uitgebreid schrijven en staat er de klacht en de hulpvraag/uitsluiting/diagnose op en gaat dat verder tussen patient en specialist. Die neemt de behandeling over. Dus waar de arts nog meer in zou moeten voorzien is voor mij niet duidelijk tenzij ik iets in de vraag van TS over het hoofd zie of de vraag niet goed begrijp.
Het regelt zich meestal vanzelf.

tante Sidonia

tante Sidonia

10-07-2016 om 10:20

wat een gekke veronderstelling

Dat een arts of therapeut dat voor jou moet opschrijven. Als je weet van je zelf dat je het vergeet en je neemt de voorgestelde therapie van arts/therapeut serieus dan is het toch reuze simpel om een pennetje papiertje mee te nemen en het zelf op te schrijven?
Mogelijk zou het een idee zijn dat een arts/therapeut hiervoor kaartjes heeft liggen en een pen. Maar zelf opschrijven is ws veel zinvoller voor het onthouden al.

Tink

Tink

14-07-2016 om 09:16

idd zelf doen

En daar is even tijd voor nodig, die moet je wel vragen. Ooit bij de internist, toen ik opeens aan allerlei pillen tegelijk werd gezet, was ik het spoor bijster. Hoeveelheden staan op het etiket maar welke precies wanneer (ochtend, avond?) onthield ik niet. Dat zette hij even keurig samen met mij op een rijtje. Bij veranderingen daarin, gewoon opnieuw, want dat onthoud ik dan echt niet.
En kom ik er thuis achter dat ik toch iets niet goed weet, dan bel ik. Mensen zijn echt niet te beroerd om je dan even te helpen of de vraag door te geven aan de arts.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.