Gezondheid
Iammia
31-01-2013 om 23:54
Medisch dossier
Mijn partner loopt al jarenlang bij een specialist. Dwz het zijn er meerdere vooral door verhuizingen. Iedere keer blijken er belangrijke documenten in het medisch dossier te ontbreken. Begint arts C weer vrolijk over een onderzoek dat A allang uitgevoerd heeft. Of stelt weer een diagnose die door B al uitgesloten was. In één ziekenhuis is hij bij een spoedopname door meerdere specialisten gezien en er is toen behoorlijk wat misgegaan. Hij heeft daar destijds niet echt moeilijk overgedaan. Maar nu blijkt dat dit ziekenhuis de helft van de gegevens mbt onderzoeken en behandelingen (en wanpresteren) niet doorgegeven heeft aan zijn vorige arts waar hij 2 jaar onder behandeling is geweest. Zijn nieuwe arts komt daar nu achter. Ik wil dat hele medische dossier boven water en ben inmiddels -met hem- behoorlijk pis. Een aandoening die destijds wellicht nog te behandelen was geweest, wordt nu als chronisch en waarschijnlijk onbehandelbaar gezien. Partner zit al 3 jaar thuis, arbeidsongeschikt (maar ex-ondernemer dus ook geen UWV-arts oid die naar hem kijkt). Stap 1 is medisch dossier opvragen. Stap 2 ? Kun je na 4 jaar nog naar de klachtenfunctionaris van zo'n ziekenhuis? Kost dat alleen maar nodeloos een berg energie? Iemand ervaring of ideeen?
anno
01-02-2013 om 12:48
Het ligt er aan wat je wilt
1.De klachtenfunctionaris is er voor relatieherstel (klacht registreren, schriftelijke reactie aan de arts vragen, of een bemiddelingsgesprek.
2.Je kunt de klachtencommissie van het ziekenhuis om een oordeel vragen. Zij verklaren de klacht gegrond of ongegrond en kunnen daarbij de bestuursraad een advies geven.
3. Je kunt het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de schade. Dat is hetzelfde als een claim indienen. Er wordt dan onderzocht of er sprake is van verwijtbaar medisch handelen waardoor de schade is ontstaan. Hierbij verzoek je dus om een schadevergoeding. Dit is een langdurig traject (kan maanden/of in ernstige gevallen jaren duren). Dan is het handig om je rechtsbijstandverzekering in te schakelen.
4. Je kunt een procedure bij het Tuchtcollege starten. Dat is zeg maar een echte rechtszaak. Daar moet je een klacht indienen over de arts die vervolgens wordt beoordeeld door het Tuchtcollege.
Durf het even niet met zekerheid te zeggen maar ik meen dat je met die 4 jaar nog ruim op tijd bent. Bij de klachtenfunctionaris geldt die tijd sowieso niet.
De vraag is hoeveel tijd heb je en wil je er insteken en wat is je doel hiermee (zie de 4 bovengenoemde punten). -Wil je alleen je verhaal/emotie kwijt, dan is punt 1 een goede start.
-Wil je een oordeel dan punt 2.
-Wil je geld dan punt 3.
-Wil je de arts zelf laten beoordelen dan punt 4.
anno
01-02-2013 om 12:56
je kunt de procedures ook na elkaar volgen, alleen is het dan niet gezegd dat wanneer iets gegrond wordt verklaard, de volgende stap hetzelfde goede resultaat oplevert. Dit omdat de verschillende groepen de klacht van verschillende kanten bekijken en bv als het erkend wordt dat de communicatie te wensen overliet, dit niet direct betekent dat je dan ook een schadevergoeding zult krijgen in de volgende procedure.
Gs
01-02-2013 om 15:01
1e stap
Been there, done that
Procedures kost een hoop geld, tijd en emoties. Gelijk hebben betekent -zeker vwb de gezondheiszorg- niet dat je gelijk krijgt!
1e stap is het dossier op orde krijgen. Bij alle instanties (rechter, tuchtcollega, deskundigenrapport) wordt namelijk uitgegaan van het medisch dossier. Is het niet volledig of worden zaken daarin anders voorgesteld dan ga je dus al de mist in. Ik zou dus eerst schriftelijk een opsomming geven van alle stukken die ontbreken met het verzoek deze stukken aan het dosier toe te voegen. Ook die brief van jou met overzicht van stukken die ontbreken opdragen dat ze die toevoegen aan het dossier. Veel sterkte hoor!
Iammia
03-02-2013 om 22:07
Bedankt
Thanks voor de info. Brieven om medisch dossier boven tafel te krijgen zijn de deur uit. Gelukkig hebben we zelf alle agenda's van de afgelopen jaren met afspraken en vaak klein verslagje nog in de kast liggen.