Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marjoleine64

Marjoleine64

11-09-2015 om 23:22

Maagbloeding zoon van 15

Wie heeft dit wel eens meegemaakt (of van gehoord) en kan ons meer info geven? Onze jongste zoon van bijna 16 heeft vandaag een flinke maagbloeding gehad, waarmee we in korte tijd vanavond via de huisarts in het ziekenhuis zaten. Hij is daar nu opgenomen, morgen verder onderzoek. Hij is vandaag gewoon naar school geweest, in de loop van de middag voelde hij zich niet lekker maar dat gebeurt wel vaker in het najaar. In de bus naar huis werd het plotseling erger, en is hij 2 halte eerder uitgestapt omdat hij heftig moest overgeven. Wat eruit kwam was donkerrood, en behoorlijk vloeibaar met stukjes. Dat was dus uren na zijn lunch. Ik heb hem daar opgehaald, en toen hij ook vertelde dat hij 's ochtends zwarte ontlasting had ben ik direct doorgereden naar de huisarts. Die heeft ons doorgestuurd naar de kinderarts, die nog overlegd heeft met zijn maag-lever-darm collega. Zoon moest blijven vannacht, met zuurremmers, en morgen verder onderzoek. Van info op het www word ik niet veel wijzer, en wel een stuk ongeruster... Help, wie kan ons geruststellen? Of anderszins beter voorbereiden op wat we morgen in het ziekenhuis kunnen vragen?

Marjolein,

Ik hoopte dat het iets met een groeispurt te maken had, maar kan daar ook geen link over vinden, sorry.
Gelukkig is hij nu wel onder toezicht in het ziekenhuis, schrale troost.
beterschap toegewenst

Amare

Amare

12-09-2015 om 08:37

gastritis

Misschien is het gastritis? Dat is een ontsteking van het maagslijmvlies dat met antibiotica of vitamine B verholpen kan worden.

Een kennis van me heeft dat namelijk, en daar schijn je prima van te kunnen herstellen.

mijn moeder heeft dat toen ze iets ouder was gehad,

Ze heeft nog regelmatig maagzweren gehad, is daaraan geopereerd. met dieet kan ze er goed mee leven. De bloeding is niet meer terug gekomen.
Krijgt hij een gastroscopie om te kijken waar de bloeding zit?

Emma

Emma

12-09-2015 om 12:32

Google

Als je ziektes gaat googelen word je vaak niet veel wijzer, of onnodig ongerust en bang gemaakt. De enige die echt gerust kan stellen en informatie heeft is de arts. Ik hoop dat je inmiddels wat meer gehoord hebt. Veel sterkte!

Marjoleine64

Marjoleine64

12-09-2015 om 12:46

Hij is weer thuis

Dank voor jullie reacties.
Hij is weer thuis, en de kinderarts heeft ons redelijk gerust kunnen stellen. Hij heeft nog geen idee wat de oorzaak zou kunnen zijn, maar het lijkt dat het inmiddels duidelijk minder is (dat kunnen ze dmv bloedanalyses zien). Hij heeft zuurremmers gekregen (voorlopig een dubbele dosis), en zijn ontlasting wordt onderzocht op bacteriële infectie. Van zo'n infectie kan je een maagbloeding krijgen zonder dat je eerder pijn of zo gehad hebt, en ze kunnen daar ook in het bloed niets aan zien. Hij heeft ook gisteren en nu dus helemaal geen pijn. Hij mag 'alles' doen, behalve hoorn spelen. Dat is wel echt een straf voor hem, dat is zijn grootste hobby, en dit weekend had hij 3 concerten. De eerste heeft hij gisteravond al moeten missen (zijn docent is voor hem ingevallen), maar de andere 2 moet hij ook laten schieten. Eind komende week nog een keer nuchter bloed prikken voor nader onderzoek en daarna een bel-afspraak met de kinderarts. Oja, hij mag ook voorlopig (zolang hij de zuurremmers slikt) geen cola of energy-drink oid drinken. Nou ja, zolang het goed blijft gaan hopen we maar dat het inderdaad een simpele infectie is die met AB te bestrijden is. Wordt vervolgd.

Mijntje

Mijntje

12-09-2015 om 18:21

Marjoleine

Wat een schrik! Beterschap voor je zoon en hopelijk krabbelt hij snel weer op.

Yura

Yura

13-09-2015 om 10:38

Zus

Mijn zus heeft dit ook als kind gehad. Bij haar werd het veroorzaakt door het slikken van aspirine. Dat was in de de tijd dat sinaspril (kinder-aspirine) nog aspirine bevatten, tegenwoordig is dat gewoon paracetamol volgens mij.
Ik weet eigenlijk niet meer of ze medicijnen heeft gehad, volgens mij heeft ze wel een paar dagen op bed gelegen. In die tijd werd bedrust voor geschreven bij een maagbloeding. Daarna mocht ze uiteraard nooit meer aspirine slikken en ze heeft nooit meer last gehad (is nu over de 40).

bertje1

bertje1

13-09-2015 om 15:13

heliobacter pylori

bacterie, die kan zomaar, als ie er langer zit, een maagbloeding veroorzaken; waarschijnlijk is hij er, met antibiotica, wel van af. Houd klachten in de gaten, maar tzt kan hij alles weer eten (en m.i. ook zonder medicatie).

Marjoleine64

Marjoleine64

23-09-2015 om 12:58

Update

We zijn nu 10 dagen verder. Zoon mag weer 'alles' doen, zolang hij zelf maar goed in de gaten houdt wat wel en niet kan. Hij heeft wel duidelijk last van verschijnselen die duiden op bloedarmoede: heel snel flink verhoogde hartslag bij inspanning (trap oplopen en dan >140 hartslag), en langere inspanning (een uur naar school fietsen) levert een flinke hoofdpijn op. Dat doet hij dus maar even niet, net als sporten. Hoorn spelen lukt wel weer, gelukkig.

Eind vorige week (een week na de maagbloeding) hebben we nog een keer bloed laten prikken. De resultaten zijn nog niet volledig bekend. Maar zijn Hb is best wel laag met 6.3, terwijl het een dag na de bloeding nog 7.9 was (en op de avond zelf 8.0). De kinderarts die we vanochtend (telefonisch) gesproken hebben vond dat niet verontrustend, maar dit lijkt mij toch te duiden op een flink bloedverlies. Wat dus ook ná de ZH opname nog doorgegaan is. Normaal gesproken zou een halve liter bloedverlies binnen een paar dagen weer aangemaakt zijn, en na 4 dagen was zijn ontlasting ook weer normaal (niet zwart meer). Maar kennelijk kan het bloedverlies dus doorgaan zonder dat de ontlasting daar zwart van wordt?

De campylobacter bacterie is niet gevonden in zijn ontlasting, dus dat is goed. Of juist niet goed, want dat is de meest eenvoudig te behandelen oorzaak. Er is ook een onderzoek naar gastrine aangevraagd, maar dat is zo moeilijk dat de uitslag daarvan er nog niet is. Volgende week weer een keer prikken op Hb, en dan op 5 okt opnieuw naar de kinderarts. En intussen de maagzuurremmers blijven slikken.

Wordt vervolgd...

Jamie

Jamie

23-09-2015 om 13:22

maar

Een halve liter bloedverlies is qua inhoud van het bloed toch niet binnen een paar dagen weer vervangen? Het vocht gaat natuurlijk heel snel; een beetje drinken en klaar maar de bloedcellen duren wel wat langer toch?

Wikke

Wikke

23-09-2015 om 13:53

klopt

Je hebt dan in feite verdund bloed.
De nieren houden vocht vast na bloedverlies, dus het plasmagehalte/bloedplaatjes is zo aangevuld, maar het aanmaken van ijzer duurt bv zomaar 2 maanden en al die tijd kan hij zich dus ook buiten zijn normale conditie voelen.

Jamie

Jamie

23-09-2015 om 13:58

yep

Van de site over bloeddonatie: Je herstel is afhankelijk van hoe snel je lichaam het verloren bloed weer aanmaakt. Het vochttekort is als je genoeg drinkt binnen een halve dag weer aangevuld. Eiwitten en bloedplaatjes zijn binnen een paar dagen weer op hetzelfde niveau. De rode bloedcellen zijn echter na een paar weken pas weer volledig aangevuld. Hierdoor duurt het ook iets langer voordat je uithoudingsvermogen hersteld is.

Marjoleine64

Marjoleine64

23-09-2015 om 14:16

Ah, verkeerd gelezen dus

Ook vanuit het verleden toen man en ik regelmatig bloed gaven bij de bloedbank meende ik dat ook het ijzer weer vrij snel aangevuld was. Maar niet dus, dank voor jullie info. Dat verklaard wel eea, want waarschijnlijk heeft hij meer bloed verloren. Van 8 direct na de bloeding (was toen het vocht ook nog niet bijgevuld?) naar 6.3 een week later betekent dat dan dat hij ca. 15-20% is kwijtgeraakt? Dus ruim een liter? Hij was ook zo slap de eerste avond dat hij in het ZH moest blijven/

Marjoleine64

Marjoleine64

24-09-2015 om 23:04

Nog een vraag over Hb

Weet iemand of het uitmaakt of de Hb 's ochtends (nuchter) gemeten wordt, of 's avonds? Ik vraag dit omdat de analyse van 6.3 's ochtends vroeg was, en dat moest nuchter. De eerdere keren was hij niet (niet echt) nuchter. 's Avonds op de dag van de opname had hij natuurlijk overdag gewoon gegeten en gedronken, en volgens mij ook op de zaterdagochtend (maar misschien was dat wel voor het ontbijt). Ik vraag dit omdat mijn man zich toch heftig zorgen maakt over het verder verlaagde Hb, en eigenlijk niet tot eind volgende week wil wachten met opnieuw prikken, stel dat het nog verder daalt dan wil je dat eerder weten. Ik bedenk net nog een mogelijke verklaring voor het verder verlaagde Hb: kan het zijn dat juist het heropgenomen bloed (wat van de maagbloeding via de darm opnieuw in het bloed kwam) tijdelijk voor een hoger Hb gezorgd heeft?

Wikke

Wikke

24-09-2015 om 23:49

Hb nuchter meten maakt niet uit, dat is met een glucose of cholestorolbepaling wel zo, maar niet met een hbbepaling. Nuchter betekent zonder voedsel/drinken in de ochtend prikken. Bij een algemeen bloedbeeldcontrole hoeft dat dus niet.
De rest van je vragen zijn voor mij te gespecialiseerd, maar bij ongerustheid bel je gewoon de arts weer. Ik snap dat je vertrouwen nu in je ongerustheid wankel is, ook daar is een arts voor.
Dus bel gewoon morgen even op, schrijf je vragen op en stel die of laat die stellen aan de arts.
Moet hij nog op her-controle? Ook dan kun je alles nog een keer vragen. Sterkte, ik kan me voorstellen dat jullie erg geschrokken zijn en dat je nog veel vragen hebt.

Twee vragen

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1141821/

Hieruit begrijp ik dat de variatie gedurende de dag minder dan 5 procent bedraagt waarbij het HB 's ochtends gemeten het hoogste is.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat je nuchter moest zijn voor het prikken van HB en ook niet wat je gegeten of gedronken hebt maakt uit.

Maar als je je zorgen maakt of je zoon nog aan het bloeden is en of je dat niet beter zou kunnen controleren door het bloedprikken, zou ik dat morgen aan de specialist vragen.

Waarom denk je dat hij nog bloedt? Heeft hij verder nog klachten?

Blondy

Blondy

25-09-2015 om 08:31

Bloeding en hb

Hb gehalte is de concentratiehemoglobine in je bloed. Snel na flink bloedverlies is dat nog even hoog als daarvoor, je hebt dan tijdelijk minder bloed maar de concentratie van de stoffen daarin is hetzelfde, dus ook het hb zal nog niet veel veranderd zijn. De hb daling zie je pas als je lichaam het volumeverlies is gaan compenseren met vocht, je hebt dan weer evenveel bloed maar dunner,minder geconcentreerd.
Daarom zegt een hb meting snel na een acute flinke bloeding nog niet veel. De metingen bij je zoon zeggen niet dat hij heeft doorgebloed maar dat kort na de bloeding de verdunning nog niet was gebeurd en dat is normaal.

Puck

Puck

25-09-2015 om 09:30

nuchter-niet nuchter

Dat hij de eerste keer bloed moest laten prikken zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de andere bepalingen die ze wilden doen en waarvoor nuchter wel val belang is. Voor Hb maakt het niet zoveel uit. En een Hb van 6,3 is wel te laag voor een jonge knul, maar ook weer niet zo dramatisch laag dat je na een maagbloeding je heel ernstig zorgen moet maken. Blondy geeft een goede uitleg waarom het pas later daalt. En Hb gaat nu eenmaal langzaam omhoog tenzij je en bloedtransfusie toepast, maar dat gaan ze echt niet doen bij deze waarden. Daarom is het ook zinloos om eerder te prikken dan gepland tenzij er andere klachten zijn die dat zouden rechtvaardigen. Ik snap de ongerustheid van je man maar ik denk dat het niet terecht is en ook niet zinvol om eerder te prikken.

Marjoleine64

Marjoleine64

25-09-2015 om 21:04

Bedankt weer allemaal

Fijn dat jullie onze vermoedens bevestigen. Man heeft vandaag met de huisarts gebeld over zijn zorgen (vooral hij maakt zich ernstig zorgen of de bloeding wel gestopt is, of zoon wel de juiste behandeling krijgt/gekregen heeft). Die bevestigde inderdaad ook dat Hb tijdens of vlak na een bloeding niets zegt, en vond 6.3 wel laag maar niet extreem alarmerend. Hij gaf wel aan dat als we zeker willen weten of het Hb weer stijgend is dat we gewoon eerder zouden moeten laten prikken, dus niet pas eind volgende week maar begin. Dat gaan we dus doen. Ook adviseerde hij tijdelijk een multivitamine met ijzer en vit B12 te geven, vooral omdat zoon ook vegetariër is en dus via voeding wat lastiger zijn Hb weer op peil krijgt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.