Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

last van kaak bij kauwbeweging

Al een paar jaar maakt mijn kaak een knakkend geluid bij kauwen (vooral 's ochtends), maar de laatste tijd eigenlijk bij elke hap- en kauwbeweging die ik maak, ongeacht het tijdstip. Het is net of mijn linker kaakgewricht in en uit schiet en daarom probeer ik nu enkel het eten links te kauwen, omdat ik heb gemerkt dat het dan minder is. Het was nooit pijnlijk, zo'n knakkende kaak. Maar nu merk ik dat ik er wel last van krijg. Zwelgman moet morgen naar de ortho voor zijn beugel en zal het meteen even voorleggen, maar ondertussen ben ik wel benieuwd of iemand het hier kent? En wat er aan gedaan kan worden..

Tandarts

Ga er maar even mee naar de tandarts, als hij het ook geen goed geluid vindt, dat kraken, verwijst hij je vast door naar een kaakchirurg. Knakken kan onschuldig zijn, maar het kan ook een teken zijn dat je kaakgewricht niet goed werkt, die kan daardoor afslijten.

skik

Paula

Paula

20-04-2015 om 21:48

Fysiotherapie helpt goed

Dochter hier heeft ook al erg lang van haar kaakgewricht. Een vriendin van haar was voor dezelfde klachten bij een fysiotherapeut geweest. En dat heeft haar blijvend van de klachten/pijn afgeholpen. Dochter is nu ook onder behandeling daar en er zit na een paar behandelingen al zeker verbetering in. Ik denk dat dit wel een specialisatie is van de fysiotherapeut maar dat weet ik niet zeker.

Anno

Anno

20-04-2015 om 23:49

Je gaat dan naar een kaak/mondfysiotherapeut als dat bij je klachten zou passen.
Hier ook geweest omdat door kaakklemmen de hele boel vastzat. Ik had de kaakspieren van een bodybuilder zeg maar.
Nu kan ik zelf masseren en voorkom ik het.
Afhankelijk van de oorzaak en/of je klachten kun je via de huisarts of tandarts wel de goede kant op gewezen worden.

Zwelgje

Zwelgje

21-04-2015 om 06:42 Topicstarter

Goed dan

Dank voor de tips. Ik ga even in de telefoon hangen vandaag.

Bitje aanmeten

Ik heb dan geen knakkende kaken maar kon 's nachts, door de kaken hard op elkaar te klemmen, de spieren verkrampen waarbij het sponsgewicht tussen de kaken samen gedrukt werd. Om verdere indrukking van dit sponsgewricht tegen te gaan, kreeg ik een bitje voor het slapen.

Twee symptonen van dat indrukken zijn lamme kaakspieren waardoor je meer het gevoel krijg dat je kaak uit zijn gewicht schiet en duizeligheid omdat dit doorwerkt op je evenwichtsorgaantjes in je oor vlak naast je kaakgewricht.
Door het bitje was dat nare gevoel van duizeligheid in de ochtend weer snel voorbij en verdween het drukkende gevoel in de kaak.

Ik slaap niet altijd met een bitje, maar als ik stress ervaar pak ik het bitje omdat ik nu weet dat de problemetiek in de kaak wordt veroorzaakt door hard samen geklemde kaken tijdens het slapen. Van anderen weet ik dat die dan met hun kaken gaan knarsen zodat ze schade krijgen aan het glazuur. Ook zij moeten dan slapen met een bitje. Aan het ingedrukte sponsgwricht is namelijk niets te doen.

hier ook

De omschrijving op de doorverwijzing was 'habituele kaakluxatie' - lees: kaak schiet om de haverklap uit de kom. En weer terug. Huisarts verwees naar kaakchirurg, die stelde bovengenoemde diagnose en verwees me door naar een gespecialiseerde fysiotherapeut die me wat dingen heeft aangeleerd waarmee ik na twee of drie behandelingen van het probleem af was. Het gebeurt me nu een enkele keer nog wel eens, maar niet meer voortdurend.

Ik had er niet heel veel last van maar ging naar de huisarts omdat ik dat knakkende geluid wel irritant vond. Maar het was dus het uit de kom schieten van het kaakgewricht. Iets andere kauwbeweging maken, probleem opgelost (althans bij mij). Maar dat moet een fysiotherapeut je dan wel even goed uitleggen.

Groeten,

Temet

Gnatoloog

Kijk eens of er een gnatoloog bij je in de buurt zit. Dat is een tandarts die gespecialiseerd is in de kaak. Ik kwam daar met dezelfde klachten terecht. Heb ook een bitje gekregen voor 's nachts en doorverwezen naar een kaakfysio (heet officieel anders) die het probleem vrij vlot kon verhelpen. Wist ik dat maar eerder. Heb echt jaren met klachten gelopen. Bij de kaakchirurg werd ik trouwens weggestuurd (daar moet je tandarts maar wat aan doen).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.