Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

An

An

31-08-2016 om 01:26

Lactosevrij is gewoon beter voor peuters en kleuters.

Ons kleinste zoontje heeft vaak krampen en slechte stoelgang van melkproducten. De dokter verwees ons naar lactose vrije melkproducten en bij deze geen problemen. Reden: Lactose is een melksuiker en is smaakloos, veranderd niets aan de smaak of kwaliteit van de melk. Als deze slecht verteert kan deze dus voor klachten zorgen, eens uit die melk ga je de melk ook beter verteren en proef je het verschil niet eens. In Duitsland heb je bijna een hele winkel vol met die lactose vrije dingen. Dus bij wie zijn of haar kind ook problemen heeft met melkproducten dan moet je lactose vrij eens proberen.

Melky

Melky

31-08-2016 om 08:01

Voor je onzin post moet je je misschien eens inlezen.
Lactosevrij (soms is lactosearm al genoeg) is goed voor mensen die te weinig hebben van het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Peuters, kleuters, pubers of volwassenen. Kan best dat dat bij je zoon het geval is en fijn dat je hebt ontdekt dat lactosevrij dus goed voor hem is. Maar ga niet vertellen dat lactosevrij *gewoon beter is voor peuters en kleuters*.

Magalí

Magalí

31-08-2016 om 08:37

En ook

Lactosevrije melk is zoeter, omdat de lactose die in de melk zit door bewerking met lactase omgezet wordt naar andere suikers die zoeter zijn.
Dus er is wel smaakverschil.

Verder krijgen mijn kinderen en ik van lactose een ogeblazen gevoel, diarre of juist verstopping. Maar lactosevrije melk ligt ons heel zwaar op de maag en we worden er misselijk van. Schiet ook niet op dus. Dus wij eten produkten waar lactose sowieso al amper inzit, zoals yoghurt en harde, Nederlandse kaas. Melk drinken we gewoon niet, alleen zoon drinkt chocolade-rijstmelk (wat dus geen melk is).

Fransien

Fransien

31-08-2016 om 10:29

lactose-vrij

Melk is prima voor kinderen die het verdragen, er zitten een hoop voedingsstoffen in die ze goed kunnen gebruiken. Lactose is melksuiker en een van de standaard bestanddelen van melk, ook van moedermelk overigens. Meestal kunnen kinderen en volwassenen hier prima tegen lactose, maar niet iedereen blijft het enzym lactase na de baby-tijd aanmaken.
Baby's maken volop lactase aan want in moedermelk zit ontzettend veel lactose, maar later wordt het enzym als het ware uitgeschakeld. Dit is iets wat bij veel bevolkingsgroepen voorkomt, waarom zou je een enzym aanmaken wat geen nut meer heeft na de borstvoedingsperiode.
Toen mensen vee zijn gaan houden, bleek dat sommige kinderen/mensen het enzym hun hele leven aanmaakten. Die kinderen/mensen hadden er een vrij constante voedingsbron bij en waren dus over het algemeen in het voordeel ten opzichte van de mensen die melk niet verdroegen.
Het gen wat ervoor zorgt dat mensen hun hele leven lactase blijven aanmaken komt tegenwoordig veel voor in gebieden waar veel vee gehouden is. Europa bijvoorbeeld, maar ook sommige volkeren in Azië en Afrika. Maar nog steeds maakt ook daar niet iedereen z'n hele leven lactase aan.

Als je kind het enzym lactase niet of nauwelijks aanmaakt, heeft hij/zij last van lactose en moet je dus overgaan op alternatieven. Dat is niet erg, hele bevolkingsgroepen worden daar groot mee.
Als je kind het enzym lactase wel aanmaakt, heeft hij/zij geen enkele last van melk en kan gewoon eten en drinken wat hij/zij/ouders willen. Qua gezondheid hoeft zo'n kind helemaal niet over op lactose-vrije dingen en zou ik het zelf ook niet doen, die producten zijn stukken duurder.

Samengevat: lactose-vrij is niet gezonder voor kinderen, alleen de uitzonderingen die geen of te weinig lactase aanmaken hebben het nodig.

Ad Hombre

Ad Hombre

31-08-2016 om 11:29

Voedselfobie

Echt een nieuwe trend.

Zijn er mensen die niet tegen lactose kunnen, dan wordt dat direct doorgetrokken naar de rest van de bevolking. Lactose is slecht!

Zijn er mensen die niet tegen gluten kunnen, dan wordt dat direct doorgetrokken naar de rest van de bevolking. Gluten zijn slecht!

https://en.wikipedia.org/wiki/Avoidant/restrictive_food_intake_disorder

Magalí

Magalí

31-08-2016 om 12:05

Nuance

De titel die An aan haar bericht heeft gegeven, is ongenuanceerd. Maar als je haar berichtje leest, dan gat het eigenlijk toch alleen over kinderen die melk niet goed verdragen.

Tip

Ik kan me toch voorstellen dat het zo'n opluchting is dat je weet wat je kind niet kan verdragen dat je die tip ook wel even wil delen. Maar zo zijn er inderdaad meer voedingsmiddelen. Niets op tegen om dat een tijdje uit het dieet van een kind te halen als er klachten zijn. Er zijn genoeg alternatieve voedingsmiddelen zonder direct aangezien te worden als een soort foodfreak. Dat is ook wel een dingetje. Of je door de kat of door de hond gebeten wordt. Allergie bestaat niet, die ken ik, en het commentaar ook, en de fouten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.