Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bloemetje11

Bloemetje11

15-09-2016 om 11:40

Komt dit vaker voor? Fixeren onrustige patient

Mijn hoogbejaarde demente moeder heeft helaas haar heup gebroken en ligt in het ziekenhuis. Ze wacht nu op een revalidatieplek in een verpleeghuis. Afgelopen nacht is ze 2x uit bed gevallen. Gelukkig nu niets gebroken. Omdat mijn moeder kennelijk zo onrustig is, wil het ziekenhuis haar fixeren tenzij ik bij haar blijf totdat ze kan verhuizen.
Even afgezien van het feit dat ik niet zomaar de hele dag/nacht beschikbaar kan zijn, vraag ik me af of een ziekenhuis dit kan verlangen. Ik ben enig kind en er is geen familie meer. Is fixatie dan echt het enige middel voor iemand die eigenlijk door haar ziekte 'moet' bewegen?

Medicatie?

Overleg over rustgevende medicatie voor de perioden waarin je er niet zelf kunt zijn. Naast iemand bij gaar of fixeren en er geen andere methode vrees ik. Als er geen verdere familie is, lijkt dit me de enige oplossing.

Paperclip

Paperclip

15-09-2016 om 11:47

Andere opties

http://www.vilans.nl/docs/producten/Alternatievenbundel_2013.pdf

Ik vind dat dit ziekenhuis echt steken laat vallen. In onze vergrijzende samenleving komt het steeds vaker voor dat demente ouderen in het ziekenhuis verblijven. Daar moeten ze beleid op maken. In bovenstaand document van Vilans (het kenniscentrum voor langdurende zorg) staan veel opties en mogelijkheden beschreven. Dit document wordt in veel verpleeghuizen gebruikt. Nu is een ziekenhuis natuurlijk per definitie eigenlijk geen plek waar langdurende zorg wordt geboden, maar ze hebben wel als doel de patiënt zo snel mogelijk zover te krijgen dat hij/zij terug kan naar huis of naar een andere instelling. Uit bed vallen draagt daar niet toe bij, lijkt me.

Ik zou het document bestuderen en kijken of er dingen in zitten waarvan jij denkt dat het ziekenhuis ze (met jouw hulp wellicht) kan inzetten. Hulpmiddelen kun je vaak via de verzekering vergoed krijgen of lenen via een thuiszorgwinkel als je daar lid van bent.

Succes, en sterkte voor je moeder.

bloemetje

bloemetje

15-09-2016 om 11:51

raar verzoek

Ik vind het een raar verzoek. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat een ziekenhuis geen hulpmiddelen heeft om te zorgen dat iemand uit bed valt. Juist in ziekenhuizen hebben ze toch allerhande hekjes, rekjes etc. die aan een bed bevestigd kunnen worden? Misschien moeten ze eens een bezoekje brengen aan de kinderafdeling?

Taruh

Taruh

15-09-2016 om 11:51

vaak wel

zeker 's nachts als het aantal verpleegkundigen op een afdeling minimaal is wil je vooral voorkomen dat een patient letsel op loopt door uit bed te vallen.

Je hebt als naaste het recht om hier een gesprek over te hebben met de afdeling: waarom fixatie, wat zijn de overwogen alternatieven, wat hebben ze nog meer gedaan, hoe vind de fixatie plaats, wat is het tijdsschema van de fixatie: continu, of alleen 's nachts. Wat zijn de controles die gedaan worden, hoe vaak zijn die controles.

En dan kun je wel of geen toestemming geven. Als je geen toestemming geeft en zelf niet aanwezig bent loopt je moeder een risico op weer uit bed vallen en mogelijk meer letsel.

Taruh

Taruh

15-09-2016 om 11:52

bloemetje

hekjes vallen ook onder fixatie. Het is een vrijheidsbeperking.

Bloemetje11

Bloemetje11

15-09-2016 om 11:56

reactie

Dank voor de snelle reacties. Ik ga de link goed lezen.
Ik begrijp best dat het ziekenhuis niet de juiste zorg kan bieden aan dit soort patiënten maar ze geven wel heel snel op. Ook laten ze zelf het bedhekje naar beneden staan.
Eerst lezen dus en dan snel naar het ziekenhuis.

zorgmedewerker

zorgmedewerker

15-09-2016 om 12:08

erbij blijven

Wat een vervelende situatie. Je zult je vast machteloos voelen.

Erbij blijven door familie, is in het ziekenhuis een goede manier om vallen te voorkomen. Maar het moet wel opgebracht kunnen worden. Zijn er andere mensen in het netwerk die eventueel bij haar kunnen blijven?

Bij mij op mijn werk wordt er nauwelijks meer gefixeerd. Als iemand uit bed klimt, krijgen ze een superlaag bed, wat op de grond kan zakken en een matras/judomat voor het bed. Ook krijgen ze een sensor waardoor de zorg weet dat ze uit bed klimmen.

Ik weet niet of zulke bedden in het ziekenhuis beschikbaar zijn? Bij ons op het werk is het altijd een heel gedoe om zo'n superlaag bed voor iemand te regelen. Ze staan niet klaar in een magazijn of zo.

Verder is het ook belangrijk dat ze overdag geactiveerd wordt. Zodat ze 's nachts moe is en kan slapen. Hoe doen ze dat?

Het is belangrijk om erg op te passen met medicatie. Rustgevende medicatie doet vaak meer kwaad dan goed.

Is er in het ziekenhuis een geriater die meekijkt? Heeft het ziekenhuis een valpreventie protocol?

Als ze uiteindelijk toch kiezen voor fixeren, is het risico op doorligplekken groot. Dus ook dat is een aandachtspunt. Hebben ze daar een beleid op? Gaan ze haar dan wisselligging geven?

Nou ja een hoop vragen die je aan het ziekenhuis kunt stellen.
succes

Zorgmedewerker

Zorgmedewerker

15-09-2016 om 12:12

bedhek

Het bedhek naar beneden is vaak veiliger, omdat ze anders van een hogere afstand valt. Bij onrustige clienten op mijn werk mogen de bedhekken juist niet omhoog.

Paperclip

Paperclip

15-09-2016 om 12:57

Het is inderdaad lastig in een ziekenhuis

Maar ik ben met je eens dat de bal nu wel heel erg op jouw wordt gelegd en dat ze snel opgeven. Zoals ik al zei, het is in het belang van de ziekenhuizen zelf dat ze speciaal beleid maken op het verzorgen van dementerende ouderen. Die maken een flink deel uit van hun patiënten inmiddels. Vaak is er inderdaad ook een specialist ouderenzorg in te schakelen (geriater is een wat verouderde term). Vraag ze anders idd om te beginnen om het bed voor de nacht op de laagste stand te zetten. Op zich is het verstandig om in het geval van je moeder het bedhekje omlaag te doen, inderdaad om te zorgen dat niet van nóg grotere hoogte valt.

zorgmedewerker

zorgmedewerker

15-09-2016 om 13:09

Haha

Zolang ze mij nog zuster blijven noemen, noem ik de specialist ouderenzorg lekker nog geriater. Hihi

Paulientje

Paulientje

15-09-2016 om 19:44

Effe o.t. terminologie

Een geriater is een medisch specialist ( een arts dus) meestal werkend in een ziekenhuis. Een specialist ouderengeneeskunde is een andere medisch specialist meestal werkend in een verpleeghuis. Een specialist ouderenzorg is een term die gebruikt wordt voor een verpleegkundig specialist.

Veiligheid

Het zou fijn zijn als er familie bij haar kan blijven in het ziekenhuis. Bij kinderen gebeurt dat vaak ook en het kan veel veiligheid schelen.
De afdelingsarts kan beoordelen of er door de operatie meer verwardheid is ontstaan of soms zelfs een delier. Dat is niet ongebruikelijk.
Soms kun je bij verwarde ouderen beter koffie geven ook al is het midden in de nacht. Dat bevordert de doorbloeding en helpt tegen de verwarring en kan zorgen dat mensen helderder gaan reageren. Waardoor ze zelfs rustiger kunnen slapen.
En altijd is onrust ook een signaal of er sprake is van honger of dorst of er is een toiletgang nodig of er is een gedachte die men op wil volgen.
Het kan helpen om daar aan tegemoet te komen. Vooral als je de oudere goed kent, zoals in het geval van familie, of v.
aste verzorgers, is dat natuurlijk makkelijker dan vreemd ziekenhuispersoneel.
De omgeving kan ook bijdragen aan de verwarring.
Ik had een keer in een nieuw gebouwd academisch ziekenhuis een verwarde oudere in een kamer zonder gordijnen. Je keek naar buiten in een groot donker gat met allemaal lichtjes in de verte.
Die lichtjes reflecteerden op een abstract schilderij achter glas dat daardoor vreemd schitterde aan de muur.
Ik heb het schilderij van de muur gehaald en een kamerscherm om het bed geregeld.
Als je al in de war bent helpt dat ook niet om je te kunnen oriënteren.
Het kan ook helpen om vertrouwde zaken mee te geven als een eigen bekende deken, eigen serviesgoed, foto's op het nachtkastje en andere bekende spullen die direct een gevoel van vertrouwdheid kunnen geven.
Maar in een kwetsbare fase zijn mensen in je nabijheid de beste veiligheid.

Mijn ervaring

Mijn vader kwam met een heupbreuk in het ziekenhuis terecht. Dat was de start van een lang revalidatieproces, met helaas meer dalen dan toppen. Ook hij is meermalen erg onrustig geweest, is een paar keer in een delier gekomen. Bij ons vroeg het ziekenhuis ook of we, als hij zo onrustig was bij hem konden blijven. Dat hebben we gedaan maar niet nachten lang. Als wij er waten waren de hekjes ook omhoog. Als wij aan het eind van de avond ervoor kozen om naar huis te gaan werd mijn vader gesedeerd. Elke keer werd hij na een paar dagen rustiger en konden de vrijheidsbeperkende maatregelen en sedatie weer stoppen.
Ik vond het zelf heel zwaar om erbij te zijn, maar ben blij dat ik er in die periodes wel kon zijn. Achteraf bezien was het een heel bijzondere tijd.

Voorkomen

De aanwezigheid van familie gedurende de nacht, kan een val niet uitsluiten. Als de familielid in slaap valt, gaat men er toch van uit dat de patient veilig is. Fixeren in een bandensysteem, lijkt mensonwaardig maar de patient kan wel met de benen bewegen of met de schouders draaien. Maar het voorkomt een valpartije en botbreuk, ook op momenten waarbij de aandacht verslapt.

Zorgmedewerker

Zorgmedewerker

16-09-2016 om 08:25

Hoe is het nu met je moeder? Ben je nog gisteren nog verder gekomen met het ziekenhuis?

Bloemetje11

Bloemetje11

16-09-2016 om 08:58

Hoe het nu gaat

Uiteindelijk bleek fixatie niet nodig. Gelukkig! Gistermiddag ben ik bij haar gebleven en eigenlijk was ze heel rustig.

Het ziekenhuis heeft wel aangegeven dat ze dit middel in het uiterste geval zullen gebruiken. Ze kunnen mijn moeder niet continue in de gaten houden. Het wachten is nu op een plek in een revalidatiecentrum.
Helaas is er verder geen familie om de taken een beetje te verdelen. Ben twee jaar met haar bezig: van zelfstandig wonen naar verzorgingshuis en nu enigzins versneld door haar val, verpleeghuis.

Dank voor jullie reacties. Het forum helpt me vaak om mijn gedachten wat te ordenen....

Zorgmedewerker

Zorgmedewerker

16-09-2016 om 13:45

Sterkte

Het lijkt me zwaar als alles op jou neerkomt. Heel veel sterkte ermee.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.