Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

bril

bril

08-10-2014 om 08:43

Kind ziet slecht; Opticien of huisarts

Mijn dochter van 11 zegt allen minder te zien dan andere kinderen. Thuis even iets op afstand laten lezen en ze kan net iets minder zien dan ik. Ik heb zelf ook een bril (bijziend) en zie daarmee weer iets minder dan mijn man.
Dus ik vermoed dat ze ook wel een beetje bijziend is.

Nu is mijn vraag kan ik gewoon bij een opticien laten testen of moet dit door de huisarts worden afgehandeld?
Of kan ik bij de opticien een indicatie krijgen of het nodig is om een bril te kopen.
Zelf ben ik tot mijn 12e ook steeds door een oogarts gezien. Dat moest toen als je bijziend was meen ik me te herinneren. Maar kwam toen nogal overbodig op mij over. De opticien deed de meting toch nog een keer en veel zorgvuldiger.

Mijntje

Mijntje

08-10-2014 om 08:48

eerste keer

Ik zou de eerste keer zeker even via de huisarts een verwijzing vragen en een oogarts of orthoptist laten kijken. Als er dan geen bijzonderheden zijn kan je de keer erna naar de opticien.

Katniss

Katniss

08-10-2014 om 08:51

Huisarts

Ik zou het via de huisarts doen, en dan naar oogarts/orthoptist, maar vanaf een jaar of 10 zou de opticien ook kunnen. Voordeel van de orthoptist is dat er zorgvuldig gemeten wordt na druppelen. Zelfs mijn. 15-jarige kan nog zo goed accommoderen dat ze nagenoeg niet te meten is door de opticien (zit dan twee punten tussen).

Odile

Odile

08-10-2014 om 08:53

opticien en dan huisarts

Ik heb het met mijn kinderen zo gedaan: eerst langs de opticien om te kijken of er een afwijking was, en die heeft me doorgestuurd naar de huisarts voor een verwijzing naar het ziekenhuis voor een oogmeting. Mijn dochters waren jonger dan die van jou, tot 12 jaar moet je eigenlijk naar de oogarts, maar ik vond het wel handig om te weten (via de opticien) of er überhaupt een afwijking was.

Thursday Next

Thursday Next

08-10-2014 om 09:09

hier

zijn we met dochter van bijna 11 destijds ook eerst naar de opticien gegaan. Die zei zelf ook dat het eigenlijk tot 12 jaar via huisarts/oogarts moet, maar soms is het voor hen al heel duidelijk wat voor bril ze moet. Als ze twijfelden zou dochter alsnog naar de oogarts moeten. Bij haar was de afwijking duidelijk en eenduidig dus ze kon meteen een bril krijgen.

Jesse_1

Jesse_1

08-10-2014 om 09:14

Even langs de opticien

Die kunnen heel makkelijk zien of er wat is, indien nodig zeggen ze zelf wel dat je nog even langs de huisarts moet.

Ilva

Ilva

08-10-2014 om 09:15

Oogarts

Ga, zeker met een kind, altijd eerst langs bij een oogarts. Het zal wel niet maar het is mogelijk dat er iets met de ogen aan de hand is, een oogarts kan dat bekijken, een opticien niet.
En kijk ook even goed waar je naar de oogarts gaat. Ik wilde voor mijn zoon eerst naar het ziekenhuis gaan maar daar was de wachttijd heel lang. Op advies van een vriendin ben ik naar een oogkliniek gegaan. Daar kon ik heel snel terecht en het werd ook volledig vergoed door de verzekering.

bril

bril

08-10-2014 om 09:33

Oogarts hier

Dat is nog een soort probleem. De oogarts in het plaatselijke ziekenhuis (waar de huisarts ons waarschijnlijk naartoe verwijst) heeft en een lange wachttijd en staat ook nog eens slecht aangeschreven. Hij heeft in ieder geval heel erg geblunderd bij de vader van een vriendin van me. En die is 'gered' door de opticien! Want die zag wel wat er loos was en de oogarts dus niet.
En ik heb er al meer slechte verhalen over gehoord. Ik ben daar dus niet zo voor in zeg maar.

Oogkliniek is wel een optie dan, maar wordt dat zomaar door alle verzekeraars vergoed?

Toch denk ik dat ik in ieder geval even voor een snelle diagnose bij de opticien langs ga. Bij de huisarts kan ik meestal pas volgende week terecht en dan kan ik vanmiddag wel bellen, mocht de opticien er niet uit komen.
Ik kom zelf overigens al jaren bij die man, en hij is uitgebreid gediplomeerd en heeft mijn ogen altijd goed in de gaten gehouden. Ook in mijn lenzenperiode.
Ik weet niet hoe het nu gaat, maar de oogarts deed bij mij altijd alleen een scherpte-meting om te zien welke sterkte ik had. Nooit druppels gehad (Of was dat toen nog niet?).

Behalve iets onscherp zich heeft ze geen klachten. En ik twijfel ook een beetje of het geen "interessant-doenerij" is. Mijn kind is er helaas wel een type voor.
Kan een opticien daar ook doorheen prikken?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

08-10-2014 om 09:55

Een goeie opticien gebruikt verschillende methodieken om te meten. Bij interessant-doenerij zou ze dan toch wel door de mand vallen.

bril

bril

08-10-2014 om 10:10

Gelukkig

Want ik twijfel nogal of ze het echt slecht ziet. Maar ik wil dit graag wel serieus bekijken, want als ze echt slecht ziet is het nogal erg als we er niks aan doen.
Dat is mij als kind helaas wel overkomen, ik was ook zo'n type denk ik.

Katniss

Katniss

08-10-2014 om 10:23

Wachttijd

Dat is wel iets waar je sowieso mee te maken krijgt als je medisch gezien wilt worden. Een tijdje geleden was de bril van mijn dochter stuk. Omdat ik haar eerst gemeten wilde hebben voordat ik voor een vermogen een nieuwe bril koop, heb ik drie ziekenhuizen en een oogkliniek gebeld, maar we konden pas na ruim drie weken terecht (terwijl het in mijn ogen een 'spoedje' was). De opticien waar we ook geweest zijn zei heel eerlijk dat hij haar niet kon meten, maar ik heb ook wel verhalen gehoord van opticiens die vooral commerciële belangen voor ogen hebben.

bril

bril

08-10-2014 om 10:54

Wachttijd is hier 4 weken

Stond op de site van het ziekenhuis.
Wow dat is best lang.

Nouja eerst maar eens kijken wat de opticien zegt.
Dank allen, we gaan er achteraan.

Barbara

Barbara

08-10-2014 om 12:01

Hier

4 maanden wachttijd voor volwassenen, kinderen gaan altijd voor en tussendoor, alleen is dat dan vaak nog steeds 2-4 wkn wachttijd. Als er niets ernstigs is is dat ook niet zo'n hele grote ramp denk ik.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

08-10-2014 om 16:58

Optometrist

Mijn zoon van nu 13 had vorig jaar ook het idee dat hij slechter zag. Ik herkende zijn klachten omdat ik zelf op mijn 12e ook slechtziend bleek te zijn. Dus ik ben zsm met hem naar een goede brillenzaak gegaan waar een optometrist werkt. Deze heeft zijn ogen opgemeten en inderdaad bleek hij +2 te hebben met een lichte cilinderafwijking. Meteen een bril besteld en binnen anderhalve week was hij aan de bril. Nota ingediend bij de zorgverzekering en de glazen werden vergoed. Naar de oogarts gaan hoeft echt niet tenzij de opticien/optometrist eventueel andere afwijkingen constateert en/of als er nog andere klachten zijn. Een optometrist is wettelijk erkend binnen de gezondheidszorg als oogzorgverlener en heeft een HBO- studie gedaan terwijl het beroep opticien geen titelbescherming heeft; iedereen kan zich dus opticien noemen. Je hebt tegenwoordig ook geen verwijzing meer nodig van de huisarts voor een onderzoek door de optometrist.

guera

guera

08-10-2014 om 19:26

oogarts

Bij de opticien had dochter een afwijking. Bij de optometrist na druppelen niet. Arts kan nauwkeurig meten. Opticien smeerde ons al bijna een bril aan.

bril

bril

09-10-2014 om 09:22

Loos alarm

De opticien kon er met moeite bij de subjectieve meting (dus dat kind zegt of het met glaasje erbij beter is of slechter) een -.25 uithalen en bij een oog nog niet eens. Bij de objectieve meting (kijken naar die luchtballon) kwam er 0 uit.

Dus geen bril nodig voor zicht.
Het zou kunnen dat ogen toch iets achteruit zijn gegaan en dat ze dus altijd meer dan 100% zich had en dat dit haar nu opvalt.

Zelf vermoed ik een beetje dat dochter graag een bril zou willen (vriendinnetje heeft er net een) en dat ze dus daarom met die klachten kwam. Ze was in ieder geval wel een beetje teleurgesteld dat ze geen bril hoefde....

En dus kan ik er ook wel van uit gaan dat de opticien in kwestie geen bril wilde aansmeren, wan deze raadde me af om aan de bril te gaan in dit geval. Eventueel na een paar maanden nog een keer langskomen om te kijken of het zicht achteruit aan het gaan is.
We gaan het wel in de gaten houden hoor, voor zo'n snelle diagnose is zo'n opticien wel handig.
Ik vind deze ook erg service gericht en heb niet het idee dat ze je iets willen aansmeren. Ik kom er zelf al heel lang en heb er gewoon goede ervaringen mee.

Ilva

Ilva

09-10-2014 om 09:28

Oogarts

Als je nu weet dat het niet veel haast heeft, ga je dan nog een afspraak maken bij de oogarts? Ik ben misschien een muts maar als het om mijn kinderen gaat wil ik zekerheid. En een arts kijkt toch naar meer.

ja toch ook oogarts

Als er bij de objectieve meting 0 uitkwam, zou je dochter heel goed een plus-afwijking kunnen hebben (die ze tijdens het meten 'weg-accommodeert'). Bij de oogarts/orthoptist wordt gedruppeld, waardoor de accommodatie uitgeschakeld wordt en een eventuele plus-afwijking naar voren kan komen.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-10-2014 om 10:42

Oogarts

Ik heb zelf oogproblemen en heb daarom toen de kinderen nog heel klein waren een onderzoek laten doen door de oogarts. Baat het niet dan schaadt het ook niet en omdat het een kind is kost het je niets. Als er toch iets uitkomt wat op een bril wijst, kun je het recept opvragen en naar de winkel meenemen.

bril

bril

09-10-2014 om 11:48

Huisarts volgende week

Ik heb een afspraak voor woensdagmiddag kunnen maken.

focussen op afstand

Als mijn dochter op afstand moet kijken gaat het beeld bewegen. Ze heeft inwendige scheelheid, dus kost het moeite om het brandpunt te maken tussen 2 ogen.
Pas toen ze 13 jaar was is dat bij de brillenwinkel ontdekt.
Verder heeft ze ook nog een plus of min, kan ik maar niet goed onthouden. En dat is al op veel jongeren leeftijd geconstateerd. Eerst bij de optometrist van de brillenwinkel, vanwege de wachttijd voor de oogarts. Later bij de oogarts. Ook is dochter nog naar een oogkliniek geweest. De eerste optometrist (ik kan het verschil tussen die beroepen ook maar niet goed onthouden) was zelfs gespecialiseerd in autisme. Omdat de communicatie daardoor moeilijker is bij het vaststellen van oogafwijkingen.
Maar pas op 13 jarige leeftijd kon dochter ook goed de vragen begrijpen en door goed doorvragen van de medewerker van de brillenwinkel is het toen vastgesteld.
Kun je niets aan doen, maar wel maakt het begrijpelijk waarom dochter evengoed dicht bij het bord moet zitten ook al heeft ze een bril.
Ook zonder oogafwijking kan een kind een 'lui oog' hebben en inwendig scheelzien en moeite hebben met in de verte kijken omdat het beeld dan gaat trillen van de inspanning van de luie oogspier.
Zoiets.

Linda K

Linda K

12-10-2014 om 13:15

Oudste

Bij oudste kwam uit de objectieve meting eerst -1 en vervolgens bij de subjectieve meting -0.25 en 0. In het ziekenhuis (voor een scala aan mogelijk ooggerelateerde klachten) gedruppeld er er kwam +1 en +1.5 uit. Later weer gedruppeld en er kwam +0.5 en +0.75 uit. Daarna een subjectieve meting gedaan zonder druppelen waar dat laatste ook weer achterhaald kon worden.

Oudste was al 17 of 18, maar moest toch echt gedruppeld worden om er iets bruikbaars uit te halen. Alleen jammer dat de metingen met druppels toch ook behoorlijk verschilden!

Linda K

Linda K

12-10-2014 om 13:17

Specialist dus

Toch naar een specialist dus. Plusafwijkingen worden alleen gevonden zonder druppels als iemand niet meer kan accommoderen, dus bij hele grote afwijkingen of op latere leeftijd. Kunnen accommoderen houdt in dat je (de meeste tijd) wel scherp kunt zien maar continu inspanning moet leveren met mogelijk klachten tot gevolg.

bril

bril

13-10-2014 om 08:45

ja dus huisarts

Want die moet me toch doorverwijzen naar een oogarts.
Ik ben bang dat we dan wel pas over een ruime maand meer weten. Als de huisarts haar tenminste wil doorverwijzen.

Ik ben zelf ook aardig thuis in het druppelen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.