Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Herfstblad

Herfstblad

04-11-2017 om 13:48

Kaakproblemem

In de loop van de jaren ben ik hier en daar een kies kwijt geraakt. Wortelkanaal-behandeld, toch weer een ontsteking eronder, afgebrokkeld en/of getrokken. Ik heb een goed gesaneerd gebit, kom regelmatig bij de tandarts. Blijkbaar ben ik gewoon gevoelig voor ontstekingen. Maar met een enkele ontbrekende kies is het verder prima leven.

Tot het een maand of 2 geleden ineens helemaal mis ging; er moest weer een (dode) kies uit, op een stuk kaak waar ik al wat mis. Zowel boven als onder. Dat betekent dus wel een behoorlijk gat.. helaas genas de wond niet zo goed en bleek de kies ernaast ook nog een wortelkanaalbehandeling nodig te hebben.. Afijn, ik kauw nu al een hele tijd maar aan 1 kant. En ik heb (door een stressperiode) last van kaakklemmen. Gevolg is dat ik nu elke dag last heb van mijn onderkaak. Soms links,soms rechts. Eerst gaf dat angst voor nieuwe kiesproblemen, maar ondertussen begrijp ik dat dat het niet is. Het is puur mijn kaak zelf.

Tja en wat nu? Uiteraard heb ik dit met mijn tandarts besproken. Het is lastig; het valt moeilijk uit te maken of de klachten komen door kaakklemmen of niet goed kunnen kauwen.. of het gewoon moeten wennen aan de nieuwe situatie in mijn mond. We hebben het gehad over een gedeeltelijke prothese, om de kauwfunktie te herstellen. Maar ja das allemaal eigen kosten en mijn verzekering dekt maar een stukje... ik twijfel. En daarom kom ik hier. Heeft een van jullie ervaring met zoiets? De stressperiode is gelukkig over dus ik hoop dat het kaakklemmen ook minder gaat worden.. is er nog hoop dat mijn klachten spontaan zullen afnemem? Of is er een andere oplossing?

Alison

Alison

04-11-2017 om 14:44

Hulpmiddelen

Ik weet dat de tandarts een plaatje kan maken zodat je tanden geen schade oplopen 's nachts en volgens Google kun je zoiets ook voor 14 euro in de winkel kopen. Misschien is dat een idee. Je zou dan na een paar keer overdag minder last moeten hebben, lijkt me.
Je zou ook een fysiotherapeut kunnen zoeken met dit specialisme. Die kan je helpen de boel wat meer te ontspannen.
In ieder geval zou ik er over denken om komend jaar een andere verzekering te nemen met een flinke tandartsvergoeding. Uiteraard moet je dan wel goed tellen of je meer vergoed krijgt dan je betaalt. Met alleen de tandarts lukt je dat waarschijnlijk niet maar als je bijvoorbeeld ook vaker naar de fysiotherapeut gaat haal je het waarschijnlijk wel.

ik heb

nu aan 1 kant boven ook alleen nog maar de laatste kies, vanaf de hoektand niets meer. Alle wortelkanaalbehandelingen die konden zijn gedaan t bleef ontsteken dus alles moest eruit.Gek genoeg alleen in de bovenkaak, ook de holtes waren vaak onstoken. Van hot naar haar geweest maar niks gevonden, tot de tanden er een voor een uit moesten. De laatste keer moest mijn brug eruit.... zo balen want dat had me veel geld gekost. Ik ga ook elk half jaar naar de tandarts, helaas is ik wacht nu op een nieuwe kroon met brug, helaas moest alles eerst 4 maanden herstellen, ivm de ontstekingen en t bot wat beschadigd was. Dat is nu over 2 weken om...maar ik heb een goede tandartsverzekering en wacht dus tot december. Dan kan ik m splitsen en krijg ik toch nog wat terug. Ik twijfel over een bovengebit met kliksysteem, mijn voortanden zijn nml ook kronen,maar die zijn zo mooi gemaakt.
Het klemmen herken ik wel, ik duw nu mijn tong regelmatig met het puntje tussen mn voortanden. Dan ontspan ik makkelijker en kan ik niet klemmen. Het maakt me bewuster ervan dat ik t doe. Zo ga ik ook slapen. Was eerst echt wennen maar ene plaatje leek me ook niks. Heb je ook hoofdpijn? Dat kreeg ik er nml wel van, van t klemmen.
Ik snijd al mijn eten, vooral vlees nu wel wat kleiner. Ik mis nml aan de andere kant 1 kies boven. Dus moet wel beter mikken zeg maar.

Bitje

Tijdens een stresspriode sliep ik blijkbaar met verkrampte kaakspieren. Het leidde tot hoofdpijn, onverwachte evenwichtsproblemen en duizeligheid, ook overdag. Ik vond het eng want ik moest ook regelmatig op de auto op pad. De tandarts meette een bitje aan waarmee ik ' nachts sliep. Binnen een korte periode ( week) merkte ik grote verbetering, de klachten namen af.
Nu heeft Herfstblad wel een ander probleem vanwege de ontstekingen aan de wortel maar ze zit ook niet lekker in haar vel. Als dit haar herstel vertraagd, is dit wel iets om mee te nemen. Als je psychische niet zo lekker gaat, wilt het lichamelijke herstel ook een tandje langzamer gaan.
Een bitje is zo gemaakt.

Pas als ik weer last heb van stress, slaap ik bij voorbaat met een bitje om evt. verkramping tegen te gaan.

Herfstblad

Herfstblad

04-11-2017 om 16:15

Gemixed probleem

Dank, dames. Het is mij duidelijk dat ik een gemixed probleem heb: het missen van kauw-oppervlak in combinatie met een aantal tandartsbehandelingen en kaakklemmen. Dat laatste is begonnen tijdens ziekte van een dierbare, die inmiddels is overleden. Ik hoop daarom dat die stress en rouw - en daarbij mijn kaakklem-verwerking 's nachts - zal gaan afnemen.

Dat van die 4 maanden wachten had ik ook al ergens gelezen. Ik zal dus sowieso nog even geduld moeten hebben voordat ik ern oplossing voor het verlies aan kauw-funktie ga overwegen. Ik heb trouwens geen hoofdpijn of duizeligheid. Alleen pijnscheuten in mijn kaken.

Ik heb al geinformeerd bij mijn verzekering, om mijn aanvullende tandartsverzekering op te hogen voor volgend jaar. Van eur 500 naar eur 1000. Maar je snapt m al: om in aanmerking te komen voor een hogere verzekering mag je niks mankeren cq verwachten.. dus dat zal m niet worden. Implantaten lijkt me niks, ik heb al zo'n probleemgebit en het risico op complicaties lijkt me groot. De oplossing zou een gedeeltelijke (frame) prothese moeten worden. Ook duur en niet zeker dat t gaat bevallen..

Alison

Alison

04-11-2017 om 19:40

Zorgverzekering

Dan blijf je natuurlijk niet bij die verzekering mag ik hopen. 12 november moeten de nieuwe voorwaarden bekend zijn en dan kun je een andere uitzoeken.
Ik wissel elk jaar. Ik bekijk wat ik nodig denk te hebben in het komende jaar en zoek daar een verzekering op uit. Toen ik nieuwe kronen en een brug moest hebben heb ik een verzekering genomen waarbij je de vergoeding van beide partners bij elkaar kunt leggen. Het is maar een voorbeeld, je moet goed de voorwaarden door kijken. Eerst eentje zoeken met een vergelijker bv die van de Consumentenbond https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/zorgverzekering-2018 Ik gebruik altijd minstens 3 vergelijkers. Dan de voorwaarden van die verzekeringen die het hoogst scoren doorkijken en daar dan de meest geschikte uit kiezen.

mama2

mama2

20-11-2017 om 20:18

Gnatholoog

Je zou voor deze klachten eens een verwijzing van je tandarts kunnen vragen naar een tandarts met specialisme Gnathologie. Kort door de bocht is dat een soort fysio en zij kan je tevens een bitje aan meten waardoor je niet meer kunt klemmen en beter leert eten zodat je niet 1 kant (over)belast.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.