Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Barvaux

Barvaux

06-01-2015 om 21:08

Hyperventilatie bij COPD?

Mijn vader (flink overgewicht, asbestlongen, COPD, rookt nog en heeft zuurstof in huis....) kan nog niet van de stoel in onze woonkamer naar de voordeur (6 meter) lopen zonder halverwege 5 minuten te moeten staan waarbij hij heel zwaar gaat ademen en dus echt moet uitrusten. Vervolgens gaat dat zo verder naar zijn auto tot hij weer kan zitten.

Hij roept al maanden dat het hyperventilatie zou zijn en zo nu en dan krijgt hij daar prednison voor.

Ik kan die hyperventilatie niet zo goed rijmen, dit zijn toch gewoon de symptomen van de COPD? Binnenkort wil ik eens mee naar de longarts om uitleg te krijgen.

ervaringsdeskundige

ervaringsdeskundige

06-01-2015 om 21:18

Kan, maar in dit geval twijfel ik

Ik ben een ex-roker die daar COPD aan heeft overgehouden en voor onder behandeling is. Je kunt gaan hyperventileren van COPD, als je verkeerd gaat ademhalen. Dat heeft niets te maken met stresshyperventilatie, maar vooral met al aanwezige kortademigheid die door verkeerd ademen wordt verergerd.

Je vader heeft flink overgewicht en rookt. Hij heeft zuurstof, dus zijn longconditie is behoorlijk beroerd. Ik ga geen preek houden over het roken. Maar het is wel een héél sterke factor. Ik geloof eerder dat hij door het roken zo benauwd is (want dit is benauwdheid). Zijn overgewicht drukt er nog eens een extra stempel op.

Ik moet bekennen dat ik ook heb gerookt in het verleden, en toen was ik ook veel vaker benauwd. En dan kreeg ik weer een prednisonrecept, waar ik fors dikker van werd. Ik loog dat ik niet rookte want ja, verslaafde mensen doen rare dingen. Achteraf vraag ik me af waarom de arts niet kon ruiken dat ik rookte, maar goed, ik ben er alweer jaren vanaf.
Blijkbaar is het nog steeds normaal om meteen maar prednison voor te schrijven en niet door te vragen over het rookgedrag. Zoiets ruik je toch aan iemand?

Wat je vader betreft denk ik, met mijn ervaring, dat in ieder geval roken heel veel ellende aanricht, en het overgewicht maakt het alleen maar erger.

Ik ben alweer jaren geleden gestopt met roken, en daardoor had ik ook geen prednison meer nodig. Ik viel daardoor weer af, en omdat ik me wat beter ging voelen kon ik ook meer gaan bewegen. Ik heb nog steeds COPD fase 2 (geen zuurstof, wel beperkingen), maar omdat ik ben gestopt met roken is de situatie stabiel geworden.

Als je vader het toestaat dat je mee gaat, zou ik zeker vragen hoe het met die hyperventilatie zit. En toch dat roken eens duidelijk benoemen, want de kans is groot dat vader dat gewoon ontkent.

Weet je vader dat de combinatie roken en zuurstof levensgevaarlijk is?

Sterkte met alles, het lijkt me heel naar om je vader zo ziek te zien.

Barvaux

Barvaux

07-01-2015 om 10:20

roken

Ik geloof niet dat hij dat roken geheim houdt. Hij gebruikt ook nooit zuurstof als hij rookt. Ik zie hem ook nooit zuurstof gebruiken. Misschien tijdens de nacht.

ervaringsdeskundige

ervaringsdeskundige

07-01-2015 om 13:18

lastig

Heel kort door de bocht: het is ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Wie zo benauwd is dat een heel klein stukje lopen niet eens meer kan, maar wel doorrookt, tja... Ik weet zelf hoe moeilijk het stoppen met roken is. Maar het is niet onmogelijk.

Omdat ik zelf geen zuurstof heb weet ik niet hoe de regels daarover zijn, maar laatst zei een lotgenoot die het wel heeft, dat je tegenwoordig geen vergoeding meer krijgt als je "parttime" zuurstof nodig hebt. Hij noemde een minimum van 16 uur per etmaal. Dit zou dus kunnen betekenen dat je vader óf zelf de kosten betaalt, of wel degelijk regelmatig/altijd zuurstof moet gebruiken maar dit niet doet. Misschien is het verstandig om ook dat helder te krijgen bij de specialist, wat die heeft voorgeschreven.

Ik begrijp je bezorgdheid. Het is moeilijk om iemand zo te zien sukkelen...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.