Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Liesbeth

Liesbeth

04-08-2015 om 13:42

Hoe zekerheid over genezen van Lyme?

Na een tekenbeet, borellia infectie en ab behandeling is wat mijn ha betreft er geen vervolg. Ik word geacht genezen te zijn en er wordt verder niets gedaan.
Weet iemand wat er op wijst dat de infectie toch niet over is? Na een tekenbeet heeft men het over de rode kring en griepverschijnselen. Zijn dat na een ab-kuur ook de kenmerken? Of zijn er andere dingen die wijzen dat de infectie nog niet helemaal weg is? En hoe krijg ik zekerheid dat de infectie wel echt weg is? Zou mijn bloed onderzocht moeten worden? Weet iemand dit?

bieb63

bieb63

04-08-2015 om 14:11

voor zover ik weet

Is het belangrijk er op tijd bij te zijn als je een tekenbeet hebt gehad (m.n. als er rode kringen ontstaan). Ik geloof iets van binnen 24 uur. Dan krijg je een a.b. kuur en zou er geen infectie ontstaan. Dus ik weet niet hoelang na de beet de a.b. kuur bij jou is begonnen?

Liesbeth

Liesbeth

04-08-2015 om 14:20

hmm

Zie even het belang niet vwb tijd tussen beet en kuur?
Ik heb de kuur al gehad en zou vlgs ha gewoon 'genezen' zijn. Ik had een infectie (nl rode kring en griepverschijnselen). Ik vraag me nu af hoe ik weet of ik idd genezen ben na de ab-kuur. Moet ik weer letten op griepverschijnselen? Of is er een test die je kunt/moet doen om zekerheid te hebben.

Amare

Amare

04-08-2015 om 14:41

Maar

Blijkbaar heb je nu geen verschijnselen meer. Dan ben je toch klaar? Waarom wil je perse ziek blijven?

bieb63

bieb63

04-08-2015 om 15:05

Liesbeth

"Zie even het belang niet vwb tijd tussen beet en kuur?" Ik snap je vraag niet helemaal, want dat belang is er zeker. Binnen 24 uur kan lyme niet je gehele bloedbaan veroveren. Dus direct een kuur beginnen om het bij de bron te stoppen.

Geen definitieve test

http://www.lymenet.nl/info/lyme-diagnose

Dat is juist het lastige met de ziekte van Lyme. Het is niet definitief uit te sluiten. De tests zijn beperkt. Er wordt dan ook steeds benadrukt dat we betere tests nodig hebben. Maar dat is moeilijk omdat die spirocheten zich blijkbaar nogal weten te verstoppen.
Als andere ziektes zijn uitgesloten blijf je daarom toch altijd in je achterhoofd houden dat Lyme aan de orde kan zijn.

Tine

Tine

04-08-2015 om 16:02

nee bieb

binnen 24 uur een kuur is helemaal niet aan de orde. Als de teek langer dan 24 uur zit voor hij eruit gaat KUN je eenmalig antibiotica overwegen (dus geen kuur) maar of dat helpt wordt nog onderzocht.
Een kuur krijg je als je na een tekenbeet verschijnselen van ziekte krijgt zoals griepachtige dingen en een rode kring en daarna zou de bacterie het loodje gelegd moeten hebben. Maar zoals met alles van ziekte en gezondheid, volledige garanties zijn er nooit.
Liesbeth ik zou er maar van uit gaan dat het klaar is. Mocht je in de toekomst onverklaarbaar ziek worden of klachten krijgen dan kun je tegen die tijd melden dat je ooit voor Lyme behandeld bent geweest en dan kan men daarop verder kijken.

Marjoleine64

Marjoleine64

04-08-2015 om 16:47

Precies

Ook wij kregen na een vervelende lyme-infectie bij zoon (kniegewricht, weken ziekenhuis) na afloop van de AB kuur te horen dat er niets meer nodig was. We hebben ons daar uiteindelijk bij neergelegd, maar houden wel in ons achterhoofd dat als er weer eens iets is mt zoon wat geen duidelijke oorzaak heeft dat het toch weer (of opnieuw) lyme kan zijn. In het bloed is de bacterie in ieder geval niet meer aan te tonen na een kuur, maar hij kan zich wel schuilhouden in zenuwbanen of gewrichten. Daar kan je helemaal niets tegen doen schijnt het...

Liesbeth

Liesbeth

04-08-2015 om 16:49

belang

Bieb: In zijn algemeenheid is de tijd tussen beet en starten kuur natuurlijk wel van belang. Alleen vwb mijn vraag is dat niet ter zake. Dat bedoelde ik.

Trouwens, er zijn nieuwe (Engelstalige) onderzoeksresultaten die juist uitwijzen dat een profylactische enkele doxy-dosis juist contraproductief is en de eerste verschijnselen (rode kring) juist maskeren. Het is een beetje van 'ik heb ergens gelezen dat' want ik weet de link niet meer. Dus voor wat het waard is.

Tine/Annej bedankt voor jullie reacties. Toch flink waardeloos, want het voelt wel als een soort zwaard van Damocles, moet ik zeggen.

Tine

Tine

04-08-2015 om 17:24

Zwaard

Zou dat zwaard niet meevallen? Ik heb geen cijfers paraat maar het zou zomaar kunnen dat de kans dat je iets anders oploopt in de rest van je leven (borstkanker schijnt vrij veel voor te komen om eens wat te noemen) groter is dan de kans dat je Lyme niet weg is en dat dat later nog problemen gaat geven. En dat borstkanker-zwaard voel je ook niet zo denk ik.
Misschien kun je je goed behandelde Lyme een ander plekje geven dan als zwaard? Dat is rustiger en ook reeler waarschijnlijk.

Wat je wel kunt doen

Wat je uiteraard wel kunt doen is zorgen dat je goed gezond leeft om je weerstand zo goed mogelijk te houden. Evenwichtig en met voldoende vitaminen en mineralen en verder alles waar je je goed bij voelt. Om een eventuele verspreiding of opvlamming van de infectie te voorkomen.
Vanwege een andere chronische ziekte krijg ik op dit moment een extra inspanning om tekorten aan te vullen in vitamine D en Vitamine B12 en foliumzuur. Hopelijk helpt dat ook om mijn grenzeloze moeheid wat in te dammen. Dus ik zit er bovenop.
Met een beroep op doorgemaakte Lymeziekte kun je daar ook zonodig een beroep op doen om dat uit te zoeken en te helpen je weerstand goed te houden.

Amare

Amare

04-08-2015 om 20:42

Het leven biedt geen garanties

Ik snap dat zwaard ook niet. Je kunt altijd ziek worden, met of zonder voorgaande infecties of aandoeningen. Dus waarom klamp je je zo vast aan lyme?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

04-08-2015 om 22:24

Lyme

Het is en blijft een lastige, moeilijk te begrijpen, onderschatte, onvoorspelbare ziekte en helaas zijn er nog geen effectieve, eenduidige tests waarmee je kunt testen of de ziekte genezen is of niet. Mijn zus heeft Lyme (gehad); net als mijn moeder en mijn tante heeft stadium 3 van Borreliose met alle mogelijke neurologische- en andere klachten waardoor ze nu in een rolstoel zit en vreselijk is afgetakeld. Door niet tijdige en kundige diagnose en behandeling. Zij is in behandeling bij de Lyme-specialist in Nijmegen.
Mijn zus heeft onlangs nog een bloedtest gehad en een lumbale punctie; daaruit bleek geen spoor meer van infectie maar dit wil helaas dus niet zeggen dat ze de bacterie niet meer heeft. Je moet de vinger aan de pols blijven houden en alert zijn op ziekteverschijnselen en altijd de Lyme in je achterhoofd blijven houden. Mijn moeder had drie lange, hooggedoseerde antibioticakuren gekregen; men dacht uiteindelijk (en zij ook) dat ze genezen was maar een jaar later kreeg ze toch weer vage klachten en na het bezoek aan de Lyme-specialist bleek ze toch weer last te hebben van de bacterie dus hop weer aan de antibioticakuur. Kortom, je weet nooit 100% zeker of je genezen bent of niet; er zijn geen duidelijke tests. Als ik jou was zou ik je vragen en je zorgen voorleggen aan de mensen van een van beide Lymeverenigingen en/of je laten doorverwijzen naar een Lyme-specialist die je wellicht meer kan informeren. Heel veel succes!

http://www.lymevereniging.nl/
http://www.lymenet.nl/
"Er is nooit in de geschiedenis van deze ziekte één studie geweest die zelfs op de eenvoudigste manier bewijst dat 30 dagen van antibiotische behandeling de ziekte van Lyme geneest. Er is echter een overvloed aan documentatie in de V.S. en Europese medische literatuur dat met onderzoek van weefsel en kweek laat zien dat de korte kuren van antibiotische behandeling er niet in slagen om de Lyme-spirocheet uit te roeien.

Een ongecompliceerd geval van chronische Lyme vereist een gemiddelde van 6-12 maanden van hoge dosis antibiotische therapie. De terugkeer van symptomen en bewijsmateriaal van de voortdurende aanwezigheid van Borrelia burgdorferi wijst op de behoefte aan verdere behandeling. De zeer ernstige gevolgen van onbehandelde chronische blijvende Lyme-besmetting wegen zwaarder dan de potentiële gevolgen van antibiotische therapie op lange termijn.

Vele patiënten met de ziekte van Lyme hebben een behandeling nodig van 1-4 jaar, of tot de patiënt zonder symptomen is. Terugvallen komen voor en antibiotica ter onderhoud kunnen zijn vereist. Er zijn geen beschikbare tests om ons te verzekeren of het organisme is uitgeroeid of de patiënt is genezen."

Tine

Tine

05-08-2015 om 13:20

dat stelt niet gerust Elisa, MAAR

bedenk dat jij het hier hebt over chronische Lyme. En dat kan ontstaan als je niet tijdig of helemaal niet behandeld bent en dat is bij Liesbeth niet zo.
Wat ik zo zie in de gepubliceerde onderzoeken van de laatste 1-2 jaar is dat er na een tijdige kuur geen gevallen van chronische Lyme zijn gevonden.
-Recent studies have provided additional evidence that viable B. burgdorferi do not persist after conventional treatment with antimicrobials
-The results of all of these studies continue to provide evidence that viable B. burgdorferi do not persist in patients who receive conventional antimicrobial treatment for Lyme disease.
-There continues to be no evidence that viable B. burgdorferi persist in humans after conventional treatment with antimicrobials.

mirreke

mirreke

05-08-2015 om 16:43

Wat ik weet

is dat er onenigheid bestaat over de lengte van de AB-kuur die je na infectie met borreliose moet krijgen. In Nld is men er over het algemeen van overtuigd dat deze kuur kort moet zijn, terwijl in het buitenland juist langere kuren worden verstrekt. En verder heb ik begrepen dat de bloedonderzoeken die standaard in Nld worden uitgevoerd niet zo nauwkeurig zijn als de onderzoeken die in bepaalde laboratoria in Duitsland worden uitgevoerd.

Ik zou Lyme altijd in het achterhoofd houden en bij vage klachten hiermee direct naar een arts gaan die bekwaam is in Lyme. Het is echt een rotinfectie.

Verder, wat niet veel mensen weten is dat de teek nog een andere infectie verspreid die aan het oprukken is, namelijk TBE (Tick Borne Encephalitis). En deze bacterie wordt direct bij de beet geïnjecteerd. Officieel hebben de teken in Nederland deze besmetting nog niet. In landen waar deze besmetting wel heerst (zoals in delen van Duitsland) wordt de locale bevolking hiertegen ingeënt.

Dus als je op vakantie gaat ook even controleren of de TBE-infectie daar actief is.

Tine

Tine

06-08-2015 om 19:41

Ja mirreke

Maar die onenigheid gaat ook weer over Lyme-ziekte oftewel chronische Lyme. Daar zijn verschillende inzichten over wanneer iets chronische Lyme is en wat voor behandeling er dan moet zijn. Dat gaat niet over de kuur na een kring op de huid zoals Liesbeth heeft gehad. De nieuwste onderzoeken zijn het met elkaar eens dat die behandeling goed werkzaam is.
Die TBE is helemaal naar want daar is geen behandeling voor. Als je dat virus oploopt kun je alleen nog maar je vingers kruisen. Je kunt het niet alleen van teken krijgen maar ook van besmette zuivel las ik.

Ardanwen

Ardanwen

11-08-2015 om 21:29

vaccinatie

Vanwege een vakantie in FSME/TBE-gebied(inmiddels ongeveer heel Europa) heb ik mijn kinderen en mezelf er ook tegen laten vaccineren. Dat kan gewoon in Nederland en werd vergoed door onze ziektekostenverzekering. Het wandelde toch wat rustiger.

Puck

Puck

18-08-2015 om 10:23

Ik snap t wel Liesbeth

Ik snap je gevoel wel dat je het idee hebt dat er een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. Heb zelf aantal jaren geleden een lyme besmetting opgelopen die volgens de huisarts gewoon een allergische reactie was. Ben dus pas na bijna een maand door een vervangende huisarts op een flinke a.b. kuur gezet. En dan is het hopen dat dat voldoende is want het is ook mogelijk dat de Lyme niet volledig reageert op de a.b. kuur. Tja, dat weet je niet. Ook ik heb dat een tijd in mijn achterhoofd gehad "stel dat...." In de loop van de tijd is dat gevoel wel minder geworden en nu denk ik er eigenlijk nooit meer aan.

Liesbeth

Liesbeth

18-08-2015 om 21:32

Puck

Je snapt wat ik bedoel! Ik loop de hele tijd rond of dat wat ik nu voel een teken is dat het terug is of niet. Heb na de ab kuur weer koude rillingen gekregen. Maar ja. Is dat nou de Lyme die de kop weer opsteekt, of niets bijzonders. Afgelopen week toch maar even langs ha geweest en er wordt nu een bloedtest afgenomen voor de zekerheid. Geeft me in ieder geval wat meer rust.
Mooi dat het bij jou zo is afgelopen Puck en dat je aangehouden hebt om naar de ha te gaan met je klachten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.