Gezondheid
Paasei
30-11-2018 om 12:16
Het nut van de mondhygieniste
Mijn oude tandarts zei altijd dat ik een prima schoon gebit heb. Weinig tandsteen, geen echte tandvlees problemen. Dat beetje dat er zat haalde hij weg met zo'n haakje tijdens de halfjaarlijkse controle. Het woord 'mondhygieniste' is nooit gevallen.
Maar nu is hij met pensioen en kom ik bij een nieuwe jonge tandarts. Met moderne ideeen. En zo'n hygieniste in de praktijk. Waar ik prompt heen gestuurd werd. Is 'protocol' blijkbaar: ik ben 50+.
Dus nu ben ik voor het eerst geweest. Ook zij vond mijn gebit schoon, geen problemen, wat tandsteen van plekken waar ik zelf niet bij kom weg gehaald. En over een half jaar terug komen. Ook weer 'protocol'. En ik vraag me af waarom.. zo leuk is het niet in die stoel en de kosten worden maar deels vergoed.. Dan moet ik de medische noodzaak wel in zien! Halfjaarlijkse controle bij de tandarts, prima, maar elk half jaar naar de mondhygieniste..? Dat voelt een beetje als 'wij van WC Eend adviseren WC Eend'..
Wat is wijsheid? Ben ik nu erg dom bezig als 1× per jaar, of per 2 jaar, wel genoeg vind..?
Merel
30-11-2018 om 13:59
uit bezuiniging ga ik niet meer
Eerst ging ik netjes als de tandarts en de mondhygieniste me uitnodigden, maar tegenwoordig ga ik 1x per jaar naar de tandarts. Heb nooit iets bijzonders, soms een klein gaatje o.i.d. Ik poets 2x per dag en gebruik tandenstokers.
En met de mondhygieniste ben ik een paar jaar geleden gestopt. Eerst ging ik 2x per jaar, toen 1x en nu dus niet meer. De tandarts maakt het een beetje schoon en verder is eigenlijk altijd alles prima.
Leen13
30-11-2018 om 14:03
Oude tandarts
Wij hebben ook nog een oude tandarts. Die heeft de kinderen zelf aan de electrische tandenborstel geholpen en flossen of tandenstokeren.
Eenmanspraktijk zonder mondhygieniste.
Noor
30-11-2018 om 14:07
Niet
Ik ga niet. Dat beetje tandsteen kan de tandarts helemaal prima zelf weghalen.
Tine Winkel
30-11-2018 om 14:53
@Noor
mijn ervaring is, dat als een tandarts een mondhygieniste in de praktijk heeft. de tandarts zelf dat beetje tandsteen niet meer weg WIL halen - want dat is werk voor de mondhygieniste.
Merel
30-11-2018 om 15:19
hier niet
Hier niet Tine, de mondhygiëniste zit ook bij de praktijk waar mijn tandarts zit, maar ze haalt gewoon mijn tandsteen weg, maar het zou idd. best eens kunnen dat ze elkaar zo aan het werk houden. Wat zou er gebeuren als een klant zegt, ik wil er gewoon niet heen, kunt u dat beetje tandsteen niet weghalen? (wordt gewoon gerekend op de factuur hoor)
Phryne Fisher
30-11-2018 om 15:26
Wel eens gevraagd
Mijn vriend gaat twee keer per jaar naar de mondhygiëniste die dan best lang werk heeft. Dat naast zijn dagelijkse rager- en stookroutine van minstens tien minuten (plus poetsen natuurlijk). Als ik vraag naar het waarom mompelt hij iets over pockets.
Zelf heb ik wel eens aan de tandarts gevraagd of het niets voor mij is. Ik heb een kruisbeet dus best veel tandsteen, en flossen doe ik als ik een appel of draadjesvlees heb gegeten. Zelden tot nooit gaatjes en de tandarts (jonge man) vindt de mondhygieniste niet nodig, hoewel er een in zijn praktijk zit. Vreemd toch?
Picasso
30-11-2018 om 15:48
Hier
Onze vorige tandarts heeft alleen bij mijn man wel eens een mondhygiënist geadviseerd. Toen we naar een andere overstapte moesten er ineens 3 van de 4 van het gezin. Van man wisten we het al. Dochter en ik toch ook maar een keer braaf geweest. Was vooral vorlichting (lees: bla bla) en er was eigenlijk weinig aan de hand. Toch ‘moesten’ en een aantal weken later terug komen voor controle. Nooit gedaan. Nu weer een andere tandarts in dezelfde praktijk maar die noemt de mondhygiënist niet.
Man is ondertussen bij een andere praktijk goed geholpen aan onder andere die pockets die Phryne noemt. Twee flinke behandelmomenten gehad en na controle deze week bleek alles nu prima te zijn. Als hij jaren eerder was gegaan waren die behandelmomenten niet nodig geweest.
Noor
30-11-2018 om 19:06
Tine
Er zit een mondhygieniste in onze tandartsenpraktijk en het kan best zijn dat de tandarts het niet wil, maar ik wil niet naar de mondhygienist. Sinds onze oude tandarts met pensioen is, zitten we bij een mondzorgcentrum. We hebben sinds die tijd drie verschillende tandartsen gehad, en alledrie hebben ze geprobeerd of ik toch niet even naar de mondhygieniste wilde en nee, ik wilde het niet. En toen deden ze het zelf. Twee minuten werk, daar ga ik écht geen extra afspraak voor maken voor de werkverschaffing van de mondhygieniste.
Ze zijn trouwens ook dol op foto's maken, ook dat wil ik lang zo vaak niet als zij. Dus ook dat doe ik niet.
Bregje
01-12-2018 om 09:45
ik ben even geweest
Ik ben na jaren zeuren dus wel geweest, zat in het zelfde praktijk, ze adviseerde mij om aanvullend te verzekeren zodat ik niets bij moest betalen. Dus ik ben netjes gegaan..
Uiteindelijk kreeg ik een rekening van 260 euro. Had wel schone tanden maar dit was de afspraak niet. Mijn tandarts was superfijn maar heb mij uit laten schrijven.
Nu ben ik al 3 jaar niet naar een tandarts gegaan...
Teuntje
01-12-2018 om 11:08
Herkenbaar
Mijn tandsteen werd altijd even weggehaald door de tandarts (groepspraktijk en en de loop van de tijd veel verschillende) tijdens de controles, klein werkje. Mijn gebit heeft in mijn jeugd schade opgelopen (mondzorg stond bij ons in het ouderlijk gezin niet zo in de belangstelling helaas) maar is al jaren stabiel, af en toe een oude vulling vervangen maar geen nieuwe schade.
Een paar jaar geleden werd ik ook naar de mondhygienist gestuurd want dat zou goed zijn. Dat deed pijnpijnpijn!! En kostte een bak met geld ook nog. Ik was net een beetje van mijn jeugd-tandartstrauma af maar die schoot er gelijk weer vol in. Ik heb mezelf beloofd dat ik daar niet meer heen hoef. Nu haalt de tandarts dat beetje tandsteen zelf weer even weg. Een stuk pijnlozer en goedkoper, effect zal best iets minder zijn maar voor mij goed genoeg.
Mondhygienisten zullen voor bepaalde gebitten best een meerwaarde hebben maar niet voor mij (heb ik besloten ).
Minimal Lisa
01-12-2018 om 16:49
alleen maar naar de mh
Ik ga al tientallen jaren alleen maar naar de mondhygieniste; twee keer per jaar. Mijn tandartspraktijk werkt namelijk zo, dat alle preventieve zorg, schoonmaken e.d. door de mondhygieniste wordt gedaan en pas bij specialistischer werk kom je bij de tandarts zelf. De mondhygienistes mogen tegenwoordig ook boren, hoewel dat nog nooit bij mij of mijn kinderen nodig is geweest. Dit valt allemaal gewoon onder onze (aanvullende) verzekering, dus ik betaal daar niet extra voor. Ik geloof wel dat het voor de tandarts een lucratievere manier van werken is, omdat hij wellicht de werkzaamheden kan boeken onder tandartstarieven, terwijl de mondhygieniste werken onder andere tarieven. Maar goed; daar heb ik geen zicht op, maar ik vind het prettig dat mijn gebit twee maal per jaar goed wordt schoongemaakt en gepolijst. Ik geloof wel dat echte problemen daarmee voorkomen worden.
Tinus Tandenbeul
02-12-2018 om 09:18
Bregje en Phryne
Bregje, als jij 260 euro hebt betaald, ben ik wel benieuwd wat er is gedaan. Of was het misschien voor de regulering van de tariven. Tandsteen weghalen en schoonmaken kost, afhankelijk van de tijd die eraan wordt besteed, zo’n 70 a 80 euro. Is wettelijk bepaald.
En Phryne, jij schrijft: ik heb een kruisbeet dus best veel tandsteen. Dat heeft niets met elkaar te maken. Tandsteen krijg je door verstening van tandplak en een kruisbeet is een bepaalde stand van je kiezen.
Paasei
02-12-2018 om 11:24
OK..
Haha jullie zijn wel een stuk strenger dan ik.. zelf bepalen of je gaat en of je foto's laat maken. Ik doe meestal gedwee wat me gezegd wordt om te doen cq nodig is.. Maar dat hoeft dus duidelijk niet!
Mijn rekening was eur 110. Voor schoonmaken (deels met dat ellendige apparaat en deels handmatig met een haakje. Oh.. en de instructie dat ik mijn groene rubberen tandenstokers (van Gum) niet meer mag gebruiken. Die standaard houten dingen zouden beter zijn. En die vind ik juist zo vervelend.. zijn die dingen niet ouderwets?
koffie
02-12-2018 om 11:56
Stokers
Ik vermoed dat het adviseren van een bepaald type of merk stokers, ragers of flosdraad vooral ingegeven wordt door welke fabrikant als laatste bij de tandarts heeft gelobbyd. Hier is het advies bijna elk jaar anders....
Het belangrijkste is dat je iets gebruikt om de ruimte tussen je tanden schoon te maken, het type is minder relevant. Ik gebruik liefst hout, de kinderen van die oranje rubberen stokertjes.
Lou
02-12-2018 om 12:35
Doen en nodig
Paasei: "Ik doe meestal gedwee wat me gezegd wordt om te doen cq nodig is." Maar dat zijn dus twee verschillende dingen soms
Tip: ga eerst eens een tijdje niet naar de mondhygiëniste. Althans als je nergens last van hebt. Dan merk je hoeveel werk ze heeft aan je gebit als je weer eens wel gaat.
Bij mij ging dat per ongeluk (twee jaar niet geweest), met als gevolg dat ik nu juist weer graag twee keer per jaar ga. Na die twee jaar geen mondhygiëniste had ze heel veel werk en was het ontzettend vervelend en pijnlijk allemaal. Elke zes maanden is voor mijn gebit veel prettiger. Maar dan ga ik dus niet tussendoor ook nog naar de tandarts. Daar kom ik alleen als er iets anders dan schoonmaken aan de hand is.
Tihama
02-12-2018 om 20:27
Tja
Ik floste,ragerde en poetste me ongans 15 jaar geleden, maar mijn tanden kwamen steeds losser te zitten. Ik vreesde ruim voor 40e te eindigen met een kunstgebit.
Dankzij een alerte (nieuwe) mondhygieniste kwam ik terecht bij een paradontoloog. Ik bleek namelijk paradontitis te hebben. Ik had er nog nooit van gehoord. Na een flinke behandeling (pocketbehandeling, antibiotica en flapoperatie) zijn mijn tanden gered.
Ik heb sindsdien een innige relatie met mijn mondhygiënist, want het kan elke keer weer de kop op steken. Elke kwartaal zit ik 3 kwartier in de stoel. Ik ken de diepten van mijn pockets uit mijn hoofd. Mijn mondhygiëniste noemt ze namelijk op mijn verzoek altijd op. Af en toe maakt ze een kweek van de bacteriën. Soms moet ik opnieuw aan de antibiotica.
Maar ik heb weer een gezond gebit en dat is het enige dat telt.
Als je denkt dat er niks bij jou aan de hand is: dat kan natuurlijk. Gelukkig heeft de meerderheid van de mensen geen paradontitis. Maar veel mensen die het wel hebben, merken ook niets tot het echt fout is.
Mijn tip is dit stukje: https://www.gezondheidsnet.nl/mondverzorging/6-vragen-over-parodontitis
Paasei
03-12-2018 om 09:00
That's the point..
.. als er iets medisch mis zou zijn, pockets/paradontitis of zo, dan zag ik de noodzaak zeker in.. Daarom ben ik die eerste keer ook gegaan. Maar daar heeft ze niets van gezegd en zover ik kan nagaan ook niets opgemeten. Mijn tanden/kiezen zitten niet los. Al ben ik wel een paar kiezen kwijt, na wortelkanaalbehandelingen.
Dank allemaal, ik weet genoeg. Denk dat ik 1x per jaar wel genoeg vind.
Jo
04-12-2018 om 23:13
@ Paasei
Je mag het advies van de mondhygiëniste in twijfel trekken, maar houten tandenstokers zijn in ieder geval beter voor het milieu!
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.