Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Chrono

Chrono

26-06-2016 om 10:11

Hartslag bij sport en in rust

Anderhalf jaar geleden ben ik vanwege gezondheidsproblemen begonnen met intensiever sporten. Daarvoor bewoog ik wel, maar dat was een beetje gymmen en wandelen. Nu doe ik 2 a 3 keer per week een half uur cardiotraining en daarnaast nog spiertraining.
Ik vroeg me af of mijn hartslag nu niet te laag is, in rust is ie 58 en tijdens het sporten 78. En dan loop ik te zweten van inspanning.
Klinkt op zich goed, maar is dit niet aan de lage kant? Ik ben 46 en gebruik ook bloeddrukmedicijnen, eet gezond.
Iemand hier met verstand van zaken, op internet vind ik alleen algemene richtlijnen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

26-06-2016 om 10:29

klinkt wel laag

Hartslag in rust zegt niet zo veel. Dat heeft wel wat te maken met je conditie, maar is (wat ik ervan weet) vooral aangeboren. Mijn rusthartslag is altijd al laag geweest. In perioden dat ik weinig sport is het wat hoger (48 ofzo), in perioden dat ik veel sport en mijn conditie goed is, zit dat op max. 40. Dat wordt over het algemeen als heel positief uitgelegd overigens.

Ik vind jouw hartslag tijdens het sporten wel erg laag. Of beter gezegd: ik vind het verschil tussen rust en inspanning zo klein. Bij mij is het tijdens een stevige training al snel 150 of meer. Maar wat dat voor jou betekent en of het kwaad kan? Geen idee. Ben eigenlijk wel erg benieuwd. Hopelijk kan er iemand hier iets verstandigs over zeggen. En anders zou ik de vraag eens stellen aan de huisarts. Wat vinden de trainers op de sportschool er trouwens van? Of train je op eigen gelegenheid?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

26-06-2016 om 10:58

Betablokker?

Betablokkers zorgen ervoor dat je hartslag niet kan stijgen. Misschien is dat bij jou wat te strak afgesteld?

Chrono

Chrono

26-06-2016 om 11:02

fitness op zolder

Ik heb mijn eigenfitnessclub naast de wasmachine.. ☺
Jij hebt in rust dus een nog lagere hartslag dan ik, misschien kloppen de normen op internet niet?
Voor mij i elk geval een geruststelling.
Ik ga pas in augustus weer naar mijn specialist, dan ga ik het zeker vragen.
Tot dan: misschien span ik me gewoon te weinig in? Maar ik plak daarna helemaal en plaatselijk druipt het..

Chrono

Chrono

26-06-2016 om 11:04

betablokker?

Eh, is dat ook voor je bloeddruk? Geen idee of dat hetzelfde is?

Vesper Lynd

Vesper Lynd

26-06-2016 om 11:12

Eindigt op -ol

Als de naam van je medicijn eindigt op -ol is het waarschijnlijk een betablokker. Die 78 lijkt me toch niet goed. Ik zou niet wachten tot augustus maar het aan je huisarts vragen. Het kan ook dat je conditie gewoon slecht is en je hartslag daardoor niet kan stijgen. Of je hebt niet goed gemeten.

Chrono

Chrono

26-06-2016 om 11:31

geen -ol

Nee het eindigt niet op -ol, dus dat zal het niet zijn.... ik zal zo wel even de bijsluiters erbij pakken voor de zekerheid.
Hoe kan mijn conditie slecht zijn als ik niet hijg na mijn training? Ik heb 'm op een medium/zwaardere stand staan en houd een goed tempo aan. Maar ik zal 'm eens proberen harder op zijn staart te trappen. Kijken wat er dan gebeurt. Ik heb trouwens meemaals gemeten, mijn man zat op hetzelfde apparaat op 98 tjdens het trainen.
Over een dikke week ga ik trouwens naar een andere specialist, misschien kan zij me ook iets vertellen.

Sinbads vrouw

Sinbads vrouw

26-06-2016 om 11:34

Hoe meet je?

Hoe meet je? Via het fitnessapparaat? Kijk je misschien naar het aantal omwentelingen van het apparaat per minuut?

De beste manier (in mijn ogen dan) is meten via een hartslagmeter die verbonden is met een sporthorloge.

@Emma

@Emma

26-06-2016 om 11:46

Cardio

Als ik cardiotrain zit mijn hartslag rond de 115/120. Ik ben 54, voel me prima en ik train 2x per week. Kijk je echt wel bij je hartslag en niet bij het aantal omwentelingen of watt? Je moet je handen tegen een bepaalde knop houden, anders meet het apparaat niets. Er kijkt 1x per maand iemand mee van de sportschool, dus het zal wel goed zijn. Ik heb er nog nooit zo over nagedacht.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

26-06-2016 om 11:47

Pols

Meet je pols eens tijdens de training. Je man zit ook heel laag dus ik denk eigenlijk dat het metertje slecht is.

Chrono

Chrono

26-06-2016 om 11:52

op het apparaat

Ja van de metalen dingen die je moet vasthouden en dan staat de stand bij Hr... als ie klaar is met meten is ie uitgeknipperd en kan ik het aflezen. Ik heb nog niet met mijn losse meter gemeten, dat lukt niet tijdens het sporten (is combi met bloeddrukmeter).
Misschien meet dat apparaat op de crosstrainer gewoon niet goed meer? Of ik heb zooooo'n topconditie dat een traininkje me nauwelijks iets doet

Sinbads vrouw

Sinbads vrouw

26-06-2016 om 12:36

Apparaat

Ga eens op zoek naar de gebruiksaanwijzing van dat apparaat. Kun je daar een batterijtje van verwisselen, of moet je misschien ergens je lengte, gewicht en leeftijd invullen?

Zoek dat eerst eens uit, meten is weten, en als de meter niet goed is, dan kun je niet goed meten, en zul je het niet weten

Chrono

Chrono

26-06-2016 om 12:42

gaat niet

Het is een oud model Tunturi, 2e hands zonder boekje... maar ik ga de volgende keer handmatig meten ter controle.
In de bijsluiter van 1 medicijn staat dat je onmiddelijk contact op moet nemen met een arts bij afwijkende hartslag. Maar 58 is dus niet heel afwijkend, alleen bij inspanning is ie afwijkend.
Ik moet morgen toch de apotheek bellen voor iets anders dus ik zal deze vraag voorleggen.. het is een goed werkend middel voor mij dus ik voel weinig voor iets anders, eindelijk heb ik een keurige bloeddruk.
Bedankt tot zover!

angel3

angel3

26-06-2016 om 18:51

nee die meters zijn slecht

In mijn sportschool en bij de fysio zeggen ze steeds: gebruik dat maar niet die metalen handpalm dingen want die geven een zeer onjuist beeld. Als je het echt wil weten een band om je borstkas.
Maar ehm als je niet hijgt?
Ook best apart ....
Interval werkt het beste om je conditie op te bouwen. Dus 1 minuut fietsen op bv 80 rpm en dan 1 minuut 100 of 120 rpm en dan weer 1 minuut 80 rpm. En dat dan een half uurtje volhouden. Zeker weten dat je gaat hijgen

Nou ja

Als je twijfelt aan de meter dan pak je roch even je horloge erbij en meet je het even op met 2 vingers aan de pols of in je hals. Zo moeilijk is dat niet toch? Eerst even stevig trainen,dan 15 seconden lang tellen en dan keer 4...dat zou ik eerst maar eens doen voir je met de dokter checkt of moeilijk dingen gaat uitpluizen met de gebruiksaanwijzing van je Apparaat..l

Ingrid

Puck

Puck

27-06-2016 om 12:47

Wauw...

Zweten is geen teken van inspanning, hijgen/buiten adem en een hoge harstlag wel. Lijkt er dus op dat je met deze hartslag en geen hijgen gewoon niet voldoehde inspant. En voor de statistieken: 49, goed conditie heb in rust een hartslag van 75-80, als ik slaap rond de 60 en als ik volop sport 170-180.

Chrono

Chrono

03-07-2016 om 10:04

105

Door omsfandigheden heb ik vanmorgen pas weer getraind. Dat ding meet inderdaad onzorgvuldig! Nu zat ik op 105 a 110. Dat klinkt al realistischer toch?
Ik zal ook iets meer gas gaan geven, zo te horen kan er nog wel een tikje bovenop. Is wel lastig omdat ik een langdurige enkelblessure heb, maar ik probeer voorzichtig uit te bouwen. Ik kies het "heuvels"programma, is ook afwisselend. Interval zal ik me ook eens in verdiepen. Dat heb je als je in je eentje traint, dan mis je aanwijzingen van buitenaf. Anyway die krijg ik nu van jullie. ☺
In elk geval, uiteindelijk heb ik geen gekke hartslag gelukkig!

angel3

angel3

03-07-2016 om 15:50

Begeleiding

Met een blessure zou ik hulp zoeken van sport fysio. Je kunt dan daar een paar x trainen onder begeleiding met een schema en dan zelf verder

Chrono

Chrono

03-07-2016 om 17:28

valt mee

Zolang ik niet tot het graatje ga, houd ik de blessure binnen de perken. Ga ik te lang of te zwaar, dan moet ik het bekopen. Heb vorig jaar na het oplopen al een arts bezocht, blijven bewegen en niets forceren was het devies. Langzaamaan kan ik uitbouwen, maar per minuutje.

Triva

Triva

03-07-2016 om 19:22

ik begrijp iets niet

Leg een horloge klaar met secondewijzer, een kookwekker met seconden of een stopwatch en tel gedurende 15 sec je hartslag bij je pols en vermenigvuldig die met 4. Dan weet je meteen of dat apparaat klopt of niet.

tante Sidonia

tante Sidonia

04-07-2016 om 02:08

chrono

Als je bang bent dat je anders last krijgt van je blessure, dan kun je beter langer gaan trainen dan intensiever.
Hoe lang train jij?

Chrono

Chrono

04-07-2016 om 09:14

tijd

Triva ik was al begonnen en alles lag verder beneden, dus ik heb wat zitten stoeien met die metalen grepen. Toen bleek al dat vorige metingen nooit konden kloppen.
Tante Sidonia, ik kan nu zonder klachten weer 12 minuten op crosstrainer en 15 minuten roeien. Langer levert pijnlijke enkel op. De rest van de training doe ik spieroefeningen voor het bovenlijf.

Chrono

Chrono

06-07-2016 om 20:45

124

Het was nu 124, handgemeten. Apparaat gaf 80 aan dus het verschil was aanzienlijk!
Blij dat het apparaat niet deugt en mijn hartslag kennelijk wel

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.