Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Kaaskopje

Kaaskopje

07-12-2013 om 18:03

Hap (milt eruit en koorts)

Ik begin me langzamerhand af te vragen of we de hap nog moeten bellen als er iets is.

We kwamen net thuis van een rondje met de hond en toen bleek mijn dochter de hap gebeld te hebben voor advies omdat ze koorts heeft, 39,5, en geen milt meer heeft. Antibiotica was binnen handbereik, maar evengoed moet ze direct de huisarts bellen. En wéér blijkt dat dit onderwerp niet duidelijk is bij de Hap. Na een uur belde de hap namelijk terug, dat het zó weinig voorkomt, dat ze niet weten hoe ze hier mee om moeten gaan. Maar... zó uniek is het toch niet dat iemand zonder milt koorts krijgt? Er zijn toch vast wel meer mensen die daar mee te maken krijgen? Een huisarts hoort dat toch te weten? Of verwacht ik nu teveel? de milt is eruit ten gevolge van Pfeiffer. Ik lees in een ander draadje de vraag of het zin heeft de dokter te bellen als er vermoeden van Pfeiffer is en dan wil ik wel schreeuwen JA NATUURLIJK!

Gelukkig gaat het met dat kind weer beter, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat Pfeiffer riskant kán zijn en je dus áltijd naar de dokter moet gaan als je denkt dat iemand het heeft.


Aagje Helderder

Aagje Helderder

07-12-2013 om 19:26

Nee

volgens mij verwacht je niet te veel. Iedere huisarts moet volgens mij wel mensen zonder milt in zijn/haar praktijk hebben en dus weten wat er gedaan moet worden als zo iemand koorts krijgt. Want die mensen krijgen ook koorts.
Dus op de hap moeten ze daar ook iets over weten, zou ik verwachten.

Aagje

Kaaskopje

Ik ben bij het vermoeden van Pfeiffer ook in overleg gegaan met de huisarts. Zoon is verder gezond en ik mocht het 2 weken aanzien, maar als de klachten ook maar iets verergerden of niet minder werden moest ik met hem terugkomen. Ik ben blij je waarschuwing hier te lezen. De gevolgen van Pfeiffer schatte ik ook minder hoog in dan dat ik hier van jou lees. Dank je, een gewaarschuwde moeder telt voor twee.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

07-12-2013 om 19:59

Milt

Kaaskopje dankzij de verschrikkelijke ervaring met je dochter ben ik ook gewaarschuwd voor de mogelijke ernstige gevolgen van Pfeiffer en is hij sinds we weten dat hij Pfeiffer heeft dus ook meteen gestopt met sporten, inclusief gym op school. Zijn docent LO is ingelicht en zoon is wel gewoon aanwezig met gym maar mag niet meedoen aan contactsporten, hij mag niet tillen en zich in het algemeen niet zwaar belasten.
Ik merk om mij heen dat veel mensen erg luchtig denken over Pfeiffer en helaas vinden dat zowel zoon als ikzelf overdrijven...
Hier nog een paar links
http://www.umcn.nl/Informatiefolders/6688-Leven_zonder_milt-i.pdf
http://plazilla.com/geen-milt-wel-een-risico
Ik kan verder ook niets vinden over wat een huisarts of hap zou kunnen doen als iemand geen milt meer heeft en koorts heeft behalve dan meteen antibiotica nemen. Lijkt mij dat als de koorts aanhoudt en de klachten aan blijven houden/verergeren je dochter naar het ziekenhuis zou moeten? Hopelijk gaat het snel weer beter met haar!

Dalarna

Dalarna

07-12-2013 om 21:07

Maar

Ik mis iets, je belt een assistente en die beslist of je meteen moet komen, of je een advies krijgt of dat ze het met de arts gaat overleggen. Je bent teruggebeld dus blijkbaar mis ik iets maar naar wat je vertelt is dit prima.

Als de assistente advies heeft gegeven wordt dit altijd nog gecontroleerd door een arts maar dat kan inderdaad even duren bij drukte, je bent dus keurig teruggebeld toch?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

07-12-2013 om 22:03

Dalarna

Als je wordt terug gebeld met geen andere mededeling dan dat ze het ook niet weten, dan vind ik in dit geval niet dat je tevreden hoeft te zijn omdat je bent terug gebeld. Mensen die geen milt meer hebben krijgen blijkbaar het advies om te overleggen met de ha als ze koorts krijgen. Dan mag je ervan uitgaan dat de ha ook weet waar op gelet moet worden als er iemand belt om daarover te overleggen. Dat geldt dus ook voor de dienstdoende ha op de hap. De mededeling 'we weten het niet want het is zo zeldzaam' volstaat dan niet. Dan moet de ha overleggen met de dienstdoende chirurg in het ziekenhuis van de regio waar de hap onder valt.

Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

07-12-2013 om 22:29

Aanvulling

Ik schreef in mijn posting dat de ha desnoods moet overleggen met chirurg, maar da's mss te kort door de bocht. Ik noemde de chirurg omdat ik er van uitgegaan ben dat je het advies om te overleggen bij koorts krijgt van de chirurg nadat deze je van je milt ontdaan heeft. Maar het zou ook een internist kunnen zijn die in deze de beste informatiebron is, of een infectioloog, of nog een andere specialist. Hoe dan ook: de ha zou moeten weten waar de noodzakelijke info vandaan gehaald moet worden, als hij/zij deze zelf niet paraat heeft.

Aagje

Dalarna

Dalarna

07-12-2013 om 23:18

Aagje

Dan lees jij het verhaal anders dan ik.

Ik begreep dat ze eerst werd afgescheept bijvoorbeeld en na een uur werd teruggebeld met excuses. Zoals jij het leest kan het ook en zo zal het dan wel geweest zijn. Beetje vreemd dat ze een uur bezig zijn geweest met wat ze moest en toen maar hebben gezegd dat ze het niet weten maar inderdaad. Zo zal het wel zijn.

Met googlen vind ik wel meteen dat je ab moet slikken én de arts of hap moet bellen maar wat die hap dan moet doen staat nergens: http://www.umcn.nl/Informatiefolders/6688-Leven_zonder_milt-i.pdf misschien is dat wat ze bedoelden? Je belt de hap of je wel echt die ab nodig hebt of ter verificatie of wat?

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2013 om 00:18

Niet duidelijk blijkbaar

Ten eerste is mijn dochter na anderhalf uur zo'n beetje teruggebeld met een advies en dat advies is prima. Antibiotica innemen en morgen een nieuwe voorraad halen, omdat ze 5 dagen lang 3 keer per dag zo'n pil in moet nemen.

Dalarna, omdat ik niet zeker weet onder welke naam ik je eerder 'kende' weet ik ook niet of je het verhaal van mijn dochter vorig jaar hebt meegekregen. Laat ik zeggen dat ik toch wel een traumaatje heb opgelopen door de handelswijze van de hap. De dienstdoende telefoniste van die dag heeft het protocol niet gevolgd. Het zou fatale gevolgen voor mijn dochter gehad hebben, als wij netjes hadden afgewacht tot er bij de hap vandaan hulp gekomen zou zijn.

Als je geen milt meer hebt, kan een infectie ook weer gevaarlijk zijn en daarom is het zo belangrijk dat je altijd antibiotica tot je beschikking hebt. Als je dan een keer koorts hebt, moet meteen met antibiotica begonnen worden en overleg gepleegd met de huisarts. Ik vind het echt ongelooflijk dat zo'n huisarts dan niet weet wat hij moet doen.

Er is overlegd met het ziekenhuis en daar is het advies vandaan gekomen om de rest van de week met de kuur door te gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2013 om 00:36

Elisa

Als het ons niet was overkomen, had ik ook niet geweten hoe ernstig Pfeiffer kan zijn. Hoeft niet, maar het kan. Dus ik snap op zich wel dat mensen er wat nonchalant over doen, maar ik weet nu beter en waarschuw waar ik kan.

Er is ons bij vertrek uit het ziekenhuis een recept voor antibiotica meegegeven en de boodschap dat je meteen contact met een huisarts moet opnemen als de koorts boven de 38,5 graden komt. Voor advies en ik stel me zo voor om simpelweg in contact te zijn voor als het zich toch de verkeerde kant op ontwikkelt.

Jouw tweede link had ik ook gezien. Als zoiets op zo'n Jip en Janneke duidelijke manier op internet te vinden is, mag ik toch aannemen dat een huisarts die kennis ook in huis heeft?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-12-2013 om 10:41

Kaaskopje en Dalarna

Kaaskopje, nu ben je me kwijt. Uit jouw eerste posting dacht ik te lezen dat jullie dochter geen goed advies gekregen had. Je schreef nl dat ze na een uur terugbelden met de boodschap dat ze niet goed wisten wat ze hiermee aan moesten, omdat het zo zeldzaam is. Ze wist zelf al dat ze ab moest nemen, maar ze leek uit wat je toen schreef geen verder advies gekregen te hebben. Daar reageerde ik op. Dat zou ik een vreemde gang van zaken hebben gevonden.
Nu schrijf je dat ze wel degelijk een goed advies heeft gekregen. Dan is dat toch goed? Dan blijft alleen staan de melding dat ze het ook niet weten omdat het zo zeldzaam is. Als die je een onbehagelijk gevoel geeft, snap ik dat en ik zou ook verwacht hebben dat een ha daar meer van weet. Tegelijkertijd moet je je idd realiseren dat je vanuit je (begrijpelijk) trauma reageert.

Sterkte met jullie dochter, hoe is het nu met haar?

Dalarna, ik had het dus idd anders gelezen, maar het blijkt dus meer te liggen zoals jij vermoed had. Zo blijkt maar weer dat de dingen geschreven en wel iets anders kunnen oproepen dan bedoeld.

Aagje

Dalarna

Dalarna

08-12-2013 om 12:10

Aagje

Het maffe is dat IK het ook niet meer snap.

Mijn punt is is dat het algemene ziekenhuisadvies te vaag is. Je moet antibiotica innemen en voor de zekerheid de hap of huisarts bellen. Nergens staat wat die hap dan moet doen en ik denk dat die hap daar ook tegenaan liep. Je kúnt helemaal niets anders doen dan zeggen dat ze nu met die ab moet beginnen en dat ze zo snel mogelijk de voorraad moet aanvullen. Pas als de symptomen veranderen of te lang aanhouden moet je actie ondernemen.

Met andere woorden: ik snap even niet wat het probleem nu is en jij ook niet blijkbaar.

Wandelgek

Wandelgek

08-12-2013 om 12:34

ik denk...

.. Ik denk dat het advies om de hap te bellen, te maken heeft met het volgende:
De arts kan dan beoordelen of de koorts een heel gevaarlijke bron heeft of niet. Ik kan me voorstellen dat het van levensbelang is, om te weten of de patient een abces heeft, benauwd is en veel hoest, buikpijn heeft, pijn heeft bij plassen, hoofdpijn heeft, etc. etc. Want de arts zal willen weten, of het om een verkoudheid gaat, of misschien wel een serieuze infectie van een orgaan.
Als je de hap belt, ga je niet met die ab beginnen, zonder dat er een arts van op de hoogte is. Het is belangrijk dat mensen niet het idee hebben: ik kan op eigen houtje beginnen en weer stoppen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de kuur af te maken. Het is belangrijk dat dit in je dossier komt en dat mensen de juiste voorlichting krijgen.
Verder kan er dan gecheckt worden of de anti-biotica nog houdbaar zijn en of je de juiste anti-biotica hebt. Want sommige mensen maken er een potje van hoor, met hun medicijnen.

Dus de ab heb je in huis, zodat je op tijd kan beginnen met de kuur. En je belt de huisartsenpost om te melden dat je gaat beginnen en ter controle of er niets iets ernstigers speelt, je het juiste medicijn hebt, met de juiste houdbaarheid en of je nog weet wat precies het gebruiksvoorschrift is.

Bij jullie is het redelijk snel nadat je milt eruit is gehaald. Maar bij anderen is het misschien wel jaren geleden, voordat er de eerste keer koorts is. Dan is het zinnig om contact te hebben met een arts. Lijkt me.

Maar goed, dit is maar speculatie van mijn kant. Als je het echt wilt weten, zal je dat aan de behandelend arts (degene die de anti-biotica heeft voorgeschreven) moeten vragen.

Tijdstip van terugbellen, ongerustheid.

De dochter van kaaskopje is zelf al begonnen aan de antibiotica, bij de opkomende koorts, en wilde nog graag aanvullend advies. Als je dan een uur moet wachten, bedoeld Kaaskopje waarschijnlijk, kan dat al fatale gevolgen hebben. Maar het lijkt mij ook dat een uur/anderhalf uur erg netjes is. Ook begrijp ik dat dat uur wel eeuwen lijkt omdat je je zorgen maakt na de ervaringen in het verleden.
Als je dochter bij opkomende koorts dusdanig ziek is en je een herhaling verwacht van de ellende van vorig jaar dan zit er niets op dan 112 te bellen. Dan is er sprake van een noodsituatie. Bij telefonisch overleg met een assistente/arts kan je ook direct aangeven dat er snel een dokter op huisbezoek moet komen. Nu werd er gebeld voor advies, dat klinkt bij de HAP niet als een noodsituatie.
Ik begrijp ook je zorgen en ongerustheid en begrijp ook dat het vreemd overkomt dat er weinig kennis is van de gevolgen bij een verwijderde milt. Dit zit nu bij een volgend belletje in je achterhoofd. Hoe ziek is je dochter en moet ze acute hulp of kan je het enkele uurtjes afwachten?
Ik ben ook benieuwd hoe het nu met haar gaat.

ik denk

Ik dat Kaaskopje bedoelt dat bij opname voor de (milt) operatie bij het vertrek kort is verteld wat dochter zoal in acht moet nemen, bijvoorbeeld om bij koorts de huisarts te bellen. Bij diens afwezigheid, bel je de HAP voor advies. En dat is nu het geval. Het lijkt er op dat er geen advies komt of pas laat komt.
Het verbaast me en het verbaast me niet en in dit soort gevallen komt de patient klem te zitten.

Zou een huisarts een beleid moeten hebben dat in te zien is bij de HAP? Of is het algemene kennis die ze onafhankelijk van elkaar paraat moeten hebben, ongeacht welke patient zonder milt voor zich?
Kaaskopje, is het mogelijk om iets meer van het beleid af te weten zodat je dochter (en familie) de HA(P) kunnen bellen met gerichtere vragen? Dan neem je wat meer de leiding in zo'n gesprek en dat levert wel eens een snellere reactie van de HA(P) op.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2013 om 13:23

Ben ik echt zo onduidelijk?

Op een rijtje dan

1. dochter mag na verwijdering van haar milt uit het ziekenhuis in juni 2012.
2. ze krijgt daar een recept voor antibiotica mee voor als ze in de toekomst koorts krijgt én de opdracht direct de huisarts te bellen als die situatie zich voordoet.
3. wij hebben dat opgehaald, maar niet eerder nodig gehad dan december 2013, nu dus.
4. Dochter is nu ziek, neemt direct de antibiotica die ze nog heeft in en belt de huisartsenpost omdat dat de opdracht was van het ziekenhuis (standaardprocedure volgens mij).
5. HAP noemt deze situatie zo zeldzaam dat er overleg met de dienstdoende huisarts nodig is.
6. Na overleg blijkt de dienstdoende huisarts er ook geen antwoord op te hebben en moet het ziekenhuis bellen.
7. Huisarts belt na een tijdje terug met de boodschap dat ze de kuur moet uitbreiden naar 5 dagen 3 keer per dag.

Mijn irritatie is dat we wéér de indruk hebben dat de huisartsenpost/huisarts niet voldoende op de hoogte is van problemen rond de milt. Vorig jaar had dat heel fout af kunnen lopen, dit keer minder, maar dat is ook omdat ze die kuur al in huis had. Als je die kuur niet in huis hebt, kan het zich binnen een aantal uur al in de verkeerde richting ontwikkelen. Dat hoort een huisartsenpost naar mijn idee in de basiskennis te hebben. Je moet op die post kunnen vertrouwen.

Als het nou een zeer zéér uitzonderlijke aandoening was, waar maar 2 mensen op de hele wereld mee te maken hebben, dan snap ik het, maar een verwijderde milt??

Elisa Gemani

Elisa Gemani

08-12-2013 om 14:19

Duidelijk

Nee hoor Kaaskopje ik vind er niets onduidelijks aan. Ik denk dat de HAP/huisarts te weinig kennis en ervaring heeft rond Pfeiffer, miltproblemen, asplenie en hoe dan te handelen. Er schort daar een stuk basiskennis in.
Ik kan me ook heel goed voorstellen dat jullie na die dramatische ervaring van vorig jaar niet echt veel vertrouwen meer hebben in de HAP/huisarts en het zou heel triest zijn als de HAP/huisarts niets zou hebben geleerd van die ervaring.
Het onmiddellijk beginnen met antibiotica is essentieel, plus het feit dat de huisarts op de hoogte is van de situatie. Lijkt mij dat dit ook meteen moet worden ingevoerd in het patiëntendossier van je dochter. Ik zou morgen ook meteen je eigen huisarts bellen en op de hoogte stellen en verder je dochter heel goed in de gaten houden. Sterkte!

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2013 om 17:27

elisa

Ja, dat was mijn idee ook. Toch onze eigen huisarts hier maar weer even over inlichten. Er moet denk ik ook nog een recept komen voor een volgende keer, dus dat kan ik mooi combineren.

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2013 om 17:35

Judith

"Of is het algemene kennis die ze onafhankelijk van elkaar paraat moeten hebben, ongeacht welke patient zonder milt voor zich?"

Ja, dat dus. Iedereen zonder milt is gevoeliger voor de gevolgen van infecties. Iedereen zonder milt loopt dus een risico als niet meteen met antibiotica wordt begonnen. Als ik even op internet lees, zie ik dat mensen zelfs helemaal niet gewaarschuwd worden en niets meekrijgen.

Nou ja, het zij zo. Ik blijf me gewoon verbazen. 'Grappig' detail van de antibiotica: een bijwerking is dat je er koorts van kunt krijgen. Was het daar nu net niet mee begonnen? We hebben er net maar om gelachen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

08-12-2013 om 20:07

Nou

ik zou ook verwachten dat een ha die basiskennis heeft, omdat ik denk dat iedere praktijk wel patiënten heeft die geen milt hebben. Maar ik kan uiteindelijk zelf niet beoordelen of het echt onterecht is dat de dienstdoende ha dit niet wist. Tegelijkertijd vind het ook weer professioneel om kennis die je zelf niet hebt ergens anders te halen. En dat is gedaan. Uiteindelijk heeft jullie dochter binnen redelijke termijn een goed advies gekregen. Dus ik snap jouw irritatie niet meer helemaal. Ik kan wel de onrust duiden nav jullie ervaring van anderhalf jaar geleden, maar vind het met de uitleg van nu niet meer helemaal rationeel.

Aagje

Wandelgek

Wandelgek

08-12-2013 om 20:19

verschil

Ik denk dat er een verschil is tussen: weten dat iemand zonder milt extra behandeling nodig heeft bij koorts, of: weten wát voor een behandeling deze persoon zonder milt nu precies nodig heeft bij deze koorts en met deze ziekteverschijnselen.

Het eerste zou iedere arts moeten weten. Van het tweede zou iedere arts moeten weten waar ze kunnen overleggen om de juiste informatie te verkrijgen. Het tweede zal ook een variabel iets zijn. Als er vermoeden is van een ernstige infectie, zal er meer anti-biotica voorgeschreven moeten worden, dan wanneer het een eenvoudige infectie is. En de precieze dosering, dat zal iedere arts dan even moeten opzoeken/overleggen.

En dat heeft de dienstdoende huisarts gedaan. Omdat je dochter al anti-biotica in huis had en in had genomen, was er geen haast bij om binnen een kwartier terug te bellen. De dienstdoende huisarts had tijd genoeg om te gaan onderzoeken, bellen en vragen.

En ook ik snap jullie onrust en wantrouwen helemaal hoor. Maar ik vind niet dat de hap slecht gehandeld heeft in dit geval. Ik zou trouwens ook de eigen huisarts nog bellen, maandag. Gewoon voor de volledigheid/zekerheid.

Sancy

Sancy

08-12-2013 om 22:17

Risicopati""ent

Kaaskopje,

Ik kon je verhaal wel volgen hoor

Uit ervaring in huislijke kring weet ik dat het mogelijk is, althans dat het in deze HAP-regio mogelijk is, dat de huisarts in het dossier zet dat je dochter een risicopatiënt is. In deze regio kan de HAP het dossier lezen en weet dan dat er iets bijzonders aan de hand is (en wat dat inhoudt). Dan geldt bijvoorbeeld de regel: "Deze patiënt altijd zien", maar dat kan ook zijn "standaard antibiotica bij +38,5 graden".

Ik weet niet of het bij jullie zo georganiseerd is. Maar misschien eens informeren bij je huisarts?

Kaaskopje

Kaaskopje

08-12-2013 om 22:32

Op zich

was dit geen situatie die binnen twee uur gevaarlijk zou kunnen worden, dus in dat opzicht heeft de hap binnen redelijke termijn een terugkoppeling gegeven. Dat is zo. Toch blijf ik mij verbazen en toch ook een beetje ergeren aan het feit dat iets wat echt niet uniek is, niet in de basiskennis van een hap is opgenomen. De manier waarop ze haar milt is kwijtgeraakt, is redelijk uitzonderlijk te noemen, maar er leven meer mensen zonder milt.

De tip om onze huisarts te vragen om duidelijk zichtbaar in haar dossier een opmerking te plaatsen ga ik opvolgen.

Rafelkap

Rafelkap

09-12-2013 om 05:54

eigen huisarts

sowieso lijkt het me beter binnen kantooruren naar de eigen huisarts te gaan. De hap is er alleen voor hoge spoed, die kent jullie niet en kunnen niet van 100.000 uitzonderingen op de hoogte zijn.
Volgens mij klonk het niet als spoed, omdat je dochter al zei over ab beschikte en had genomen. Wanneer kwam de koorts? Na 17 uur? Ze had misschien toch gewoon haar eigen ha nog kunnen bellen?

Ik denk ook dat je ergernis komt door de onzorgvuldige behandeling en gevaarlijke situatie eerder. De schrik zit er nog in (logisch hoor).
Een dossieropmerking lijkt me voor jullie wel een prettig idee, dat een ander ha het zo kan overnemen. Voor evt. een goede overdracht.

Ik zou ook bij het bellen naar de hap altijd kort de voorgeschiedenis vertellen (als die bijzonder is, bij je dochter dus), en niet alleen de feiten nu. Ze hebben een dossier voor zich maar moeten binnen een paar minuten een beslissing maken, help ze gewoon. Volgens mij moeten ze bij de hap vnl beoordelen of iets spoed heeft en voor de rest doorverwijzen naar de eigen ha.

nathalie

nathalie

09-12-2013 om 08:10

Dossier

Als je wilt dat een hap in je dossier kan kijken en dit soort dingen kan zien dan moet je daar wel toestemming voor hebben gegeven. Er was een tijd terug veel ophef over het Epd en veel mensen waren daar tegen. Artsen mogen niet zonder toestemming in dossiers kijken ook haps niet.

verschil

Ik zie het verschil niet tussen over de telefoon melden dat je dochter een risico patient is of een melding in een dossier. Tenzij je patienten niet serieus neemt, wat ook wel eens gebeurt. Dus wie van ons het nu wel of niet risico genoeg vindt, het gaat om de afgewogen mening van de huisarts. Voordat de huisarts dat had gedaan, duurde het een tijdje.
Mijn ergernis zou zijn dat de chirurg je bij koorts als risico aanmerkt en ter plekke blijkt dat er geen beleid in het dossier is en geen standaard advies bij huisarts voorhanden. Gelukkig heeft de huisarts de telefoon opgepakt en is die kennis gaan halen. Maar dat is z'n werk. Als hij dat niet had gedaan, was het kwalijk geweest.
Ik zou een afspraak maken met m'n huisarts om het vriendelijk te bespreken. Ik zou willen weten hoe deze dingen te vermijden zijn. En mijzelf ook wat verdiepen in risico factoren, behandelingen ed.

Dalarna

Dalarna

09-12-2013 om 13:33

eens met Aagje

Ik ken de voorgeschiedenis maar ik vind nu ook dat je je druk maakt om niets.
Eerst spreek je een assistente, die doet de triage. Die vindt dat de arts die daar dienst heeft de vraag moet beantwoorden. Die weet niet direct wat die er mee aan moet, belt terug om je dat te vertellen en neemt contact op met het ziekenhuis.

Tja dat is nu eenmaal wat huisartsen doen, ze bekijken of ze het zelf afkunnen of dat ze moeten doorsturen of overleggen met een specialist. Waarom is dit niet goed? Waarom geeft het jou meer vertrouwen als die huisarts die jou niet kent meteen zegt dat je X of Y moet doen? De vorige keer heeft de hap toch ook niet goed gereageerd? Misschien hadden ze toen meteen moeten overleggen met het ziekenhuis.

Nogmaals: ik denk dat het probleem in de vaagheid van het advies zit. Overal staat dat je bij koorts meteen ab moet innemen en de huisarts moet bellen maar de vraag is dan toch echt: wat moet de huisarts hier nu precies mee doen? Vragen stellen zodat je weet of de koorts door een wond komt, een hondenbeet, een griepaanval of nog iets anders? Of moet de huisarts nog iets anders doen?

Ik zou mij juist erg gerust voelen als een huisarts durft te zeggen het niet te weten en contact moet opnemen ipv een huisarts die meteen maar roept dat je X of Y moet doen want dat heb ik 30 jaar terug ergens gelezen. Nogmaals: ik denk dat het probleem hier in de vaagheid zit, de antibiotica IS genoeg maar je moet ook de huisarts bellen. Hebben jullie zelf gevraagd waarom dat is? Vast niet alleen voor een herhaalrecepts?

Bianca

Bianca

09-12-2013 om 14:03

Ik kan me de opwinding van Kaaskopje goed voorstellen

Gezien het verleden.
Als dit op zich zelf zou staan zou het in ieder geval een beetje knullig overkomen.
Is er eigenlijk verteld wie er buiten kantooruren gebeld moet worden?
Ik ben ook (mede door de draad van Kaaskopje destijds) veel mondiger geworden naar artsen toe.

Eigen ervaring met (huis)artsen is helaas ook erg slecht. Ze lijken wel van heel veel dingen niet op de hoogte, maar doen alsof ze alles weten.
En dan vinden het heel vervelend als je zelf met suggesties komt (want je wilt beter worden).
Als ik vorig jaar naar mijn huisarts had geluisterd had ik ook dood kunnen zijn. Advies dat ik kreeg bleek ronduit slecht, dus na opvolging advies verslechterde mijn toestand, maar dat werd niet geloofd. Ik werd zichtbaar lastig gevonden.
Ook de assistentes hebben bij mij meerdere malen dingen beweert die ze helemaal niet zouden moeten beweren.

Als patiënt had ik toch heel andere verwachtingen bij een huisarts.

EPD

Dit is een belangrijke reden dat het EPD niet gaat werken zoals men zou willen. Kaaskopje zou willen dat in het dossier een opmerking zou staan over de verwijderde milt en de consequenties voor de zorg voor haar dochter door de huisarts. Maar zo werkt het niet. Er komt een behandelbrief van de eerste hulp naar de huisarts en die wordt bij de patientengegevens geschoven in het gunstigste geval.
Het destilleren van gegevens die noodzakelijkerwijs in een epd zouden moeten staan zou door de huisarts moeten gebeuren en dan door de huisarts of de praktijkassistente ingevoerd moeten worden. Dat kost kostbare tijd die er meestal gewoon niet is.
Ook kun je niet verwachten dat men aan de telefoon het dossier wat informatie betreft paraat heeft. Directe toegang is het meest gangbare.
Daarom, en omdat er ook nog weleens wat fouten optreden in zo'n dossier is het belangrijk om zelf goed op de hoogte te zijn van je eigen dossier en daar ook mededelingen over te doen in een contact.
En dat werkt ook zo bij niet medische instellingen.
Het idee, ze hebben mijn dossier DUS ze weten alles als, is niet realistisch en niet handig.
Ook in de correspondentie met niet medische instellingen zorg je dat jij de medewerkers op de hoogte brengt van de benodigde informatie zodat in jou voordeel je zo snel mogelijk geholpen kunt worden.

Dalarna

Dalarna

09-12-2013 om 19:16

Bianca

Maar deze huisarts heeft toch niets fouts gedaan? Hij heeft eerlijk toegegeven het niet goed te weten en daarom meer tijd nodig had om contact op te nemen met de specialist. Vertel mij wat daar fout aan is en waarom je gaat vergelijken met je eigen ervaringen met een huisarts.

Nogmaals: ik denk dat het door het vage advies komt wat hierbij gebruikt wordt: Ab in huis hebben, Ab beginnen bij hoge koorts en dan huisarts bellen. Wat dan? Wat moet de huisarts of de hap nu dan? Waarom weet Kaaskopjesdochter niet wat er dan moet gebeuren? Er hoefde ook helemaal niets te gebeuren en blijkbaar bracht dat de haphuisarts in verwarring. Ik kan het alleen maar toejuichen dat hij of zij vervolgens ging overleggen (ja ik zie overal dat ze contact moeten opnemen met de huisarts dus nu 's avonds de hap maar wat moet ik dan nu?????).

Kaaskopje

Kaaskopje

09-12-2013 om 21:15

Rafelkap

Mijn dochter had op zondag 39,6 graden koorts en bij 38,5 moet je de huisarts bellen ná de eerste antibioticapil ingenomen te hebben. Op zondag ben je aangewezen op de huisartsenpost.

Uiteraard speelt de geschiedenis van vorig jaar mee. Ik verbaas me dat er zo weinig kennis is over problemen rond de milt, of het ontbreken daarvan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.