Gezondheid
Grenouille
08-08-2012 om 12:06
Ervaring trage schildklier?
Een heel bericht opgesteld en hield de verbinding op: bericht verloren, grumbl.
Dus hierbij de verkorte versie.
Volgende week spreek ik de huisarts bij over dagopname tijdens vakantie. Niet fijn maar duidelijk is wel dat oa de schildklier te traag werkt. Nu vallen de puzzelstukjes op hun plek.
Wie heeft daar ervaring mee?
Hormonen slikken zonder onderzoek naar de oorzaak ervan, doe ik liever niet. Maar ik begrijp dat dit redelijk gangbaar is.
Wie heeft dit ook (gehad)?
Grenouille
ishtar
08-08-2012 om 12:31
na de zwangerschap van middelste was mijn schildklier wat traag. Ik heb toen via de internist hormoontabletjes (thyrax) gehad.
Bij mij bleek het tijdelijk, ontregeld door de zwangerschap waarschijnlijk, maar dat schijnt niet gebruikelijk te zijn.
Mijn moeder gebruikt ze al weer jaren. Het is op zich niet erg ingrijpend, half uurtje voor je ontbijt je medicijnen en klaar voor de dag. Ik weet niet of de oorzaak voor een te traag werkende schildklier vaak wordt gezocht/gevonden. Het is wel gebruikelijk dat je hiervoor doorverwezen wordt naar de internist.
Primavera
08-08-2012 om 12:57
Inderdaad redelijk gangbaar
Het komt inderdaad relatief vaak voor.
Ik heb zelf een trage schildklier vanwege auto-immuunproblemen: Hashimoto heet dat. Dat is de vaakst voorkomende oorzaak. Meestal is er een erfelijke component wat op een gegeven moment getriggerd wordt. Zwangerschap en puberteit zijn bekende triggers. Pas nadat het bij mij vastgesteld was kwamen de verhalen dat die en die in de familie het ook hadden, maar voor die tijd wist ik van niks.
Ik kwam bij de huisarts voor heel iets anders, dat ik moe, vergeetachtig en dikker was geworden weet ik aan mijn drukke leven, zwangerschapskilo's en geen tijd voor veel beweging. Hij stelde toch voor om eens mijn bloed op schildklier hormonen te prikken en dat bleek een schot in de roos.
Als je TSH verhoogd is worden vervolgens je FT3 en FT4 geprikt en gekeken of en wat voor antilichamen je in je bloed hebt. Ook kijken ze met een echo of je geen verdachte knobbletjes in je schildklier zitten en als alles goed is laten ze je daarna rustig opbouwen met medicijnen, meestal Thyrax of Euthyrox.
Dat opbouwen moet rustig aan gebeuren anders heb je kans dat je van het uiterste naar het andere zwabbert en weer terug, waardoor het eindeloos duurt voordat je goed ingesteld bent met de voor jouw juiste hoeveelheid.
Op hypomaarniethappy.nl kun je heel veel informatie en ervaringsverhalen op het bijbehorende forum vinden. Schrik niet al teveel van de verhalen waarbij het allemaal moeilijk gaat. Meestal zijn er geen problemen als je eenmaal de juiste dosis hebt gevonden. Natuurlijk hebben mensen zoals ik, waar er verder geen complicaties zijn en zich alleen maar hoeven te herinneren om iedere dag een pilletje te slikken, minder behoefte en stof om over te schrijven.
Groeten Primavera
Vera*
08-08-2012 om 14:08
Hier ook
Hier is dochter aan de Thyrax aangezien ze Hashimoto heeft. Verder legt Primavera het duidelijk uit zodat ik het niet hoef te doen .
Thyrax kun je ook met bedtijd slikken, dan hoef je niet extra vroeg op te staan. Dit in eerste instantie trouwens op advies van de kinderarts want kinderen zijn er volgens hem niet blij mee om extra vroeg wakker te moeten worden.
Je kunt ook kijken op www.schildklierforum.com. Dat forum is voor hypers en hypo's.
Genista
08-08-2012 om 14:49
Hier ook
Ook Hashimoto, maar zonder enige erfelijke factor en zonder duidelijke trigger. Wat het tijdstip van pilslikken betreft, verbaast de opmerking van Vera* me. Voor zover mij bekend (met wat farmaceutische kennis en ook volgens bijsluiter) hoef je Thyrax helemaal niet op een vast tijdstip te slikken en is er van vroeg opstaan geen sprake. Wat wél moet, is de Thyrax een half uur vóór het ontbijt slikken, op nuchtere maag en een half uur wachten dus. Dat heeft te maken met de farmaceutische beschikbaarheid. Ik ben zelf erg therapietrouw, braaf elke dag een half uur voor het ontbijt, en evenals Primavera heb ik verder geen enkele complicatie. Je vindt me dus verder ook niet op fora oid.
Grenouille
08-08-2012 om 15:06
Fijn al die reacties!
Bedankt voor jullie reacties.
Ik heb het idee dat ik alle symptomen alveel langer heb maar pas nu iets heftiger of veel tegelijk.
Doen jullie ook iets met je voeding? En hoe is bij jullie de auto-immuunziekte vastgesteld? Zijn er ook vervelende bijwerkingen van de medicatie?
Grenouille
Primavera
08-08-2012 om 18:37
Antilichamen
Dat het auto-immuun is zie je door de antilichamen in het bloed. Mijn dochter heeft ze helaas ook, maar op het ogenblik zit ze nog in de hyperthyroidie-fase.
Voeding hoeft eigenlijk niet speciaal aangepast worden, alleen extra jodium kan de toch al haperende schildklier functie ontregelen, maar zolang je geen supplementen neemt of een dieet volgt waar dagelijks zeewier op je bord ligt hoef je daar verder niet zo op te letten. Gewoon normaal eten.
Dat het al langer sluimerd is mogelijk. Bij mij is het ook waarschijnlijk tussen de tweede en de derde zwangerschap begonnen en ik kwam er pas achter toen ik maanden na mijn viete zwangerschap meer slaap nodig leek te hebben dan de baby.
Groeten Primavera
Genista
08-08-2012 om 23:03
Antwoorden
O ja, en of ik dat sluimerende herken! In het begin had ik het maar al te druk met allerlei verklaringen verzinnen voor die opkomende symptomen. Moe? Ach ja, veel aan mijnhoofd gehad de laatste tijd. Verkrampte schouderspieren? Veel motor gereden, het zal van die tegenwind komen. Enzovoort, vul zelf maar in en kleur de plaatjes. Tót ik op een toch echt wel interessante cursus steeds bijna in slaap viel. Toen besloot Genistus me naar de dokter te sjouwen als ik zelf niet ging.
Ik doe niets speciaals met mijn voeding en dat hoeft ook niet. Over die antilichamen heeft Primavera al wat geschreven. En ik heb geen bijwerkingen van de medicatie. Toentertijd heeft de arts me uitgelegd dat ik het hormoon dat ik zelf niet meer aanmaak, nu in tabletvorm naar binnen krijg. Dat is gewoon wat je schildklier zelf maakt. Dus nee, geen bijwerkingen te verwachten en ik heb ze dus ook niet.
En weet je? Dit is ook één van de weinige hormonen die je oraal kunt toedienen. Dat is het grote geluk bij het ongeluk bij hypothyreoïdie, als je een beetje stabiel bent, merk je er niet méér van dan dat ene tabletje per dag. In het begin, toen ik mezelf heel zielig vond dat uitgerekend mij dit moest overkomen enz, enz, heb ik mezelf maar nadrukkelk voorgehouden dat er heel wat erger chronische ziekten zijn.
Tinus_p
09-08-2012 om 13:51
Tsh/t4
Grenouille:
"Volgende week spreek ik de huisarts bij over dagopname tijdens vakantie. Niet fijn maar duidelijk is wel dat oa de schildklier te traag werkt."
ben ik toch beneiwud wat de reden voor die dagopname was. Hoe dan ook, je bent in groot gezelschap. Het is nuttig om te testen op antilichamen etc (om eea zeker te weten), maar eigenlijk is het enige dat echt telt je waardes voor TSH en vrij T4 -daar ga je de rest van je leven mee te maken hebben.
roodborst
09-08-2012 om 14:48
Ook ik
heb een langzaam werkende schildklier en slik al jaren schildklierhormonen.Laat je door dat woord 'hormonen' niet bang maken, je slikt een stofje dat je schilklier niet voor jou kan maken, that's it. Je kunt, zoals al eerder in deze draad vermeld, heel veel informatie op internet vinden. Wat ik wel verontrustend vind, is dat heel veel mensen een niet goed werkende schildklier hebben. Komt dat nu omdat er vroeger geen onderzoek naar het fuctioneren van die klier werd gedaan, zijn het tekorten in ons voedsel...?
Tinus_p
09-08-2012 om 15:47
Roodborstje
Roodborstje:
"Komt dat nu omdat er vroeger geen onderzoek naar het fuctioneren van die klier werd gedaan, zijn het tekorten in ons voedsel...?"
het ligt zeker niet aan het eten:
1. Auto-immuunziektes nemen toe.
2. De mensen die nu langdurig en openlijk een trage schildklier hebben, gingen een eeuw geleden snel en geruisloos dood.
Sjansje
10-08-2012 om 01:10
Ik ook
Vorig jaar, vlak voor de zomervakantie voelde ik me totaal uitgeput. Ook spier -en gewrichtspijn, broze nagels, hormonaal van slag, geestelijk erg labiel, vergeetachtig en ik kwam in no time 10 kilo aan. Opeens begon ik ook vocht vast te houden; handen, voeten maar vooral rond m'n ogen.
Eerst gooide ik het nog op het feit dat ik gestopt was met roken, en gewoon ook aan vakantie toe was. Maar toen ik op vakantie een kwartier moest uitpuffen na het beklimmen van een simpel heuveltje werd ik toch wel ongerust. Ook omdat m'n hoofd inmiddels totaal was opgezwollen, net zoals m'n handen en voeten.
Eenmaal terug in Nederland toch maar langs de huisarts. Die prikte bloed en de dag erna hoorde ik dat m'n schildklier helemaal niet meer werkte. Echt dramatische waardes. Hypothyreoïdie was de conclusie. Verder is naar de oorzaak geen onderzoek gedaan. Volgens de huisarts kon dit gewoon spontaan gebeuren.
Ik ben toen begonnen met Euthyrox, en heb dat langzaam opgebouwt. 2 Maanden niet kunnen werken, daarna langzaam opgebouwt. Nu zit ik op 150, en het gaat al een tijdje best goed. Een paar maanden geleden merkte ik dat ik me weer slechter begon te voelen, dus weer bloedprikken. Waardes waren toen redelijk normaal, maar op mijn aandringen is toch de medicatie van 125 naar 150 verhoogt. En sindsdien gaat het goed.
Ik vraag me wel af of er iemand hier ervaring heeft met Cytomel, dat schijnt nogal te helpen bij restverschijnselen. Mijn huisarts kende het niet, en wilde het daarom ook niet voorschrijven. Ik lees er echter veel goeds over, dus de volgende keer dat ik merk dat het slechter gaat wil ik doorverwezen worden naar een specialist.
Tinus_p
10-08-2012 om 11:43
Cytomel
Sjansje:
"Waardes waren toen redelijk normaal, maar op mijn aandringen is toch de medicatie van 125 naar 150 verhoogt. En sindsdien gaat het goed."
Wat is 'redelijk normaal'?
Het lastige is, dat de TSH normaalwaardes voor iemand die gezond (onbehandeld) is, mogen variëren tussen pakweg 0.5-4.5 (beetje afhankelijk van het lab). Maar voor iemand die behandeld wordt, de streefwaarde TSH < 1.0, en wie daarboven zit, wordt onderbehandeld.
Er zijn mensen die zweren bij de combinatie van Euthyrox+cytomel (T4+T3). Dat zijn vaak mensen die lastig in te stellen zijn op alleen Euthyrox (T4), of heel veel klachten blijven houden als ze alleen T4 slikken. Omgekeerd is voor de meeste mensen alleen T4 slikken genoeg, met als voordeel dat dat stabieler is (T4 heeft een halfwaardetijd van een paar dagen, en het is niet erg als je t een keer vergeet, maar T3 vergeten voel je meteen).
*Rymcke*
16-08-2012 om 09:27
Hier
Ik heb een adenoom in mijn schildklier. Mijn schildklier werkt zelf al 23 jaar niet meer!, alleen dat Adenoom dus. Hij is goedaardig, weghalen zitten te veel risico's aan.
Voor mij betekent het dus gewoon afwachten, is een warme nodus (kan dus omslaan) en dus regelmatig bloedprikken. Waardes zitten allemaal aan de ondergrenzen, net boven de grenzen om medicijnen te moeten. Maar blijven stabiel. Ook tijdens mijn zwangerschappen. Af en toe snel moe, met fases. 's morgens fit maar rond 2 uur ben ik best moe. Vaak thuis rond 8 uur val ik spontaan in slaap op de bank.
Ik gebruik geen medicijnen. Wel ooit gedaan maar stond toen helemaal op mijn kop. Wisselde per dag van hypo naar hyper. Ik had toen strumazol hoge dosis, 23 jaar geleden.
Merk wel dat ik heel snel aankom maar heel moeilijk die kilo's kwijt kan raken.
Gr Rymcke
herfst
23-08-2012 om 20:07
Ja hier ervaring. Na een zwangerschap toevallig achtergekomen tijdens een standaard bloedtest. Het is heel makkelijk te ontdekken en de behandeling is ook eenvoudig. Het ligt wel aan je waardes en hoe stabiel die zijn. Maar zodra alles op de rails staat, mijn ervaring althans, geen enkel probleem in het dagelijks leven.
Ik slik elke ochtend 50mg euthyrox en ben nog Op mijn gewone gewicht, heb normale energie etc. Sporten helpt wel maar is zowiezo gezond dus.
Dit is mijn ervaring als het je helpt
Herfst
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Valkyre
01-09-2012 om 19:35
Spuit elf
Fijn dat ik dit nog even lees! Ik heb al jaren een vochtblaas in mijn schildklier die soms groter en soms kleiner is. Jaarlijks moet ik de waardes laten bepalen.
Nu ben ik 20 weken zwanger en er zijn bij mij recentelijk iets te lage waardes geconstateerd (T4 9.1 en TSH 0,552). Ik voel me ook slecht; moe, depressieve klachten, concentratievermogen van niets, etc etc. Maar er wordt vooralsnog niet behandeld: ik moet over drie weken weer prikken om opnieuw de waardes te laten bepalen. Zowel de huisarts als de (via de gyn geraadpleegde) internist denken dat het door de zwangerschapshormonen komt - maar betekent dat dat het vanzelf weer goed gaat komen?
De gyn en mijn huisarts raden me nu antidepressiva aan (hun voorlopige diagnose is pre-partum depressie). Ik word verwezen naar een psychiater om die medicijnen in te stellen, maar ik maak me toch zorgen om die schildklier. Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen?
Valkyre
Primavera
02-09-2012 om 08:56
Valkyre
Je waardes zijn niet schokkend en het komt inderdaad voor dat door zwangerschap tijdelijk de schildklierfunctie is verstoord, wat echter ook blijvend kan worden.
Wel is het zo dat een niet goed functionerende schildklier van invloed kan zijn op je humeur en depressieve gevoelens kan veroorzaken. Er zijn mensen die jarenlang met weinig resultaat voor depressie zijn behandeld voor dat ze erachter kwamen dat ze alleen maar een schildklierprobleem hadden.
In jouw geval zou ik dus voor de zekerheid eerst een endocrinoloog voor second opinie raadplegen.
Primavera
02-09-2012 om 09:03
Belangrijke aanvulling
Valkyre, lees even hier: http://www.schildklier.nl/asp/invado.asp?t=show&id=1442
Mogelijke schildklier problemen in de zwangerschap moeten serieus genomen worden voor jou en je kind. Ik zou voor mijn gemoedsrust echt nog een endocrinoloog raadplegen.
Valkyre
02-09-2012 om 10:13
En hoe
...kom ik aan een second opinion? De huisarts wil me niet doorverwijzen. De gyn heeft een internist (geen endocrinoloog) geraadpleegd, die ook (nog) niet wil behandelen.
En weet iemand een goede endocrinoloog (die op de hoogte is van dit meest recente onderzoek) in de regio Delft/Den Haag?
Valkyre
Primavera
02-09-2012 om 11:37
Schildklierforum of stichting
Ik denk dat je het beste je verhaal en vraag naar endocrinoloog op een schildklierforum kunt doen, bijv. hypomaarniethappy.nl of bij de schildklierstichting. Daar zitten vast mensen die wel een goede endocrinoloog in jouw buurt kennen, die je dan hopelijk gerust kan stellen dat het gaan kwaad kan.
Tinus_p
02-09-2012 om 12:46
Heu
"Nu ben ik 20 weken zwanger en er zijn bij mij recentelijk iets te lage waardes geconstateerd (T4 9.1 en TSH 0,552)."
Is je TSH 0.552 of 5.552?
Een te trage schildklier bij je zwangerschap is echt een probleem (kan slecht zijn voor jezelf en voor je kind). Het rare is dat je T4 te laag is bij normaal TSH -dat is heel opvallend, want meestal is het andersom (TSH wijkt af terwijl je T4 nog wel normaal is). Alleen dat is eigenlijk al een reden voor een bezoekje aan een endocrinoloog.
Het klopt dat je schildklierwaardes veranderen tijdens je zwangerschap -maar dat is JUIST een reden om er wat aan te doen.
Valkyre
02-09-2012 om 14:36
Heu tinus
De waarde is 0.552. Inderdaad raar!
Ik ga nogmaals om een verwijzing vragen. Als de huisarts geen verwijzing wil schrijven, wat dan?
Valkyre
Tinus_p
02-09-2012 om 16:48
Heu valkyre
Valkyre:
"Ik ga nogmaals om een verwijzing vragen. Als de huisarts geen verwijzing wil schrijven, wat dan?"
Print anders deze richtlijn even uit (google was mijn vriend), wijs er op dat T4 te laag is (ik neem dat dat ook expliciet op t uitslagformulier staat) en laat je huisarts de allereerste alinea van je printje lezen. Meld bij eventuele koppigheid fijntjes dat je best een klacht wil indienen.
http://www.nvog-documenten.nl/uploaded/docs/richtlijnen_pdf/34_schildklierenzwangerschap.pdf
Valkyre
02-09-2012 om 20:49
Poeh tinus
Ik hoop dat ik het aandurf, bij de huisarts. Ik probeer het denk ik eerst maar met honing voor ik met azijn ga smijten.
Valkyre
Jip
02-09-2012 om 23:06
Second opinion
Een aantal jaren heb ik rondgelopen met een foute diagnose. Dit idee had ikzelf al lang maar de huisarts deelde mijn mening niet. Desondanks heb ik toch besloten een second opinion te laten doen, hoewel huisarts en bedrijfsarts me waarschuwden dat het wel eens op een teleurstelling uit zou kunnen lopen. Met lood in mijn schoenen heb ik toch doorgezet. Om een lang verhaal kort te maken, uiteindelijk bleek dat ik gelijk had. Moraal van dit verhaal: als jezelf het gevoel hebt dat het niet goed zit volg dan je gevoel!
Lusitaantje
03-09-2012 om 18:07
Voeding
Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, wnat ik heb niet alle berichten gelezen, maar wat voeding betreft let op soja.
Er zijn geen eenduidige conclusies van onderzoeken over soja en schildklierproblemen, maar de bijsluiter van mijn schildklierhormoon vermeldt expliciet dat soja de opname van het hormoon kan verslechteren en ik heb gemerkt dat ik na een paar maanden meer soja eten, tofu en dat soort dingen, meer hypo werd.
Lusitaantje
Valkyre
03-09-2012 om 21:46
Dank je
Ik eet bijna nooit soja, want mijn zoontje is er overgevoelig voor. Het enige is Japanse sojasaus, mmm. Wel erg zout, dus gebruik hey niet vaak.
Vandaag bij de huisarts geweest. Morgen weer bloedprikken. Als de uitslag dan nog niet goed is, stuurt hij me door naar een endocrinoloog.
Valkyre
Valkyre
08-09-2012 om 14:46
Voorlopig geen endocrinoloog
De uitslagen van de meest recente bloedtest waren beter: TSH 0,44 en fT4 11,5. Ik heb dit keer 24 uur van tevoren geen inhaler/neusspray gebruikt (corticosteroiden) om de meest zuivere uitslag te krijgen. Over een paar weken moet ik toch weer prikken (glucosetolerantietest, vanwege de zwangerschap) en dan moet ik gewoon mijn medicijnen blijven gebruiken en nogmaals T4 en TSH prikken.
De huisarts heeft ook de antistoffen bekeken: geen antistoffen gevonden die de omzetting van T4 naar T3 belemmeren (phew). Vitamines waren ook allemaal op peil (hij heeft oa B6, B12 en D getest). Dus de vermoeidheid zal dan toch wel door de zwangerschapshormonen/mogelijk pre-partum depressie komen... Vrijdag heb ik daarvoor een intake bij de medisch psycholoog. Poeh, het wordt zowat een full-time baan zo, met al die medische toestanden rond de zwangerschap. Ze houden me goed in de gaten gelukkig - ook vanwege het risico dat ik een post-partum depressie zou kunnen krijgen. Daar ben ik zelf vreemd genoeg niet zo bang voor. Na mijn eerste zwangerschap voelde ik me (mentaal) al heel snel na de bevalling beter. Daar hoop ik nu dan ook maar op. Nog een kleine 19 weken, om en nabij...
Valkyre