Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vakantieganger

Vakantieganger

23-11-2013 om 22:15

Dieet: tarwe-, gluten- en zuivelvrij eten

Mijn moeder moet op dieet: drie dingen mag ze niet: tarwe en gluten en zuivelvrij!
Mijn belangrijkste vragen zijn, na het internet te hebben afgespeurd:
Zit er in glutenvrij brood/koekjes helemaal geen tarwe? Of mag moe wel glutenvrij brood? Ontbijtkoek mag wel, want rogge?
En, is zuivelloze melk, is dat dan soyamelk?
Volgens mij mag ze helemaal niks van brood, graan, koekjes, n dus ook geen pasta, muesli etc. Maar zus zegt dat als iets glutenvrij is, zoals glutenvrije pasta ze het wel mag.
Wie helpt ons, en ons moe?

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

23-11-2013 om 22:23

Dietist?

Is dit op doktersadvies of zelf bedacht? In het eerste geval, ga naar een diëtist met kennis van deze problematiek. In het tweede geval, vraag een verwijsbrief voor een diëtist. Niet zelf gaan aanmodderen.

Merkartikelenlijsten

Ik heb jaren lange ervaring met glutenvrije en lactosevrije diëten.
Man met coeliaki en kinderen met lactose intolerantie.
Heel erg belangrijk is het zorgvuldig omgaan met "hygiëne".
B.v. geen broodkruimels in de margarine.
Als er glutenvrij op staat, kan het tarwe bevatten waar de gluten zijn uitgehaald. Ik zou even navragen of ze met het tarweverbod alleen de gluten bedoelen of de complete tarwe.
Het enige wat je kunt doen is ETIKETTEN lezen.
Soms staat erop: Kan sporen bevatten van....Die zijn ook verboden.
Soyamelk, rijstemelk en lactosevrije melk producten zijn toegestaan.
In de reformwinkel heb je keuze genoeg op dit gebied.
Er zit helaas wel een pittig prijskaartje aan.
Verder zijn er nog "echte" bakkers waar je glutenvrij brood kunt bestellen, dit wordt vaak uit de diepvries geleverd.
Bij het voedingscentrum kun je lijsten voor merkartikelen downloaden en printen.
http://webshop.voedingscentrum.nl/print-allergenenlijst.html
Ook de vereniging voor coeliaki http://www.glutenvrij.nl/ heeft veel informatie.

Als je vragen hebt, spui maar, ik blijf dit bericht wel volgen.

Erg veel sterkte voor je moeder, dit is een moeilijke combinatie, als je het niet gewend bent.

internet

Blijkbaar heb je nog geen goede sites gevonden of de informatie die je gevonden hebt moet nog wat doordringen.
Deze bijvoorbeeld. Tarwevrij. Dan moet je de mogelijke voedingsmiddelen nog screenen op zuivelvrij.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/38127-tarwe-vrij-dieet-help-wat-kan-ik-eten.html
"Ter informatie: met een tarwe-allergie mag je alleen geen tarwe eten, met een gluten-allergie naast tarwe ook geen rogge, haver, gerst, spelt en kamut."
Soya is geen goede vervanger van zuivel. Meestal gaat het overigens over een koemelk eiwitallergie. Dan kun je na een periode van zuivelvrij overgaan op gefermenteerde producten als karnemelk en yoghurt hoewel je daar ook weer niet teveel van moet nemen is mijn eigen ervaring.
Zuivelvrij moet je wel aanvullen met extra calcium.
In veel producten zit melk dus lees altijd alle etiketten.
En het handigste is natuurlijk om altijd vers te eten en te koken.
Ik heb zelf indertijd veel gehad aan lidmaatschap van de vereniging van voedselallergie. Dit is bijvoorbeeld zo'n vereniging:
http://www.voedselallergie.nl/
Ik trof een contactpersoon die me goed kon adviseren.
En anders zou ik inderdaad op zoek gaan naar een gespecialiseerde dietiste.
Maar het kan zomaar zijn dat je zelf uit kunt vinden met de informatie die je hebt hoe het werkt. Het is gewoon een precies werkje en je moet goed etiketten gaan lezen en foute voedingsmiddelen gaan vervangen door goede voedingsmiddelen.
En vaak zorgen dat je altijd wat te eten of te drinken bij je hebt zodat je niet afhankelijk bent van anderen of geen goed voedsel kunt vinden. Ik had zelf meestal appels bij me (tenzij je daar ook allergisch voor bent) en sesamkoekjes met honing).

Vakantieganger

Vakantieganger

24-11-2013 om 08:33

Nu al reacties!

Ik was zelf niet bij het gesprek met de arts, dus ik zal maandag nog een keer bellen en navragen hoe die dieet-voorschriften precies zijn verwoord. Het lijkt op een 2weekse provocatietest, want op het doktesvoorschrift stond, na 2 weken weer gewoon eten. Maar, ze is dus echt geen koker, en al helemaal geen lezer, dus we zullen alles moet aandragen en "voorkauwen".

@Annej: ik had jouw genoemde website wel gelezen. Alleen precies de belangrijke alinea was ik niet meer aan toe gekomen. Het was al teveel info gisteren... "Ter informatie: met een tarwe-allergie mag je alleen geen tarwe eten, met een gluten-allergie naast tarwe ook geen rogge, haver, gerst, spelt en kamut." Dus ook geen ontbijtkoek
Ze hebben een Plus in de buurt, dus dat is handig.

Ik ga vandaag naar ze toe, en dan hoop ik meer antwoorden van hen zelf te krijgen. (Zuivelvrij, bedoelen ze koemelk vrij, of mag is het lactose-vrij?) Voorlopig kan ik met jullie websites weer even vooruit. Ik ga voor mezelf een vragenlijstje opstellen.

bertje1

bertje1

24-11-2013 om 08:48

dietist

ik hoop toch wel dat ze dit op aanraden van een dietist doet, want dit klinkt nogal vreemd. Ten eerste is glutenvrij meteen tarwevrij; lactose vrij kan (bij darmklachten); heeft ze coeliakie? Wat zijn de klachten?
De kans op tekorten is groot als je dit niet onder begeleiding doet en daarnaast kun je ook niet zomaar op de verpakking kijken, dit is heel lastig! Ontbijtkoek is misschien wel rogge, maar er kan alsnog gluten in zitten.
Dietist wordt vergoed.

wizzer

wizzer

24-11-2013 om 09:37

twee weken

Aangezien het nu maar om twee weken gaat zullen niet zomaar tekorten optreden. Maar als het hieruit blijkt dat langer volgen van het dieet zinvol is dan is het echt nodig om een diëtist te raadplegen.

Gemakkelijk winkelen is het bij de AH. Die heeft op eigen merk producten hele duidelijke allergie-informatie staan.

Voor gluten- en tarwevrij heeft livaad de uitgebreidste database volgens mij: http://www.livaad.nl/Startbb.htm

bibi63

bibi63

24-11-2013 om 15:08

inderdaad 2 weken

Als het om een 2-weekse provocatietest gaat, zou ik 'gewoon' heel strikt alles vermijden wat 'niet mag', geen twijfel dingen. Moet het langer gevolgd worden (of levenslang), dan is het natuurlijk van belang je er meer in te verdiepen én een dietist in te schakelen. Ik zou in dit geval het zo simpel mogelijk houden: avondeten: vlees of vis bakken/grillen/roosteren in olie. Groente lekker roerbakken in olie met kruiden. Ik weet niet of aardappels mag, anders maar even vermijden voor de zekerheid. Ontbijt: roereitje met spek ofzo. Lunch: een salade met tomaten/sla/eitje/tonijn uit blik, gerookte kop ofzoiets. En alles wat je in een potje koopt (sausje voor de salade e.d.) fff op het etiket checken voor de zekerheid. Voor die 2 weken maar even niet te ingewikkeld doen en alles mijden wat maar even twijfel heeft.
Succes.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

24-11-2013 om 15:08

inderdaad 2 weken

Als het om een 2-weekse provocatietest gaat, zou ik 'gewoon' heel strikt alles vermijden wat 'niet mag', geen twijfel dingen. Moet het langer gevolgd worden (of levenslang), dan is het natuurlijk van belang je er meer in te verdiepen én een dietist in te schakelen. Ik zou in dit geval het zo simpel mogelijk houden: avondeten: vlees of vis bakken/grillen/roosteren in olie. Groente lekker roerbakken in olie met kruiden. Ik weet niet of aardappels mag, anders maar even vermijden voor de zekerheid. Ontbijt: roereitje met spek ofzo. Lunch: een salade met tomaten/sla/eitje/tonijn uit blik, gerookte kop ofzoiets. En alles wat je in een potje koopt (sausje voor de salade e.d.) fff op het etiket checken voor de zekerheid. Voor die 2 weken maar even niet te ingewikkeld doen en alles mijden wat maar even twijfel heeft.
Succes.
Gr. Bibi

Aardappelen

Is geen probleem. Inderdaad zou ik een lijstje maken van toegestane producten en toegestaan voedsel aanbieden.
Rijstwafels is ook goed en er zijn vast meer koekjes in de natuurvoedingswinkel te scoren voor 2 weken. Dan kun je daarna kijken waar je in de supermarkt goed terecht kunt.

Vakantieganger

Vakantieganger

25-11-2013 om 17:21

Reactie

De klachten zijn van reumatische aard. De arts wil bekijken hoe ze reageert op het genoemde dieet. Verder wordt er nog steeds medicijnen geslikt, volgende week bloed geprikt, en eind van deze week zijn de supplementen binnen. Het enige dat ik op het recept kon ontcijferen was glucosamine. Over 2 weken moet ze weer terug naar de arts.

Voorlopig heb ik dus maar tegen haar gezegd: water, koffie zwart, thee, vruchtensap mag. Diner: Rijst/aardappelen met vlees/vis en groenten. Ontbijt/lunch met rijstwafels, vleeswaren, fruit, eieren, vis, noten en groenten. "Alles wat je 's avonds eet, mag je ook 's ochtends en bij de lunch eten".

Valt niet mee als je 70 jaar niets anders hebt gedaan dan boterhammetjes kaas als ontbijt/lunch nuttigen
Laten we hopen dat het wat verbetering oplevert. Wordt vervolgd.

Annet

Annet

25-11-2013 om 17:48

Ei?

Ik mis in je lijstje wat ze mag de eieren.
Zeker bij ontbijt of lunch heel lekker.

Wat ze ook mag is soep (als ze daarvan houdt). Die kun jij voor haar maken (uiteraard zonder vermicelli en zo) of je koopt wat blikjes bij de AH die gluten en melkvrij zijn. Geen gebonden soepen.
Er zijn ook lekkere salades voor op brood die melkvrij en glutenvrij zijn.

vleeswaren

Die moet je wel screenen. De meesten hebben melk als smaakversterker of conversering. Paardenrookvlees is vaak zonder.

Hanne

Hanne

25-11-2013 om 20:29

zoet beleg

Vergeet ook het zoete beleg niet. Jam, appelstroop, (gerookte) vissoorten.

Enne AnneJ, gezellig zo'n converserend plakje ham op je brood 's morgens

Hanne

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.