Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

K

K

09-12-2015 om 14:41

Diagnose ADD en ritalin

Heb ong.3 maanden geleden de diagnose ADD gekregen.
Ben 37 maar 4 jAar geleden bij huisarts geweest en die zag geen meerwaarde in een diagnose en toen heb ik er stom genoeg verder niets mee gedaan.
Nu wilde ik het zeker weten en heb me aangemeld bij de GGZ.
Hier werd het vrij snel duidelijk ADD onoplettend type.
Ik kan moeilijk taken afmaken.
Iets willen plannen maar wordt steeds uitgesteld(voorbeeld digitaal fotoalbum maken voor kerst)
En vaak te laat komen....
Met 3 kids is dit vrij lastig waarvan 1 kind met pdd-NOS!
Die juist baat heeft bij structuur.
Ook heb ik moeite met bijv.kinderfeestjes.
Als er bijv.7 kinderen buiten spelen en 1 valt er en aan de andere kant zijn er 2 aan het vechten(of iets aan het doen wat niet mag) dan is mijn
reactievermogen later actief doordat ik in m'n hoofd dan even niet weet wat ik moet doen en dus trager reageer.
(Weet niet of ik het duidelijk uitleg)
Nu krijg ik iemand van pit thuis voor onze zoon (heeft ook tips voor mij)
Alleen dit wordt binnenkort overgedragen aan opvoedondersteuner.
Nu ben ik sinds vorige week gestart met ritalin half tabletje en sinds gisteren 10 Mg dus 1 tabletje om 8,12 en 4 uur.
Ik heb uitslag op m'n hals wat jeukt,eerste dagen wat buikpijn en warrig (als ik iets tegen de kinderen zei moesten ze me corrigeren)
Ik ben ook wat minder spontaan merk ik,beetje down en dat vind ik niet fijn.
En iets minder druk in m'n hoofd dat wel maar wel vermoeid heb ik het idee.
Ik heb dus het idee dat het teweinig doet.
Telefonisch contact gehad vanmorgen met OMH-er en die wil me volgende week graag terugzien en heeft het al over dosis verhogen.
Ik heb jaren geroepen nooit medicatie en al helemaal geen ritalin maar heb toch de stap gemaakt.
Omdat ik hoopte dat het me meer rust zou geven en me beter hielp met plannen:organiseren en begrijp wel dat ik nog maar net ben begonnen maar toch....wie heeft er ervaring met Ritalin en verdwijnt dat minder spontane enz.op den duur...

Annoanna

Annoanna

10-12-2015 om 09:31

Bijwerkingen

Het is moeilijk te zeggen en ik heb ook geen ervaring met Ritalin (wel met concerta). Eigenlijk vind ik 10 mg wel erg weinig dus ik snap dat OMH-er over verhogen begint. Overigens kreeg ik er wel een dip van (tijdelijk).

Bijwerkingen zijn per persoon verschillend en kunnen ook weer verdwijnen. Zelf ben ik er minder spontaan van maar wel meer geordend, geconcentreerd, zakelijker, sneller, minder emotioneel op momenten dat er iets speelt. Geen freubelflow, als je dat bedoelt. Als je dat mist, slik je een keer niet (vakanties, weekend).

Verwacht nu niet opeens dat je zo goed kan plannen dat je de dienstregeling bij NS in 1 klap doorziet en kan reproduceren. Plannen en organiseren moet je leren en ook een kwestie van uitzoeken wat voor jou werkt. Met ritalin doorzie je dat sneller. Misschien dat de GGZ daar begeleiding in heeft (of een cursus).

En misschien is de conclusie dat Ritalin niet jouw medicijn is. Er zijn er veel meer. Ook langwerkenden (dat is toch wel veel prettiger). Overweeg dan eens naar een vrijgevestigde psychiater, liefst gespecialiseerd hierin. Wat dat betreft heb ik niet zo'n hoge pet op van de GGZ (maar misschien heb ik dat helemaal fout). Hou er rekening mee bij het uitzoeken van je zorgverzekering. Niet alles wordt vergoed. Zoek er een uit waar veel van dit soort medicijnen vergoed wordt.

Hortensia

Hortensia

10-12-2015 om 10:08

reactie op Annoanna

Wat de vergoeding van langwerkende medicatie als Concerta betreft word je in 2016 ook niet vrolijk. Lees: https://www.psyq.nl/documents/1030321/1229750/Brief+zorgverzekering+2016-+8+dec.pdf/43ecae5f-46e7-4844-8aa5-34ac3744041f

Mijn verzekering zal dan dusdanig hoog worden dat ik net zo goed de medicatie uit eigen zak kan gaan betalen (rond de 80-90 euro per 3 maanden, toch een bedrag dat pijn doet met een kleine beurs).
En het is geen luxe, want mijn kind reageert heel vervelend op gewone ritalin, maar doet het goed op Concerta.

Het is precies zoals Annoanna zegt: verwacht niet dat je in één klap alles goed kan plannen en organiseren. Maar ik zie mijn zoon veranderen van een absoluut warhoofd in een iets minder erg warhoofd en dat scheelt al een boel.
In de vakantie hoeft hij het niet te gebruiken.

Ritalin geeft (en ik zeg nu wat hij zegt) bijwerkingen. Het werkt teveel met pieken en dalen. Bij de pieken is hij rustig in zijn hoofd - maar dan op een zombie-achtige manier, niet prettig. En raakt de ritalin uitgewerkt, dan stormt de wereld op hem af. Hij is geen fysieke stuiterbal, het is vooral zijn hoofd (diagnose Asperger en ADD).
Na een aantal experimenten met de dosering is Concerta als beter medicijn uit de bus gekomen.

Erg jammer dat die vergoeding zo'n probleem is. Het is geen luxe maar noodzaak.

En dat van die vrijgevestigde psych. kan ik helaas uit eigen ervaring helemaal onderschrijven. Er lopen werkelijk een stel koekenbakkers rond in de GGZ, dat is echt niet te geloven. Maar ja, ook hierbij moet je vaak wel een eigen zak geld meenemen.

wolk

wolk

11-12-2015 om 12:01

ritalin

beste K,

heel herkenbaar. Bij mij was het wel fijn de eerste dagen Ritalin, maar daarna wat jij beschrijft. Ik heb twee keer opgehoogd, begon ook met 5 mg om de vier uur, en neem inmiddels 20 mg om de drie uur. Vraag niet waarom precies, maar dit werkt!

Het is wel zaak op tijd te slikken, als ik vergeet op tijd te nemen zak ik er uit, gek genoeg vraag ik me dan nog eerst verbaasd af waarom ik me zo afgeleid en vaak ook down voel je kan een behoorlijke rebound hebben als de ritalin uitwerkt. aan de andere kant vind ik het fijn om geen langwerkende te nemen, soms ben ik morgens goed en geconcentreerd, of moet ik dingen doen die ik zonder ritalin kan, dan neem ik pas om twaalf uur en is het toch weer op tijd uitgewerkt. ( dat zijn vaak dingen waarbij ik mn handen gebruik etc, schoonmaken, dingen in elkaar zetten etc)

Het kan ook goed zijn dat een ander middel beter voor je is. Soms is het even zoeken maar het kan enorm schelen om te concentratie te verhogen en een hoop rust te brengen. zelfs op een kinderverjaardag

het is niet zo dat meteen je hele gedrag verandert, maar langzaam aan slijt het meer rustige en georganiseerde wel in. Het helpt om ook therapie te doen ( ik zat in een groepje voor add-ers) en dingen zoals post op tijd open maken en huishoudelijke dingen gewoon te leren plannen. Die structuur kan op den duur een gewoonte worden waar je niet meer actief over na hoeft te denken. Ruimte in je hoofd voor andere dingen! ( ik noem het schijfruimte)

En dan,na een tijdje, merk je dat ook zonder medicijnen bepaalde gewoontes toch zijn beklijfd, zelfs gek genoeg de ' gewoonte' om je te concentreren. Wellicht is dat voor je hersens ook een vorm van gedrag.
Als je dan bijvoorbeeld in een weekend niet slikt, kan het zijn dat je merkt dat je minder rusteloos en chaotisch bent.

Een psychiater, de juiste medicatie, en een groepje, dat alles bij elkaar kan helpen.

Ik reageerde ook vaak heel traag ook in werk situaties, waardoor mensen wel eens dachten dat het me niet interesseerde. Of dat ik heerlijk wegdroomde. Er was dan een soort kippenhok in mijn hoofd. Ik mis dat niet.
en dan de keer op een kinderverjaardag dat ik al taart aan het snijden was en er nog een kind voor de deur stond. Had geen idee dat ik er eentje miste. Ik telde ze constant maar tijdens het tellen bewogen ze en raakte ik de tel weer kwijt.

succes!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.