Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Rosanne

Rosanne

12-05-2014 om 18:17

Darmproblemen, dochter 13 jaar.

Hallo Leden,
Mijn dochter Lotte van 13 jaar heeft een tijdje last van haar darmen. Daarvoor zijn we een paar dagen geleden naar de huisarts gegaan. De arts heeft toen aan haar buik gevoeld, en zei dat hij zo niet echt kon voelen of er iets mis was. Hij heeft ons doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis. Hij vertelde dat er waarschijnlijk een echo zou plaatsvinden en een klein inwendig onderzoek. Hij vertelde het zo luchtig, maar mijn dochter lag bijna in tranen toen we thuis waren. Ze vind het vreselijk dat er een inwendig onderzoek komt, wat begrijpelijk is voor een meisje van die leeftijd. Ik wil haar graag gerust stellen, maar zelf weet ik niet wat het is, nooit hetzelfde gehad als zij. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat houdt het onderzoek precies in? Is het pijnlijk? Is het erg gênant? (dat is het ergste voor mijn dochter). Hoe lang duurt het onderzoek?
Alvast bedankt voor de reacties.
Vriendelijke groet, Rosanne

nog niets zeker

Er is nog niets zeker. Misschien blijft het wel bij bloedonderzoek en een ademtest. Maar als er een inwendig onderzoek volgt dan kun je er op letten dat de arts of een verpleegkundige dat goed uitlegt. En zorg dat je bij je dochter blijft en neem zonodig een lakentje of iets mee zodat ze niet onnodig lang bloot ligt. Bespreek met je dochter dat je er zelf ook veel aan kunt doen. En het gaat allemaal voorbij. Daarna weet je meer en volgt een dieet of iets dergelijks of medicatie.
Het is ook erg verdrietig dat je op deze leeftijd zo'n serieus onderzoek moet ondergaan. Bevestig ook dat het helemaal niet leuk is. Maar voor je gezondheid is het soms nodig om onderzoek te doen dat pijnlijk kan zijn en naar. Maar het gaat voorbij en jij blijft erbij.
Zorg ook dat je er niet teveel met anderen over praat. Dat vinden tieners over het algemeen ook niet bijzonder leuk. Houd die vertrouwelijkheid bij elkaar. En laat haar aangeven wat ze erover naar buiten brengt. Zoek daar samen concrete tekst bij om het klein en feitelijk te houden.
Blijf zelf kalm en geduldig, schrik niet van haar angst en verdriet.

Vraag om een vrouwelijke arts

En als het een academisch ziekenhuis is, geef dan geen toestemming dat er een leerling mee komt kijken. (Die leren het maar op een ouwe fiets.)
Heb je zelf nooit een inwendig onderzoek meegemaakt?
Gaat het om een rectaal inwendig onderzoek?
Dat is beslist onprettig.
Ze heeft je steun en begrip hard nodig.
Blijf elke stap bij haar, en bescherm haar voor alles wat nodig is, wees assertief.

Lachgas

http://www.olvg.nl/over_het_olvg/nieuwsberichten/lachgas_voor_kinderen_tegen_angst_en_pijn

Ik begreep dat ook bij rectaal onderzoek lachgas wordt toegepast, zodat de persoon ontspannen is. Zo wordt het onderzoek wat draaglijker voor een jongedame.

Rosanne

Rosanne

13-05-2014 om 21:20

Rectaal toucher?

Ik heb vandaag even contact opgenomen met het ziekenhuis. Ze willen eerst een echo maken van de darm, en daarna een rectaal toucher doen om te kijken of de sluitspier goed werkt. Mijn dochter is daar heel angstig voor. Heeft iemand daar ervaring mee? Duurt het onderzoek lang? En wordt het door een ervaren arts of een verpleegkundige gedaan?
Bedankt voor al jullie reacties.
Liefs

Katniss

Katniss

13-05-2014 om 21:52

Volgens mij

Volgens mij houdt dat rectaal toucheren niet veel meer in dan dat ze een vinger in haar anus stoppen en voelen of het goed aangespannen kan worden. Als ze zich ontspant (wat natuurlijk best een opgave is) doet het geen pijn. Ik ken wel mannen bij wie op die manier de prostaat is onderzocht en die vonden het wel heel erg oncomfortabel en vervelend, maar niet pijnlijk.

Zuster

Zuster

14-05-2014 om 07:04

Echt nodig?

Je kunt je afvragen of een rectaal toucher echt nodig is bij een eerste bezoek.
Darmproblemen kunnen heel veel oorzaken hebben en waarschijnlijk kan er best veel ander onderzoek gedaan worden om te kijken waar deze problemen vandaan komen Het lijkt mij dat een retaal toucher niet meteen nodig is of er moeten aanwijzingen zijn dat er specifieke problemen met de sluitspier zijn.
Laat je dochter hierin ook mee beslissen. Het is haar lijf en moet het echt gebeuren dan alleen met een hele goede reden en met goede uitleg.

Evanlyn

Evanlyn

14-05-2014 om 10:21

ja,

ik heb ook wel eens tegen een dokter gezegd "dat doe je maar lekker bij jezelf". En het onderzoek is dus nooit gebeurd. Was wel wat heftiger dan dit.

K. Dootje

K. Dootje

16-05-2014 om 23:22

welke klachten

Welke klachten heeft je dochter juist? Ik zie ook niet meteen het nut van een rectaal toucher bij darmklachten. Ik zou dat onderzoek voorlopig weigeren en/of een andere dokter raadplegen voor een second opinion. Toch moest het mijn dochter zijn.

Succes!

Soetkin

Soetkin

17-05-2014 om 07:27

Hier ook kind met darmproblemen

en die heeft nog nooit een rectaal onderzoek gehad. Wel voelen aan de buik, röntgenfoto maken, ademtest en ontlastingonderzoek. Ander kind heeft wel een rectaal onderzoek gehad, maar dat was i.v.m. vermoeden van blindedarmontsteking. Kind had ook niet de tijd om zich zorgen te maken daarover, want het was allemaal spoed en het moest nú gebeuren. Kind vond het niet leuk, maar ook geen ramp. Lag op zijn zij en zijn broek moest alleen even naar beneden geschoven worden.

Ik weet niet wat voor onderzoek je arts precies bedoelde, maar als het niet meer dan dit is, dan valt het wel mee. Je ligt in ieder geval niet uitgebreid open en bloot op deze manier. Al is het voor een meisje van 13 wel heel moeilijk denk ik. Ik hoop maar voor haar dat het niet nodig is. Ik zie er voor haar ook zo gauw het nut niet van in, maar ik ben geen arts.

bertje1

bertje1

18-05-2014 om 22:16

lijkt me echt onzin!!

ik denk dat eerst goed moet worden gekeken naar een oorzaak, dus voelen, echo, aard van de klachten, duur, evt. stress en wel zeker: de voeding!! volgens mij is een rectaal toucher echt onzinnig, dit is als je de ontlasting niet op kunt houden lijkt mij. Darmproblemen zitten meestal veel hoger.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.