Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marga

Marga

13-12-2020 om 23:38

Bureau en bureaustoel

Mijn zoon is drie mnd geleden met een studie begonnen die voornamelijk met computers te maken heeft en zit door corona minimaal 40 uur per week thuis te werken. Hij werkt met twee beeldschermen en een laptop en zoekt eigenlijk een goede bureaustoel en verstelbare tafel. Aan wat voor eisen moet zoiets ergonomisch voldoen? Hij denkt zelf aan een gamechair/gamingstoel maar die vind je ook in alle prijsklassen. Mij lijkt een bureau waar je ook eens aan kunt staan verstandig.

Zijn er sites met betrouwbare info? Het is een student dus heeft echt geen geld over maar hij zit al 9 mnd thuis en heeft regelmatig hoge rugklachten.

gekke tip

Misschien moet zoon eens gaan praten met een fysiotherapeut. Om na te gaan welke klachten hij heeft, waar die door worden veroorzaakt, en aan welke eisen het meubilair moet voldoen om narigheid te voorkomen.

Er circuleren ontzettend veel adviezen en richtlijnen over wat het "juiste" kantoormeubilair is, en niet alle adviezen zijn voor iedereen even goed toepasbaar. Zo heb ik zelf proefondervindelijk vastgesteld dat armleuningen aan een bureaustoel bij mij soms meer kwaad dan goed doen, terwijl ongeveer overal wordt geadviseerd dat een bureaustoel armleuningen moet hebben. En toen ik laatst bij de fysiotherapeut kwam (die lui hebben het nu wel druk, met al die coronathuiswerkers) vroeg hij me een foto te maken van mijn thuiswerkplek. Die liet ik de week daarop zien, en ik zei er meteen bij dat mijn stoel volgens de "officiële" adviezen te hoog was afgesteld. Waarop hij zei dat dat juist goed was, want dat het beter was om *niet* met je voeten plat op de grond en je heupen in een perfecte rechte hoek te zitten. En dat is wel wat altijd wordt geadviseerd.

Kortom: er is kennelijk geen onfeilbaar recept voor goed kantoormeubilair.

Het belangrijkste is trouwens, en daar is geloof ik dan weer wel consensus over, dat je regelmatig moet opstaan en 'vertreden'.

Groeten,

Temet

Aanvulling

Behalve advies over aard en afstelling van kantoormeubilair kan zo'n fysiotherapeut natuurlijk ook houdingsadvies en oefeningen geven. Zo ben ik een paar jaar terug in iets van 5 of 6 consulten van vervelende hoge rug/schouderklachten verlost. Zonder uiteindelijk iets aan mijn meubels te hoeven doen.

Groeten,

Temet

Debby

Debby

14-12-2020 om 11:06

Bureau juiste hoogte

Ik denk dat het met name belangrijk is dat je bureau op de juiste hoogte staat.
Bij mij is ooit op het werk opgemeten dat dat 68 cm. Lager dus dan een standaard bureau. Ik heb voor het thuiswerken daarom een simpel tafeltje gekocht bij de IKEA met in hoogte verstelbare poten. Kocht maar iets van 70 euro.

Daarnaast is het belangrijk om tussendoor regelmatig even op te staan. Dat zit bij mij wel goed. Ik loop geregeld naar de WC en/of de keuken.

En heeft je zoon wel een los toetsenbord en muis?

Misdreavus

Misdreavus

14-12-2020 om 12:58

mijn zoon

Heeft op zo'n beetje alle gamingstoelen gezeten die we in winkels konden vinden en heeft ze allemaal afgekeurd omdat ze niet fijn zaten.

Hij is uiteindelijk voor deze gegaan:
https://jysk.nl/kantoor/bureaustoelen/gold/bureaustoel-tjele-zwart

Hij heeft hem nu een paar maanden en het bevalt tot dusver prima.
Zijn bureau is verder niet instelbaar, dat vond hij niet nodig, maar ik denk dat dan ook voor verstelbare poten van IKEA was gegaan, of zoals voor jongste, voor de goedkoopste poten van IKEA die we op de juiste maat hebben afgezaagd.

Wel heeft hij een duur mechanisch toetsenbord en een minstens zo dure gamemuis, ook voor schoolzaken.

Marga

Marga

14-12-2020 om 13:17

of deze

https://www.ikea.com/nl/nl/rooms/home-office/zit-sta-bureaus-pub35fd953d ik kan alleen nergens vinden hoe hoog een bureau moet zijn om goed bij te kunnen staan op een ergonomisch juiste manier. Fysio heeft hij op dit moment ook echt geen geld voor.

Pennestreek

Pennestreek

14-12-2020 om 13:32

Fysio

Tja, ik vind dat persoonlijk toch een beetje verkeerde zuinigheid dan. Als je niet goed weet waar de klachten precies vandaan komen, kun je toch niet gericht zoeken naar een oplossing? Dan is investeren in een bureau en stoel wellicht zinloos... Ik zou dan toch eerst een consult bij een fysiotherapeut doen. Waarschijnlijk is hij er met 1 bezoek al klaar mee, als het echt opgelost kan worden met een ander bureau en stoel.

Ik zou met hem, als hij vaker/meer last heeft van zijn rug, toch ook kijken naar een aanvullende verzekering waar wel fysio in zit. Kan hij volgend jaar gewoon gaan als hij ergens last van heeft.

even gekeken

Een consult bij de fysiotherapeut schijnt zo'n 30 euro te kosten als je het zelf betalen moet. Als daarbij zou blijken dat je geen nieuwe stoel hoeft, heb je de kosten er zo uit .

Het lijkt er wel op dat zoiets tot na 19 januari zal moeten wachten, als we de berichten over een naderende lockdown mogen geloven.

Groeten,

Temet

Marga

Marga

14-12-2020 om 13:45

fysio

Ook een aanvullende verzekering kost geld. Het is allemaal niet zo schrikbarend erg, als je een nieuwe sport gaat doen heb je ook overal last van. Dit is eigenlijk ook iets nieuws voor hem. Nu heeft hij een slechte bureaustoel en geen verstelbare tafel. Hij moet toch iets anders.

Mijntje

Mijntje

14-12-2020 om 15:20

zoeken

Zoek ook eens met de woorden ergonomisch + werkplek. Dan vind je dit soort sites: https://ergonomiespecialist.nl/kenniscentrum/instructie-instellen-werkplek/

V@@s

V@@s

14-12-2020 om 16:02

fysio

Is medisch, dat gaat niet dicht.

marga

Geef die jongen nou voor de Kerst een eenmalig consult bij de fysio cadeau . Ik vind 19 jaar erg jong voor rugklachten, daar valt denk ik nog een hoop te verbeteren, en niet alleen door een nieuw bureau.

Groeten,

Temet

Flavia

Flavia

15-12-2020 om 10:02

blijvend

Houd er rekening mee dat als je nu in het begin stadium geen aanpassingen doet je zoon mogelijk de rest van zijn leven er last van houd met mogelijk verstrekkende gevolgen.

Van dicht bij heb ik mogen zien dat een eind stage heeft geleid tot blijvende arbeidsongeschiktheid omdat de werkplek niet goed ingericht was. Studie gehaald maar zelfs het optillen van een pak suiker gaat niet meer. Meerdere operaties aan de polsen en dit is het resultaat.

Marga

Marga

15-12-2020 om 11:02

rugklachten

is echt een te groot woord. Als ik dacht dat het de oplossing was had ik hem allang naar een fysio gestuurd. Zijn houding is niet goed, zijn bureaustoel en bureau zijn niet geschikt voor fulltime werken. Eerst dat maar eens aanpassen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.