Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

12-05-2013 om 11:51

Beschadigde zenuw, hoe erg is dat?

Kind is gewond geraakt aan hand. De pezen zijn nog goed maar de zenuwen zijn beschadigd. Hoe erg is dit? Kan hij de vinger straks gewoon gebruiken en heeft hij minder gevoel er in of is de vinger straks lam?
Het gaat om zijn ringvinger.

Rosa van der Zanden

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Thursday Next

Thursday Next

12-05-2013 om 15:21

Vroeger...

zeker 15 jaar geleden is mijn moeder geopereerd aan haar oor, daarbij was ook het gevaar dat er een zenuw geraakt en beschadigd of doorgesneden zou worden. Toen zeiden ze: als hij doorgesneden is dan is er waarschijnlijk niets aan te doen en is haar mond half verlamd. Een beschadiging herstelt meestal, dat gaat wel heel langzaam, toen hadden ze het er over dat het tot 2 jaar kon duren voordat het gevoel helemaal terug kwam. Gelukkig is er niets geraakt destijds. Hopelijk komt het snel goed met je zoon!

mar

mar

12-05-2013 om 15:40

Afwachten

In een notendop: je hebt sensibele zenuwen (gevoel) en motorische zenuwen (beweging). Als de ene zenuw beschadigd is, hoeft het niet zo te zijn dan ook de ander beschadigd is. De vraag is ook nog of de zenuw beschadigd is of helemaal doorsneden.
Ook de plaats van het letsel maakt uit, hoe meer naar je vingertop toe,hoe minder kans je hebt dat de bewegingen van de vinger niet meer mogelijk zijn.
Zenuwen herstellen langzaam en tot circa een jaar is er verbetering mogelijk.
veel sterkte.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

12-05-2013 om 16:00

Mar

Mijn berichtje staat als nieuw draadje hier onder.

Rosa van der Zanden

Gedeeltelijk

Ik heb ooit over mijn duim gesneden. Er is alleen gehecht maar nu jaren later heb ik nog steeds een ander prikkelend gevoel in mijn duim. In het begin had ik er bijna geen gevoel in, nu na 2-3 jaar of zo wel meer, ik weet eigenlijk niet of het laatste jaar nog veranderd is maar het is in ieder geval geleidelijk gegaan.

Overigens kan ik er gewoon alles mee en ervaar er geen problemen mee, alleen als je echt rond de snee voelt zijn er plekjes die anders voelen.

Meer dan afwachten bij hem kun je niet doen, zenuwen schijnen aan te groeien maar wel heeeeeel langzaam.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tigress

Tigress

13-05-2013 om 13:12

Herstel gaat heel langzaam

Ik kan me volledig aan sluiten bij wat anderen al zeiden. Toen ik 15 was heb ik mijn dijbeen gebroken. Die is operatief gezet en daarbij is een zenuw geraakt. Ik kon mijn voet niet meer optrekken. Ik heb een jaar fysiotherapie gehad met stroomstootjes. Ze begonnen net onder mijn knie met het geven van de pulsjes en zijn na dat jaar ge-eindigt bij mijn grote teen (die toen als enige nog achterbleef) Nu nog (51 jaar inmiddels) kan ik die voet minder ver optrekken dan de andere maar het hindert me in niets. Ook geeft het nog steeds een wat vreemde sensatie als ik mijn wreef aanraak. Alsof mijn voet op die plek licht slaapt.
Sterkte ermee!

mar

mar

14-05-2013 om 22:32

Rosa

Even een begrijpelijk plaatje gezocht voor je:
http://www.etsy.com/listing/86810321/grays-anatomy-hand-print-anatomical-hand

Hier kijk je tegen de onderzijde van de hand aan. De gele lijnen zijn de zenuwen, de witte de pezen. Het is een artist impression, maar geeft het op zich goed weer.
Je zit dat de zenuwen ook zijtakjes hebben. In het echt vertakt zich dat nog meer. In het echt ziet het er ook zo uit, een zenuw is een soort draadje.
Ik begrijp uit jouw verhaal dat de zenuw zelf niet doorsneden is, maar mogelijk zou hij wel beschadigd kunnen zijn. Ook als de zenuw uitgerekt is, kan hij beschadigd zijn. Herstel is dan vaak beter, dan wanneer de zenuw echt doormidden is.

Dat hij geen pijn heeft hoeft nog niets te zeggen, voor zover ik weet. Belangrijker is denk ik of hij gevoel in zijn vinger/hand heeft. Die tintelingen kunnen door de beschadigde bloedvaten komen, maar het kan ook door de zenuw zijn. Zeg maar tintelen van de kou (in de winter) noemen veel mensen tintelingen, maar zenuwtintelingen voelen anders.
Voor nu kun je alleen maar afwachten. Eerst moet het weefsel herstellen, daarna kun je kijken hoe de functie van de hand is. Mogelijk is er fysiotherapie nodig. Er zijn gespecialiseerde handfysiotherapeuten. Veel succes, ik hoop dat je zoon weer helemaal geneest.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

16-05-2013 om 17:27

In het ziekenhuis geweest

Het grote verband is er af, nu alleen een gaasje en tubifast. De wond is toch nog anders dan ik dacht: 2e kootje middelvinger aan de duimzijkant, dan omlaag, v-vormig onderste kootje, omlaag en v-vormig op handpalm.
De zenuw was door en is gerepareerd. Het gaat om een pijnzenuw in de middelvinger aan de duimzijde. Dat bloedvat is weg maar het andere bloedvat heeft het overgenomen. Als hij nog een keer zo'n geintje heeft dan zijn er geen bloedvaten meer over in die vinger.
Het ziet er wat zwart en beurs uit maar niet heel zorgwekkend.
Toen hij zijn hand had gewassen werd hij even naar en nu heeft hij wel pijn terwijl hij dat eerst niet had.
Het mooiste was dat de chirurg hem niet herkende, vroeg wat er was gebeurd, waar en wanneer hij geopereerd was en enthousiast werd toen hij de wond zag en het herkende.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

21-05-2013 om 07:30

Wond ziet zwart

Wond wordt steeds zwarter. Kind maakt elke dag een foto dus we kunnen goed het verschil zien. Zondag in het ziekenhuis geweest: het was ernstig genoeg om te komen maar niet ernstig genoeg om de chirurg van zijn vrije Pinksterdag te plukken. Zodirect ga ik weer, nu op het spreekuur.

Tijgeroog

Tijgeroog

21-05-2013 om 10:23

Bah

Dat klinkt naar, veel sterkte!

ilsepilse

ilsepilse

21-05-2013 om 12:59

Klinkt niet goed

meteen actie vragen ...lijkt me

Rosa van der zanden

Hoe is het nu? Komt het goed?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

26-05-2013 om 16:28

Mwah

De hechtingen zijn er nu uit. De zwarte huid is volgens de plastisch chirurg niet erg, er onder moet nieuwe huid vormen. Wel vervelend is dat het stuk op zijn handpalm een beetje opstaat, ben als de dood dat hij blijft hangen en dat het inscheurt. Ik durf het niet weg te knippen, ben bang dat ik dan iets beschadig.
Bij zijn tweede kootje is het wijd open en daar lekt het ook wat. Volgens kind is het verder open gegaan toen de chirurg zijn vinger strekte. Zelf doet hij dit niet, te weinig huid om dit te kunnen. Dit kootje is ook nog heel dik en de huid is wit op een verkeerde manier. Hij heeft een luchtig verband, genoeg om het wondvocht op te vangen en ook zo dat het kan drogen aan de lucht.
Woensdag gaan we naar een gespecialiseerde handfysiotherapeut. Iedereen verklaart me voor gek dat ik daarvoor zo'n eind rij maar ik zou het mezelf heel mijn leven kwalijk nemen als het met zijn hand niet goed komt omdat ik te beroerd was om in de auto te stappen.
Lief dat je er naar vraagt!
Rosa van der Zanden

Koolmees

Koolmees

26-05-2013 om 16:46

Oei

Dat klinkt allemaal wel naar hoor!
sterkte

Zoveel mogelijk erop laten

Volgens mij beschermd die oude huid de nieuwe, zoveel mogelijk vanzelf laten verdwijnen. Niet slecht om eens de fysio te laten kijken, wie weet kan hij/zij je wat vertrouwen geven ook.

Soms komt het gewoon allemaal wel goed, ook al lijkt het er nu misschien niet op.

Syerkte!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

mar

mar

28-05-2013 om 19:43

Vervelend

vervelend dat het nog zo tegenvalt. Maar soms heeft het ook gewoon tijd nodig. Hardstikke goed dat er een handfysio naar gaat kijken. De extra reistijd is dat echt waard t.o.v. Een gewone fysio.
Eventueel kun je over dat losse stuk bij de handpalm een los gaasje doen. Dan beschermt het wat.
Veel sterkte. Ik hoop dat het weer helemaal goed komt.

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

29-05-2013 om 18:56

Bij de fysio geweest

Hij heeft geprikt om te kijken waar er nog gevoel zat. "Dit voel ik niet en dit ook niet en dat wel", aldus kind.
Hij heeft wat oefeningen gedaan en uitgelegd waarom het was en wat het doel was en wat er gebeurt als je het zo laat. Bij het ene kootje zou de vinger krom blijven, bij de ander kon hij niet meer strekken enz. Voor alles dus een oefening. Ik heb er een goed gevoel over en volgende week gaan we weer.

Mama Taxi alias Rosa van der Zanden

Goed dat je geweest bent

Goed dat je geweest bent, het geeft weer even iets om door te gaan en dat het wel goed komt, of dan deels.

Succes met de fysio.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.