Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Baby met eczeem en slapen

Hoi Forum-leden,

Mijn zoontje van 5 maanden heeft eczeem. Hij zit letterlijk van zijn kruin tot aan zijn voetjes onder. Het wordt steeds erger, met veel jeuk als gevolg. Overdag is hij nog redelijk in zijn hummetje, maar de nachten worden steeds hopelozer. Hij schuurt in zijn bedje en wrijft continue in zijn gezichtje, met als gevolg nauwelijks slaap.

We smeren drie keer per dag Cetomacrogol-crème (20% vaseline). Vorige week heeft hij vijf dagen een hydrocorticonzalf (10mg) gehad, 2x per dag. Helaas zonder resultaat.

Naast zijn eczeem heeft hij koemelkallergie en krijgt Nutrilon Pepti. Sinds iets meer dan een maand volledige flesvoeding. Ik heb het idee dat zijn eczeem sinds de flesvoeding extreem is toegenomen.

Eind november kunnen we terecht bij de Kinderarts. Voor mijn gevoel duurt dat nog een eeuwigheid..
Zijn er moeders met ervaring met eczeem-kindjes? Ik ben benieuwd of jullie tips voor ons hebben?

Alvast bedankt voor het reageren!

Liefs van een moeder met wallen tot haar knieën

V@@s

V@@s

17-10-2020 om 10:10

terug naar de huisarts

Kijken of hij kan regelen dat jullie sneller terecht kunnen. Of dat hij toch een zwaardere hormoonzalf kan voorschrijven. Of toch nog iets anders dan pepti.

Veel sterkte, ik vind zelf jeuk ook verschrikkelijk, en een baby kan zich alleen maar uiten door te huilen.

(verder neem ik aan dat je alles met parfum al niet meer gebruikt? Als wasmiddel ook iets gebruiken zonder parfum, neutral of 1 van de huismerken zonder parfum).

V@@s

V@@s

17-10-2020 om 10:10

relacteren?

En is relacteren nog een optie? Als je denkt dat het door de voeding komt?

Pirata

Pirata

17-10-2020 om 11:07

Ach gossie

Arme ziel!
Ik denk ook: terug naar de borstvoeding (en zelf dus op dieet). En sneller naar de arts!

Linn88

Linn88

17-10-2020 om 11:52 Topicstarter

Dank!

Dankjulliewel! Fijn dat jullie zo snel reageren. Relacteren had ik nog niet aan gedacht. Ik ben gestopt omdat de borstvoeding heel erg terug liep en het kolven (met een dubbele Medela Freestyle) bijna niks opleverde. Hebben jullie tips wat betreft kolven?

Teff

Teff

17-10-2020 om 12:17

wist ik toen maar

Ik had zelf vanaf baby tot ver in mijn volwassen jaren heel heftig eczeem. Ik krabde me helemaal open 's nachts en zat onder de jeukende plekken. Inmiddels weet ik dat ik lactose intollerant ben en coeliakie heb. Dermatitis herpetiformis, ofwel ziekte van Dühring is de eczeem uiting van het feit dat je niet tegen gluten (wat in tarwe zit) kunt.
Ga direct terug naar de huisarts en vraag met spoed meer onderzoek!
Bij mij is het pas na mijn 40e ontdekt door mijzelf en mij was een hele lijdensweg bespaard gebleven als artsen verder gekeken hadden.

Bij mijn beide kinderen werkte kolven ook niet zo goed, terwijl zelf voeden fantastisch ging. Ik snap dat je misschien ivm werk moet kolven, maar denk aan je kindje en geef aan dat je zelf moet voeden voor de gezondheid van je kindje. Misschien lastig richting je werkgever maar nu is het veel lastiger voor jou en je kind. Ik durfde het destijds niet te regelen met mijn werkgever, en lojaal aan mij was hij later ook niet. Spijt als haren op mijn hoofd.....

Moet je kolven?

Mijn koemelk allergie en eczeem kind dronk sowieso beter aan de borst.

Eventueel je bed verbouwen zodat jullie veilig samen kunnen slapen en je kindje s nachts aan de borst kan drinken. Let extreem op je eigen dieet, uit ervaring weet ik dat je geen chips, koek, taart en alles uit pakjes en zakjes kan eten. Lees dus heel goed de verpakkingen en ga over op zo vers mogelijk.

Ga zelf vroeg naar bed, 20.00 uur ofzo, dan heb je in ieder geval iets geslapen voor hij weer wakker wordt, vergeet geen handschoenen voor hem. Inderdaad wasmiddel bekijken en tussendoor vaseline smeren.
En natuurlijk terug naar de huisarts!

rode krullenbol

rode krullenbol

17-10-2020 om 12:43

Mijn tip

Om de melkproductie te bevorderen en jezelf aan te sterken kun je een 'thee' trekken van fenegriekzaadjes en/of pannenkoeken en brood bakken met gemalen fenegriek erin.

Sterkte ermee,

Rode krullenbol

Teff

Teff

17-10-2020 om 12:49

Fenegriek

Ik weet niet of Fenegriek helpt, maar in kaas is het heel lekker! Het smaakt wat nootachtig.
Om je melkproductie opnieuw op gang te krijgen zou je een lactatie-deskundige in kunnen schakelen. Van destijds weet ik dat die vooral telefonische consulten deed.

Pirata

Pirata

17-10-2020 om 14:19

Koemelk

Bij koemelkallergie en borstvoeding dus zelf ook geen kaas eten...
Vaak gaat het na het 1e jaar over. Bij ons kind was het een allergie van koemelk, kippeei en soja. Al die dingen mocht ik zelf niet meer eten dus. Ik zie zijn vreselijke huid nog opknappen toen hij niet meer blootgesteld werd aan die allergenen. Ongelooflijk.

Marie

Marie

17-10-2020 om 14:56

Sites

Ben al even "uit" de babies, maar toen mijn kinderen nog wel baby waren, heb ik wel gehoord dat als Pepti, niet afdoende helpt, je ook Nutramigen kunt proberen. Is dacht ik wel op recept

https://www.nutramigen.nl/waarom-nutramigen/over-nutramigen-lgg

Voor tips over relacteren en borstvoeding kun je kijken op de site van borstvoeding.com

https://www.borstvoeding.com/bijvoeding/voedselintroductie/allergie/voedsel-1/

Wellicht zijn deze sites ook interessant voor je:

http://kindereczeem.nl

https://www.voedselallergie.nl

Verder zijn er nog speciale verbandpakjes, waardoor de zalf beter kan werken

https://www.dermasilk.nl/kopen/romper-slobbroek-set/

In elk geval hoop ik voor je dat de oorzaak gauw gevonden wordt.

Inderdaad

Zelf moet je dan ook zorgen dat er in je eigen voeding geen spoortje koemelk eiwit zit, als je borstvoeding geeft. Ik nam er wel wat calcium bij.

En overigens heb ik mijzelf toen laten verwijzen naar een allergoloog.
De kinderarts waar we later terecht kwamen met zoon (het geen enkel spoortje koemelkeiwit, zero dus, hoorde ik pas later van een consultatiebureau arts) geloofde niet zo in allergie.

Echter de uitslagen zeiden wat anders en omdat ik met dochter toen door de cb-arts gewezen werd op het nul principe ben ik dat toen met beiden gaan doen.

Zoon had diarree, waterige ontlasting vanaf zijn geboorte. Hij is zelfs op tropische parasieten en van alles getest.

Dochter werd toen geboren en die had na 2 weken al een nattend eczeem van kruin tot navel. Na dat advies werd het dus beter voor allebei.

Zoon van ruim 2 jaar kon ineens zindelijk worden omdat de diarree ophield. En het eczeem van dochter was met 2 dagen weg. Inderdaad ongelooflijk.

Overigens hebben ze nog steeds een koemelkeiwitallergie, net als ik zelf. Ze kunnen wel wat verdragen maar zoon moet bijvoorbeeld geen pak chocolademelk leegdrinken dan is het alsnog diarree.

Dochter heeft er nog een allergie voor schimmels/paddestoelen, aardbeien bij. Ze eet ook geen vis. Zelf heb ik een allergie voor garnalen e.d. en bananen.

Borstvoeding ging hie gelukkig heel goed.
Maar voor flesvoeding heb ik ook gehoord dat het soms even zoeken is welke soort het beste bevalt.

Bij dochter had ik gelezen in mijn vakblad, dacht ik, hoe kwam ik er anders bij, ik was toen nog lid van de allergievereniging, dat je een opbouw dieet doet. Je probeert, na de melkfase, een voedingsproduct uit en doet dat 3 dagen om te zien of het geen allergie opwekt. En je begint met hypo allergene producten.

Dus geen garnalen, kabeljauw, citrusfruit e.d.

Dat was toen voorgeschreven vanaf 6 maanden. En dan na 1 jaar kon je voorzichtig met yoghurt en kwark, aangezuurde melkproducten, beginnen.

Geen soja als vervanging.

Overigens begonnen zowel zoon als dochter eerder dan 6 maanden. Zoon had met 4 maanden al duidelijk trek in iets. Die kreeg voortaan yoghurt met of zonder kindermeel. En dochter kreeg een hapje banaan met een paar lepeltjes moedermelk als vervanging van de fles op de kinderopvang. Ik gaf een paar keer borstvoeding maar ze wilde geen fles drinken, dus met ongeveer 4 maanden begon ze met banaan. Waar ze gelukkig niet allergisch voor bleek.

Ik heb het meeste gehad aan de allergoloog, de cb arts (het nul koemelkeiwit principe) en de allergievereniging.

Hier juist

Géén koe producten, dus geen yoghurt kwark enzovoort. Dat at ze van geit, dat ging prima.

Overigens: je zoon is 5 maanden, voorzichtig met wat fruit en groenten beginnen is misschien geen gek idee, minder melk dus mogelijk minder eczeem

Iets smeren

"Naast zijn eczeem heeft hij koemelkallergie". Dat eczeem kan een rechtstreeks gevolg zijn van een allergie voor koemelkeiwit. Maar dokters willen wel wat smeren hoor. Zei mijn cb arts. Echter, hoe ingewikkeld ook, je op de voeding richten helpt beter.

En inderdaad ook op waspoeder, er zit vaak een parfum in waar de huid dan niet zo goed tegen kan. Ik gebruik hier nog steeds 1 merk, en dat verandert niet. En azijn in het vakje van de wasverzachter. Dat haalt de zeepresten er uit.

En ik had een werkster en verschoonde vaak de bedjes. Later bleek dat dochter inderdaad een huisstofmijtallergie heeft. Dat was toen het idee dat dat ook orengedoe kon veroorzaken.

Ja yoghurt

Dat was hier inderdaad niet zo'n gelukkige greep bleek later.
Echter geitenmelk e.d. en soja werd ook afgeraden omdat het eenzelfde grote eiwitmolecuulstructuur heeft als koemelk en ook allergie kan geven.
Het cijfer voor soja was 40 procent van de kinderen met een koemelkeiwitallergie ontwikkelt ook een allergie voor soja.

Dus toen dochter later asthmaklachten kreeg en pufjes heb ik nog een fabriek aangeschreven dat er soja in een van de pufjes zat en dat dat niet handig was vanwege allergie daarvoor. De relatie tussen asthma en allergie.

Maar mijn eerste idee was ook om te vervangen met soja en geitenmelk e.d. Vanwege mijn interesse in natuurvoeding en dergelijken. Maar in de literatuur blijkt dat dus ook een risico. Juist natuurlijke producten kunnen ook meer allergie geven dan dropjes en chemische zuurtjes of zo.

Zelf kiezen

En het is handig als je zelf een strategie kiest. Want wetenschappelijk is het niet goed dicht te timmeren en dan heb je ook nog last van mensen, maar ook artsen en hulpverleners, die niet zo in allergie geloven, of die geloven in de vuiltheorie, en dat je juist vroeg pinda moet geven om pinda allergie te voorkomen en dat soort ideeën.

Wij hadden gelukkig, op een gegeven moment, een hele praktische huisarts die er wel verstand van had en goed kon adviseren. Daarvoor hadden we een huisarts met een andere hangup en allergie had ze het niet zo mee. Daar ben ik expliciet van huisarts veranderd. Ik moest voor haar steeds in de houding staan voor heupjes en dat soort, dat in mijn familie niet voorkomt, en weer vrij nemen van mijn werk, terwijl allergie en asthma, dat in mijn familie wel voorkomt, ja ook op een boerderij dus die vuiltheorie doet het niet zo goed bij mij, zat niet in haar repertoire.

JGZ

https://assets.ncj.nl/docs/5b36c1f2-3d48-404b-8304-c68f4c21d119.pdf

Dit is dus het formele protocol van het consultatiebureau. Daar zou ik buiten blijven en als je een goede specialist hebt beroep je je daar op of negeert het verder.

Allergie is vooral ook een praktische zaak. Wat werkt.

Juist vroeger kregen kinderen van alles zonder dat er een verband gelegd werd met allergie of asthma of andere lichamelijke klachten. Een nichtje bleek een pinda allergie te hebben, maar mijn moeder meende dat het kind toch wel tegen een janhagel koekje moest kunnen? De eerste hulp was dan ook regelmatig aan de orde.

En toen kwam het ook voor, soms zelfs heel veel. Het is niet goed vergelijkbaar, maar dat het definitieve advies er niet ligt is voor mij zeker.

Voor mij is de toename van allergie in een westerse moderne omgeving vooral te verklaren met de volgende theorie. Uit het vakblad.

Na de 2e wereldoorlog kwam er een explosie aan (nieuwe) stoffen en stofjes in materialen en voedsel, en in de lucht. En in kant- en klare producten.

Daar zijn we evolutionair niet op voorbereid en dat kost ook minimaal tijd voor veel mensen om aan aan te passen.

Dus het vereenvoudigen van een dieet en (allergene) stoffen aanraking kan een goede manier zijn om allergie te verminderen.

Tenzij je natuurlijk de JGZ wil volgen. Kan een manier zijn.

Wel geiten geen cb

Geitenmelk en dergelijke was advies van gespecialiseerde kinderarts waar ik kwam met kind nadat het allergisch reageerde op soja en ik doorverwijzing had gevraagd aan huisarts

Cb heeft mij ook niet geholpen, bleven maar vragen wie dan bedacht had dat kind allergisch was, mijn antwoord huisarts was niet voldoende

specht

specht

17-10-2020 om 18:28

diëtiste

Al weer lang geleden hebben wij veel gehad aan een diëtiste die bekend was met allergieën bij baby’s.
Zij had een schema, waarbij je begon met een product tegelijk te testen; dus bijvoorbeeld eerst alleen geitenmelk,
Gaat dat goed, dan ik noem maar wat geitenmelk en peer.
Komt eczeem terug ,stoppen met peer.
Ging toen via de huisarts buiten de kinderarts om.
Waar je ook voor kiest, verander of voeg een voedingsmiddel tegelijk toe.
Daarnaast kun je altijd anti allergiewasmiddel proberen, dit verminderde bij ons kind wel de klachten, maar hoeft bij jou kind natuurlijk helemaal niet te werken.

Allergievereniging

https://www.voedselallergie.nl/images/brochures/sva-brochure-koemelkallergie-120104_v1.pdf

Je ziet hier dat ze meebuigen met het officiele artsenprotocol. De uitleg vind ik wel heel duidelijk.

"Sterk allergene voedingsmiddelen kunnen ook worden geïntroduceerd. Het uitstellen van bijvoeding na de zesde maand, wordt ontraden."

Realiseer je dat als je al een kindje hebt met eczeem dat de vroege introductie van allergenen in de voeding, zoals lepeltjes pindakaas, een heftige reactie kan veroorzaken. Dat wordt wel gezien in dit protocol en kan dan betekenen dat de volgende introducties van allergenen wel doorgezet wordt maar onder begeleiding op een poli of ziekenhuis.

Ik geloof eerder dat je die triggers moet zien te voorkomen want je zet het immuunsysteem op scherp en dat kan uitputtend werken en kwetsbaar maken voor bijvoorbeeld infecties of meer allergien. Er kan een negatieve spiraal ontstaan.

Bij een kindje dat al aangetoond allergisch is en waar je dat niet (meer) kunt voorkomen.

Tine Winkel

Tine Winkel

17-10-2020 om 20:26

#17 nu meer allergieen

ik heb ooit een heel interessant artikel gelezen over de gezondheidseffecten van één bepaald voedingsadditief. Onderzocht in ratten en muizen. Die dieren hadden nergens last van, dus werd de stof toegelaten. Dat een relatief groot deel van de eerste generatie jongen plotseling allergisch bleek voor heel gewone voedingsmiddelen, dat was blijkbaar niet relevant.... En toen dacht ik - is er nou echt niemand die dan voorziet dat dat misschien bij mensen ook zou kunnen gelden, dat onze eerste generatie 'jongen' dan ook allergisch kan worden voor gewone voedingsmiddelen...?

Yaron

Yaron

17-10-2020 om 22:09

Alleen flesvoeding?

Krijgt je kindje alleen flesvoeding of ook al fruit en/of groente? Onze zoon had een paar weken na zijn geboorte erg eczeem en toen hij overging op flesvoeding was dat ineens helemaal weg. Toen ik met zes maanden begon met een fruithapje kwam de eczeem helemaal terug, na een poosje bedacht ik dat het misschien van sinaasappel kon komen en inderdaad geen sinaasappel meer en de eczeem was weg en is nooit meer terugkomen. Ik dronk bij mijn ontbijt altijd een glas verse sinaasappelsap en ik at er zo ook nog vaak één, nooit aan gedacht dat hij daar allergisch voor kon zijn.
Onze dochter had een koemelkeiwit en kippenei allergie, alleen door zelf heel streng op dieet te gaan ging het goed, na een half jaar overgestapt op Nutramigen, daar werd door de kinderarts een recept voor geschreven, waardoor de zorgverzekering het vergoedde.

Nutramigen en kinderallergoloog

Ook hier bleek de "gewone" hypo-allergene voeding voor de kinderen niet afdoende. Daarom vrij snel overgestapt op Nutramigen, dat ging gelukkig wel goed. Voor ons een vieze smaak, maar daar wennen ze snel aan. Wordt inderdaad vergoed na brief (huis)arts.
Nu verdragen de kinderen wel weer koemelk in beperkte hoeveelheden, maar blijken andere allergieën weer lastig te zijn.

Bij de oudste heb ik ook allerlei allergenen vermeden de eerste twee jaar (van aardbeien tot varkensvlees), maar de nieuwste inzichten zijn weer heel anders, die pleiten wel weer voor (voorzichtige) blootstelling.

Stichting Voedselallergie heeft nuttige informatie.

Kinderartsen vind ik niet altijd goed geïnformeerd. Mocht het problematisch blijven dan zou ik aanraden om contact op te nemen met een kinderallergoloog. In het Reinier de Graaf ziekenhuis zijn bv. allergologen die gespecialiseerd zijn in kinderen, maar in andere ziekenhuizen vast ook wel. Reken wel op (lange) wachttijden.

Tom

Tom

18-10-2020 om 18:20

Fenistil

Ik gaf kind Fenistil druppels, een antihistaminicum dat ook goed hielp tegen jeuk.

Linn88

Linn88

19-10-2020 om 16:27 Topicstarter

Update

Bedankt voor al jullie reacties! Echt zo fijn.
Vandaag de cb-arts gesproken en morgen komt de Nutramigen binnen en we krijgen een zwaardere hormoonzalf. Wanneer het maandag niet beter gaat neemt ze contact op met de Kinderarts om de afspraak te vervroegen. Daarnaast ook maar vast de koemelk uit mijn eigen dieet weglaten.

Net een nieuwe slaapzak gekocht. Jeetje wat een zoektocht om slaapzakken te vinden die helemaal geen synthetische materialen bevatten. Net natuurlijk netjes met Neutral in de wasmachine.

De hapjes doen we nog heel rustig aan. Iedere avond een paar lepeltjes groente. En dan de hele week dezelfde groente.

Hopelijk treffen we een fijne Kinderarts en kunnen we terecht bij een Allergoloog. Ik zag dat er hier een afdeling in de buurt zit, dus dat is fijn.

Trijs

Trijs

19-10-2020 om 22:36

Mijn ervaring

Hoi, er zijn al veel goede tips binnen gekomen. De mijne:
Ik ben zelf volledig op koemelk- en sojavrij dieet gegaan. Er is geen bewijs dat dat helpt en het is zwaar (voor jezelf) maar het hielp enorm. Ik ben daarom juist lang volledig zelf blijven voeden.
Verder bracht inbakeren hier uitkomst (met de Pacco doeken). Eczeem wordt daar op zich niet beter van natuurlijk, maar onze zoon kwam aan veel meer uren slaap omdat hij niet kon krabben en motorisch tot rust kwam. En zat daardoor beter in zijn vel, en dat leek ook letterlijk effect te hebben op zijn vel!

Nou is inbakeren omstreden en misschien ben je ertegen. En als hij al kan rollen mag het niet meer.

Mijn zoon is nu 9 jaar, kan alles eten, en heeft sporadisch nog een eczeemplekje. Wel hooikoorts. Het kan dus echt allemaal overgaan.

Sterkte!

Pirata

Pirata

19-10-2020 om 22:42

Lin88

Houd je ons op de hoogte? Ik hoop dat hij snel wat opknapt!

Pirata

Pirata

10-11-2020 om 20:31

Lin88

Hoe is het inmiddels?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.