Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Poliepje

Poliepje

05-11-2014 om 09:38

Baarmoederpoliepen; is dat chronisch?

Ik heb nu voor de tweede keer in een ruim jaar baarmoederpoliepen. Degene die ik nu heb wordt (worden) van de week weggehaald dmv een hysteroscopie. Dan gaan ze met een cameraatje naar binnen.
De vorige poliep is bij het ontdekken direct weggehaald omdat ze daar zo bij konden.

Maar wat ik van de gynaecoloog niet helemaal duidelijk kreeg; blijft dit steeds terugkomen? Ik vind het ook lastig vragen te stellen aan een specialist die al een uur op schema achter is en merkbaar wilt dat je vertrekt. Vandaar dat ik ernaar niet over door ging en dus geen antwoord hier op heb (heb het wel gevraagd)

Ik heb dat wel weer van anderen gehoord dat als je er eenmaal mee zit dat ze vaak terug komen en soms is het zelfs aanleiding om je baarmoeder te verwijderen.
En ik heb ook geen idee hoe lang het herstel duurt. Heeft iemand ervaring? Kan ik de dag erna weer werken of lig ik krom van de buikpijn? Bij die kleine poliep had ik namelijk al een week flinke kramp. Deze is groter en ze vermoedt dat er dieper in de baarmoeder nog een zit (slecht te zien op de echo).

Nu ik dit zo schrijf; het is toch eigenlijk wel zot dat je als patiënt je vraag niet kan of durft te stellen omdat de specialist zo kortaf doet...

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-11-2014 om 20:15

Baarmoederpoliep

Iedere vrouw heeft (kleine) baarmoederpoliepen. Ze ontstaan spontaan of door (teveel) oestrogeen en/of komen vaker voor bij het gebruik van orale anticonceptie. Naarmate je ouder wordt, kunnen ze vaker voorkomen en groter worden. Na de overgang is de kans om ze te krijgen een stuk minder omdat dan ook de oestrogeenproductie afneemt. Je moet dus altijd rekening houden met de aanwezigheid en groei van nieuwe baarmoederpoliepen na verwijdering.
Ik heb zelf vleesbomen gehad en toen ik 37 was is mijn baarmoeder verwijderd omdat een grote vleesboom teveel ingenesteld zat dus alleen de vleesboom weghalen was geen optie. De ellende die die vleesboom veroorzaakte was zo groot dat ik erg opgelucht was toen mijn baarmoeder er uit was. Maar ik wilde toch geen kinderen meer dus de voordelen wogen sowieso op tegen het ongemak van een operatie en het herstel. Nu is een vleesboom geen poliep en ik heb begrepen dat er steeds betere methodes zijn om poliepen te verwijderen dus ik zou me als ik jou was niet druk maken over een eventuele hysterectomie. Ik denk dat je na verwijdering wel enige tijd lang last zal hebben van wat kramp en vloeien maar e.e.a. is afhankelijk van de methode van weghalen, hoe groot hij is en diep hij zit etcetera. Succes!

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/89369-poliepen-baarmoeder-baarmoederpoliep-symptomen-verwijderen.html

Poliepje

Poliepje

06-11-2014 om 11:43

Hmm vreemd

De gynaecoloog beweerde bij het weghalen van de vorige poliep dat mijn anticonceptie hoogstwaarschijnlijk geen oorzaak was van die poliep. Ik ben dus aan de pil.
Dus...
Ik krijg zoveel tegenstrijdige input over poliepen ook helaas van deskundigen....

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-11-2014 om 15:27

De pil

Wat ik heb begrepen en gelezen is dat baarmoederpoliepen (en cystes, vleesbomen etcetera) veroorzaakt worden door een overmatige groei van het (baarmoeder)slijmvlies. En dit wordt weer veroorzaakt door oestrogeen. De pil bestaat met name uit oestrogeen en zo wordt de oestrogeenproductie kunstmatig verhoogd/in stand gehouden. Het lijkt mij logisch dat er zo een grotere kans is op baarmoederpoliepen, zeker als je er door andere factoren (genetisch, etnisch, lichamelijk) al aanleg voor hebt. Alle medische literatuur die ik heb gelezen noemt orale anticonceptie als een factor voor het ontstaan dan wel groter worden van baarmoederpoliepen. Dat verklaart ook waarom vrouwen na de overgang veel minder last hebben van baarmoederpoliepen; na de overgang is de oestrogeenaanmaak sterk verminderd. Orale anticonceptie die alleen progestageen bevat vermindert juist de kans op overmatige groei van baarmoederslijmvlies.

Poliepje

Poliepje

07-11-2014 om 09:40

Geen goede gynaecoloog dus

Lijkt mij die me dat vertelde. Ik toen was namelijk al aan het overwegen om over te stappen op andere anti-conceptie en heb hem toch echt gevraagd of die poliep destijds door de pil zou kunnen komen. Dat heeft hij niet heel erg ontkend, maar het leek hem sterk... Hij vond de pil eigenlijk voor mij de beste oplossing dus ben ik er maar bij gebleven.

Inmiddels is de hysterscopie achter de rug. En het deed erg veel pijn. Behalve die poliep vond de gynaecoloog het er allemaal nogal verontrustend uitzien. Dus ook nog wat extra slijmvliesweefsel afgenomen om na te kijken.
Deze gynaecoloog (weer een nieuwe voor mij; ook fijn steeds een ander) zei overigs weer wel dat de pil invloed had op poliepen. Maar dacht dat deze poliep niet de oorzaak van mijn klachten is.

Over twee weken hoor ik de uitslag. En nu ineens vind ik dat heel spannend... brr

Madelief

Madelief

07-11-2014 om 09:47

Bij mij

Ik bleek klachten te hebben door baarmoederslijmvlies dat erg verdikt was. Ik slikte de pil omdat ik in een stopweek ontzettend leegliep en mij heel slap voelde. De pil (met oestrogenen) hield dat juist in stand.
Nu heb ik een twee weken progesteron geslikt en kreeg daarna een controle-echo. Nu heb ik heel mooi dun baarmoederslijmvlies en krijg/neem ik een Mirena-spiraal (die geeft ook alleen maar progesteron af).

Poliepje

Poliepje

07-11-2014 om 14:03

hmmm

Ik "moest" van de vorige gynaecoloog ook de pil doorslikken omdat ik zo heftig menstrueerde. Er is niet naar een oorzaak gezocht of zo (geen idee of ze dat überhaupt ooit doen). Ook kreeg ik te horen dat doorslikken helemaal geen kwaad kan. Dat zei hij ook na doorvragen.
Maar gisteren dus die hysteroscopie...
Maar mijn baarmoederslijmvlies was juist heel dun, dacht ik dat ze zeiden...
Het zag er erg geïrriteerd uit en leek wel ontstoken. Het onderzoek deed ook erg veel pijn. Heb nu nog erge buikpijn.
Volgens deze gynaecoloog zou dit beeld best een met het doorslikken van de pil te maken kunnen hebben.

Grr ik krijg wel een beetje een punthoofd van al die tegenstrijdigheden en onduidelijkheid. En iedere keer een andere gynaecoloog (die dan weer iets anders zegt) vind ik ook helemaal niks.

Elisa en Madelief dankjewel voor jullie reacties in ieder geval.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.