Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

axelientje

axelientje

25-12-2015 om 19:21

als eten een obsessie is bij kind

Hallo,

Mijn kind is 8 jaar en heeft een obsessie voor eten!
We gaan nu samen naar de dieetiste maar heeft het altijd over eten.
Kan geen eten zien staan met b.v verjaardagen.
We maken duidelijke afspraken maar als we even niet opletten dan graait ze gauw een paar hapjes of chips?
weegt nu 55 kg.
Iemand hier ervaring mee? of tips? Stoornis?

40er

40er

25-12-2015 om 20:14

Ex schoonzusje heeft een kindje met een ziekte waardoor hij constant wil eten. Niks is veilig qua eten en als het lukt zit hij voor de kast te eten.
Het kan dus een ziekte zijn.

Sterkte

M

M

25-12-2015 om 20:31

Beetje herkenbaar

Hier een 6-jarige die ook nogal op eten gericht is. Lust alles en stopt eigenlijk niet nooit zelf met eten. Dus zijn er hier duidelijke afspraken hoeveel hij mag eten bij de maaltijd en daar wijken we in principe niet af. Omdat een uitzondering echt heel lastig is (nou ja, de uitzondering op zich niet, maar wel dat we ons de keer daarna weer aan de afspraak willen houden en geen uitzondering maken) doen we dat weinig. Met duidelijke afspraken, ook buiten de deur, begrenzen we het snaaigedrag dat onmiddelijk ontstaat als er iets eetbaars op tafel komt. Vanwege uitspelen (mama vragen en bij 'nee' vervolgens papa vragen) houdt buitenshuis één van ons zich bezig met wat zoonlief eet. Hij kiest vantevoren of hij alles wat hij wil eten even met papa of met mama komt overleggen en de ouder die 'in charge' is houdt goed in de gaten dat het in het redelijke blijft. Stiekum eten van tafel betekent verder helemaal niets meer eten tijdens die situatie. Is één keer uitgeprobeerd, maar beviel slecht. Dus dat doet hij gelukkig niet. Wel voortdurend om de tafel (met hapjes) heenhangen, het eten uit andermans mond kijken en herhaaldelijk noemen hoe heerlijk iets is. Best vervelend, nog het meest voor hemzelf.

Wij balen er wel eens van dat het allemaal zo strak moet, maar ons kind heeft die duidelijke grenzen gewoon echt nodig. Dus het is niet anders. Het scheelt wel dat we denken te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt: onze zoon is geadopteerd en heeft in het verleden honger gehad. Is al een aantal jaren bij ons, maar de angst om tekort te komen zit blijkbaar heel diep....

Truus

Truus

25-12-2015 om 20:57

Ervaring

Mijn nichtje, nu 12, is altijd gefocust geweest op eten. Mijn zus heeft haar zelfs als peuter wel betrapt op nachtelijk snoepen. Ze eet overigens alles graag, ook gezonde dingen, en vooral veel. Het is lastig. De insteek nu is om haar zoveel mogelijk te laten bewegen maar dat is niet makkelijk als je dat niet leuk vindt en kampt met overgewicht.

uitzoeken

http://eetschrijven.blogspot.nl/2012/01/even-zeuren-over-vroeger.html

Als het zo sterk is zou ik toch aan de huisarts een doorverwijzing vragen naar een medisch specialist. Sommige aandoeningen of medicatiegebruik gaan gepaard met toename van gewicht en gebrek aan een rem op eten en drinken. Dat wil je weten.

Verdiep je er eens in. Dit boek, uit de link, was een tip in 2012 van iemand op OOL.
https://www.merem.nl/heideheuvel/kinderen/behandelingen/obesitasbehandeling/
De experts zijn de obesitaskliniek Heideheuvel.
Mogelijk hebben die ook wel een poli waar je naar verwezen kunt worden. Zit je gelijk goed.

En dan was er ook nog een uitzending in 2012 die ik zo snel niet kan vinden van een moeder met een meisje die geen rem had. Na het opschonen van haar keukenkasten en opname in Heideheuvel is het meisje afgevallen. Ze heeft wel een levenslange opdracht om op haar voedingspatroon te letten.

Bovendien is het nog veel belangrijker om gezond te eten en te bewegen dan af te vallen.
Kijk vooral ook naar je eigen huishouden en wat je daar kunt verbeteren.

bertje1

bertje1

26-12-2015 om 12:11

eventueel andere dietiste, tips

hoi; lastig, ik denk dat je: moet kijken of er misschien een andere dietiste in de buurt is (oudere, meer ervaren?) en moet proberen juist de aandacht niet op 'afvallen' te leggen, maar op 'anders eten'. Dat klinkt hetzelfde, maar is het niet. Je weet dat als je NIET aan een roze olifant moet denken, je dat juist doet. Niet-eten leidt dus tot focus op eten, lekkers, snoep.
Streng alles wegzetten blijkt ook niet te helpen.
Verder kun je de focus leggen op het gedrag en ook niet het snoepen benoemen als 'lekkers'. Lekkers? is ook een appel of boterham met kaas. Laat haar benoemen wat ze wil hebben (dus niet 'ik wil wat lekkers'). Verder kun je eventueel in kleine stapjes iets veranderen: per week (of voor mijn part per maand) op 1 ding focussen. Verder: probeer van te voren afspraken te maken over wat ze gaat doen als... (er bv een feestje is).
en hulp hierbij is nuttig; ga ook wat meer bewegen.
succes.volhouden.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-12-2015 om 13:52

Overeten

Eerst uitzoeken of er misschien een lichamelijke oorzaak dus ziekte of stoornis is waarbij er geen 'rem' zit op het hongergevoel en/of er geen verzadigingsprikkels doorkomen naar de hersenen. Misschien speelt er ook een psychische oorzaak. Ook jonge kinderen kunnen overeten uit negatieve emoties of omdat ze bang zijn anders iets tekort te komen of te moeten missen. Wat sowieso nuttig is, is de focus leggen op anders eten en vooral op het verschil leren herkennen tussen 'honger' en 'trek'.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.