Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Brigitte

Brigitte

11-01-2017 om 15:25

18-jarige heeft nog 2 melkkiezen en mist volwassen kiezen daaronder

Hallo alemaal,

Mijn 18-jarige dochter heeft nog 2 melkkiezen en mist volwassen kiezen daaronder.
Door onze vorige tandarts is gezegd: zolang ze zitten, zitten ze. Als ze eruit vallen kan je nog altijd beslissen wat je gaat doen, bijvoorbeeld implantaten, transplantatie van de verstandskiezen of een beugel om de overige kiezen naar voren te halen. Ik stond daar zelf ook wel achter.
Door de huidige tandarts wordt aangeraden nu een orthodontist te consulteren. Zelf denk ik dat de orthodontist er belang bij heeft iets aan de melkkiezen te gaan doen en ons dat dan ook zal adviseren.
Zijn er hier deskundigen die uit ervaring of vanwege hun beroep hier iets zinnigs over kunnen zeggen?

Dan hoor ik dat graag,
Alvast bedankt,
Brigitte

Sahara

Sahara

11-01-2017 om 15:33

Laten zitten

Mijn zoon mist ook volwassen kiezen. Het verhaal van de tandarts was dat daardoor de melkkiezen er niet uit zullen vallen maar ze zijn niet gemaakt om eeuwig in een gebit te blijven zitten. Mijn zoon moet er dus zuinig op zijn en de tandarts maakt een plan om de kiezen zo lang mogelijk te laten zitten waar ze zitten. Ze schijnen nog jaten en jaren te kunnen blijven zitten.

Waarom zou het in het belang van de orthodontist zijn om die melkkiezen te verwijderen? De orthodontist van mijn zoon laat ze zitten.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

11-01-2017 om 15:37

ervaring

Ja, ik ben ervaringsdeskundige. Bij mij bleken drie kiezen te missen. Wij hebben er destijds voor gekozen om mijn melkkiezen op 15-jarige leeftijd te trekken en een beugeltraject in te gaan. Waarom trekken? Omdat melkkiezen niet het eeuwige leeftijd hebben (waarschijnlijk zijn de wortels van de melkkiezen van je dochter ook al grotendeels 'weg'?) en ik liever op mijn 15e een beugel wilde dan 'later als ik groot ben'.
Het was in die tijd een redelijk experimentele behandeling om de achterste kiezen naar voren te trekken. Het kon wel vier jaar duren, was de verwachting. Na ongeveer twee jaar was ik klaar.

Het alternatief dat toen werd geschetst, was om drie bruggen te nemen. Ook een behoorlijk ingrijpende operatie, en iets dat een paar keer in je leven herhaald moet worden. Want ook bruggen hebben niet het eeuwige leven. Met een beugel ben je er voor eens en altijd vanaf. Bijkomend voordeel: dankzij de beugelbehandeling heb ik voldoende ruimte voor mijn verstandskiezen. Die zitten dus nog steeds netjes op hun plek (ben inmiddels >40).

Fransien

Fransien

11-01-2017 om 15:44

melkkies

Ik heb nog steeds een prima gezonde melkkies, ingeklemd tussen twee volwassen kiezen. Niks geen gaatjes, wortels nog prima in orde.
Onze tandarts heeft mij destijds een beugel gegeven vanwege een paar hoektanden die onder een hoek van 45 graden stonden, daardoor zijn mijn verstandskiezen verschoven en dat was een crime om ze er later uit te halen, ze kwamen maar half door, met huidflapjes erover, en schuin.
Die melkkies hebben we gewoon laten zitten en die zit er nog steeds prima (> 40).
Mijn vader heeft twee melkkiezen die nog prima zitten, hij is al boven de 70. Zijn verstandskiezen hebben het minder lang uitgehouden.

Vakantieganger

Vakantieganger

11-01-2017 om 15:50

Melkkies vorige week getrokken

Bij man is een melkkies vorige week getrokken, hij is >50 jaar oud. Er zit geen nieuwe kies onder inderdaad. 3/4 van de wortel was al "weg". Binnenkort overleg met tandarts wat nu te doen met "het gat".
Man heeft nooit problemen gehad met de melkkies. Moest alleen steeds vaker flossen, omdat er eten onder de kies kwam, door het wegvallen van steeds meer wortel.

Tand

Tand

11-01-2017 om 16:18

Wortels

Wortels van melkkiezen zijn inderdaad korter dan die van volwassen kiezen, maar het proces van afbraak wordt gestimuleerd door de druk van doorkomende nieuwe kiezen. Dus het is niet vanzelfsprekend dat de wortels van uw kiezen die er nog zitten slecht zijn.

Tijgeroog

Tijgeroog

11-01-2017 om 17:40

Transplantatie

Ik heb op m'n 19e een transplantatie van de verstandskiezen gehad. Achteraf vreselijk spijt van gehad. Met m'n melkkiezen was nog niets mis, maar dit was volgende de kaakchirurg en orthodontist. Heel veel gaatjes in de verstandskiezen gehad (in m'n overige tanden en kiezen nooit) en op m'n 26e zijn de kiezen weer getrokken. Dat was toen een soort spons geworden, meer gat dan kies, ook van binnen, eigenlijk door afstoting.
Met die ervaring zou ik de melkkiezen lekker laten zitten, maar ik heb geen ervaring met een beugel-traject. Ik heb nu 2 implantaten.

Hermelientje

Hermelientje

11-01-2017 om 17:56

Ook no

Ik heb ook nog een melkkies en er zit niks onder. Die zit daar nog steeds lekker (ben 48)
Wacht nou maar eens tot ze er ooit uitvallen. Misschien wel met Sint Juttemis

Brianna F

Brianna F

12-01-2017 om 14:50

laten zitten

Ik ben 57en ik heb een melkkies zonder wortels, waarvan het voor de tandarts een raadsel is hoe die in hemelsnaam blijft zitten, maar ze zit nog steeds en ik heb er totaal geen last van.

Anoniem

Anoniem

12-01-2017 om 19:15

Moeder van een Schisiskind

Ons kind mist door een schisis verschillende blijvende kiezen
De melkkiezen die op die plaats zaten zijn op advies van een orthodontist van het ACTA, die in deze problematiek gespecialiseerd is gedeeltelijk getrokken.
Haar redenatie was dat als er verschillende kiezen naast elkaar missen, je op een gegeven moment toch met een gat komt te zitten wat opgevuld moet worden. De kiezen kunnen niet goed op hun buren steunen omdat dat ook melkkiezen zijn.Als je de kiezen jong trekt, kun je met een beugel de kiezen zeg maar wat opschuiven, waardoor je niet op een zichtbare plek een gat krijgt.
Ik leg het misschien wat onduidelijk uit, maar het resultaat is bij ons kind verbluffend.
Ik zou in ieder geval eens met een misschien wel gespeculeerde orthodontist gaan praten.
Als je gaat praten worden ze echt niet gelijk getrokken

Silvester

Silvester

13-01-2017 om 14:36

hier 4 melkkiezen

Ik heb zelf vier melkkiezen die niet gewisseld zijn omdat er geen blijvende kiezen onder zitten. Aan elke zijde de 2e kies in de rij, Ik heb er niks aan laten doen, is ook nooit over gesproken vroeger door de tandarts.
Ik ben 45 nu, er is er drie jaar geleden 1 uitgetrokken omdat er een ontsteking in zat. Wortelkanaalbehandeling hielp toen niet omdat er bijna geen wortel meer was. Nog een antibiotica kuur geprobeerd om de kies te redden maar helaas. Daar zit nu een 'gat', implantaat is zo duur helaas...Het gat zit net ver genoeg naar achter dat het niet opvalt(bovenkaak)
Van de andere drie nooit last gehad, wel eens een gaatje gehad maar niet extreem. Ze functioneren tot nu toe prima.
Nu zou ik er geen beugel meer voor willen hebben, maar vroeger misschien wel...

Brigitte

Brigitte

20-01-2017 om 18:20

Dank!

Hallo allemaal,
Dank jullie allemaal voor de reacties, sorry voor het niet eerder reageren. Ik verwachte een mailtje als er reacties waren, maar die heb ik niet gezien, dus ik was in de overtuiging dat er nog niemand gereageerd had.

We gaan voorlopig nog niks doen omdat dochter dit jaar eindexamen doet. In de zomer gaan we er nog eens over nadenken, maar door de reacties hier neig ik er steeds meer naar om ze gewoon te laten zitten.

Nogmaals dank,
Brigitte

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.