Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

BijtjeZ

BijtjeZ

11-11-2014 om 12:42

1 borst is groter en pijnlijk

Ik heb last van 1 pijnlijke borst. Het valt ook op dat die borst groter is dan de andere borst. Was voorheen nooit groter. Nu heb ik wel elke maand wel gevoelige borsten voor de menstruatie, maar nu valt op dat de linker pijnlijk en dus groter is. Toch vreemd dat de ene borst pijnlijk is en de andere niet. Nu lijkt het heftiger dan normaal. Ik ben 44 dus kan het ook de overgang zijn. Ik ben een buikslaper, zou dat invloed hebben? Zijn er andere vrouwen die hier last van hebben? Ik slaap slecht door de pijn.


Tijgeroog

Tijgeroog

11-11-2014 om 12:52

Huisarts

Geen idee, maar ik vind dit typisch iets om snel even mee bij de huisarts langs te gaan. Die weet dat veel beter dan wij.

Kaatje

Kaatje

11-11-2014 om 17:48

Naar de huisarts

Better safe than sorry dus hup naar de huisarts. Het kan van alles zijn en je kunt het maar beter even laten checken.

inderdaad

Dit is natuurlijk nooit vanaf een scherm te beoordelen, dus je moet er hoe dan ook mee naar de huisarts!

Bellefleur

Bellefleur

11-11-2014 om 21:59

Huisarts

Naar de huisarts. Ik heb een tijdlang een pijnlijke borst gehad, niet zoals jij groter dan de andere. Ik heb toen een mammogram laten maken. Vermoedelijk kwam de pijn omdat ik er op sliep 's nachts. Maar de huisarts heeft me direct doorgestuurd. Dus, maak een afspraak.

Puck

Puck

12-11-2014 om 09:00

ongelijke borsten is normaal

Op zich is ongelijke borsten heel normaal. Als je rechtshandig bent is de rechterborst vaak kleiner, gewoon omdat die meer gespierd is doordat de rechterarm meer gebruikt wordt. Als dat echter nooit zo is geweest of hij is nu ineens pijnlijk dan is dat zeker een reden om even naar de huisarts te gaan.

mirreke

mirreke

12-11-2014 om 19:49

Snel naar de dokter

Ik heb wat vragen voor je (kun je voor jezelf antwoord op geven, ook voor bij de huisarts):

Hoe lang duurt dit nu? Is je borst warmer, lijkt het qua gevoel op een borstontsteking als je daar ervaring mee hebt, merk je op dat je de huid er anders uitziet of anders aanvoelt? Heb je ook overdag pijn?

Hoe dan ook: naar de dokter. En wacht niet te lang.

En als je wilt: laat horen wat eruit kwam

BijtjeZ

BijtjeZ

13-11-2014 om 09:07

dankjewel

Ik heb morgen een afspraak bij de huisarts. Had eigenlijk eerder gewild maar het kon niet... De pijn (maar dan minder heftig) heb ik meestal een week voordat ik ongesteld moet worden. Alleen nu is het heftiger en maar in een borst. Vorige maand had ik ook pijn in dezelfde borst maar toen dacht ik dat ik me gestoten had. Ik was toen opgelucht dat het weg ging. Overdag doet het ook pijn als ik bv mijn arm omhoog doe of een stukje ren. Snachts slaap ik nu op mijn rug zodat het minder pijn doet. Ik heb vroeger tijdens de borstvoeding wel eens een ontstoken borst gehad. Het gevoel lijkt erop alleen minder opgezet en warm. Mijn borst voelt zwaar en zeurend. Weet even geen andere omschrijving te bedenken De borst zelf voelt nu ook harder dan normaal. De huid is wel normaal. Ik zou echt opgelucht zijn als ik weet dat het iets onschuldigs is. Begin me toch aardig zorgen te maken. Ik ga dan op google zoeken in de hoop te ontdekken dat het echt niets met kanker te maken kan hebben. Terwijl ik weet dat ik dat beter niet kan doen.... Ik hoop dat het te maken heeft met de overgang en hormoonschommelingen.

mirreke

mirreke

13-11-2014 om 15:42

Fijn, morgen al

Ik hoop ook dat het te maken heeft met de overgang en met hormoonschommelingen.
Dat je dit wel vaker hebt, maar dan minder heftig, lijkt me een geruststelling. Gelukkig kun je morgen al naar de huisarts. Hier moeten we soms wel 2 weken wachten, tenzij het echt heel dringend is.

Wat ik je wil zeggen: laat je doorverwijzen naar een arts die goed weet waar het over gaat. Laat je door je huisarts nu niet met een kluitje in het riet sturen, of afschepen met: kom maar terug als het over een week nog zo is. Niet accepteren! Vraag eventueel om een huidpunctie/biopt.

Maar laat je in ieder geval doorverwijzen!

Kaatje

Kaatje

13-11-2014 om 16:42

In aanvulling op Mirreke

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en wilt laten checken of het geen borstkanker is kun je naar speciale snel diagnostiek poli's waar je in één dag duidelijkheid kunt krijgen. Mijn huisarts verwees me eens door naar het regionale ziekenhuis en daar moest ik twee weken wachten. Google en een telefoontje later had ik de volgende dag al duidelijkheid. Dat scheelt een hoop. Ik weet natuurlijk niet waar je woont maar het is het onderzoeken waard.
Maar hopelijk kan je huisarts met een hele aannemelijke en vooral onschuldige verklaring komen en heb je dit niet nodig.
Laat je het ons nog even weten?

mirreke

mirreke

13-11-2014 om 17:22

Klopt!

Ik bedoelde eigenlijk ook, doorverwijzen naar zo'n speciale sneldiagnostische poli, niet duidelijk genoeg geweest. Maar wil ook weer geen paniek zaaien...

Maar Kaatje, en dus ook BijtjeZ, ik zou in dit geval even niet vertrouwen op een huisarts, en echt laten doorverwijzen.

Toch een link (heb ernstig geaarzeld), want wat in me opkwam: http://www.kanker.be/sites/default/files/publication/3.1.24%20NL%20Inflammatoire%20borstkanker%2006-2013%20BRO.pdf

Lieve BijtjeZ, ik hoop dat je het me niet kwalijk neemt, ik probeer je niet de stuipen op het lijf te jagen. Kende echter iemand met deze ziekte, en haar beloofd indien nodig te waarschuwen, er aandacht voor te vragen.
Belangrijkste boodschap is echter: laat je door een huisarts goed doorverwijzen!

BijtjeZ

BijtjeZ

14-11-2014 om 09:00

Mirreke

Mirreke, ik neem het je niet kwalijk hoor. Ik vind het juist fijn dat er mensen meedenken. Ik ben sowieso bezorgd dus bezorgder dan ik al ben kan niet. Om half 12 heb ik de afspraak, zal dan zeker om een verwijzing vragen voor een mammografie. Anders blijf ik me zorgen maken. Zo'n snelpoli lijkt me handig. Ik woon in Den Haag. Fijn al die reacties.

mirreke

mirreke

14-11-2014 om 10:45

BijtjeZ lees de folder uit de link!

Als je wilt laten uitzoeken of het geen inflammatoire borstkanker is, dan heeft een mammografie GEEN zin, het is op een mammografie namelijk niet te zien, omdat het niet om een knobbeltje gaat, maar om een heel andere manier waarop de cellen zich uitbreiden.
Daarom is het ook zo belangrijk dat het echt door een expert wordt uitgesloten. Je moet daarvoor een punctie of biopsie ondergaan. Lees even de folder waarvan ik de link plaatste, en dan onder: hoe verloopt de diagnose.

Bedenk: de kans is klein, deze kanker komt zelden voor! Sterkte en ik zal voor je duimen dat het een gemakkelijk op te lossen probleem is.

BijtjeZ

BijtjeZ

14-11-2014 om 12:22

Mirekke

Ik kom net van de huisarts af. Ze heeft mijn borst gecheckt en vond geen knobbeltje. Aangezien ik nu ook koorts heb heeft ze besloten een antibiotica kuur van een week voor te schrijven. Na 2 weken een mammografie. Ik heb nu de folder goed gelezen en oei, inderdaad een mammografie laat niet alles zien. Ik ben ietsje gerustgesteld maar niet helemaal. Misschien inderdaad beter om alle vormen van borstkanker uit te sluiten. Ga nu eerst een uurtje slapen voor ik de kids haal. zooooooo moe van het slecht slapen. Bedankt, Mirekke voor je steun.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

14-11-2014 om 12:52

BijtjeZ

Ik had een paar jaar geleden hetzelfde. Ook antibiotica gekregen (2 kuren nodig) en toen eenmaal alles weer rustig was een uitgebreider onderzoek. Ik kreeg niet alleen een mammografie maar ook een echo; daar zien ze weer andere dingen op blijkbaar.

Kaatje

Kaatje

14-11-2014 om 13:31

Laat dit even bezinken

Als je nou maandag nog steeds ongerust ben, ga dan op zoek naar zo'n snelpoli bij jou in de buurt. Vaak heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Gewoon bellen en uitleggen dat je je zorgen maakt is volgens mij genoeg.

mirreke

mirreke

14-11-2014 om 16:15

Maar koorts is goed!

Want als het koorts is, is meestal het niet die kanker waar ik bang voor was!

Idd, laat het bezinken. Wie weet merk je al direct een verbetering, en kun je het loslaten. Als je borst goed reageert op antibiotica is het geen kanker staat in de folder. Dat merk je al snel gelukkig!

Maar als dat niet het geval is: ga dan terug en laat je doorverwijzen!! (Volgens mij moet je wel een verwijzing hebben namelijk.) Print de folder uit en neem die mee. Ook veel (huis)artsen

Laat je even weten hoe het gaat de komende dagen? Ik zal duimen dat het snel verbetert door de antibiotica!

mirreke

mirreke

14-11-2014 om 16:16

er viel een stukje weg

Wat ik wilde zeggen: ook veel huisartsen beseffen lang niet altijd dat borstkanker niet perse met een knobbeltje begint!

ijsvogeltje

ijsvogeltje

14-11-2014 om 16:26

precies

Precies, koorts en een zwelling duidt over het algemeen 'gewoon' op een ontsteking. Zo was het bij mij trouwens ook.

BijtjeZ

BijtjeZ

15-11-2014 om 19:24

Nog steeds hetzelfde

De antibiotica heeft er nog niet voor gezorgd dat de pijn weg is. Ik maak de kuur wel af misschien duurt het even voor het werkt? Daarna afwachten of het verdwijnt als ik ongesteld ben geweest. Als het dan nog hetzelfde is ga ik naar zo'n snelpoli toe. Nog steeds niet helemaal gerustgesteld.

mirreke

mirreke

15-11-2014 om 20:31

Hoe lang duurt dat nog?

voordat je ongesteld bent geweest? En hoe lang duurt de kuur? Heb je nu nog koorts? Is de pijn wel minder? Te lezen aan je titel is dat niet zo.

Met antibiotica moet je vrij snel verschil gaan merken. Ook als de kuur nog niet af is!

BijtjeZ... als je het niet vertrouwt, blijf dan niet nodeloos lang wachten. Je hoeft de kuur niet eerst af te maken...

Sterkte hoor, en ja dit soort dingen speelt altijd in het weekeinde...

Kaatje

Kaatje

16-11-2014 om 03:21

Gewoon maandag snelpoli bellen

Wat doe je jezelf aan door te wachten? Als je naar de snelpoli gaat in het is loos alarm neemt echt niemand je dat kwalijk. Ik zeg niet dat ik denk te weten wat er aan de hand is maar ik weet wel hoe de onzekerheid aan je kan knagen en dat hoeft niet, daar zijn die poli's voor.

Barvaux

Barvaux

16-11-2014 om 08:26

Hoef je voor die snelpoli dan geen verwijzing van je huisarts te hebben?

Mijntje

Mijntje

16-11-2014 om 08:58

snelpoli

dat denk ik wel, Barvaux. Maar als ik het zo zag had BijtjeZ nog maar 1 dag antibiotica geslikt en postte ze toen dat het nog niets deed. Ik denk dat het niet zo snel werkt, maar hopelijk wel heel gauw.

Barvaux

Barvaux

16-11-2014 om 09:19

denk het niet

Ik ken het alleen onder de naam mammapoli en daar heb je toch echt een verwijzing voor nodig: http://www.mammapoli-umcutrecht.nl/borstkanker/knobbeltje-in-borst/

Kaatje

Kaatje

16-11-2014 om 13:08

Gek

Ik ben drie jaar terug naar zo'n kliniek gegaan en toen vroeg niemand naar een verwijzing of iets. Als ik nu op internet speur zie ik idd verwijzing staan. Maar ik kan me voorstellen dat als je belt en zegt dat je in de stress zit er echt wel wat mogelijk is.

mirreke

mirreke

16-11-2014 om 13:22

Er zit er ook een in Den Haag

https://www.hagaziekenhuis.nl/a-tm-z/specialismen/mammapoli.aspx

Wel een verwijzing nodig.

Hm Kaatje, inmiddels is alles in gezondheidsland veranderd, met al die akelige bezuinigingen van de laatste tijd. Zou zo maar kunnen dat je, als je zonder verwijzing wilt gaan, ineens alle kosten zelf mag dragen...

Ondertussen, BijtjeZ, hoop ik echt dat je verschil merkt nu.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

16-11-2014 om 14:32

Bijtje

Het gaat hier waarschijnlijk om een borstontsteking. Hormonale veranderingen, de overgang en aandoeningen als pcos kunnen je hiervoor gevoeliger maken. Antibiotica slaat niet meteen aan; dat duurt een dag of twee. En niet alle antibiotica is even effectief. Ik zou zeggen, als je morgenmiddag nog last hebt van koorts en pijn maak dan weer een afspraak bij de huisarts om de boel verder te bekijken. En meteen naar de spoedpost gaan als je hier last van krijgt:
•Beide borsten zijn ontstoken.
•De tepel ziet er ontstoken uit.
•Er komt bloed of pus uit de tepel.
•Er zitten striemen in de buurt van de ontstoken plek.
Hopelijk gaat het snel beter! Sterkte!

mirreke

mirreke

20-11-2014 om 11:06

Geen bericht, hopelijk goed bericht

BijtjeZ, ik hoop dat alles goed is en dat je zorgen zijn verdwenen.

BijtjeZ

BijtjeZ

22-11-2014 om 23:53

gaat beter maar twijfel nog waardoor....

1 dag voordat ik klaar was met de antibiotica kuur was de pijn eindelijk weg. Toen was ik 2 dagen ongesteld. Nu weet ik niet of de pijn wegging door de kuur of door de menstruatie en dus hormonale veranderingen. Ik ben wel opgelucht dat het weg is. De harde plekken zijn ook weg. De borst is nu weer even groot als de andere.
Wel een opluchting... Bedankt voor het meedenken en meeleven.

Kaatje

Kaatje

22-11-2014 om 23:56

Dat klinkt goed!!

Heel fijn zeg! Ben echt blij voor je!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.