Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Monique

Monique

25-07-2020 om 13:11

Toch scheiden

Een paar jaar geleden wilde ik scheiden.
We wonen in Spanje en ik kon toen met dochter bij m'n ouders (in Nederland) intrekken totdat ik woonruimte zou hebben.
Uiteindelijk zijn man en ik toch naar relatie therapie gegaan.
Dit heeft onze relatie goed gedaan.
Dus niet bij m'n ouders hoeven inwonen.
Mijn ouders zijn zo'n anderhalf jaar later naar een seniorenwoning verhuisd. Hier is het niet mogelijk om in te wonen.

Vlak na hun verhuizing ging het toch weer slechter in ons huwelijk.
Maar nu kon ik dus niet meer bij m'n ouders terecht.
Ook heb ik geen familie of vrienden waar we bij in kunnen trekken.

Mijn vraag is, als ik nu toch wil scheiden en alles in gang ga zetten, kan ik dan alsnog in ons gezamenlijke huis blijven totdat ik wel een woning heb gevonden (in Nederland)? Of moet ik dan het huis verlaten zodra alles getekend is?
Voor velen zal het raar klinken dat ik wil scheiden en toch de tijd in hetzelfde huis wil uitzitten. Maar ik ben al zo lang ongelukkig met hem en woon toch al die tijd samen, dat deze tijd er ook nog wel bij kan. Ik heb er geen emotie bij...

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-07-2020 om 13:22

Rot dat het zo loopt

Je vragen over woonruimte zijn natuurlijk nauwelijks te beantwoorden want wij kennen de situatie niet.

Je vertelt eigenlijk niet heel veel maar het roept bij mij wel veel vragen op. Hoe oud is je dochter? Hoezo vind je dat je terug moet naar Nederland met haar? Wat betekent dat voor haar dat ze naast de scheiding van haar ouders, die ook al ingrijpend is, uit haar dagelijkse omgeving wordt weggehaald? Wat betekent het voor haar relatie met haar vader? Mag je wel met je kind naar een ander land verhuizen als het betekent dat je haar daarmee grotendeels weg haalt bij haar vader en uit haar vertrouwde omgeving?

Toch een aantal belangrijke dingen om over na te denken.

Adelaide

Adelaide

25-07-2020 om 13:27

Vraag t in Spanje

Wij weten toch niet hoe de regels in Spanje zijn over het in een huis blijven wonen na een scheiding. Maar ik kan me niet voorstellen dat de overheid bepaalt met wie je in een huis mag wonen.

Monique

Monique

25-07-2020 om 17:24

Aanvulling

Ach sorry, vergeet te zeggen dat dochter 21+ is maar nog thuis woont en zeer waarschijnlijk mee terug naar Nederland wil.

Aangezien we getrouwd zijn in Nederland, neem ik aan dat de scheiding ook volgens de Nederlandse richtlijnen gaan. (verzoek indienen, convenant maken, etc)

Dus hoe gaat dat in Nederland, is het mogelijk om in het convenant te zetten dat je bij elkaar blijft wonen totdat er een andere woonruimte beschikbaar is?
Of is het convenant daar niet voor?

Dat ik schrijf dat ik in Spanje woon en terug wil naar Nederland is meer om aan te geven dat het misschien wel wat langer kan duren tot ik een woning heb gevonden. Sta wel sinds kort ingeschreven bij Woningnet, maar als ik lees hoe lange wachtlijsten er zijn...Dan schrik ik best wel.
Ook volg ik sites voor tijdelijke verhuur waar het schijnt dat je niet eerst 10jaar lid hoeft te zijn.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-07-2020 om 17:36

Tja

Als je dochter 21+ is dan kan ze kiezen wat ze doet. Voor de rest weet ik niets van scheiden terwijl je in het buitenland woont.

Sterkte

@Monique

misschien is het handig om je vraag op Spanjeforum.nl te zetten. Daar zitten veelal mensen op die in Spanje wonen of gewoond hebben en vaak wat meer weten over de spaanse regels. Ik zou er niet 123 vanuit gaan dat je scheiding naar nederlandse richtlijnen uitgevoerd kan gaan worden aangezien een spaanse rechter waarschijnlijk de nederlandse wetgeving niet kent

Twee dingen

Er zijn twee vragen in echtscheidingen met een internationaal karakter: de vraag welke rechter de scheiding kan uitspreken, en de vraag welk rechtssysteem moet worden toegepast. Zo kan het gebeuren dat een Nederlandse rechter een echtscheiding uitspreekt, maar in de beslissing buitenlands recht toepast. Dat buitenlands recht, daar moet de rechter dan onderzoek naar doen want dat weet hij/zij natuurlijk niet uit het hoofd. Maar dat kan wel. Dit is het even interessante (voor juristen dan) als ingewikkelde gebied van het internationaal privaatrecht.

Je kunt het beste in Spanje vragen hoe het daar werkt. Ik weet niet meer uit mijn hoofd of je ook in Nederland kan scheiden, ik dacht het wel omdat je de Nederlandse nationaliteit hebt (anders moet je vziw eerst een half jaar in Nederland hebben gewoond). Ik denk dus dat je kunt kiezen of je hier of in Spanje wilt scheiden.

Als de plaats waar je trouwt ook de plaats zou zijn waar je moet scheiden, zouden mensen die op een exotisch eiland of in Las Vegas trouwen daar ook moeten scheiden. Dat is gelukkig niet zo.

Groeten,

Temet

Monique

Wij hebben een lijstje met afspraken gemaakt over de tijd dat we nog bij elkaar wonen nadat de scheiding is uitgesproken. Een van die afspraken is dat ex hier kan blijven wonen totdat hij een andere geschikte woning heeft. De afsspraken zijn niet in het convenant opgenomen, maar in het convenant wordt wel genoemd dat deze lijst met afspraken er is. En we hebben hem ondertekend. Je mag toch met elkaar afspreken wat je wilt? Heb je het er al wel met je partner over gehad?

Monique

Monique

27-07-2020 om 21:53

Bedankt

Bedankt voor de reacties.
@chiquita: Spanje forum. Ik hou die even in m'n gedachten. Bedankt.

@Temet: we hebben de relatie therapie bij een Nederlandse mediator in Spanje gedaan. Toen ik 2jaar geleden zei dat ik toch wilde scheiden, zei die mediator dat hij daar ook bij kon helpen en dat de indiening via een Nederlandse advocaat zou gaan. Dus het lijkt mij inderdaad dat we "gewoon op z'n Nederlands" kunnen scheiden.

@Thera: dank je wel. Dit is wat ik bedoelde. Dus dat je daar samen afspraken over kan maken. En dat er dus een verwijzing in het convenant gezet wordt.
Ik was 'bang' dat ik dan meteen nadat de scheiding uitgesproken was, weg MOEST zijn.

Als het goed is weet m'n man allang dat ik weg wil. Want dat heb ik hem al eerder verteld. Maar ik vind hem nogal dominant, en als ik hem zeg dat ik bij hem weg wil, dan praat hij me zo onder tafel en dan klap ik helemaal dicht.
Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk voor te bereiden dat ik weet wat ik kan doen, recht op heb, solliciteren in Nederland, woning zoeken in Nederland (zelfs tijdelijk of antikraak).
Ben er niet trots op om het 'stiekem' voor te bereiden, maar anders praat hij me weer om. Ligt ook aan mij natuurlijk, ik moet sterker in m'n schoenen staan.

ElenaH

ElenaH

28-07-2020 om 07:27

Monique

Houd er rekening mee dat bij antikraak vaak geen kinderen zijn toegestaan.

Monique

Een vast zinnetje in je hoofd zetten. Als hij praat herhaal je een vast zinnetje, waarin je duidelijk maakt wat jij wil. Ongeacht wat hij allemaal heeft gezegd. Vaak zeggen wil niet zeggen dat het ook echt doordringt (bekend fenomeen bij ouders). Dan kun je op een gegeven moment ook zeggen dat je aan het solliciteren bent, bijvoorbeeld. Zodt langzaam tot hem doordringt, dat het echt menens is.

Tsjor

Kaaskopje

Kaaskopje

28-07-2020 om 12:02

Uit de losse pols

Ik meen dat je wel te maken hebt met zowel Spanje als Nederland als het om bezit gaat. Een huis, een bankrekening dus bijvoorbeeld. Maar zie titel.

Hoort bij je voorbereidingen ook een eigen spaarpot? Zo mogelijk geheim voor je man?

Monique

Monique

28-07-2020 om 17:35

Vervolg

@elenah: minderjarige kinderen mogen inderdaad niet bij antikraak. Maar volwassen kinderen, zover ik heb gelezen, wel.

@tsjor: Als ik dus ga vertellen dat ik echt bij hem weg wil en hij een heel uitgebreid tegenargument in de strijd gooit, dan die zin zeggen?
Maar wat voor zinnetje bedoel je dan?

@kaaskopje: nee een eigen spaarpotje zit er niet in.
Ik ben altijd Thuisblijfmoeder geweest.
Toen jongste 14 was ben ik parttime gaan werken. Helaas ben ik na anderhalf jaar flink ziek geworden. Laatste jaar ben ik weer aan het zoeken voor werk.
Dus ik zal het moeten doen met de verdeling en misschien partneralimentatie.
Daarom ben ik ook nu al aan het solliciteren in Nederland.

ElenaH

ElenaH

28-07-2020 om 18:11

Monique

Sorry, ik was vergeten dat je dochter inderdaad al volwassen is.

Voorbeeld

Een zinnetje als: ik wil toch scheiden. Of: maar je snapt toch wel dat onze relatie over is. Heel simpel en duidelijk.

Tsjor

Ilonka1970

Ilonka1970

29-07-2020 om 22:58

Oh, dat

Ah zo'n zinnetje bedoel je Tsjor.
Dat moet lukken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.