Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Mirthe69

Mirthe69

14-09-2019 om 16:51

Na scheidingsmelding minder gaan werken

Ik heb ca 1,5 week geleden tegen mijn man gezegd dat ik wil scheiden.
We zijn al meer dan 20 jaar getrouwd (en daarvoor ook al jaren samen).
Man verdient al jaren veel meer dan ik, maar ik werk ook bijna fulltime.

Nu ik zeg te willen gaan scheiden wil hij zijn best doen het nog te redden, hij zal veranderen etc etc. Maar alle eerdere gesprekken etc en eerdere relatietherapie hielpen ook niet, dus ik heb er geen vertrouwen in.

Nu zegt hij dat hij misschien minder wil gaan werken (ik neem aan van 5 naar 4 dagen). De kinderen zijn al groot, twee al uit huis, maar dan, zegt hij, heeft hij meer energie om mee te helpen in het huishouden.

Zoals ik schreef, ik heb geen vertrouwen dat het voor mij acceptabel wordt.

Ik weet niet of hij het minder gaan werken serieus neemt, maar hoe kan ik hier het beste op reageren?

Ik lees wel eens dat de ene partner na de scheiding niet minder kan gaan werken om minder KA (of PA!) te gaan betalen, maar voor de scheiding?

wat is je vraag precies?

Het is mij niet helemaal duidelijk of je vraag betrekking heeft op zijn voorstelling dat minder werken leidt tot een betere betrokkenheid bij het werk in huis. Dat vindt jij kennelijk 'too little, too late', en het lijkt me dat je dat ook kan zeggen.

Of is je vraag eigenlijk "kan de partneralimentatie lager uitvallen als hij nu voor de scheiding minder gaat werken?"

Ik weet het niet, maar ik vermoed dat als je duidelijk kunt laten zien dat hij ineens minder is gaan werken toen de scheiding eraan kwam, dat dan met die inkomensvermindering niet per se rekening hoeft te worden gehouden.

Nu zeg je dat je man veel meer verdient en altijd al gedaan heeft, maar je zegt ook dat jijzelf fulltime werkt. Wat ik eigenlijk niet zo goed weet is of er altijd een partneralimentatie wordt vastgesteld als de een veel meer verdient dan de ander, of dat dat alleen het geval is als de verdiencapaciteit van de een (meestal de vrouw) door het huwelijk is benadeeld en die van de ander niet of veel minder. Ik vermoed dat dat ook bij jullie wel eens het geval zou kunnen zijn, maar er is natuurlijk ook een situatie denkbaar waarbij de een al voor het huwelijk nou eenmaal een goed verdienende baan had en de ander niet(hij autogeenlasser, zij free-lance vertaler, ik noem maar wat) en dat het huwelijk daarbij geen enkele rol heeft gespeeld.

Maar goed, dat was je vraag niet.

Ik denk dus dat een snel terugbrengen van de werktijd als de ander een scheiding aankondigt, er niet automatisch toe hoeft te leiden dat er ook minder partneralimentatie betaald hoeft te worden, maar helemaal zeker weet ik het niet.

Nou was je vraag letterlijk 'hoe kan ik het beste reageren'. Hij brengt het als een poging om je alsnog tegemoet te komen. Jij ziet er niks meer in. Ter voorkoming van escalatie vermoed ik dat je het beste je reactie kunt beperken tot de droge mededeling dat het voor jou niet meer hoeft, en dat je een aanvulling "en als je maar niet denkt dat je zo onder de partneralimentatie uit kunt komen" maar beter achterwege kunt laten

Groeten,

Temet

Phryne Fisher

Phryne Fisher

14-09-2019 om 17:27

Slim van hem. Als hij twee dagen minder gaat werken moet jij hem misschien wel PA betalen. Hoe had je het verder bedacht? Hebben jullie een huis waar een van beide in kan blijven wonen, kan er uitgekocht worden, etc?

Flavia

Flavia

14-09-2019 om 17:35

Temet

Voor PA moet je een behoefte daartoe aantonen. Het is niet zo dat er automatisch PA komt bij inkomens verschillen.

Flavia

Dat weet ik, maar vziw wordt die behoefte ook deels bepaald door de welstand tijdens het huwelijk.

Groeten,

Temet

Mirthe69

Mirthe69

14-09-2019 om 22:10

Reacties

Bedankt voor jullie reacties.

Even ene paar punten.

Ik werk 4 dagen, goed salaris maar man met fulltime veel meer.

Temet: ‘Of is je vraag eigenlijk "kan de partneralimentatie lager uitvallen als hij nu voor de scheiding minder gaat werken?"

Ja, dat is wat ik bedoel. Maar ik maak me dan meer zorgen om de KA dan om de PA (ik moet eerst horen of ik daar recht op heb) maar als ik recht heb op PA, dan zou het daar dus ook effect op kunnen hebben

Ik heb trouwens wel van een gespecialiseerde advocaat gehoord dat je bij groot inkomensverschil sowieso recht op PA hebt, los van behoefte. Inderdaad vermoed ik ivm welstand.

Maar voor alle duidelijkheid: het gaat me dus mn om KA, evt om PA.

En inderdaad: te laat.
Had hij al jaren eerder kunnen bedenken/doen. En sowieso liggen de problemen wat mij betreft op een ander vlak.

Maar...

Jij gaat per direct nu ook fulltime werken om je inkomsten vast te verhogen?
Zo maar iets wat ik me af vraag als ik dit soort vragen van vrouwen tegenkom. Je man wil naar 4 dagen, toch niet zo gek, jij werkt er ook 4?
Als hij straks alleen woont dan runt hij, naast zijn werk, ook alleen een huishouden.

4 dagen

Waarom vind je het gek dat je man 4 dagen wil gaan werken. Zoals wil40 al zegt, hij moet straks ook een huishouden alleen runnen en ik neem aan dat de kinderen ook bij hen komen.
Waarom zou hij minder willen bijdragen aan de lasten van de kinderen? Zij hebben toch geen verzoek tot scheiden ingediend.
Ik neem aan dat je geen PA wilt als je (bijna) fulltime verdient. Tenminste ik zou die financiële afhankelijkheid niet willen hebben.

Dees

Dees

15-09-2019 om 08:48

Wij niet

Wij niet nee maar ken wel vrouwen die leuk wonen van de aanvulling van partner alimentatie en dan nog leuk kunnen reizen.

Triva

Triva

15-09-2019 om 10:04

Waarom ga jij niet fulltime werken als de kinderen al zou oud zijn? Wel scheiden willen maar afhankelijk willen blijven van je ex via de PA heb ik nooit begrepen. Of je moet minimumloon krijgen en hij 6x zoveel per uur?

Wat ik niet begrijp

is de behoefte aan het volhouden van je voormalige welstand verdekt te willen opstellin in de vorm van KA in plaats van PA. Wees dan eerlijk: laat het gewoon berekenen en noem KA wat KA is en PA wat PA is.
Uiteraard ben je niet op geld uit, maar als je dat wel zou zijn zou het slim zijn om binnen nu en een paar maanden alles rond te krijgen. PA wordt vanaf 1 januari 2020 beperkt tot 5 jaar, is nu 12 jaar.

Tsjor

Dees

Dees

15-09-2019 om 11:58

Zou

Zou dat de reden zijn dat ze hem niet toch nog een kans wil geven? Want dat betekend nog een paar maanden wachten en 7 jaar minder pa.

MIrthe69

MIrthe69

15-09-2019 om 14:50

reacties

Even een reactie:
Ik weet niet of ik recht op PA heb.
Gezien het grote inkomensverschil zou dat kunnen zijn.

Als dat zo is, weet ik niet eens of ik er aanspraak op wil maken, daar ben ik nog niet mee bezig.

En als ik al aanspraak zou maken op PA, dan is ook de vraag of ik 5 jaar wel prima vindt en niet 12 jaar hoeft. Overigens kan het, door omstandigheden, ook ooit nog omgekeerd worden vertelde een gescheiden vriendin.

Maar volgens mij had ik toch duidelijk aangegeven dat het mij m.n. om de KA gaat.

En Tsjor, wie heeft het over verdekt?
Ik wil gewoon weten: hoe kunnen we dat regelen? En als we met KA gaan werken (wat ik begrijp logisch is gezien het grote verschil) dan wil ik gewoon weten: wat moet wie betalen.
Ik hoef niet rijk te worden van KA. Bovendien is het maar een korte periode.

Ik vroeg me gewoon af: wat als de partner na de scheidingsmelding opeens minder gaat werken.

En partner wil dat doen omdat hij onze relatie wil lijmen maar dat gaat niet lukken (too little too late inderdaad). Dus dat is denk ik wat ik hem duidelijk kan maken.

Mirthe69

Mirthe69

15-09-2019 om 14:52

werk

Ik kan van 4 dagen pw werken leven.
Overigens denk ik dat ik in mijn huidige baan niet naar 5 dagen kan.
En er is dus geen financiële nood en reden om er een andere baan voor 1 dg pw bij te nemen.

Oh en Dees: het niet willen wachten / hem de kans geven, heeft niets met de PA (5 ipv 12 jaar) te maken.

Mirthe69

Mirthe69

15-09-2019 om 15:05

Tsjor

"Wees dan eerlijk: laat het gewoon berekenen en noem KA wat KA is en PA wat PA is."

Dat is precies wat ik wil doen!

Eerlijk en netjes regelen.

Hoe kom je erbij dat ik iets anders zou willen? Volgens mij had ik dit al uitgelegd.

Lanza

Lanza

15-09-2019 om 15:07

Ik begrijp

niet goed waarom je man niet vier dagen kan gaan werken? Dat moet hij toch helemaal zelf weten? Die wens staat verder los van de scheiding.

Eens

Zowaar, ik ben het een keer eens met Lanza.

'En partner wil dat doen omdat hij onze relatie wil lijmen maar dat gaat niet lukken (too little too late inderdaad). Dus dat is denk ik wat ik hem duidelijk kan maken.' Daar zitten veel gedachtespronngetjes in die je nog niet gecommuniceerd hebt:
Ik denk dat je hem eerst duidelijk moet maken dat wat hij ook doet de relatie niet meer gelijmd kan worden, wat jou betreft. Dat zal eerst moeten landen.
Daarnaast staat voor hem dan nog de vraag open of hij dan 4 of 5 dagen wil gaan werken. Als je dat regelt voordat je de scheiding gaat regelen, dan kan op die basis ook KA en PA worden vastgesteld en is hij later niet gedwongen om 5 dagen te blijven werken vanwege de vastgestelde alimentatie.

Voor het berekenen van KA en PA zijn moduletjes, gebaseerd op de zogeheten trema-normen. Die tremanormen kun je zelf ook inkijken: https://www.echtscheidingswinkel.nl/alimentatie/trema-alimentatie-berekenen
Hier vind je het rapport over 2019. Het is enerzijds simpel, anderzijds ook weer ingewikkeld, dus de meeste mensen laten het doen door een accountant of advocaat.

Voordat je zover bent zijn er nog een paar stappen die je samen zult moeten zetten: eerst dus dat ook tot hem doordringt dat er een scheiding aan komt.
Dan moet je het eens worden over het proces: wat gaan jullie doen? Twee advocaten, een advocaat, mediator of advodaat-mediator en hoe ga je die vinden?

Dan moet je je er allebei van bewust zijn dat er na een scheiding verliezen zijn, in tijd, in aandacht voor de kinderen en in geld.

De kinderen zijn al uit huis of bijna uit huis. Het kan dus zinnig zijn om heel even verder te kijken: hoe is de situatie over 3 jaar? Is er dan nog een kind dat thuis zorg nodig heeft? En over 5 jaar? Je moet jezelf en elkaar voorbereiden op de toekomst.

"Wees dan eerlijk: laat het gewoon berekenen en noem KA wat KA is en PA wat PA is." Dat is precies wat ik wil doen!'

Je spreekt jezelf op dit punt tegen.

'Ik weet niet of ik recht op PA heb. Gezien het grote inkomensverschil zou dat kunnen zijn. Als dat zo is, weet ik niet eens of ik er aanspraak op wil maken, daar ben ik nog niet mee bezig.'

Maar je bent wel bezig met KA en als ik dan adviseer om het beestje bij de naam te noemen dan weet je niet eens of je het over PA wil gaan hebben, want het gaat je alleen maar om KA.

'Ik wil gewoon weten: hoe kunnen we dat regelen? En als we met KA gaan werken (wat ik begrijp logisch is gezien het grote verschil) dan wil ik gewoon weten: wat moet wie betalen.'

KA gaat niet over de inkomensverschillen, het is niet bedoeld om grote verschillen recht te trekken. KA is bedoeld om tegemoet te komen in de behoeften van de kinderen. Het ligt dus vooral aan de situatie van de kinderen. Kinderen boven de 18 zijn in principe nog afhankelijk van ouders als ze studeren. Als ze werken niet meer. Voor studie kunnen ze ook lenen, maar ik neem aan dat je voor kinderen boven de 18 nu ook al een bepaalde manier hebt gevonden om financieel bij te springen als dat nodig is. Thuiswonende kinderen, daarvoor kun je een berekening laten maken. Dat is dan de behoefte van de kinderen. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor het vervullen van die behoeften. Daaraan ligt een draagkrachtberekening ten grondslag. Het kan dus zijn dat jullie allebei evenveel kunnen bijdragen aan de behoeften van de kinderen. Officieel kun je nog aftrek krijgen voor zorgdagen, maar mij lijkt dat dat bij bijna volwassen kinderen geen echt issue is. Als het goed is zorgen de kinderen zelf mee in het huishouden van vader of moeder.
Dan blijft er nog een verschil in inkomen over. Hij verdient meer dan jij. Dat verschil kan gecompenseerd worden, maar dat heet dan partneralimentatie. Je kunt er ook van af zien. Je kunt dat ook in een keer omzetten in iets als een woning of schenking van de inboedel, of de auto,.

'Ik hoef niet rijk te worden van KA. Bovendien is het maar een korte periode.' De KA is ook niet bedoeld voor jou om er rijk mee te worden. Hoe kom je erbij? De KA is voor de kinderen!

Begrijp je nu wat ik bedoel met bedekt? Of verhuld of wat dan ook? Je doet alsof het over de kinderen gaat, maar in feite gaat het over je eigen inkomen en over het gelijk trekken van het inkomensverschil tussen je partner en jou.

Maar dit hele verhaal is eigenlijk het staartje van het hele proces, terwijl je nog niet aan het begin begonnen bent.

Mocht het zover zijn dat je aan het punt van alimentatie toe bent, dan zou ik je adviseren om de zorg voor de kinderen ook een gemeenschappelijke zorg te laten zijn, waarbij jij evenredig deel aan bijdraagt.

Mocht je het gevoel hebben dat er een onrechtvaardigheid zit in het feit dat hij veel meer verdient dan jij en dat hij nu 'zomaar' ineens 20% minder wil gaan werken, dan moet je nu de scheiding aanvragen, hij kan dan niet meer terug, je laat de berekeningen volgens de tremanormen uitvoeren, die bepaalt KA en PA en je eist jouw deel op. Ondertussen blijf je 4 dagen werken en mocht het toch een keer 5 dagen worden, dan is dat mooi verdient.

Tsjor

Myrthe69

Myrthe69

15-09-2019 om 18:13

Tsjor

Tjee, lang stuk dus ook wat lange reactie van mij.

Jij schrijft:
"Wees dan eerlijk: laat het gewoon berekenen en noem KA wat KA is en PA wat PA is." Dat is precies wat ik wil doen!'
Je spreekt jezelf op dit punt tegen.

Ik heb je verhaal erna gelezen, maar ik snap nog steeds niet hoezo ik mezelf tegenspreek.

Ik wil simpel weten waar ik recht op heb qua KA en PA.
En gezien de evt. teruggang van 5 naar 4 dg van mijn man vraag ik me alleen af: kan hij dat doen en gaat hij dan minder KA betalen (mijn grootste zorg).
En het kan ook consequenties hebben voor PA (mijn minder grote zorg, maar wil ik ook best weten).

Ik snap werkelijk niet waar ik mezelf tegenspreek.

"Maar je bent wel bezig met KA en als ik dan adviseer om het beestje bij de naam te noemen dan weet je niet eens of je het over PA wil gaan hebben, want het gaat je alleen maar om KA."
Het gaat mij met name, niet alleen, om KA.
Maar het kan ook consequenties voor PA hebben. Ik mag toch gewoon weten of ik recht heb op PA (of ik er uiteindelijk aanspraak op maak of niet)? Is toch gewoon een wettelijke regeling?

'Ik hoef niet rijk te worden van KA. Bovendien is het maar een korte periode.' De KA is ook niet bedoeld voor jou om er rijk mee te worden. Hoe kom je erbij? De KA is voor de kinderen!"
Ja, Tsjor, dat weet ik. Ik schreef "ik hoef niet rijk te worden van KA omdat het leek alsof sommige mensen dat dachten. Ik weet dat het voor de kinderen is (in ons geval voor 1 kind, andere zijn volwassen en uit huis).

Jij: "Officieel kun je nog aftrek krijgen voor zorgdagen, maar mij lijkt dat dat bij bijna volwassen kinderen geen echt issue is. Als het goed is zorgen de kinderen zelf mee in het huishouden van vader of moeder."
Hoe bedoel jij die laatste zin?
Ik dacht dat zorgkostenaftrek zag op de kosten die je als ouder hebt omdat een kind op dagen bij jou woont en dan eet, drinkt, doucht, verwarming gebruikt. Dat heeft toch niets ermee te maken of je vraagt of een kind de vaatwasser uitruimt?

"Begrijp je nu wat ik bedoel met bedekt? Of verhuld of wat dan ook? Je doet alsof het over de kinderen gaat, maar in feite gaat het over je eigen inkomen en over het gelijk trekken van het inkomensverschil tussen je partner en jou."
Nee, ik begrijp er niets van. Voor mij is het simpel: KA voor de kinderen, PA voor mij (if any….). Ik probeer niets te bedekken, maar jij (en anderen?) denken dat ik dat wel wil doen. Misschien komen mijn woorden zo over, maar werkelijk, ik zie het zelf totaal niet. Heb totaal niet de intentie om door KA zelf er beter van te worden, mijn inkomen op te krikken.

Ik lees al lang mee en proef wel vaak hier op OO een soort van argwaan tegenover moeders die vragen hebben over KA of PA, alsof ze geldwolven zijn. Bij voorbaat al.
Ik wil gewoon weten waar ik wettelijk gezien recht op heb. En of mijn man dus door nu opeens minder te gaan werken, minder KA zal moeten betalen. Dat kan dan wel vervelend uitpakken omdat ik dan relatief meer voor zoon moet betalen. Geen ramp, maar ik ben wel benieuwd hoe dat zit.

Minder werken

Als je gaat scheiden en allebei deels zorg kind krijgt en eigen huishouden moet runnen is teruggaan van 5 naar 4 dagen heel verstandig. Ik ga ervan uit dat een rechter dit in kader van de omgangsregeling alleen maar positief zal waarderen.
Of vind jij dat kind(eten) van jou zijn en de vader er voor het geld is?

Lydia

Lydia

15-09-2019 om 20:52

Tsjor

Ik begrijp jouw reactie ook niet.
KA gaat niet over de zorg over de kinderen. KA gaat over de kindbehoefte in geld.
En die gaat deels over dagelijkse kosten (wonden, eten,drinken, etc). En daarvoor is de zorgverdeling van belang, in dagen per week.
Daarnaast zijn er, zeker bij een puber, de nietverblijfsgebonden kosten. Sport, school, kleding, zakgeld, beltegoed, etc.
Die moeten beide ouders naar rato bijdragen. En in geval van een puber is het zeker aan te raden om die kosten op een en/of = kindrekening te storten. En die storting is naar rato, oftewel gerelateerd aan het inkomen van de ouders.
Als een van de ouders weinig inkomen heeft, kan de KA ook bedoeld zijn om de woonlasten te betalen. Dat is immers ook in het belang van het kind. Dat is niet hetzelfde als PA. Hierbij kan meetellen dat de minstverdienende ouder extra inkomsten heeft door KGB, kinderbijslag en huurtoeslag. Aangenomen dat kind ingeschreven staat bij de minstverdienende ouder.

TS schrijft dat ze kan leven van haar inkomen. Zij vindt KA het belangrijkst, zodat die kosten gedekt zijn tot kind 18 jaar is. En hoop ik ook daarna. Want beide ouders zijn daarna (bij een vastgestelde KA van twee kanten) verplicht om langer te betalen voor kind zolang kind studeert. Dat geld gaat dan naar kind, niet naar TS.

KA is bij een groot kind juist korter dan PA.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.