Echtscheiding en erna Echtscheiding en erna

Echtscheiding en erna

Contextuele therapie

Wie heeft er ervaring met contextuele therapie?

Hoe gaat het in zijn werk en hadden jullie hier wat aan?

Eppos

Eppos

06-09-2019 om 13:33

Ben wel benieuwd wat dat is

Ik heb er nog nooit van gehoord en krijg er zelf ingevulde ideeën bij. Is het je wel in grote lijnen uitgelegd? Ik neem aan dat een behandelaar ofzo je hierop heeft geattendeerd. Heeft die uitgelegd wat je ermee kunt bereiken?

Eppos

Eppos

06-09-2019 om 13:38

Ff opgezocht

WAT IS CONTEXTUELE THERAPIE?
Contextuele Therapie is een therapeutische benadering die problemen en levensvragen niet los ziet van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen.
De verbondenheid die er is met uw partner, kinderen, ouders, grootouders en andere belangrijke (familie)relaties vormen die ‘context’. Elke hulpvraag wordt vanuit die context benaderd.

Maro

Maro

07-09-2019 om 13:45

familie opstellingen

Volgens mij hoort het daar bij. zou er even op googlen

Zijdelings

Ik heb het zijdelings gezien bij een vroegere vriendin: de hele familie wordt meegesleept in problemen van de een, om vervolgens te maken te krijgen met problemen die die eerst niet eens een probleem waren. Het levert 'inzicht' op in patronen. Maar ik zag geen vooruitgang, alleen maar afschuiven van 'oorzaken' en nog meer problemen.

Tsjor

Eppos

Eppos

07-09-2019 om 20:54

Inzicht

Dat klinkt als familie opstellingen inderdaad en NLP
Het is ook geen oplossing maar meer een verklaring en inzicht over waarom dingen zo gaan als ze gaan. Dat zijn de patronen die er zijn.
Dit lijkt toch meer persoonlijk en benadering vanuit wat je is meegegeven.

Familie opstellingen laten zien hoe iedereen staat t.o.v. de ander. Het is confronterend over hoe de situatie nou eenmaal is. En vaak onveranderd zo blijft.
Kan me voorstellen dat het bevestigend werkt en je er niet gelukkiger van wordt. Dat heb ik van een familielid ook zo begrepen. En inderdaad is t als een olievlek er niet beter op geworden maar afstandelijker

Familieopsteller

Familieopsteller

07-09-2019 om 22:31

Nee hoor

Ik ken de term "contextuele therapie" niet, maar wat Eppos schrijft over familieopstellingen is niet mijn ervaring.
Je markeert je plaats in je familie en de generaties. Je geeft jezelf (of je laat de anderen geven) wat er tekort is gekomen. Dat is erg persoonlijk en voor ieder
familielid anders. Je moet er dus niet gezellig met je broer ofzo heen gaan want het gaat alleen om hoe jij in je familie zit..
Het heeft mij heel veel gebracht, met name juist omdat je in gesprekken met professionals blijft hangen in "hoe het allemaal zo gekomen is".
Het lijkt een schimmig gebied. Let dus goed op of iemand geregistreerd is bin NVPA en/of RBZC.

Oplossing?

'met name juist omdat je in gesprekken met professionals blijft hangen in "hoe het allemaal zo gekomen is".
Wat schiet je op met de wetenschap dat het komt omdat je broer zus, je zus zo en je vader en je oudoom tot in de vierde generatie..... Ondertussen komt er een kloof in de relatie met je broer, je zus, je vader en je hele familie, omdat zij allemaal een stempel krijgen als een van de oorzaken van jouw problemen.
Zonder dat er een oplossing in het verschiet ligt.

Niet aan beginnen dus.Tenzij je jarenlang wil wentelen in allerlei analyses over problemen en verhoudingen tussen mensen in relatie tot die problemen, en nog heel veel andere problemen.

Tsjor

Papa van 3

Papa van 3

08-09-2019 om 10:29 Topicstarter

Familie

Dank voor de reacties.
Ik zit helemaal niet te wachten op van die gesprekken met familie e.d. ik heb een goede band met ze en dat blijft zo. Ik ga ze geen eens vragen om mee te gaan en al helemaal me nieuwe partner niet.
Ik probeer dit strikt te scheiden omdat anders mijn "nieuwe" gezin hier onder gaat lijden en dan heeft mijn ex weer "gewonnen (zo voelt dat dan), aangezien ze mijn leven al jaren probeert te beïnvloeden.

Ik ga met mijn advocaat in overleg en zal nog aan een vertrouwens persoon vragen voor raad en daad.

Inmiddels zou dit het 4de traject in 4 jaar zijn en jeugdzorg die houd totaal geen stand. Ik heb maar weer eens duidelijk gemaakt dat ik parallel ouderschap wil en dit ons de meeste rust geeft.

Tensy

Tensy

08-09-2019 om 10:51

Familie niet mee

Bij familie opstellingen gaat je familie niet mee. Je hoeft met hen ook niet te praten over jouw therapie of wat er ter sprake komt tijdens de familie opstellingen. Het gaat er in de therapie over hoe jij jezelf ziet in verhouding tot je ouders of je kinderen. En hoe jouw rol/plek in het geheel gezorgd heeft tot je gedrag nu. Dat inzicht kan zorgen dat je dingen nu anders doet. Inzicht zorgt voor opening tot veranderingen. Bespreek anders met de therapeut je reserves mbt deze therapie. Die kan je dat t beste uitleggen.

En over je vraag mbt jeugdzorg; mijn ervaring is dat als een van beide ouders niet wil meewerken je niks kunt. Ook al wordt je de worst voorgehouden dat iedereen er in overleg uit kan komen. Daarbij speelt dan vaak n problematiek op de achtergrond waar jeugdzorg geen kennis van heeft. En t dus ook niet kan oplossen. Bedenk heel goed dat het kennis en opleidingsniveau daarbij van doorslaggevend belang is.

Eppos

Eppos

08-09-2019 om 11:20

Ze trekken gewoon van alles uit de kast

Ik zou het zeker beperken tot waar je nu zelf baat bij hebt. Eindeloos naar een therapeut of oplossing zoeken doe je alleen als je zelf wilt dat bepaalde problemen aangepakt worden.
Ze willen vanuit de jeugdzorg iets bereiken, nu is dit een poging. Voor de kinderen willen zij het beste bereiken en dan is parallel ouderschap goed om alles rustig te houden. Je niet met de andere ouder bemoeien. Kan de andere ouder dat ook? Of kan die daar hulp in gebruiken?

Papa van 3

Papa van 3

08-09-2019 om 11:26 Topicstarter

Tensy

Dank voor je uitleg.

Jeugdzorg heeft te kennen geheven dat dit de laatste kans is voor.moeder alle andere trajecten zijn ook door haar gestrand. Zelfs diagnostisch onderzoek bij haar thuis werkte ze niet aan mee.

Ik heb zelf 2 jaar lang een intensief traject gevolgd voor een hele domme fout. Ik heb hier veel van geleerd en heeft mij enorm geholpen. Dit heeft mij 1 dag in de week gekost waardoor ik niet kon werken. Ik zit er nu niet op te wachten om weer zon traject te volgen. Ik werk nu 4 dagen van 10 uur en vrijdag is papa dag voor mijn nieuwe gezin, ook omdat wij geen oppas hebben voor de vrijdag.
Zit in de wsnp (schuldsanering) en moet 36 uur.minimaal werken.

En ja het klopt als er 1 niet wil heeft het geen zin om iets af te maken.

Papa van 3

Papa van 3

08-09-2019 om 11:31 Topicstarter

Eppos

Vind zelf parallel ouderschap rust gevend.
Je moet zelf achter alles aan gaan voor info zoals school e.d.
Mijn ex informeerd mij slecht over alles en neemt nu al zelf besluiten terwijl er niks is overlegt.

Men ex is in hogerberoep voor een hoofdelijk gezag (derdezaak erover). Maar dan krijgt ex alleen maar meer werk om mij te informeren en kan parallel ouderschap geen eens.
Ook zie ik de kids maar 1x in de 3 weken 1.uur bij jeugdzorg op kantoor omdat ex dat zo wil hebben maar uitbreiden word niet gedaan

Eppos

Eppos

08-09-2019 om 20:17

Eenhoofdig gezag

Dat gebeurt niet zomaar. En met een omgangsregeling heb je het ook met elkaar te doen. Wat is dan de volgende stap als jeugdzorg dit de laatste kans noemt? En dan?
Ik zou in die hoger beroep-zaak aangeven dat je uitbreiding van de omgang wilt. Waarom is het nu maar eenmaal per drie weken?

Jeugdzorg

Uiteindelijk is de omgangsregeling de regeling die vastgesteld is door een rechter, niet door jeugdzorg.
Handhaving is het probleem.

Eppos

Eppos

09-09-2019 om 13:42

Wat is er dan vastgesteld aan omgang Papa v3?

Voor niet betalen in parkeerzones waar men moet betalen handhaaft de gemeente of politie die dat controleert.
Voor niet nakomen van een omgang lijkt het erop dat het jeugdzorg is die dan de handhaaft zonder dat zij daar gevolgen daaraan geeft (in het geval dat de rechter meer dan 1 uur omgang p 3wk heeft vastgesteld). In het geval dat er meer omgang zou moeten zijn kan de jeugdzorg wel ten minste motiveren waarom de omgang nu zo is, doen ze dat ook?
De jeugdzorg probeert wel te handhaven wat ze aan ideetjes van de plank halen (staan die ideetjes ook in de uitspraak dan?) maar wat is dan de sanctie daarop wanneer er een of beide weigert/weigeren? Kan het zijn als jij die therapie niet gaat doen dat ze dan besluiten de omgang zo te laten?

Papa van 3

Papa van 3

09-09-2019 om 19:35 Topicstarter

Eppos

Dank voor de reactie.
Rechtbank heeft de omgang bepaald maar met uitbreiding bepaald door jeugdzorg.
Ex wil niet dat er uitgebreid wordt en doet daar ook alles aan, vooral op het laatste moment haakt ze af.
Ze geven niet aan waarom het zo blijft ik vraag juist om uitleg maar dat krijg ik niet.

De ideeen staan niet in de uitspraak als zijnde dat moet gebeuren.
Sancies worden niet gegeven. Ja alleen bij mij als ik niet mee doe dan zie ik de kinderen niet meer. Maar voor ex zijn er geen gevolgen.

Ik heb wel het idee dat ze van plan zijn hij doet niet mee dua gaan de omgang zo laten. Ik ga volgende week in gesprek met advocaat om de omgang maar via de rechter te gaan afdwingen tegen me ex.

mirreke

mirreke

09-09-2019 om 20:54

Goed!

Via Jeugdzorg wordt het toch niets. Of het via de rechter wel lukt, weet je natuurlijk ook niet zeker, maar dan doe je tenminste iets, dat voelt voor jezelf ook beter.

Lees even dit stukje via de link. Zo gaat het bij Jeugdzorg, je bent niet de enige:
https://twitter.com/Advocaat_Sent/status/1170808667127582720

En dan, om het helaas nog droeviger te maken: noodkreet van een advocaat:

' Ik doe al 19 jaar uhp en ots. In 99% maakt het niet uit of je een goed en kritisch verweer (met tegenbewijs) hebt of je boodschappenbriefje.' (ook via twitter)

Heb je een twitteraccount? Via twitter kun je veel en gerichte informatie vinden.

Verder: als je hulp en ondersteuning wilt: neem contact op met de Stichting Kog:
Je kunt ze bellen en ze geven goed advies. Het zijn ervaringsdeskundigen, dus ze weten precies hoe frustrerend de situatie is.
https://www.stichtingkog.info/contact/

mirreke

mirreke

09-09-2019 om 20:57

Even proberen

ik wilde een link naar een foto plaatsen... Het gaat om een foto van een ingezonden brief in de krant.

Schokkend maar niet overdreven, veel advocaten herkennen deze situatie. Nogmaals, je bent niet de enige. Jeugdzorg is een verdienmodel. De situatie moet juist niet verbeteren, want dan kunnen ze niet meer aan je verdienen.
https://twitter.com/jennifervanlon/status/1170590924692496384/photo/1

Papa van 3

Papa van 3

09-09-2019 om 22:52 Topicstarter

Marikke

Dank voor de stukken en je reactie.

Inmiddels ben ik in gesprek met het akj en zit ook alles in te vullen bij het skj.
Maar dit gaat pas lopen na de rechtszaak voor hoofdelijk gezag.

Heb wel een paar vragen gestuurd naar jeugdzorg maar wederom geen duidelijke antwoorden en zelfs weer geen antwoord op de andere vragen die juist het belangrijkste waren. Ik ben dus niks wijzer geworden door hun, had mijn oma toch weer gelijk.

Eppos

Eppos

09-09-2019 om 23:55

Ondersteuning en advocaat

Ik ken dat soort losse draadjes. Zelf ook te maken met waar het tempo wordt bepaald door de jeugdbeschermer. Letterlijk paar maand terug werd er gezegd:"Ja dan blijft het zo jarenlang", "Dat is dan zo".
En dan ben ik in de omgekeerde situatie zwaar verbaasd dat dan gewoon opgeven en zo laten de oplossing dan is. Zit in de beleving dat er alles aan gedaan wordt om tot een weekendregeling te komen en dan hoor je dat. Daar ga ik vanuit dat daar naartoe wordt gewerkt, en ik ben dus de verzorgende ouder.
Toevallig heb ik nu punten met behulp van een cliëntondersteuner van zorgbelang opgesteld, daar ben ik naar verwezen door het AKJ. Het kan ook een andere partij zijn die zo'n cliëntondersteuner aanbiedt, dat ligt er aan waar je woont. Wij hebben nu een afspraak gevraagd met betrokken personen om alles te bespreken.
Ik geloof zo dat het is om werk te houden en inkomsten te genereren. Er wordt niet gewerkt aan de zorgen uit de beschikking.

Wordt er gedreigd met het niet meer zien van de kinderen? Volgens mij moet je bij die KOG zijn. Ik lees daar ook vaker en gezien de aanbevelingen hier. Het SKJ daar heb ik ook een zaak zo ver laten komen. Het heeft veel energie gekost en alles wordt al gauw niet-ontvankelijk verklaard. En ondertussen gaat het gewoon door met hun voorstellen. Een rechtszaak is ook niet niks.
Maar via de rechter kun je inderdaad wel vragen om uitbreiding t.o.v. wat jeugdzorg nu zelf invult en dat ook vast te leggen. waar je uiteindelijk naar toe wilt en hoe je dat verder wilt regelen, zoals met dat parallel ouderschap. Die noodkreet van een advocaat is niet echt motiverend. Dat geeft wel aan dat je zelfs met een goed verhaal niets bereikt. Je kunt (volgens mij heet dat) in verweer daarnaast een incidenteel appel voeren. Dan geef je niet alleen redenen om te verwerpen wat de andere ouder vraagt maar daarnaast zelf de rechter vragen om een duidelijke uitgebreidere omgangsregeling. En ook in de uitspraak vast te leggen dat de jeugdzorg erop toeziet dat die omgangsregeling zodanig wordt uitgevoerd. Of je desnoods een dwangsom erop kunt zetten, ik noem maar wat. Je advocaat moet toch openingen zien en te motiveren waarom. Dat de voorgestelde therapieën niet lukken en dat de andere ouder dat ook niet laat lukken.

mirreke

mirreke

10-09-2019 om 23:55

Beste papa

Dit is een heel herkenbaar patroon. Als jij informatie moet aanleveren, weten ze je wel te bereiken, maar als jij informatie opvraagt, of vragen stelt, laten ze het afweten.

Echt, ik adviseer je dringend: neem contact op met het KOG, leg de situatie uit en laat hen je adviseren. Ga vervolgens met dat advies aan de slag. (zij adviseren, maar je moet alles wel zelf doen. maar daarvoor kun je dan bv. een advocaat nemen. Laat hen ook een advies/tip geven over een advocaat, je moet namelijk wel een goede advocaat met ervaring in dit soort zaken hebben).

Nogmaals: jeugdzorg zegt wel dat ze een oplossing willen, maar ze doen er niets of niet veel aan, laten alles sudderen en dwingen jou en je ex vaak in nog meer bochten. Ik heb de indruk dat veel situaties juist escaleren door jeugdzorg. Het is een verdienmodel, als ze situaties oplossen en verhelpen, verdienen ze niets meer aan je.

Knor

Knor

15-09-2019 om 07:14

Verdienmodel

Mirreke:
Nogmaals: jeugdzorg zegt wel dat ze een oplossing willen, maar ze doen er niets of niet veel aan, laten alles sudderen en dwingen jou en je ex vaak in nog meer bochten. Ik heb de indruk dat veel situaties juist escaleren door jeugdzorg. Het is een verdienmodel, als ze situaties oplossen en verhelpen, verdienen ze niets meer aan je.

Wat een ongelofelijk slechte mensen moeten daar wel niet werken, als je dat gelooft.

In mijn familie heb ik toevallig een paar neven en aanhang die werken voor jeugdzorg, zelden zulke betrokken, sociaal bewogen, bevlogen mensen ontmoet. Ik hoor zeer schrijnende verhalen en ben vol bewondering over hoe ze proberen gezinnen weer op de rit proberen te krijgen. Zij krijgen daar overigens ook vaak WEL waardering en dankbaarheid voor terug, juist van de ouders.

Er zal veel mis zijn bij jeugdzorg en goed dat daar aandacht voor is, maar te stellen dat het een verdienmodel is waarbij het doel is om vooral niet te helpen vind ik een grove, schandalige belediging.

Papa van 3

Papa van 3

17-09-2019 om 10:56 Topicstarter

Knor

Er zullen ook wel goede medewerkers bij jeugdzorg zijn. Maar wij hebben er al inmiddels 6 gehad en het is er zeker niet beter op geworden.

Er zou contact herstel plaats vinden tussen dochter en mij en dat zou via de therapie gebeuren. Ik kan geen enkel stuk kunnen vinden in de informatie die dit ook bewerkstelligt dat dit behandeld word.

Ik heb 2 jaar intensieve begeleiding gehad van elke week 2 uur bij een groep en 90% van deze punten in de therapie is al de ravu gepasseerd. Alleen jeugdzorg krijgt dit niet van mij omdat dit niet voor hun is bestemd. In het verleden heb ik dingen in vertrouwen verteld maar hebben dat toch kenbaar in een rechtszaak gemaakt of in een gesprek waar mijn ex bij zat.
De behandelaar ik en jeugdzorg hebben wel een gesprek gehad maar die informatie weten ze ineens niet meer en vinden ze niet betrouwbaar.

Inmiddels maar bij akj aangeklopt en die gaan helpen om save op veel dingen te wijzen die hun fout doen.

mirreke

mirreke

17-09-2019 om 13:48

Knor

Jeugdzorg moet zichzelf in stand houden, anders heft men eigen werk op.

Over het algemeen blijft men na eens ingrijpen betrokken tot 18+. Vaak maakt jeugzorg de situatie, zoals omgang tussen beide ouders alleen maar erger. Vaak voert jeugdzorg opdrachten v/d rechter niet uit, meestal om kind terug naar huis te geleiden...

De mensen zijn natuurlijk allemaal heel betrokken en van goede wil, maar krijgen door de omgeving zo'n smalle blik dat ze niet goed meer relativeren. Als je jeugdzorg krijgt opgedrongen ben je afhankelijk van de betreffende medewerker, je moet geluk hebben. Er zijn heus altijd goede werkers. Maar ik ken ook mensen (persoonlijk) die zijn weggepest, omdat wat zij deden en wilden, namelijk kinderen thuis houden en hulp bieden in de thuissituatie, niet de bedoeling was. Bizarre situatie dat juist degene die doen wat zou moeten, namelijk zorgen dat een kind in de thuissituatie kan blijven, of die bv. aangeven dat de zorgen overdreven zijn, of dat er niets aan de hand is, het een dergelijke organisatie niet uithouden...

mirreke

mirreke

17-09-2019 om 13:59

Over Jeugdzorg, twee jaar oud maar het wordt erger

https://balansdigitaal.nl/nieuws/drang-in-jeugdhulp-in-opmars/

‘Het is belangrijk dat gemeenten en professionals zich realiseren dat het ingrijpen in het gezinsleven gebonden is aan strenge (inter)nationale eisen en alleen mogelijk is als daarvoor een wettelijke grondslag is’, zo staat in de Eerste evaluatie Jeugdhulp. ‘Voor cliënten moet duidelijk zijn dat de regie nog bij de cliënt ligt en dreigende taal moet worden vermeden (zoals termen als ‘vrijwillig, niet vrijblijvend’). Drang mag bij de betrokkenen nooit als ‘dwang’ voelen.’

Papa van 3

Papa van 3

17-09-2019 om 14:52 Topicstarter

Marikke

De laatste zin van jou klopt hier van geen kanten in mijn situatie.
Ze hebben mij bedreigt met veilig thuus voor nieuwe gezin en mochten alles zeggen vonden hun. Alleen volgens de avg wet mogen ze niks vertellen zonder dat ik daar toestemming voor heb gegeven.
Ik werk vrijwillig aan begeleiding met me kinderen om de rust en vertrouwen te kweken maar jeugdzorg en ex die dwingen dit af terwijl er genoeg dicumenten zijn die anders vertellen.

Ze willen dat de communicatie verbeterd alleen ex wil niet daarom wil ik parallel ouderschap zodat ik niet met haar hoef te communiceren. Maar ook dit veegt jeugdzorg aan hun laars. Nee het werkt niet (zijn net 6.maanden bezig). Jeugdzorg laat duidelijk steken vallen wat afspraken betreft. En nu ineens weer een traject van 12 maanden en zijn nu al 4 jaar verder en geen stap verder.

Het is makkelijk wijzen naar ex dat zij degene is die alles tegen houd, maar in dit geval is het wel degelijk zo en dat samen met jeugdzorg.

mirreke

mirreke

17-09-2019 om 17:48

ehmmm

volgens mij is dat wel wat ik zeg: jeugdzorg werkt niet...
j
Wat jij vertelt herken ik maar al te goed. En wordt bevestigd door de zin die ik aanhaal uit het eerste evaluatierapport over de werking van jeugdzorg...

Lijkt me heel ingewikkeld, die situatie waar je in zit.

Papa van 3

Papa van 3

17-09-2019 om 21:21 Topicstarter

Marikke

Van de week rechtszaak gehad over ots. De rechter heeft mijn ex terrecht gewezen dat ze het hogerberoep over het gezag beter kan laten varen als ze het traject zou willen laten slagen.
Voor het eerst dat een rechter toch een beetje men ex terrecht te wijzen.

Maar of ze het doet dat betwijfel ik omdat ze meer een persoon van de princiepes is maar ik ga van het positieve uit

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.