Buitenland Buitenland

Buitenland

Wel of niet nederlands afstandonderwijs

Onze zoon (6j) is in Belgie geboren, ouders NL en Tsj. Op 6 mnd leeftijd zijn we verhuisd naar Amerika, daar ging hij naar preschool. Na 4 jaar in de VS gewoond te hebben zijn we weer naar Belgie gekomen. Nu zit hij bijna 2 jaar op Vlaamse school. Eind van dit jaar gaan we weer verhuizen naar een niet Nederlandstalige land, hij gaat dan weer naar een Internationale school, in het Engels dus.
De bedoeling is dat we daar tenminste 3 jaar blijven, naar Belgie gaan we niet meer terugkeren. Waar we daarna gaan is nog helemaal open, kan Nederland zijn maar het kan ook helemaal iets anders worden.

Nu zitten we te twijfelen of het wel nuttig is om het Nederlands onderwijs op afstand voort te zetten.
Well best een persoonlijke vraag maar wat waren jullie overwegingen om dit wel of niet te doen?
Bedankt!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Informeer bij school

Informeer eens bij de school waar je kind heengaat of er nog meer Nederlandstalige kinderen zijn, en of daar al voorzieningen zijn. En kijk eens op de site van de Stichting NOB of er in jullie nieuwe omgeving NTC-scholen zijn.

Zelf zou ik het Nederlands wel bijhouden, al was het alleen maar om alle opties voor je kind open te houden.

Maylise

Maylise

05-08-2011 om 18:46

Niet

Wij zijn vorig jaar september verhuisd naar Frankrijk. Het is de bedoeling om hier in elk geval tot onze pensionering te blijven en dat de kinderen hier hun school afmaken. Ik heb er voor gekozen om ze geen formeel Nederlands onderwijs daarnaast te laten volgen. Er zit hier wel wat in de buurt maar vooral voor jongere kinderen.

Mijn kinderen spreken vloeiend Nederlands en hebben genoeg jaren Nederlands onderwijs achter de rug dat mochten we wel ergens in de komende jaren teruggaan ze zonder veel moeite weer zouden instromen. De jongste kinderen hebben ook voor een deel Nederlands basis onderwijs achter de rug en kunnen dus de taal goed lezen/schrijven.

Als ze jonger waren geweest ten tijde van de verhuizing (kleuters bijvoorbeeld) dan had ik er wel voor gekozen om ze naar zo'n Nederlands taalclubje hier in de buurt te doen of ik had ze tijdens de vakanties zelf Nederlands leren schrijven/lezen. ik vind het wel belangrijk namelijk dat ze de basis van het lezen/schrijven in het Nederlands goed onder de knie hebben zodat ze maximaal voordeel hebben van hun kennis van de taal.

In jullie geval met een 6 jarige zou ik het zonde vinden om het lezen/schrijven nu los te laten en ik zou wel kijken of ik dat zou kunnen onderhouden en verbeteren. Je zoontje kan waarschijnlijk net een beetje lezen en schrijven dus het is mooi als hij dat vloeiend zou kunnen leren en het kost ook weinig moeite om hem dat nu bij te brengen gezien hij de beginselen al weet. Ik zou dus in elk geval er voor zorgen dat de basis er goed in zit. Zeker omdat jullie nog niet weten of je misschien toch naar Nederland terug gaat.

Afhankelijk van waar je gaat wonen zou ik kijken of er een clubje/zaterdagschool in de buurt is voor Nederlandstalige kinderen. Dat lijkt me voor kinderen het leukst. is dat niet mogelijk zou ik zelf in de weekenden/vakanties met hem een beetje oefenen. Dat had ik in elk geval gedaan als mijn kinderen jonger waren geweest. Gezien hun leeftijden denk ik nu dat ook al verliezen ze een deel van hun schrijfvaardigheid in het Nederlands ze het zo weer zouden inhalen als dat nodig mocht zijn.

Elx

Elx

07-08-2011 om 06:37

Hoe formeel?

Ik heb zelf ook die "strijd" gehad. Mijn kinderen zijn in Australië geboren en het ziet er naar uit dat we hier blijven. Thuis praten wij Nederlands (moeder NL, vader Australiër, maar spreekt vloeiend NL), maar kinderen praten vnl Engels terug. Oudste praat beter Nederlands en leest zelf mijn oude jeugd boeken. Ze is bijna 9 en leest Madelief van Guus Kuijer. Leest stuk minder makkelijk dan Engels, maar vind t leuk.

Ik vibd t moeilijk om zelf "les te geven", we hebben tijdje in perth gewoond met een NLse school. Een uurtje in de week, was voldoende om t goed bij te houden.

Nu geen NLse school in de buurt (ruim uur rijden) en dat heb ik er niet voor over. Wel met 2 andere NLse vriendinnen doen we maandelijks een les van 45mins met alle kinderen. Dat is voor mij genoeg.

Als je in toekomst toch weer terug gaat naar NL pikken ze t vrij snel weer op. Helemaal als je gewoon NLs blijft praten, voorlezen en dvd's in NLs bekijkt.

Het is maar hoeveel energie jij er wil insteken. En ook wat je kinderen zelf willen.

Succes

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hier wel gedaan

Onze kinderen waren bij de emigratie 5, 7 en 9 jaar. Ik heb met hen alleen het Nederlands gedaan van de Wereldschool. Ook wij wisten niet of ooit nog terug zouden gaan. Ik vond het zwaar ( met 3 kids/ 3 niveaus) maar ben blij dat ik het gedaan heb: ook mijn eigen Nederlands werd hierdoor weer opgefrist :o). De jongste (die dus met groep 3 begonnen is) heeft sinds 2 jaar een zomerbaan op een Nederlandse orderdesk, dus dat is de enige die er echt "voordeel" van heeft gehad. Maar de andere kinderen vinden het ook fijn dat ze echt tweetalig zijn ! Verder hebben we thuis altijd Nederlands gesproken en onze schriftelijke communicatie (boodschapjes/SMS/Email) is ook in het Nederlands.
Is de spreektaal bij jullie thuis Nederlands, dat zou al veel schelen. In mijn omgeving merk ik dat wanneer de moeder NL is de kinderen meestal beter NL kunnen spreken dan als de vader NL is :o)

houbi

houbi

11-08-2011 om 15:48 Topicstarter

Bedankt!

Heel erg bedankt voor het delen van jullie ervaringen!
Het heeft me goed geholpen.
Gr. Jana

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.