Buitenland
dc
28-11-2009 om 07:03
Oxford (engeland)
ik ben op zoek naar praktische informatie over Oxford. Welke wijken zijn leuk om te wonen, hoe duur is de huur ongeveer, welke scholen (oudste is bijna 4) zijn goed en hoe duur? En zijn de kosten zoals gas en electra te vergelijken met nederland of frankrijk?
Wie kan mij helpen?
Poppy
28-11-2009 om 15:44
Ik ben niet bekend met Oxford maar kijk eens op:
http://www.rightmove.co.uk/ - hier kan je zoeken op koop en huurhuizen in een bepaalde stad.
Voor scholen kan je hier kijken:
http://www.schoolswebdirectory.co.uk/leasearch.php?lea=Oxfordshire - lijst van scholen in Oxfordshire - zoek dus naar Oxford als je daar precies wilt wonen.
http://www.guardian.co.uk/education/table/2009/apr/01/primary-school-league-tables-oxfordshire - tabellen met de resultaten van de scholen in Oxfordshire. Als je via de site hierboven een paar Oxford scholen opschrijft dan kan je die weer terugzoeken op deze site.
http://www.ofsted.gov.uk/oxedu_providers/list_providers/(region)/9/(leaid)/931/(type)/4096/(typename)/Primary%20schools/(sort)/datesort,desc/(object_step)/10 - hoop dat deze link werkt. Ofsted doet school inspecties en hier kan je rapporten voor bepaalde scholen vinden.
Als je kinderen naar een State school gaan dan is het geloof ik gratis (nog geen ervaring met school). Private school kosten wisselen nogal. Hier in mijn omgeving van 10.000 per jaar tot 25.000 ofzo. Als je je kinderen naar een kerk-school wil sturen moet je wel aan bepaalde eisen voldoen (regelmatig naar de kerk etc.)
Geen idee wat gas en electraprijzen in NL of FR zijn maar wij betalen iets van:
35 pond per maand electra
50 pond per maand gas
35 pond per maand water
11 pond per maand tv licence
dan heb je nog maandelijkse gemeentebelasting en de hoogte hiervan hangt af van de historische waarde van het huis waar je woont. Geloof dat het iets van 100 pond per maand tot meerdere 100en ponden is.
Hoop dat dit een beetje helpt.
dc
28-11-2009 om 20:42
Super
heel erg bedankt!
Voor info, de electra enzo komen aardig overeen met de prijzen hier in Frankrijk zo te zien. Gemeentebelasting hier in Lyon is zo rond 1100 euro, dus komt ook aardig overeen.
Kerk doen we niet aan, maar wat is een priveschool ontzettend duur zeg! Is de kwaliteit van publieke scholen dan echt zo slecht?? Hier in Frankrijk betaal je dus niets voor een school, dus dat is wel even iets om rekening mee te houden met de onderhandelingen.
En hoe vindt je het leven in Engeland? Is het makkelijk om een beetje sociale banden op te bouwen met mensen?
Poppy
29-11-2009 om 08:34
Er zijn echt genoeg goede publieke scholen (maar vergis je niet: public school in Engeland betekent prive school) maar het hangt er een beetje vanaf waar je woont.
Dus de locaties rondom een goede school zijn meestal duurder qua huisprijzen. Even goed rondkijken dus. Ik weet niet hou oud je kinderen zijn maar ik vermoed basisschool leeftijd?
Ik woon al 13 jaar in Engeland en vind het leven hier prima. De Engelse taal bevalt me beter dan de Nederlandse en ik ben getrouwd met een Engelsman dus ik voel me zo Engels als wat. Sociale contacten kunnen moeilijk zijn. Ik vind Engelsen wel afstandelijk en ze hebben een beetje een gebruiksaanwijzing. Maar als je kinderen hebt dan kom je makkelijker met anderen in contact.
Hoe lang zijn jullie van plan om in Engeland te wonen en is het al zeker of nog niet?
Succes. Als je nog vragen hebt hoor ik het wel. Je mag me ook mailen op [email protected].
kroet-28
29-11-2009 om 17:09
Aanvulling
public school is inderdaad een prive school. State schools zijn openbare scholen en jue kunt er gerust van uitgaan dat de kwaliteit van deze scholen GOED is. Zoek even op Ofsted en je komt schoolinspectie rapporten tegen.
Je schrijft dat je kind 4 is geloof ik. Dat betekent september 2010 naar school. De sluitingsdatum voor inschrijvingen voor state schools is verlopen, dat was oktober, je bent dus een 'late register' DWZ dat je bij populaire scholen op een wachtlijst komt omdat de recpetion klassen bij goede populaire scholen meestal vol zitten.
'goede' wijken is niet iets wat echt bestaat, je hebt een hele leuke straat en de straat ernaarst wil je niet wonen Engeland is wat dat betreft heel anders dan NL (Frankrijk ken ik niet). Als het gaat om verhuizen vanwege baan, vraag de toekomstige wergever om hulp met zoeken naar huizen (als je gaat huren kan HR je misschien helpen, als je gaat kopen zul je ook hulp nodig hebben over sollicitors etc). Ik woon in Surrey (net onder London) ook al zo'n elf jaar, dus vraag maar raak.
succes!
dc
30-11-2009 om 22:23
Vrij zeker
het gaat om een overplaatsing van mijn man via werk, dus voor onbepaalde tijd. Hij gaat over een paar weken erheen om vaste afspraken te maken.
Engels is geen probleem, gelukkig. Ik heb hiervoor een paar jaar in Ierland gewoond, waar ik mijn franse man heb leren kennen, en hoewel ik nu ook vloeiend frans spreek (met een minder vloeiend accent, ahem), spreken we nog steeds engels samen. Mijn oudste zoon begrijpt ook het meeste wel.
Wat betreft school, heb ik via de websites die Petal gegeven had een school gevonden en die heeft mij geantwoord dat ik inderdaad op een wachtlijst kom. Verder dat er voor 4-jarigen enkel 's ochtends school is. (hier gaat mijn zoon de hele dag naar school, tot 16.20). Hoe doen jullie dat met werk?? Ik heb ook een zoontje van 21 maanden trouwens.
kroet-28
30-11-2009 om 22:53
Is het een openbare school?? Het hangt van de council af. Ik mocht kiezen of zoon gelijk fulltime ging (elke dag van 9.50-3.10) Ze lieten het afhangen van het kind (of hij het aankon). Hij is gelijk fulltime gegaan, deze keuze was overigens omdat hij in april jarig is. kinderne t/m december moeten gelijk fulltime omdat ze in die term 5 worden, en bij jongere kinderen mocht je dus kiezen.
Taal is waarschijnlijk voor je zoontje geen probleem, bij zoon kwam in januari een duit smeisje in de klas en die sprak geen woord engels, dat duurde niet lang, binnen de korste keren sprak ze uitstekend engels.
Ik werk van 10-2, dus makkelijk.
Ik zou overigens een aantal scholen opzoeken die je wat lijken (check de ofsted reports) en dan een huis zoeken in de buurt van die scholen (zo hebben wij het vorig jaar gedaan toen we hierheen verhuisden, vanuit een andere plek in engeland). Je mag mijn mailadres ook wel opvragen bij de redactie, ik wil het hier niet neerzetten.
Als het een overplaatsing is, neem ik aan dat het bedrijf toch ook een helpende hand zal bieden, ik zou er zeker naar vragen.
succes
Poppy
01-12-2009 om 13:48
Onhandig he
In onze council gaan de kinderen die t/m de maand Dec 5 worden gelijk fulltime, de kinderen t/m Maart 1 term alleen 's ochtends en 2 terms fulltime en de andere kinderen 2 terms 's ochtends en 1 term fulltime. Zoiets geloof ik.
Ontzettend onhandig voor werkende ouders. Ik ben dus blij dat ik een decemberkind heb. Een kennis heeft het zo opgelost dat zoon 's ochtends naar school ging, zij haalde hem dan op en bracht hem naar het kdv waar hij eerst op had gezeten. Voor haar zoon erg onrustig en geen idee hoe het ging met betalen voor het kdv want de onze doet geen halve dagen. Voor mij zou zoiets niet werken want ik werk te ver weg. Het blijft puzzelen.
kroet-28
01-12-2009 om 21:55
School afhankelijk
want de dichtsbijzijnde school heeft het systeem dat petal noemt, maar valt onder dezelve council als 'onze' school.
tis ook raar. ben nu ook blij dat n 2 een decemberkind is nu ik een baan heb
dc
02-12-2009 om 15:21
En opvang
is er in engeland ook een oppasmoedersysteem ofzo? Iain wordt 4 in maart.... Mijn jongste is in februari geboren. Handig...
En als mijn oudste "misschien" per september naar school kan, dan zie ik het somber in. Hij gaat zich sufvervelen thuis. Hebben jullie goede suggesties om hem met andere kinderen in aanraking te brengen?
Poppy
02-12-2009 om 21:23
Opvang
Que opvang heb je hier:
- een nanny (dus iemand die bij je thuis komt of soms zelfs inwoont)
- nursery = kdv of psz
- childminder (gastouder)
Vanaf 3 jaar krijg je hier per week 5 gratis sessies (2 of 3 uur in de ochtend of middag) psz - dus daar komt je oudste voor in aanmerking. Misschien dat het van de psz afhangt of je moet bijbetalen of niet, ik heb er geen ervaring mee nog want zoon moet nog 3 worden en hij zit op een kdv en niet psz dus wij moeten zeker bijbetalen. Je kan hem vaker sturen maar dat moet je zelf betalen.
Verder heb je veel toddler groups (dan blijf je er zelf bij, veel kerken en buurthuizen organiseren deze) en is er ook kindergym of muziek of zwemmen.
Je hebt best kans dat het moeilijk is om aansluiting te vinden. Veel mensen hier doen een cursus voor je kind geboren word en houden daar goede contacten aan over. Ik heb het gevoel dat veel mensen hier niet op meer vriendinnen zitten te wachten. Je zal er echt wat moeite voor moeten doen.
Misschien dat je wel een paar andere Nederlanders/Fransen bij jullie in de buurt zitten, dan heb je iets gemeen en dat helpt. Ik woon in een plaats met veel nederlanders (zitten meerdere NL kindjes op zoon's kdv) maar dat zijn vaak de expats ipv zoals ik permanent hier en met engelsman getrouwd.
dc
02-12-2009 om 22:30
Ach
voor mezelf ben ik niet echt bang. Het is niet de eerste keer dat ik naar een omgeving ga waar ik niemand ken. Het wordt alweer de 5e keer... En op alle plekken heb ik vrienden gevonden, waar ik nog steeds contact mee heb.
psz is een soort creche? Dat lijkt me dan wel leuk voor hem. En aan zwemles beginnen lijkt me ook een leuk idee. Ben echt benieuw en begin er ondertussen goed zin in te krijgen...
Poppy
03-12-2009 om 08:39
Psz
is peuterspeelzaal, idd soort creche dus. Daar zal hij vast aan toe zijn. Zwemmen kan ook vanaf heel jong maar daar kan best een wachtlijst voor zijn.
kroet-28
03-12-2009 om 23:36
Pre school heet het
docher zit er nu op, je krijgt 5 sessies van 2,5 uur vergoed (=gratis), verder betaal je naar verbruik, of als de 'seesie langer is dan 2,5 uur betaal je iets bij.
Dat is vanaf dat je kind 3 is. Dochter gaat 4 dagen van 9-3 en we betalen dacht ik zo'n 400-450 pond per 'term' ze zijn in de schoolvakanties dicht. Lunch moet je zelf meegeven en snacks' (=fruit) ook.
Verder zijn er 'childminders' vaak moeders die zelf kinderen hebben en thuis een aantal kinderen opvangen. Ze moeten ook geregistreerd zijn via Ofsted.
Overigens wil ik je enthousiasme niet temperen, maar het is niet de makkelijkste tijd om een baan te vinden, het heeft mij ongever een jaar gekost om iets op mijn niveau, part time te vinden (en zonder opscheppen kan ik zeggne dat ik op mijn vakgebied een bijzonder goed cv heb).
Ik had mijn baan opgezegd vanwege de verhuizing (te ver binnen engeland om te blijven), dacht de boel hier te regelen en weer te gaan werken, dat viel dus echt wel tegen. Ik wilde ook best 'gewoon een baantje' (sorry als dat negatief klinkt), maar werd nergens uitgenodigd omdat ik dan te hoog opgeleid was.
Overigens zou ik niet op de wachtlijst blijven wachten. Onze zoon stond ook op de wachtlijst voor de dichtbij school, hij is vorig jaar september naar school gegaan en kreeg 2 weken geleden een plek aangeboden (die we overigens hebben afgewezen omdat de huisige school tegen verwachting UITSTEKEND bevalt) Vanaf 5 jaar zijn ze leerplichtig, dus ik zou het niet op 1 school gokken als ik jullie was.
dc
07-12-2009 om 21:20
Kroet
dank je voor je reactie. Net terug van sinterklaasweekend in NL, dus even late reactie van mij.
Tja, over werk maak ik me niet zoveel zorgen. Ik ben nogal flexibel en spreek 4 talen. Ik kan altijd weer thuis aan het vertalen gaan, ik heb nog zat contacten, al zoek ik liever iets buitenshuis. Maar de eerste maanden wil ik gewoon lekker thuis alles in orde maken.
En je kunt je dus voor meerdere scholen tegelijk inschrijven, dat is handig om te weten.
Ik laat jullie ter zijner tijd wel even weten hoe het gaat. In elk geval heel erg bedankt voor alle reacties! (en meer tips blijven natuurlijk welkom)