Buitenland
Elfje
15-08-2010 om 19:34
Nederland-belgie
Ik ben al heel wat jaartjes gescheiden maar ben een tijd geleden een hele lieve man tegen gekomen. Ik heb 2 kinderen. Hij heeft 3 kinderen. Geen probleem zou je denken. Maar nu wil het feit dat ik in de Randstad in Nederland woon en hij woont praktisch tegen de Franse grens aan in west vlaanderen. Wanneer we het er over hebben om de 2 gezinnen samen te voegen, vraag ik me af hoe wij eigenlijk die moeilijke vlaamse taal eigen moeten gaan maken. Gisteren vroegen we ons af of er niet meer mensen zijn die dit hebben mee gemaakt en hoe hebben jullie dat aangepakt.
De kinderen hebben elkaar nog niet ontmoet en we zullen niet van de ene op de ander dag verhuizen maar ojee wat zien we alledrie op tegen het taalverschil. Het is ook niet even een standaard taal zoals engels of duits wat je ergens kan leren. Zelfs ik moet nog vaak vragen wat ie nu zegt als hij te snel zijn verhaal vertelt en dan probeert ie nog gewoon nederlands te spreken.
Ben benieuwd naar jullie reacties!
Elfje
exhulpeloos
16-08-2010 om 10:31
Taal hoeft geen probleem te zijn
vlaams is, net als elke andere taal gewoon te leren.
dus dat hoeft geen probleem te geven. Ik heb ook veel contact met vlamingen met zeer veel verschillende acenten. De een is makkelijker te verstaan dan de ander, maar dat is hetzelfde als het fries en limburgs.
Lastiger is soms het cultuurverschil, wat in de randstad zeer gewoon is, is soms not-done in vlaanderen.
bv mijn kinderen speelden alleen op straat of fietsen alleen ergens naar toe.Zeer normaal voor stadse kinderen.
De kinderen hier worden gehaald en gebracht al is de afstand maar 100 meter.
Veel succes
Elfje
16-08-2010 om 17:22
Taal
Hoi exhulpeloos,
Dank je voor je reactie. Gewoon in het dagelijks leven maak ik me niet zo'n zorgen. Ik pik dat makkelijk op (ik heb in alle windstreken in nl gewoond met alle dialecten dus dat lukt me wel maar ik maak me meer zorgen over de school van de kinderen. Want als ze al moeilijk mee komen en dan ook nog eens in het vlaams les krijgen??? Of werkt dat niet zo?
groetjes
Elfje
dirksmama
17-08-2010 om 03:31
Schooltaal
In Belgie is de schooltaal niet het Vlaamse dialect, maar gewoon Nederlands hoor.
Dus je kunt hooguit problemen op het schoolplein verwachten. Maar dat went ook wel.
Denk dat het feit dat de manier van omgang op school, dus de schoolcultuur, een grotere schok zal zijn dan de schooltaal.
Sylvia
17-08-2010 om 08:53
Wel wennen
Hoi Elfje,
Zoals hierboven gezegd is de taal waarin les wordt gegeven "gewoon" Nederlands en geen dialect. Onderling tussen de kinderen wordt er dan wel dialect gesproken maar dat pikken kinderen over het algemeen snel op. Wij hebben zelf bijna 4 jaar in West Vlaanderen gewoond (vlakbij Roeselare) en wonen nu in de buurt van Antwerpen. (wij zijn beiden Nederlands en hebben 1 dochter). Eerlijk gezegd was het wel moeilijk(er) integreren in West Vlaanderen, als Nederlander wordt je niet echt met open armen ontvangen en wordt je nogal achterdochtig bekeken door de doorsnee West Vlaming. Ze hebben het daar niet zo op Nederlanders, is mijn ervaring. Ook op school kan er dus flink gepest worden.... De schoolcultuur is verder ook totaal anders dan in Nederland, minder vrij, gedisciplineerder, meer huiswerk etc. Weet niet hoe oud je kinderen zijn?
Succes ermee in ieder geval, het zal geen makkelijke beslissing zijn.
neteret mut
17-08-2010 om 10:48
Nauwelijks wennen (lang stuk)
wij zijn vanuit Overijsel naar de provincie Antwerpen gegaan. De taal is wel net iets anders, maar echt niet zo heel veel. Je loopt bv niet de winkle maar je stapt, lopen betekent hardlopen. De dialecten zijn duidelijk anders en soms bijna niet te verstaan ( mogelijk zit daar een probleem bij jullie?) Op school wordt er geen les gegeven in dialect maar in gewoon vlaams ( kijk maar eens wat series en kwissen op de belgische tv-zenders).
Schoolcultuur is wat strikter en strenger, minder vrij. Mijn kinderen hebben er geen enkel probleem mee gehad. Wel hebben ze het vele spelen thuis met vriendjes/vriendinnen gemist. Nu gebeurd het wel maar het heeft lang geduurd voor dat op gang kwam. En hier wordt niet iedereen voor elke 100 meter al gebracht.
Je zult idd wel veel opmerkingen krijgen over dat jullie nederlanders zijn, negatieve heb ik niet gehoord. Wel bestaat het beeld van de "nederlander" als iemand die duidelijk luider, mondiger en sneller met een mening naar voren komt dan de "belg". Dat is typisch de randstedeling ( sorry) is mijn ervaring. Toen we nog in Friesland en Overijsel woonden waren het ook de randstedelingen die een rustiger woonplek zochten, die meteen aangewezen konden worden. Als je 3x de kat uit de boom kijkt en dan voorzichtig iets zegt is er geen probleem. ( voor alle andere nederlanders is 1x genoeg dan doe net als de belgen) Ik overdrijf nu wel wat met de verschillen randstad/ rest van NL maar ze zijn er wel. Verder vergeet niet dat ik in provincie Antwerpen woon en de situatie in Westvlaanderen niet ken. Neem de beslissing niet te snel, eerst maar eens gezamelijk wat tijd doorbrengen, kinderen mee. Zoek eens contact met een school, vraag een gesprek aan.
Mark van Abcoud
17-08-2010 om 17:10
Vlaams
Vlaams is geen taal, maar een Nederlands dialect en zodoende makkelijker te leren begrijpen dan welke vreemde taal dan ook voor een Nederlander.
Kinderen pikken dat so wie so heel snel op en op school wordt gewoon les gegeven in standaard Nederlands.
Verder vraag ik me af, hoe komt 't dat je dit hier moet vragen? Dit soort algemene kennis zou eigenlijk bekend horen te zijn en anders zou je dat toch al moeten weten van je vriend?
Elfje
18-08-2010 om 15:14
Dank voor de antwoorden
@Mark ik weet wel dat er over het algemeen dialect wordt gesproken maar toch merk ik ook verschillen in Belgisch-Nederlands en weet dus niet in hoeverre dat in een opleiding doorsijpelt. Als we al Belgische tv kijken dan merken we zelf ook al de verschillen.
Mijn vriend is een echte westvlaming en zelfs wij samen komen in gesprekken met elkaar nog dingen tegen waarvan we zeggen huh? wat bedoel je nou? terwijl hij toch 4 verschillende talen spreekt en niet echt wereldvreemd is
Ook het feit dat Nederlanders niet echt met open armen in die streek worden ontvangen heb ik ook al ervaren ook al merk ik dat het per streek weer verschilt. In het ene dorp vinden ze het ontzettend leuk en in het andere dorp krijg je de vuist. Ik zelf ben geen standaard randstadpersoontje. Ik ben niet luidruchtig (eerder stil) en laat iedereen in zijn waarde met zijn eigen mening.
@mut ow ik heb ook mijn koffers nog niet gepakt hoor en de huur hier ook nog niet opgezegd Ik zal zeker het wenproces rustig laten verlopen.
We konden ons haast niet voorstellen dat we het enige NL-BE koppel zijn die met deze vragen zitten hoe zoiets zou gaan verlopen met het mengen van een NL-Be gezin.
Je kan maar beter goed voorbereid zijn toch? en als iemand al van te voren kan vertellen: joh daar hebben wij zo mee geworsteld, let daar op of doe dat eens zo, scheelt dat alweer een heel gezoek naar een oplossing
groetjes
Elfje
ilsepilse
23-08-2010 om 12:23
Elfje
Ha ik ben een westvlaamse in Nederland, nu ongeveer 20jr en eerlijk als ik weer eens een paar weekjes op vakantie ben dan zou ik niet meer kunnen aarden in hartje westvlaanderen (kom ook van de streek rond Roeselare/Kortrijk).
Ik heb jaren met het idee gespeeld om terug te gaan naar Belgie heel veel onrust in mijn hoofd en thuis, tot de jongens naar de middelbare school gingen en ze zelf aangaven dat ze liever in Nederland wilden blijven, het niveau in Belgie ligt een stuk hoger voor de kinderen basis en middelbaar onderwijs dus hou daar zeker rekening mee, al vanaf het eerste leerjaar (groep 3) krijgen de kindjes huiswerk.
Er wordt les gegeven in ABN, niet in het westvlaams (ahum wel onverstaanbaar voor een randstadter lol)...
Ik hoorde laatst in mijn geboortedorp ook wat hollands id winkel, volgens de winkeldame was de dame ook uit Amsterdam...
Frimowobame
27-08-2010 om 14:23
Belgie.......nu een jaartje
Hallo,
Wij wonen sinds een jaartje in Belgie (daarvoor in Engeland). Onze kinderen hebben totaal geen problemen met de taal gehad. Ik zelf kom soms problemen tegen, maar met vragen kom je heel ver.