Buitenland
Tanneke
24-08-2010 om 20:45
Avond eten tips gevraagd usa
Dag allemaal,
Toen wij naar de USA verhuisden heb ik al heel snel opgegeven om te koken zoals ik gewend was in Nederland.
Het smaakte niet hetzelfde, produkten waren niet verkrijgbaar, etc.
Ik ben maar gewoon een beetje aan het aanrotzooien en kan gelukkig aardig koken, dus dat is het niet.
Ben gewoon benieuwd naar wat jullie hier koken en dan vooral makkelijke dingen. Ik hou van uitgebreid koken,maar heb er door de week met zwemlessen, karate les, halen en brengen van en naar vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen, school etc. gewoon geen tijd voor.
Ik wil niet altijd iets halen,maar toch wat lekkers eten.
Mijn zoon van 5 eet op zich aardig,maar lust absoluut geen hotdogs, hamburgers, mac and cheese, pizza, kipnuggets, etc.
Op zich goed natuurlijk,maar als ik eens vlug wil dan kom ik al gauw op een boterham uit, want geen zin/tijd/te heet om te koken.
(ik ben zelf een junkfood junk, maar probeer me in te houden. het is dus niet zo dat hij het niet mag ofzo).
Ik maak wel vaak wat pasta noodles voor hem, met tomaatjes ernaast en wat blokjes ham ofzo, dat soort dingen.
Heeft iemand tips voor makkelijke gerechten of oplossingen, die geen oven vereisen? Het is hier bloedheet momenteel en met de oven aan leg ik het af in de keuken.
Wat voor dingen koken jullie hier? Wat eten jullie kinderen in de USA graag? Zomaar eens nieuwsgierig.
Alvast dank!
MCS
25-08-2010 om 13:07
Bbq rules!
Net als Yvon gebruikten, we wonen nu weer in NL, wij zeer veel de BBQ in de zomer, we gebruikten trouwens het hele jaar de BBQ. Voor Kerstmis heeft mijn man zelfs een Weber gadget gekregen, een lampje wat je aan de 'handle' bevestigt en zodra je de klep opent, gaat het lampje aan zodat je kan zien wat er met je vlees e.d. gebeurt!!! Ook zo'n groentenbasket is ideaal, ik deed daar ook vaak aardappels in. Schil ze, snijdt ze in stukjes, 10 minuten in de magnetron. Olijfolie en kruiden erover, hup in het mandje, leg ze bovenin de BBQ en 20 minuten later, heerlijke aardappeltjes.
Als ik zo je opsomming van dingen lees, wat je zoon niet lust, dan begrijp ik je probleem. Volgens mij is dat zo ongeveer het dieet van elk Amerikaans kind.
De zomer was bij ons niet echt een probleem, het kostte vooral moeite om mijn stamppotliefhebbers tevreden te stellen in de winter. In NL haal je bv. gewoon diepvriesboerenkoolblokjes, aardappelsschillen, UNOXworst erbij klaar. Dat werkt helaas in de US niet zo. De diepvries'kale' werd niet goedgekeurd, want er zitten heel veel harde stukken in, dus moest ik verse 'kale' halen. Op zich geen probleem, maar heb je wel eens boerenkool gewassen en gesneden voor een gezin van 5 personen? Wat een werk...
O ja, wij aten ook vaak mexicaans eten, fajita's, tortilla's dat soort dingen. Je kunt ze vullen met van alles en nog wat en zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Waar ik de kinderen heel blij mee kon maken, was onze variant op de tosti, 2 tortilla-pannenkoekjes met geraspte kaas en ham ertussen opgewarmd in de koekenpan.
Anyway, sterkte!
Tanneke
25-08-2010 om 20:15
Dank!
Helaas geen bbq hier: wij zijn pasgeleden verhuist en hebben alleen patio's voor en achter.
Met deze hitte is er "spare the air"day en door droogte niet toegestaan om de fik erin te steken!
(we hebben 2 jaar in een heerlijk huis gewoond,maar kregen ineens een brief in de bus dat we eruit moesten want het huis was verkocht! Paniek in de tent, want we willen niet uit het school district want mijn zoon heeft zijn vriendjes hier op school. Gelukkig dit "townhouse" gevonden,maar we gaan wel weer op zoek naar huis met tuin...)
MCS, ik ga die tortilla's straks halen en met ham en kaas maken! Tomaatje erbij ofzo en klaar!
Met goed fatsoen kan ik natuurlijk niet zeggen dat mijn zoon een alleseter is als ik zo opschrijf wat hij allemaal niet eet. Hij lust helaas ook geen mexicaans eten,anders was ik vlug klaar. Maar buiten junkfood en scherp/ pittig eten lust hij eigenlijk alles wel. Veel groenten, zeker 4 stukken fruit per dag (watermeloen met deze hitte natuurlijk!) en pasta, aardappels, etc.
Het lijkt erop dat alles wat vettig is niet naar binnen wil. Een geluk natuurlijk,maar ook weleens lastig, zeker op partijtjes,waar de pizza en hotdogs standaard uitgedeeld worden. Ik heb voor hem altijd een boterhammetje mee in het geval er niets anders is.
Heel erg bedankt voor de tips allebei. Ik ga eens achter die hartige taarten aan en ben ook jaloers op alle kant en klaar maaltijden die zo de magnetron in kunnen van Albert Heijn daar! En toen je het over de rookworst had, kreeg ik er meteen zin in.
soms als ik 's avonds eens lekkere trek heb, zou ik een moord doen voor een lekker vies kroketje of een frikandel.
Volgende week vlieg ik naar Nederland voor een week en ik weet zeker dat ik 10 kilo zwaarder terug kom: broodje filet americain, kroket, saucijzenbroodje, aaaah!
En gewoon een lekker nederlands potje van mijn moeder
Aardappel, echte jus, runderbraadworstje, bloemkool.
Nou ik kan nog wel even doorgaan..
In elk geval dank voor het meedenken.
ps. Ik herinner me jou wel MCS! Toen wij net naar CAlifornie verhuisden heb ik hier ook veel gepost. Toen was ik nog Annie T hier op het forum. Er was toen nog een Annie en toen heb ik mijn nick verandert.
Juul M
26-08-2010 om 05:47
Ook australie
Met de hitte hier, 40+ graden, kook ik ook niet echt hoor (gelukkig nu winter nog). Maar ik eet dan veel salades! Hoef je niet te koken achter het warme fornuis. (hoewel de airco het lekker koel houdt binnen). Ook veel bbq, even een worstje met een broodje en salade erbij. Gooi regelmatig wat friet in de oven. Stokbrood met kaas en spaghetti in de oven met tomaten soep. Of andere soep met wat brood erbij. Quiche maken. De kant en klare kip is ook een goede uitkomst. vaak gebruik ik filo pastry of zo en doe daar dan iets in zoals spinazie met kip, sour cream, tomaatjes, kaas, etc. verder gewoon makkelijke saaie maaltijden zoals aardappelen, groente en wat vlees of de pasta of rijst. Eh, wat nog meer? Fish pie, vegetable fritters en ik ben echt helemaal geen keukenwonder dus mijn eten is wat saai maar ik probeer het gevarieert te houden.... Ik vind het ook moeilijk om dingen te kopen, de groentes hier vind ik ook wat beperkt en de kwaliteit is niet altijd geweldig, maar ik woon dan niet echt vlakbij een van de grote steden..... Dus mijn avondeten is meestal een een of andere variatie met wortels, broccoli, bloemkool of uit de vriezer.... Suggesties zijn hier welkom!
Als je geen bbq hebt, kan je misschien een electrische grill gebruiken. Met verlengsnoer naar buiten als je dat wilt doen. En maak je zelf wel eens hamburgers of pizzas? Misschien vind jou zoontje dat wel lekker. Mijn kinderen in ieder geval wel.
juul
dc
26-08-2010 om 22:38
Niet usa
Maar een makkelijk gerecht is pasta met boter en geraspte kaas, en dan wat salade ernaast. Of groentesoep ervoor.
Groentesoep maak ik regelmatig in grote hoeveelheden en dan vries ik een lading in. Erg handig, kan snel even opgewarmt worden, en komt iedereen aan de nodige groentes. Recept: prei, wortels, paar aardappels, en wat je ook maar kunt vinden in de aanbieding of in de koelkast... Als het goed gekookt is, met kookvocht alles mixen, en voilà, een lekkere soep.
Verder aardappelpuree mixen met salade, wat spekjes erdoorheen, en je hebt een 15 minuten lekkere en gezonde maaltijd.
Nog een tip, wij proberen hier in het weekend 2 maaltijden voor doordeweeks te koken. Dan hoeft het enkel opgewarmt te worden en hebben we eten. Bijvoorbeeld bolognesesaus voor spagetti, bloemkoolgratin, lasagna, moussaka, quiche lorraine. Dingen die wat meer tijd kosten zeg maar.
Elx
26-08-2010 om 23:36
Ook in australië
Iets anders wat ik ook vaak doe is een omelet/ frittata met restjes van de dag ervoor erdoorheen. Behoorlijk wat eieren klutsen en pasta, groent, taco gehakt mengsel of wat over in koelkast erdoor mengen. Dat in koekenpan (deksel erop) en als bodem gaar is afbakken in grill of oven (deksel eraf). Quesidillias (tortilla's dubbel gevouwen met kaas ertussen) kunnen ook goed in de sandwich press. Of "Ole toastjes" voor bij de soep. Boterham met kaas maken, (evt avocado eronder) die in press leggen zodat kaas bovenste plaat raakt. Kaas smelt tot lekker krokant en dan in soep dippen. Of de Australisch versie: tijger toast; vegemite op boterham (soort vegemite) en dan reepjes kaas, zodat je streep patroon krijgt, die weer in sandwich press en voilà ; tijger toast.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Vertigo
27-08-2010 om 06:55
Californië
Hoi,
Wij hebben de afgelopen 3 maanden hier heerlijk gewoond en vertrekken dit weekend weer.. 2 kids van anderhalf en 4.
Heb je een Trader Joe's in de buurt ? Onze favoriet geworden doordat er weinig troep wordt verkocht
Daar hebben ze bijv. tortellini, heel makkelijk en ze eten het alsof het snoepjes zijn ! Eventueel kaas en ui en courgette erdoorheen, tomatensaus.
Ook heel lekkere vleesverbangers trouwens.
Ze verkopen er ook aardappelpartjes uit de diepvries, als je die zo in de oven doet met wat kruiden is dat ook erg lekker.
Tortilla's met groente en crème fraiche- ook geliefd alleen liefst zonder groente helaas..
Oja verse spinazie door pasta of als salade..
En nog iets: rode kidneybeans, lusten ze ook graag. Met rijst.
Maar ik smeer ook geregeld een broodje pindakaas voor ze tussendoor. Of na etenstijd.
Ik vind het ook lastig om hier gezond te eten, junkfood lonkt! De oudste wil het niet eens meer. De jongste is een vreetzakje.. Gelukkig is er altijd nog fruit!
Succes!
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Elx
27-08-2010 om 08:28
En couscous
Couscous was ik nog vergeten. De makkelijke manier is om 1 cup kokend water over 1 cup couscous te schenken. Deksel op de pan, na 5 mins ofzo even rullen met een vork. Gestoomde (of gegrild op bbq of grill pan) groente erbij, evt wat ham, gerookte zalm of uitgebakken spekjes en je hebt een lekkere couscous salade.
Eet smakelijk!
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
Rita Meyer
27-08-2010 om 15:14
Boerenkool
Toen ik in de VS woonde (en nog steeds eigenlijk) verving ik de boerenkool met spinazie. Ik heb daar zelfs eens een stampotwedstrijdje mee gewonnen en iedereen dacht dat het gewoon boerenkoolstampot was. Gewoon een zak gehakte spinazie uit de diepvries gebruiken en verder gewoon maken zoals je gewend was. Ik maakte het altijd met de diepvries aardappelpuree van de Trader Joe's. Lekkerrr!
Ik at er altijd gewoon smoked sausage bij, maar de poolse kielbasa komt dichter bij de smaak van rookworst.
Verder hadden wij een gas bbq staan en die gebruikte ik ook het hele jaar door. Ideaal.
Trader Joe's heeft trouwens heel veel makkelijke en lekkere kant en klaar dingen in de vriezer die best gezond zijn. Ik maakte ook vaak quesedilla's, hun whole wheat truly handmade tortilla's zijn zoooo lekker. Ik deed er wel altijd kip in (ze verkopen ook gare kipstukken die ik dan in stukjes sneed. Ook heerlijk in salades en wraps.
Heb je trouwens ook wel eens aan een crockpot gedacht? Die zijn in de VS niet duur en daar kun je 's ochtends al van alles in gooien en als je dan thuiskomt is het eten klaar.
En ik geef toe dat ik koken nu we weer terug zijn in NL veel fijner vind. Er zijn zoveel meer soorten groenten en vlees hier. Vooral het al gekruide of bewerkte vlees is zo lekker. Duitse biefstuk, boomstammetjes e.d. mmmmmmm. Wat dat betreft hoef ik echt niet meer terug naar Californie, maar wat het weer betreft ....
Tanneke
27-08-2010 om 17:48
Bbq
Volgende maand is mijn man jarig en ik denk dat ik hem maar eens een gas bbq kado doe
Ja, Trader Joe is een van mijn favorieten ook. Inderdaad veel biologisch en niet zoveel troep in de kant en klaar maaltijden.En ik hoef niet meteen een zak van 3 kilo te kopen. Kleinere porties!
Die tortellini's: ik ben bang dat ik mijn zoon ermee heb doodgegooid. Hij at het graag,maar moet er nu niks meer van hebben.oeps.
Rita, ik ben wederom jaloers: gewoon een lekkere Duitse biefstuk, rundervink, wat dan ook van de keurslager en de vleeswaren mis ik ook nogal. Hier is het toch gauw kalkoen of kipfilet. De rosbief is hier niet geweldig vind ik en een stukje grillworst zou er ook wel in gaan.
Bij Whole Foods vind ik nog wel eens een stukje vlees dat geen 7 kilo weegt en zo de pan in kan...
Woonde jij ook niet in de Bay Area? Wij zitten op de grens van Campbell en Los Gatos als je dat wat zegt. Ben weleens naar die Hollandse winkel op Bascom ave geweest,maar vind alle produkten stoffig en over datum. Bleeh. Die man vond ik ook niet zo gezellig,die heeft mijn zoon van (toen 3) nog eens toegeschreeuwd dat hij nergens aan mocht zitten. Hij deed helemaal niks! Stond gewoon keurig naast me, aan de hand. Hij schrok zich een hoedje en ik ben er ook noooit meer terug geweest.
Ik heb van de keurslager bij mijn ouders in de straat een paar bakken kruiden gekregen. Dat zijn die kruiden die op de rosbief gaan voordat het gebraden word en in de hamburgers en runderbraadworsten. Af en toe maak ik zelf dus een Hollands stukje vlees, behalve dat het nooit dezelfde "cut" is hier.
Zoveel soorten steak en in hetbegin gebruikte ik op de gok maar wat en was het taai ofzo.
Ik heb veel aan jullie tips, dus dank aan allen!
Ik ben blij dat het wat begint af te koelen nu. Een verschil van 25 graden (F). Wat is het weer toch vreemd de laatste tijd. Begrijp dat het in Nederland met bakken uit de hemel komt en hier ineens uit het niets van 72 F naar 104 in een dag.Nu weer wat koeler, dus ik ga eens voorkoken vanmorgen voor de volgende ronde!
Goed weekend allemaal.
Loeske
28-08-2010 om 23:17
Wat wij zoal eten..
Wij houden allebei van uitgebreid koken en we zijn voornamelijk vegetarisch) maar als het gemakkelijk moet doen we vaak tortilla's/wraps met rijst, bonen, salsa, sla, kaas, tomaat..wat er maar is om er in te doen. Kinderen vinden het ook leuk en lekker. verder maken we vaak zelf pizza (wij maken het deeg zelf maar je kan ook kant en klaar deeg kopen en dan is het heel simpel en snel). Op vakantie (vnl kamperen) kookten we vaak couscous en daarbij vaak rode linzen ofzo (met ui/spinazie/knoflook erdoor, wat we maar hadden)..heel snel klaar en lekker en gezond. Oh en pasta natuurlijk met saus en parmesan cheese.. altijd een succes bij de jongens en supergemakkelijk. Ook maak ik wel eens macaroni and cheese (zelfgemaakt is lekkerder en ook vrij gemakkelijk)..
Oh en spinaziesoep (aardappel met ui koken in water.. als het klaar is knoflook en spinazie erbij.. dan in de blender, eventueel bechamel saus erdoor (maar hoeft niet) en klaar!.. kinderen zijn er dol op.
waar woon je in de US trouwens?
Wij zijn net weer naar PA verhuisd (na 2 jaar CT)..
Loeske
28-08-2010 om 23:20
ik zie net dat je in CA woont, ja, ik had begrepen dat het daar nu heel erg heet is!
Rita Meyer
29-08-2010 om 12:25
Nederlands winkeltje
Ja, wij woonden in San Jose. Wij hebben via dit forum wel eens contact gehad, maar het is er nooit van gekomen om elkaar te ontmoeten.
Ik heb eenzelfde ervaring gehad als jij bij het NLse winkeltje op Bascom. Ik kwam daar met een kinderwagen (Arwin was toen twee en in slaap gevallen) en daar reageerde hij ook boos op. Ik moest blijkbaar mijn kinderen maar buiten laten staan. Ik ben ook nooit meer teruggeweest. Maar op 5479 Snell Avenue in San Jose zit Ori Deli, een Indonesisch/Nederlands winkeltje. De eigenaar daarvan is wel heel erg aardig. Je moet ook daar een beetje opletten op de houdbaarheidsdata, maar deze meneer probeert ze in ieder geval niet te verbergen .
Groetjes,
Rita
Tanneke
29-08-2010 om 16:27
Ori deli
Volgens mij is die meneer van Ori Deli ermee gestopt.
We zijn weleens bij hem geweest en hij was heel erg aardig.
Komen jullie nog terug deze kant op?
Rita Meyer
29-08-2010 om 21:30
Ori deli
Jammer. Hij was natuurlijk al oud. De website doet het gewoon nog. Ik heb ook niets gehoord van andere NLders.
Wij zijn eind september vorig jaar terug verhuisd en in december en vorige maand terug geweest voor vakantie. We hopen volgende zomer weer op bezoek te kunnen.
Ik sluit niet uit dat we ooit weer in de VS gaan wonen, maar voorlopig blijven we gewoon in NL!
Groetjes,
Rita
Muusje
30-08-2010 om 03:57
Studentenhap
Onze kinderen vinden de studentenhap van spinazie-boursin-spek met pasta erg lekker. Ik maak 'm met verse spinazie. Pasta met rode saus (gehakt, uitje, tomaatje, organic tomatensaus uit blik) is ook favoriet. Kun je beiden in grote hoeveelheden klaar maken en dan invriezen. In de winter vaak boerenkool van verse kale (inderdaad veel werk om schoon te maken, maar ik vries vaak de stronken vaak in en dan trek je makkelijk de blaadjes van die dikke stronken, krijg je wel hele koude handen van.) De turkey sausage van butterball smaakt goed erbij.
Verdere favorieten zijn fajitas, risotto, rijstgerechten met een indisch tintje (niet te heet, want daar houden we zelf ook niet zo van), stukje vlees (hier in de supermarkt meestal verpakt per pound en dat in Texas Eigenlijk van alles en nog wat, meestal ben ik wel in een half uurtje klaar met koken. Zelfgemaakte chicken nuggets zijn een stuk lekkerder, kipfilet (of kalkoen, want hier een gezinslid dat allergisch is voor kip) in stukjes, dan door bloem, eitje, paneermeel en in de pan bakken, verder simpel houden met overfrietjes en sla.
Wij eten nooit kant- en klare maaltijden. Die vinden we te zout en te vet en te namaak. Af en toe pizza's maken met een bodem van bladerdeeg, smaakt heel anders.
En met die hitte vooral veel waterijsjes toe!
Groetjes, Muusje
Primavera
30-08-2010 om 10:04
The italian way
Ik woon dan wel niet in de USA, maar het probleem dat het eigenlijk te heet is om te koken is hier in Italië wel bekend.
Het succesrecept van deze zomer was koude citroenkip- of kalkoen-salade. Je hebt nodig een groot stuk kip- of kalkoenfilet aan één stuk, verse citroenen en iets van rucola of andere wat pittiger sla. Zet een pan met water op en laat het tot het kookpunt komen. Eventueel kun je er kruiden in laten meekoken zoals salie en tijm en peper, maar het hoeft niet perse. Kipfilet erin 5 minuten laten koken of in ieder geval tot het water weer goed aan de kook is, deksel erop en uitzetten. Na ongeveer 45 minuten waarin je kan doen wat je wilt, want het gas is toch uit is het vlees gaar. In reep-achtige stukjes knippen en rijkelijk met citroensap besprenkelen. Daarna meng je het met de rucola-sla en vervolgens kan het zo de ijskast in en blijft het minstens 2 dagen goed. De kinderen hebben er hier van gesmuld en degene die niet van rucola hielden visten die er maar uit. Daar doen we hier verder niet moeilijk over, maar ik weiger om apart te koken.
Andere recepten die je bij de bereiding uit kan zetten en dus makkelijk zijn om in de hitte te koken zijn koude rijstsalades. De basis is rijst en veel stukken tomaten en voor de rest gooi je er alles in waar je zin in hebt zoals olijven, zoetzuur-spul, worteltjes, mais, champignons, tonijn uit blik, witte of bruine bonen, stukjes vleeswaren of worstjes, zachtsmakende kaas en overgebleven restjes groenten, zoals doperwten, courgettes, sla. Er is maar weinig wat er niet bij kan. Afhankelijk van eventuele kaas erin blijft het twee tot drie dagen goed in de ijskast.
Op dezelfde manier kun je natuurlijk koude pastasalades maken. Of aardappelsalade met iets zoetzuurs, andere groente (doperwtjes of courgettes, of stukjes aubergines, enz) en uitgebakken spekjes. Couscous (net zo zelfkokend als rijst) en hele spelt en andere graansoorten die je kunt koken bieden wat dat betreft ook mogelijkheden voor fantasierijke salades, maar ik weet niet hoe makkelijk je die daar kan krijgen.
Grappig dat hier genoemd wordt dat sommigen het Nederlandse vlees missen. Omdat ik vrij jong geëmigreerd ben en in Italië heb leren koken is het bij mij juist andersom. Vanwege een allergische zoon kook ik zoveel mogelijk vers en niet bewerkt, terwijl ik in Nederland iedere keer weer met verbazing naar al die verschillende soorten bewerkt vlees kijk, terwijl het moeilijker is om gewone simpele stukken niet gekruid vlees te vinden, waarmee je tenminste zelf aan de slag kan en zo weet wat erin zit.
Groeten Primavera
Muusje
31-08-2010 om 16:20
Klinkt lekker, primavera
Die kip (kalkoen) salade, die ga ik van de week eens maken. Ik deel jouw afschuw van bewerkt vlees. Ik maak het liever zelf op smaak. Behalve filet americain, dat vind ik wel erg lekker. Maar dat hebben ze hier natuurlijk niet, ze eten hier zelden rauw vlees (stel je voor zeg, daar zitten bacteriën in!) In Chili maakten we het zelf, met Argentijns rundvlees. Wat was dat lekker, zeg! Misschien hier toch ook maar eens proberen. Texaanse koeien zijn tenslotte ook best lekker.
Groetjes, Muusje
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.
dirksmama
01-09-2010 om 09:02
Veel amerikanen
We zitten niet in Amerika, maar er zitten hier wel veel Amerikanen en dat merk je in de winkel aan de producten en op school (hot lunches e.d.)
Wij eten heel vaak stamppot omdat je dat met zo ongeveer elke groente die op de aardbol groeit maken kunt. Toen ik vroeger in Australie woonde smeerde ik locale knakworsten wel eens in met artifical smoke flavour, om het rookworst-effect te benaderen.
Als je verse kale kunt krijgen, ideaal! Grove nerven verwijderen en in de foodprocessor, dan is het zo fijn.
Verder eten we veel bonenschotels en casseroles. Da's een kwestie van klaarzetten op een moment dat het koel is en je tijd hebt en er verder niet naar omkijken (en inderdaad een crockpot is dan ideaal).
karin hoek
01-09-2010 om 11:27
Stamppot
Toen wij nog in de VS (Texas) woonden maakten we ook vaak stamppot. Kan inderdaad van vrijwel elke groente. Een makkelijke manier om van harde nerven af te komeen, is door de groente 24 uur in de vriezer te doen. Alle blaadjes/stukken kool breken daarna makkelijk van de nerf. Zo doe ik het nu in NL ook met boerenkool.
Karin