Buitenland Buitenland

Buitenland

Yura

Yura

06-03-2012 om 09:18

Aansluiting internationale school en vwo

De kans is groot dat we over ca. 2 jaar naar het buitenland moeten. Kinderen gaan dan naar 4 en 5 vwo. Ik heb inmiddels begrepen dat internationale scholen het ib-curriculum volgen en aangezien dat opleidt voor een universitaire studie neem ik aan dat dat gelijk staat aan vwo niveau. Iemand ervaring hoe deze opleidingen zich met elkaar vergelijken? Waar kunnen we achterstanden verwachten en waar lopen ze misschien juist voor? Ik vermoed dat het verstandiger zou zijn om ze nu alvast op een internationale school te doen (ze zitten nu in 1 en 2 vwo), maar de werkgever vergoedt het alleen als we in het buitenland zitten en niet als we in NL zitten.
Als het erg grote problemen op levert, die overstap in een zo laat stadium bestaat ook nog de mogelijkheid dat man alleen gaat en in het weekend heen en weer vliegt. Sowieso willen wij niet mee naar elk land dat in optie staat (niet naar Rusland, maar wel naar Ierland bijvoorbeeld).

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mari V

Mari V

06-03-2012 om 11:07

Yura

Hoi Yura,

Mijn kinderen zitten op een internationale school. Oudste zit in zijn laatste IB jaar, nummer twee gaat er volgend jaar aan beginnen. Het IB Diploma Program is twee-jarig, dus wat dat betreft zou je oudste nog op tijd instromen.
Je doet bij IB eindexamen in zes vakken en vergeleken met VWO denk ik dat sommige vakken zeker zwaarder zijn, maar dat is ook erg afhankelijk van het pakket dat je kiest. http://www.ibo.org/diploma/curriculum/ Zo is bijvoorbeeld wiskunde een verplicht vak, maar dat kan je doen op drie niveau´s: Math Studies, Standard Level Math en Higher Level Math. Je kunt je tweede taal kun je op moedertaal niveau doen, maar ook op beginners niveau.
In zekere zin is het programma ontworpen voor kinderen die vaak verhuizen en in die zin is instroom wel te doen, er is op internationale scholen meestal ook veel hulp voor nieuwe kinderen, maar zeker voor je oudste zal het denk ik niet makkelijk zijn. Maar ja, dat is ook weer erg kind afhankelijk. Het duurt natuurlijk ook nog even, dus jullie kunnen je goed voorbereiden. Wat vinden de kinderen er zelf van?

Yura

Yura

06-03-2012 om 18:59

Mari

Bedankt voor de info. Ja ik maak me ook mn zorgen om de oudste, wellicht is het een jaar eerder en dan is het makkelijker, of een jaar later, dan laten we hem het vwo hier afmaken. We houden sowieso ons huis aan in Nederland. We hebben het er nog niet echt met de kinderen over gehad. Ik denk dat ze het op deze leeftijd nooit willen. Ik weet nog dat mijn vader naar het buitenland kon toen ik 14 was. Dat is met name door mij niet door gegaan, vind ik achteraf erg jammer. Denk dat een tijdje buitenland heel verrijkend is. We weten nu ook nog niet wanneer en waar en of we dan met het hele gezin gaan en dat man op en neer vliegt, dus vind het iets te vroeg om paniek te gaan zaaien. Ze staan er wel minder afwijzend tegenover dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Dat komt met name omdat momenteel best veel bekenden (semi) definitief of tijdelijk naar het buitenland vertrekken. Weet niet of dit toeval is of trend ofzo, want we wonen helemaal niet tussen de typische expatgezinnen ofzo.

Yura

Ik heb geen ervaring met Internationale scholen, maar het feit dat alles in het Engels gaat maakt het wel heel erg lastig. Wij zijn met kinderen op de basisschool leeftijd ge-emigreerd, maar zag op het VO kinderen instromen waarvan Engels niet hun eerste taal was die ernstige moeilijkheden hadden. Van doubleren tot het verlaten van school zo gauw het mocht.

Oja

Het lijkt me een erg lastige leeftijd (16/17) om te gaan "emigreren", maar een weekendhuwelijk met een man die in het buitenland werkt is ook niet alles, wij hebben dat 9 maanden gehad. Pfff, moeilijk hoor............

Yura

Yura

07-03-2012 om 09:22

Shonagh

Ja Engels lijkt me ook een lastig verhaal. Ze kunnen op school wel dat Anglia volgen, dus dat wil ik wel dat ze dat gaan doen. Maar ik heb het ook gezien bij een familielid dat geemigreerd is, dat het Engels van de zoon (17) een struikelblok is, die kwam wel van het vmbo. Overigens kennen we het verschijnsel weekendhuwelijk ook via familie, daar ging het best goed, maar het moet geen jaren duren. Mijn echtgenoot is nu ook regelmatig door de week een nachtje weg of pas heel laat thuis.
Overigens ken ik ook een Duits gezin dat geremigreerd is, de puberdochter had het ook heel moeilijk op school met het Duits en die was gewoon tweetalig, maar ja wel hier op een Nederlandse school gezeten en dat is best lastig met bijv wiskunde.

Yura

Hopelijk komen er nog wat ervaringsdeskundigen.
Maylise misschien, die is ook met VO kinderen naar Frankrijk gegaan ?

Yura

Yura

09-03-2012 om 08:32

Ervaringsdeskundigen

Ik denk dat de meeste mensen met jongere kinderen naar het buitenland gaan en niet zo heel veel oudere. Toevallig hebben we een aantal in onze directe omgeving, maar dat zijn allemaal net andere gevallen, omdat er geen internationale school in de buurt is of omdat ze daar niet naar toe mogen (omdat de kinderen de nationaliteit van het betreffende land hebben).

@yura

Ik ben een ervaringsdeskundige, althans op weg er 1 te worden. Internationale scholen bieden vaak (niet altijd! check op websites) een IB programma aan.
Het IB is in zekere zin (voor zover ik het kan beoordelen) zwaarder dan het VWO, maar wordt vaak door Nederlandse universiteiten, die elk hun eigen eisen per studie kunnen vaststellen, niet op gelijk nivo gewaardeerd (kinderen met IB diploma die bijv medicijnen willen studeren, kunnen niet in de eerste ronde -die op basis van goede cijfers- meedoen).
Als je kind(eren) niet in staat zijn full IB te doen (google International Baccalaureat in Zwitserland, dat is de overkoepelende organisatie van IB scholen), kunnen ze deel IB doen of vaak een high school diploma krijgen (check bij de school en bij Nuffic in Den Haag hoe dat in Nederland gewaardeerd wordt en voor welke vervolgopleidingen dat een toegang geeft.
Grade 11 & 12 is een pakketje, niet handig om in die tijd van (internationale) school te wisselen.
Daarnaast -zoals hiervoor al ergens gemeld- is onderwijs op een internationale school geheel in het Engels, hetgeen wat anders is als tweetalig onderwijs. En vaak accepteren internationale scholen geen oudere kinderen zonder voldoende kennis van Engels. Plus: om het verhaal compleet te maken: voor een aantal/veel internationale scholen zijn er wachtlijsten en "admissions procedures", informeer alvast bij de school/scholen in jullie potentieel toekomstige woonland hoe dat er uitziet.
En last but not least: het is nooit goedkoop om je kids naar een internationale school te sturen, om de heel simpele reden dat die scholen meestal bijna compleet prive gefinancieerd worden. Dus als de werkgever niet betaalt, heb je een flinke kostenpost.
Kortom: mijn advies zou zijn: begin je nu alvast voor te bereiden, dat is echt niet te vroeg.

Succes

PS Ik vergeet het haast, maar ik ben absoluut zeer tevreden over het onderwijs dat mijn kinderen krijgen/gekregen hebben op de verschillende internationale scholen waar ze gezeten hebben/zitten en zijzelf ook

Mari V

Mari V

09-03-2012 om 09:46

Yura

Mijn kinderen waren inderdaad jonder toen we de overstap van Nederlands- naar Engelstalig onderwijs maakten. Oudste ging naar de brugklas. Ik denk dat het voor een gemiddelde VWO leerling, die naar ik aanneem toch al aardig wat Engels spreekt, met de extra hulp die je op een internationale school krijgt niet heel veel moeilijkheden oplevert als je in de lagere klassen begint, maar het probleem is nu dat de overstap samenvalt met het begin van het IB examen. Ik heb oudste gevraagd of hij klasgenoten heeft die niet goed Engels spraken voor ze er aan begonnen, maar volgens hem zijn die er niet. Wij zijn zelf in de zomer voor zoon naar 5VO ging verhuisd en dat was al lastig volgens zoon.
Een ander nadeel is dat er in het jaar ervoor ook al voorbereidend werk wordt gedaan wat je mist. (Zo is bv. een onderdeel van het IB het schrijven van een 'extended essay' wat in 4VO al geoefend wordt.)

Yura

Yura

09-03-2012 om 11:11

Mooi

Fijn hele goede reacties. Het is dus niet zo verstandig geloof ik om zo laat nog over te stappen. Daarnaast wist ik niet dat je niet zo maar meer op elke studie terecht kunt met een ib. In het buitenland betaalt de werkgever wel een internationale school, maar in Nederland niet. Echt orienteren is nog lastig omdat er verschillende opties genoemd zijn, Ierland, Spanje, Zwitserland, Moskou en Zuidafrika heb ik voorbij horen komen, waarbij ik de laatste twee sowieso niet wil. Moskou zou dan een weekendrelatie worden en Zuidafrika een nee. Misschien dat er tegen de tijd dat oudste naar de vierde gaat er wat meer duidelijk is en dat we dan kunnen besluiten hem alvast voor 1 jaar op de internationale school in NL te doen, 1 jaar voor 1 kind kunnen we zelf nog wel ophoesten. Ik heb ook zitten kijken naar vakantiekampen in Engeland, dat lijkt me wel een goede manier om het Engels wat op te vijzelen en dan op de huidige school natuurlijk het Anglia programma volgen.

Maylise

Maylise

09-03-2012 om 12:18

Motivatie

Toen wij 1,5 jaar geleden verhuisden zat onze zoon in 4VWO in Nederland. Wij hebben hem aangeboden om in Nederland zijn school af te maken of wel in een internaat of wel wonen bij familie. Zoon wilde zelf echter graag mee en daar valt of staat alles wel mee op die leeftijd denk ik eigenlijk. Zoon ging hier gewoon naar een lokale school. Hij wilde zelf graag 4VWO daar over doen. Dit is omdat in Frankrijk de drie laatste klassen een geheel vormen en omdat je in 5VWO al je richting moest kiezen en hij wilde dat niet doen zonder voorbereiding. Dat extra jaar is voor hem op zich goed geweest. Hoewel hij de taal goed sprak was er op dat gebied toch nog wat werk te verzetten want het is inderdaad ook grammatica, schrijven en het beheersen van bepaalde nuances. Zoon heeft er echter zelf hard aan gewerkt en dat helpt wel.

Zo'n late overstap is absoluut niet ideaal en ik zou het niet aanraden als het enigszins anders kan maar voor zoon is het allemaal goed gegaan en hij heeft het hier prima naar zijn zin.

Met 16/17 jarigen is het zo afhankelijk ook van wat ze zelf willen. Als jouw kinderen er in staan dat het een leuk avontuur is en ze redelijk makkelijk kunnen leren dan redden ze het vast wel. Hebben ze er echter zelf geen zin lijkt het mee heel lastig om kinderen van die leefijd mee te nemen. Ze zullen toch extra hard moeten werken dus als ze die motivatie niet hebben dan is de kans dat het in zulke belangrijke jaren mis gaat toch wel erg groot.

Mari V

Mari V

09-03-2012 om 15:18

Ib en universiteiten

EBSD: "kinderen met IB diploma die bijv medicijnen willen studeren, kunnen niet in de eerste ronde -die op basis van goede cijfers- meedoen"

Wat vreemd. Ik vraag me af of dat, als het om Europese studenten gaat, eigenlijk wel mag, omdat binnen de EU studenten uit andere lidstaten gelijk behandeld moeten worden.

Ik kan me niet voorstellen dat het diploma voor richtingen waar geen numerus fixus voor geldt moeilijkheden oplevert, tenzij er misschien een probleem is met het aantal verplichte vakken. Zo is de combinatie biologie, scheikunde en natuurkunde in het IB wel heel lastig, omdat je eigenlijk maar twee science vakken kunt doen.(Overigens waren wij weer verbaasd dat je voor alle studierichtingen in Delft slechts standard level math hoeft te hebben, dus zeker niet overal zijn eisen aan het IB examen extra hoog.)

O ja, je moet er ook rekening mee houden dat je, als je geen Nederlands in je eindexamen pakket hebt, je bij de meeste Nederlandse universiteiten een toelatingsexamen moet doen. Ik kan me niet voorstellen dat dat voor iemand die goed Nederlands spreekt een probleem oplevert, maar heb daar verder geen ervaring mee. (Zoon gaat uiteindelijk niet in Nederland studeren). Je kunt trouwens ook, bv. via de Wereldschool, IB Nederlands op afstand doen en dat telt dan gewoon mee als een van de zes vakken bij je examen.

Mari v

"Ik kan me niet voorstellen dat dat voor iemand die goed Nederlands spreekt een probleem oplevert, maar heb daar verder geen ervaring mee"

Nou ik wel ! Onze kinderen spreken goed Nederlands, hebben het Wereldschool pakket Moedertaal gedaan( alleen basisschool), maar er mist toch echt wel het een en ander aan hun vocabulaire en grammatica, denk maar eens aan de "d's" en "t's".

Mari V

Mari V

09-03-2012 om 18:12

Shonagh

Ik heb zelf inderdaad helemaal geen ervaring met dat soort toelatingstoetsen, maar hebben jouw kinderen dan een taaltoets voor een Nederlandse universiteit gedaan? Ik dacht dat ze in Schotland studeerden/gestudeerd hadden. Overigens was in Nederland studeren alleen een optie voor mijn oudste, die de hele basisschool nog in het Nederlands afgemaakt heeft. De andere twee, overgestapt na groep 3 en groep 6 zullen er denk ik niet over peinzen, hun Engels is inmiddels zoveel beter dan hun Nederlands.

Ib op high school

Toch denk ik dat het wel moet kunnen. Mijn dochter (4VWO) doet nu (omdat ze dat graag wil)een jaartje high school,ze volgt het gewone volledige pre-IB programma op een High School (dus in een klas met leeftijdsgenoten) in de VS. Geen pret-pakket dus. Ze sprak al wel redelijk goed engels. Ze is nu één van de besten in de klas en vindt het in de VS makkelijker dan in Nederland.
Dus ik denk dat een overstap wel kan.

Mari

Nee je hebt gelijk, ze hebben geen taaltoets voor een NL uni gedaan, maar wel examens Nederlands op GCSE/A/A+ level.
Ik reageerde op de opmerking dat "als ze goed Nederlands spreken.... ", maar dat is dus iets heel anders dan schrijven.
Het probleem is dat dat schrijven niet genoeg geoefend wordt. Ik communiceer schriftelijk altijd met hen in het Nederlands ( email/ SMS enz) maar dat is natuurlijk niet zo vaak/veel.

Karin

Ik vraag me af hoe het met de niveaus in de VS eigenlijk zit. Onze dochter heeft vorig jaar haar 3de uni jaar in Texas gedaan en moest om vakken op hetzelfde niveau te doen, een aantal postgrad colleges in de avonduren volgen. Maar ik heb geen ervaring met IB.
Hebben jullie niet in een Engelstalig land gewoond ?

Shonagh

We hebben wel een paar jaar in een engelstalig land gewoond, maar wonen inmiddels alweer meer dan 5 jaar in Nederland. Dus dochters Engels was waarschijnlijk wel bovengemiddeld.
Ik denk dat higher level IB overal wel van gelijk niveau is, en de vakken die ze nu volgt zijn voorbereiding daarop. VWO in Nederland vindt mijn dochter moeilijker dan het schoolwerk nu. Daarom denk ik dat een overstap toch mogelijk moet zijn.
Ik vind het natuurlijk heel jammer en moeilijk om mijn dochter een jaar te missen, maar ben wel blij met het extra jaartje Engelstalig onderwijs. Daarvan leert ze ook veel (meer dan alleen de taal).

Mari V

Mari V

11-03-2012 om 09:55

Karin

Hoi Karin,

Wat leuk dat je dochter een jaar in Amerika is. Heeft ze het naar haar zin?

De term pre-IB ken ik niet, maar ik neem aan dat je daarmee het jaar voor het IB Diploma Program bedoelt? Met dit jaar een kind in allebei de klassen, moet ik toch wel zeggen dat het, zeker wat werklast betreft, niet vergelijkbaar is. Behalve je zes IB vakken heb je bijvooorbeeld ook nog Theory of Knowledge (Essay en Presentatie), moet je een Extended Essay schrijven, aan je CAS (creativity, action, service) uren voldoen (zelf organiseren, na school.) Verder zijn hier natuur- en scheikunde practicum ook na school omdat ze niet meer in het rooster passen. Kortom, veel werk en ik denk ook behoorlijk zwaar als je niet gewend bent de hele dag door engels te spreken. Motivatie speelt, zoals Maylise zegt, natuurlijk een belangrijke rol en voor een erg gemotiveerd kind is het vast wel te doen, maar, wat ESBD ook al noemt, je hebt ook grote kans dat kinderen zonder voldoende kennis van het Engels op een international school in de hogere klassen niet meer toegelaten worden.

Mari V

Mari V

11-03-2012 om 10:06

Shonagh

"Ik reageerde op de opmerking dat "als ze goed Nederlands spreken.... ", maar dat is dus iets heel anders dan schrijven."

Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, als ik zie wat mijn jongste soms aan familie in Nederland schrijft...., maar die maakt inmiddels ook zinnen als: "Ik zoek voor mijn boek, want ik moet questions answeren en daarna ga ik op mijn science project werken."

Wat goed trouwens dat jouw kinderen het Nederlands zo goed bijgehouden hebben. Wij hebben dat ook nog een jaar geprobeerd, maar dat was geen succes. Het zou me niet verbazen trouwens als die GCSE/A/A+ levels moeilijker zijn dan de proficiency tests die je voor de universiteit moet doen. (Maar nogmaals, ik heb er geen ervering mee)

Wereldschoolpakketten

Als je kind al in 5 Vwo zit bij vertrek dan zou je ook kunnen overwegenom gewoon Nederlands vwo te blijven doen, gebruikmakend van de wereldschoolpakketten.
Je kind mist dan natuurlijk wel ern deel van de internationale ervaring.

Je zou nu vast contact kunnen zoeken met de ontvangende school om te ien of ze ook leerlingen toelaten tot alleen et diploma-programma, dus d laatste twee jaar. Ik denk dat je daarbij meer kans aakt als je nu in nederland al een school zoekt die ofwel IB ofwel Cambridge aanbiedt. Dat hoeft niet perse eeninternationale school te zijn.

Er us meer danalleen aar IB.
Naast IB heb je ook internationale scholen die de IGCSE aanbieden (O en À levels). En scholen die een Amerikaans, Australisch, Brits of nieuwzeelands urriculum gebruiken. Amerikaans geeft niet direct toegang tot Nederlandse universiteiten, maar op scholen die Amerikaans programma anteren kunnen de slimmere kinderen bij Amerikaanse universiteiten Advanced Placement courses doen. En met drie of vier AP's laten de meeste Nederlandse universiteiten je weer wel toe.

Yura

Yura

13-03-2012 om 10:49

Wereldschool

Ik ben wel bekend met de wereldschool en zat er wel aan te denken om dan het vak Nederlands via de wereldschool erbij te doen, zodat ze daar een vwo deelcertificaat voor halen. Best wel zonde om die 3 of 4 jaar die ze daaraan besteeds hebben op het vwo weg te gooien. Helemaal wereldschool zie ik niet zitten, dan raakt zoon toch in een isolement denk ik. Hij is toch al degene die er het meeste moeite mee heeft. Dochter (jongste nu 1 vwo) vindt het wel spannend, enerzijds wel jammer en moeilijk, maar ook wel leuk en interessant. Zoon (oudste nu 2 vwo) is gewoon keihard tegen, hij heeft altijd de meeste moeite met veranderingen gehad. We weten nog niet waar we naartoe zouden moeten, dus alvast contact opnemen behoort niet tot de mogelijkheden. Misschien als het iets zekerder wordt dat ik eens kan proberen een afspraak te maken op de internationale school in Den Haag om te vragen hoe het met de aansluiting zit. Ik ben nu wel aan het kijken welke opties wel en niet, mede op grond van de onderwijsmogelijkheden en de reisafstand (schoonouders zijn flink op leeftijd), daar hebben we wel enige invloed op. De huidige school biedt geen cambridge aan, maar wel Anglia, is volgens mij vergelijkbaar (maar goedkoper).

Jo Verhaert

Jo Verhaert

15-03-2012 om 11:27

Instromen in ib

Hi,
Als ouder van 2 'IB-kinderen' even wat info. Het IB, bestaat uit verschillende onderdelen, voor PYP (primary=basis school), MYP (middelbare school= één nivo) en IBDP. Het IBDP is vergelijkbaar met 5-6 VWO en kan wordt meestal in het Engels gegeven, maar omdat het orgineel bedacht is voor expat kinderen, is het niet noodzakelijk dat je perferct Engels schrijft of spreekt om een goed punt te halen (de nadruk ligt op de juiste analyse en structuur). Wel moet je verplicht examen doen in één 'Mother tongue language', maar dat kan echt alles zijn, tot Mongools toe. Indien de school dit niet zelf aanbiedt, helpen ze vaak wel bij het vinden van een tutor en voor zover ik weet kun je Nederlands ook via Internet doen (Wereldschool?). Ik heb Spaanse, Nederlandse en Braziliaanse kinderen zonder veel problemen in zien stromen, waarbij voor Nederlandse kinderen ook Engels A2 (near native) een optie is. Het IBDP programma is echter wel 2 jaar, dus 5 VWO is de laatste kans. Alhoewel het MYP programma heel leuke kanten heeft, is en blijft het middenschool met een gemiddeld lager nivo dan VWO en ik zou dan ook die extra € 6.000 /kind/jaar lekker in de tas houden

Ten aanzien van loten geldt dat alle niet VWO-ers op een lage schaal worden ingeschaald en in de UK is het ook iets gemakkelijker om met A-levels ergens binnen te komen dan met IBDP. Overigens is het een ontzettend leuke en goede voorbereiding op de universiteit, waarbij de meeste studenten het eerste jaar van hun studie als een eitje ervaren.

Stichting ibid

de stichting IBID verzorgt zelfstudie modules voor de nederlandse moedertaal module van het IBDP.

Mijn kinderen deden/doen PYP, kwaliteit...mwah, erg afhankelijk van leraar en ik zit thuis toch relmatig hiaten bij te spijkeren.
MYP s hier even geprobeerd, maar dat is niet om te gillen, komt op mij over als Vmbo-tl.

Zolang je in Nederland bent zou ik ze lekker op het vwo houden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.